28 Mart 2014 Cuma

Türk ‘Avatarlar ve süper bilgisayar


Duygu Erdoğan
Türkiye’de Çinli teknoloji devi Huawei,  SVR AŞ ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle saniyede 147 trilyon işlemi aynı anda yapan bir ‘süper bilgisayar’ kuruluyor. Süper bilgisayar, animasyon ve bilimkurgu filmlerinden uçak-otomobil tasarımları ve finansal tahminlere kadar pek çok alanda kullanılabilecek.
Türkiye’nin en büyük süper bilgisayar ağı olacak sistem, 289 sunucudan oluşacak. Bir süper bilgisayarın gücü tam 8 bin bilgisayara eşdeğer.
Gen bankası, simülasyon, film efektleri, iklim geleceği gibi pek çok sistemin altyapısını hazırlayan süper bilgisayarlar artık çok yakınımızda. Peki süper bilgisayarlar ne işe yarar? Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang şunları söylüyor:
“Filmlerin bir saniyesinde 24 kare vardır. Bunların çekimden sonra bir bilgisayar ortamında işlenmesi lazım. Genelde bir karenin işlenebilmesi için, normal bir sistemin işlemcisinin bir çekirdek kullanarak 40-50 saat çalışması lazım. Render yapılması için... Görüntü piksellerden oluşuyor. Bunların işlenmesi normal bilgisayarlarda mümkün olmuyor. Matrix’teki gibi teknikler daha fazla bilgiyi işleyecek bir platforma ihtiyaç duyuyor. Avatar’da render işlemi için, 17 ay boyunca 35 bin çekirdekli bir yapı çalıştı. Türkiye’den de filmler bu gibi yapılara ihtiyaç duyulunca yurtdışına gönderiliyor, bu hem zaman kaybı hem de maliyet. Ayrıca ne yazık ki Avatar’ın, Matrix’in görüntü kalitesini de vermiyor.”

Arjantin’e gerek yok
Türk filmlerinden bir örnek veren projenin ortaklarından SVR AŞ CTO’su Mehmet Salih Koç ise, “Fetih 1453 filmi Arjantin’de yapıldı, çünkü burada süper bilgisayar yoktu. Olanlardan da bu şekilde faydalanmak güç. Artık bunun için gitmeye ve bu kadar bir maliyet harcamanıza gerek kalmayacak. Üstelik ortaya çok daha iyi yapımlar çıkabilecek. Çünkü bizzat süreci izleyebileceksiniz” diyor.
Süper bilgisayar saniyede 147 trilyon işlem gücünü, son nesil toplamda 5 bin 400 çekirdekli işlemcilerden ve en son veri depolama teknolojisi olan SSD (solidstatedisk) yapısıyla, 107 bin çekirdekli grafik işlemcisinin güçlerini bir arada senkronize çalıştırılmasıyla elde ediyor. Gang, “Sistem, üretim bantlarına girdi. Buraya taşınacak, kurulum ve entegrasyonu yapılacak. Haziranda işleme geçecek” diyor.

30 milyon dolara patlayacak
Yatırım tutarı 3 yıl için toplam     30 milyon dolar olan süper bilgisayar sistemi, kurulacak bir     gen bankasının, yerli otonun,     hatta iklimin geleceğinin     belirleyicisi olabilecek. Gang, birçok alanın yararlanabileceği süper bilgisayarla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:
“Genetik araştırmaların altyapısını oluşturduk diyebiliriz. Bir gen bankası kurulacaksa, bu olmadan kurulamaz. Geçmişte yaşanan ekonomik gelişmelerin piyasa hareketlerinin girilerek gelecek finans hareketlerini ortaya çıkarabilirsiniz.
Çarpışma testleri ve otomobil tasarımlarında ihtiyaç duyulan simülasyonları çok kolay şekilde görebilirsiniz. Sürekli artan bilginin ve hesaplamanız gereken verinin arttığı yerde sizin hızlı ve iyi sonuçlara ulaşmanız için bu sisteme ihtiyacınız var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder