19 Mart 2014 Çarşamba

1.Dünya savasi ve Osmanlidaki Alman subaylar

ÖĞRETMEN GOLTZ 
Colmar von der Goltz 16.6.1883 tarihinden, Tifüs hastalığına yakalanarak Bağdat'ta öldüğü 19.4.1916 tarihine kadar, önce Binbaşı en son Mareşal olarak çeşitli kereler Türkiye'ye gelmiş, Abdülhamit devrinde Türk Ordu'sunda reform çalışmalarının yöneticisi olmuştur. Açılan bütün askeri okullar onun yaptığı planlarla ve eğitimle çalıştığı için geldiği günden sonra yetişen askerlerin neredeyse tamamının çok sevilen ve sayılan öğretmenidir. Özet olarak Goltz'un Türkiye'nin sorunlarından ivedi bir biçimde kurtulması için öğrencilerine öğütleri bu 33 yıllık süre içinde hep şunlar olmuştur. Aşağıda 1913 yılında Balkan savaşlarında yenilerek çıkan Türkiye için önerileri var. Çanakkale savaşlarının, Ermeni isyanı ve zorunlu göçünün 90. Yılı, ayrıca Türkiye-Avrupa birliği üyelik tartışmaları ile önümüzdeki günlerde sık sık gündeme gelecek olan Türk-Alman (askeri) ilişkilerinin tarihi ile ilgili bilgi almak isteyenlere bir ön bilgi. 
- Vatan sözcüğünün yasak olduğu bu devirde askerlere sürekli vatan ve vatan aşkı kavramlarını aşılaması 
• Halk devrim yapamayacak kadar bilgisiz ve cahil olduğu için, güçlü ve kararlı ve kendi içinde tutarlı, parti çekişmelerinden uzak bir siyasi iktidarın yönetimi ele alması, padişahın gücünün azaltılması 
• Genç Türk hareketi Abdülhamit devrinde Fransa'da başladığı için, bir kısım Türk aydınının Fransız tipi parlamenter bir rejime yatkın olması üzerine, Türk aydınlarına ve askerlerine Almanya'ya gitmeleri ve orada kendini beğenmişlik yerine güvenilirlik, parti çekişmeleri yerine vatanseverlik kavramlarının benimsemeleri ve askerlerin politikadan uzak tutulması. 
• Güney'de Yemen'den, Trablusgarb'a kadar, Batı'da Arnavutluk, Bosna ve Girit'e kadar uzanan ülkenin, küçültülerek çekirdek Türkiye'nin kurulması, ülkenin savunma cephesinin küçültülerek kolaylaştırılması. Goltz'un önerdiği sınırlar Şam'da dahil olmak üzere, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırlarıdır. 
• Bırakılan veya bırakılmak zorunda kalan ülkelerden gelen Türk ve müslüman göçmenlerin ülkenin her yanına gönderilerek savaşlar nedeniyle Anadoluda azalan müslüman nüfusun çoğaltılması. Önceki göçlerde yapılan yanlışlıkların yapılmaması, yani 19. Yüzyılın ortalarında Balkanlar'dan ve Kafkasya'dan sürülerek göçmek zorunda kalan müslüman halkların Anadolu'ya gelmeleri sırasında olduğu gibi (Balkan müslümanlarının, Çeçenlerin ve Çerkezlerin) büyük bir bölümünün yollarda bakımsızlık ve hastalıklardan ölümlerine engel olacak tedbirlerin alınması. Bu nedenle göç işleminin önceden planlı olarak yapılması. Böylece Anadolu'nun iç kolonizasyonunun(Türkleştirilmesinin) sağlanması. 
• Başkentin de orta bir yere getirilerek, Anadoluya hakim bir yere kurulması ve böylece İstanbul kentinin güzelliği nedeniyle rehavet içine girip çalışmayan devlet mekanizmasının daha iyi işler duruma getirilmesi: Başkent önerisi olarak getirdiği şehirler, Konya veya Kayseri. 
• İslam birliği üzerinde çalışılması, eğer Araplarla böyle bir birlik sağlanabilirse, Başkentin Şam'a taşınması. 
• Avrupa'nın söz sahibi ülkelerinden biri olma fikri bırakılarak, bölgede İslam ülkelerinin önderi olma yolunda çaba harcanmalıdır. 
Balkan savaşları yenilgisi üzerine yazdığı son kitabında, yukarıdaki öneriler dışında Türkiye için şu dersi çıkarmıştır. " Bir çok iniş ve çıkışa rağmen, Türkiye'nin despotik bir rejimden(Aldülhamit), özgürlükçü bir yönetim biçimine(Meşrutiyet) geçmesi övgüye değer bir şeydir. Geçmişteki yılların sürekli savaşlarla geçmesi nedeniyle, Osmanlı aydınları bundan sonra büyük bir özleyişle, özgürlükçü rejimin oturması için en azından 10 yıllık bir barış süresini diliyorlardı. Ayrıca liberal Avrupa'nın Türkiye'deki bu gelişmelere, olumlu bir karşılık vereceği düşüncesi hakimdi. Fakat bu ne yazık ki ağır bir yanılgı idi. Devlet demek, erdemlerin geliştirileceği bir akademi demek değildir, güç demektir, kuvvet demektir. Başka bir ülkeden bir iyilik veya bir lütuf beklentisi söz konusu olamaz, çünkü ikili ilişkilerde çıkarlar söz konusudur. Bir devletin komşusunun zayıflığından faydalanmaması, ancak bu komşu ülkede çıkarına bir şey olmaması durumunda olur. Böyle bir durum insan ilişkilerinde, bireyler arasında güzel bir erdem sayılmazsa da, devletlerarası politikada olağan bir durumdur. Balkan ülkeleri güçlenebilmek için uzunca bir barış süresi yaşadılar. Birbirleri ile anlaştıktan sonra Türkiye'nin zayıf anını yakaladıkları bir anda hemen vurdular. Bu onların en doğal hakkı idi. Ortaya çıkan bu durum ise, Devletlerarası ilişkileri, karşılıklı olarak ülkelerin birbirlerinin haklarına ve hukuklarına saygı olarak algılayan barış aşıklılarına bir uyarıdır. Çünkü ortaya ciddi bir sorun çıktığında her devlet bu hukuku kendine özgü yorumlayacağı için, bu hukuk işe yaramayacaktır.(Hukuk devleti ilkesi ülke içinde bireylerin hukuku için geçerlidir, devletlerarası değil.) Diğer ülkelerden adalet beklemek ve adil bir muamele görmek istiyorsanız, bunun tek bir yolu vardır. O da güçlü olmaktır. İşte küçülmüş Osmanlı İmparatorluğunun geçmişteki acı olaylardan alması gereken dersler bunlardır. 
Meraşal Goltz'un bu önerilerinin büyük bir çoğunluğu, Türkiye Cumhuritinin kuruluş felsefesine çok yakındır. Atatürk hiç bir zaman Avrupalı olacağız dememiş, çağdaş uygarlıktan bahsetmiştir. Ayrıca yukarıda yazılı sözleri Avrupa birliği ile yapılan müzakerelerin(sürdürülmek isteniyorsa)nasıl yapılması yolunda da bir uyarıdır. Çünkü onemli olan devletin yani hükümet ve kamu görevlilerinin ana amacı ülkenin güçlü olması(sağlığıyla, ekonomisi ile, bilgi kaynakları ile) için çalışmaktır. Bir çok köşe yazarının belirttiği gibi şerefli bir üyelik beklemek değildir. Çünkü böyle bir beklenti tamamen bir yanılgıdır. 
İlk olarak Goltz tarafından önerilen bu kendi kendinden vazgeçerek küçülüp, iyileşme reçetesi, daha sonra Türkiye'ye gelen Alman Albay von Dienst, Alman yayılmacıları Paul Rohrbach ve Dr. Ernst Jäckh tarafından da aynen önerilecektir. Fakat onların amaçları ve beklentileri aşağıda göreceğimiz gibi daha farklıydı. 
GENÇ TÜRKLER DEVRİMİ 
Avrupa ve Amerika'da bu gelişmeler olurken, Osmanlı ülkesinde yanlızca bazı reform hareketleri yapılabilmiştir. Önce Sultan Mahmut 1808-1839, sonra da Sultan Abdülmecit 1839-1861 yılları arasında özellikle Fransa'daki merkezi devlet yönetimi örnek alarak çalışmalar yapmış, fakat Avrupa'da zamanın düşüncesine göre kişi hakları, insan hakları (yalnızca mal varlığı ve mesleği olan olan erkekler için) düşünceleri tam olarak uygulamaya geçirilememiş, dinsel guruplar arasında ayrıcalıklar sürmüş eşitlik oluşamamıştır. Meşrutiyet'le birlikte Millet Meclisi(halk tarafından seçilenlerden oluşur), Ayan meclisi(İleri gelenler, Lordlar kamarası veya Senato gibi atananlardan oluşur) kurulursa da II.Abdülhamit'in baskıcı yönetimi sırasında 1876-1909 bu meclislerin çalışmaları askıya alınır. Bireylerin( erişkin erkeklerin) eşitliğine dayalı vatandaşlık, kişi hak ve özgürlükleri ile ilgili gelişmeler ancak genç Türk hareketinin bir askeri devrimle 1908'de iktidara gelmesiyle gerçekleşebilecektir. Böylece ortaya imparatorluğun her yerinde geçerli olacak Osmanlı vatandaşlığı kimliği öne çıkmıştır. Fakat bu özgürlükler ortamı içinde dahi, ülke içinde dış devletlerce kışkırtılan karışıklıklar sürünce ve hemen akabinde çıkan Balkan savaşları yalnızca Osmanlı vatandaşı olmanın insanları birlikte tutmaya yetmediğini göstermiş ve hemen ardından gelen I.Dünya savaşı ülke içindeki barışı daha da bozmuştur. 
Alman İmparatoru II.Wilhelm'e göre 1908 Türk devrimini yapanlar arasında yurt dışında yaşayan "Genç Türkler" adı ile anılan Fransız Cumhuriyetçiliğine ve İngiliz Liberalizmine yatkın bir grup varsa da devrimi gerçekleştiren silahlı güçler Anadolu'da Alman etkisi ile yetişmiş Anadolu'lu subaylardır.(Alman Subaylar). Öte yandan devrimin hemen sonrasında Dost ve müttefik Avusturya'lıların Bosna'yı ilhak etmesi, Genç Türkleri hayal kırıklığına uğratır. 1909 yılı 31 Mart olayları ile başlayan gerici karşı devrimin(İngilizlerin kışkırtığı iddia edilmektedir) yine askerlerce bastırılmasından sonra Gençtürk devriminin Fransız ve İngiliz taraftarı sivil gurubu Sadrazam Kamil Paşa ile birlikte devre dışı bırakılır ve Alman eğitimi görmüş kişiler kamu ve askeri görevlere atanır. 1909 yılında Enver Paşa Askeri Ataşe olarak Kurmay yarbay rütbesi ile 27 yaşında Berlin'e gider. Almanya'da bulunduğu sürece Enver'e II.Wilhelm rütbesinden fazla ilgi gösterir, baş köşede ağırlar, generallerle tanıştırır ve bir süre sonra da devletin başına geçince kendisine her yardımı yapacağı vaadinde bulunur. Nasıl da bildiyse, gerçekten de 4 yıl sonra Enver ve arkadaşları 23 Ocak 1913'da kanlı bir darbe ile iktidarı ele geçirecekler ve Yarbay olan Enver'de Generalliğe terfi ettirilerek Savaş bakanı olacaktır. Gazeteci ve Tarihçi Cemal Kutay "Talat Paşa'nın gurbet hatıraları adlı" kitabında, Enver Paşa'nın Ernst Jäckh'in önerisi üzerine Ludendorff'a önerildiği ve askeri Ataşelik yaparken Almanlar için kazanıldığını yazmaktadır. Bunun üzerine Dünya savaşı sırasında da olağanüstü yetkilerle Başkomutan yardımcısı ilan edilerek, ipleri eline alacaktır.Yine bu dönemde Alman subaylar Türk subaylarını eğitmek ve ordulara komuta etmek amacıyla İstanbul'a geleceklerdir. 
OSMANLI ÜLKESİNDE ALMAN GÖÇMENLER 
1890 yılında kurulan Pancermen birliği(Alldeutsche Verband) ise genişleme yanlısıdır ve 10 yıl boyunca, hızla artan Almanya'nın nüfus fazlasının göçmen olarak Ukrayna, Anadolu ve Mezopotamya'ya yerleştirilmesi propagandasına başlatırlar. Bu propagandayı yapanlar arasında Prof.Dr. A. Spreger, Dr.Karl Kraeger, Wilhelm Pressel, Alois Edler von Südenhorst, Paul de Lagardes gibi pancermenisler bulunmaktadır. Bu kişilerin ve kendilerinden önce Wilhem Roscher, Friedrich List, Lasalle, Rodbertus ve Lorey Beaulieu'in görüşleri aslında Türkiyenin parçalanması durumunda aslan payını Almanya'nın kapmasıdır. 
Savaş öncesi daha 1910' lu yıllardan beri bir Türk -Alman-Avusturya birleşikliği tasarlanmıştır. Bu tasarının mimarları arasında Davis Trietsch, General Imhoff, Hugo Grothe, General Ernst Jäckh, Paul Rohrbach, Arthur von Gwinner ( Deutsche Bank direktörü), Karl Helfferich(Deutshe Bank İstanbul temsilcisi) ve Georg von Siemens bulunmaktadır. Ayrıca başta yiyecek olarak buğday ve giysiler için pamuk gereksiniminin Türkiye'den karşılanması için bir kaç yıl içinde Konya ve Mezopotamya havzasındaki 22 Milyon hektarlık arazinin sulu tarıma açılması ve ortaya çıkacak nakliye sorunu için Bağdat demiryolunun yapılması hedeflenir. Ayrıca Rusya'da kötü muamele gören Dış-Almanların (Russlandsdeutsche) başta Bağdat Demiryolu etrafına olmak üzere bütün Anadoluya göç ettirilerek, buralara yerleştirilmesi planlanmaktadır. Osmanlı ülkesinde o zamanlar az sayıda Alman asıllı Hristiyan Templer mezhebine mensup göçmenler gelip özellikle Filistin'e yerleşmişlerdir. Filistindeki bu Almanların sayısı 1914 yılı başında 2200'ü bulmaktadır. Bunun dışında Türk sınırı dışında Gürcistan ve Azerbeycan'a yine benzer mezhep üyesi bir çok hristiyan Alman 19. Yüzyılın başlarından beri yerleşmeye başlamışlardır. Kafkasya'daki göçmenlerin sayısı 1.dünya savaşının bitiminde 12.000'i bulur. Ekonominin ve sağlık hizmetlerinin gelişmesi ile hızla artan Alman nüfusunun Anadolu'ya göç ettirilmesi savaşın başında Türk genel Kurmayın'da konuşulmaktadır. Kazım Karabekir'in anılarından Enver Paşanın kafasının Almanlarca çelindiği ve bu konuda ikna edildiği anlaşılıyor. Kendisini ikna edenin muhtemelen seferberlik sırasında bir süre Türk genel kurmayının harekat dairesi başkanlığını yapan ve sürekli Enver'in yanında bulunan,Yarbay Kress von Kressenstein olması gerek. Kazım Karabekir'e göre bütün bu planlar Ruslar karşısında Türk yenilgisi ve Alman galibiyeti hesaplarına göre yapılmıştır. Fakat Bolşevik sonrası Ruslar Doğu Anadolu'yu boşaltınca Türkler bir ileri harekatla Baku'ya kadar ilerlerler. Bu ise Almanların zengin Baku petrollerinin kendilerince elde edilmesi planına aykırıdır. 1918 yılında Kafkasya harekatına girişen Almanlar Gürcistan'a giden birliklerin başına muhtemelen yukarıdaki nedenle Yarbay Kress'i getirir. Yarbay Kress Türklerle Baku meselesinde tartışıp, başarılı olamayınca, Ludendorff, Türklere savaş öncesi Türk hedefi olarak gösterilen, Kırım'da bir Türk-Tatar Devleti kurulması fikrinden vazgeçer. Ludendorff burada bir Kırım Alman Devleti kurulmasını buraya Rusya'da yaşayan Almanların(Ruslandsdeutsche) yerleştirilmesi kesin kararını verir. Savaş Alman yenilgisi ile sonuçlandığı için bu planlar uygulanamaz. Yarbay Kress ise savaşın bitmesinden hemen sonra bile, yazdığı makalelerle Kafkasya'ya Alman göçmenlerin gönderilmesi fikrini savunur. 
BERLİN- BAĞDAT DEMİRYOLU 
Bu demiryolunun yapılması barışçı fetih politikasının ilk zaferi olduğu gibi, 1.Dünya savaşının en önemli nedenlerinden biridir. Çünkü bir taraftan Çarlık Rusyasında yaşayan halklar arasında Pantürkizm ve Panislamizm propagandası, öte yandan İngiliz denetimi altındaki Mısır ve Hindistan'da yine Panislamizm propagandası Almanya tarafından kışkırtılmış, Bağdat demiryolu yapılarak Alman generallerinin etkisinde 1 Milyon kişilik Osmanlı ordusunun Rusya ve Orta Asya'ya ayrıca İran üzerinden Hindistan ve Mısır'a yönlendirileceği ve saldıracağı korkusu şişirilerek yaratılmıştır. Alman basını "Yeni Dünyaya(Amerika) değil Mezopotamya'ya" diye başlık atıp göçmenlere yol gösterecektir. Bu arada ilk Alman(yahudi) kolonileri Hayfa,, Yafa ve Küdüs'te kurulur. Bu propagandalar, Osmanlı hükümetlerini rahatsız edince, 1900'de durdurulur. Buna rağmen 1905 yılında kurulan Alman-Levanten Pamuk şirketi, Çukurova'da büyük toprakları kapatarak buralara Alman göçmen getirmeyi tasarlamaktadır. Ayrıca Türkiye'den madenlerin ve Basra'daki petrolün taşınması gerekecektir. Türkiye pazarına ise Almanya kendi sanayi mamüllerini satacaktır. O zamanki Türkiye'nin ekonomik gücü, tüketim gücü, ulaşım olanakları ve yetişmiş insan gücü düşünülürse bunun biraz hayalci bir tasarı olduğu ve düşünüldüğü gibi hızlı gerçekleşme şansı olmadığı ancak savaş sırasındaki imkansızlıklar ile anlaşılacaktır.( O zamanki Almanya-Türkiye arasındaki ticaret hacmi, Alman ticaretinin yanlızca % 1'i düzeyindeydi.) 
ORTA AVRUPA BİRLİĞİ 
Öte yandan Deutsche Bank'ın ideologlarından Friedrich Naumann "Orta Avrupa -Ön Asya Askeri Ekonomik birliği"nin temel noktalarını belirliyordu. Bu görüşe göre Almanya, Avusturya-Macaristan- Doğu Avrupa, Baltık ülkeleri, Polonya, Ukrayna ve Türkiye bir topluluk oluşturacaklardı. 
SAVAŞ ÖNCESİ ALMAN ASKERİ YARDIM HEYETİ 
Bu bilgilerin ışığında İttihatçıların (çoğu Alman tesirinde yetişmiş ve Almanya'da bulunmuş) bir darbe ile iktidarı aldıkları 1913'den itibaren Alman'ların etkisi Osmanlı ekonomi ve politikasında hızla artar. General Otto Liman von Sanders'in Türkiye'ye 1913 yılında gelişi diplomatik bir krize neden olur. " Liman von Sanders krizi" adı verilen bu uluslararası kriz, generalin İstanbul'da 1913 yılında 1. Ordu komutanlığına atanması ile ortaya çıkar. Gelen askeri heyete Osmanlı ordularının bütün kilit noktalarına etki etme ve idare etme yetkisi verilmiştir. Rusya, Çanakkale ve İstanbul boğazlarının kapanacağı endişesine kapılır. Bu atamayı protesto eder. Diplomatik ve askeri yaptırımlar tehtidinde bulunur. Fransa ve İngiltere de konuya taraf olurlar. Sonunda kriz, Generalin Osmanlı orduları Başmüfettişliğine atanması ile hallolur. Alman general savaş başladıktan sonra İzmir dahil bütün Ege'yi da kapsayan geniş bir bölgenin 5. Ordu komutanlığına getirilir. 
2 Agustos 1914 itibarı ile Alman Askeri heyetinin adları ve görevleri şöyledir. 
Nr. Rütbesi Soyadı, ünvanı Barış görevi Sahra görevi 
1. Mareşal Otto Liman von Sanders Alman Askeri Heyeti Başkanı 1. Ordu komutanı 
2. Korgeneral Bronsart von Schellendorf Genelkurmay 1.Kurmay Başkanı Genelkurmay KurmayBaşkanı 
3. General Posseldt Ağır Topçu Birlikleri Başmüfettişi Erzurum'da komutan 
4. General Erich Weber İstihkam Birlikleri Başmüfettişi Çanakkale'de komutan 
5. Albay Ulrich Back Askeri okullar Başmüfettişi Çanakkale'de komutan 
6. Albay Trommer 10. Tümen komutanı 10. Tümen komutanı 
7. Albay Weidtmann Halep Ordu depoları Kurmay subayı Yedeklik dairesi Başkanı 
8. Albay Albert Heuck 13. Tümen komutanı 13. Tümen komutanı 
9. Albay Eduard von Sodenstern Piyade atış okulu komutanı Çanakkale'de 5. Tümen komutanı 
10.Albay August Nikolai 3. Tümen komutanı 2.Kolordu komutanı, 4.Ordu Müfettişi 
11.Albay von Frankenberg und Proschlitz 1. Ordu Kurmay Başkanı 2. Ordu kurmay Başkanı 
12.Albay Hans Kannengiesser Savaş bakanlığı Ordular ŞubesindeBölüm Başkanı 
13.Albay Bischof Malzeme nakliye birlikleri Başmüfettişi Genelkurmay karargahı 
14.Yarbay von Legat Askeri Akademiler Başkanı 5. Ordu Kurmay Başkanı 
15.Yarbay Schlee Sahra Topçu Birlikleri Başmüfettişi 
16.Yarbay Wehrle Ağır Topçu atış okulu Komutanı Çanakkale'de Topçu birlikleri komutanı 
17.Yarbay Friedrich Kress von Kressenstein Savaş Bak.Ordular Dairesi Başkanı 2.8.1914-21.9.1914 
Genelkurm.Harekat dairesi Başkanı 
18.Yarbay Potschernik Ordular Ulaşım işleri Başmüfettişi 
19.Yarbay Stange (1) İstanbul'da Piyade Alay komutanı İstanbul'da yedekbirliklerin Müfetttişi. 
20.Yarbay von Hopffgarten Süvari birlikleri Başmüfettişi İstihbarat Subayı 
21.Yarbay Perrinet von Thauvenay Genel Kurmay 2. Şube(İstihbarat) Başkanı 2. Kolordu Kurmay Başkanı 
22.Yarbay Albrecht Halep'te 6. Kolordu Kurmay Başkanı Çanakkale'de komutan 
23.Yarbay Otto von Feldmann Gen.Kur.Sınıraaskeri Yığınak Dairesi Baş. Gen.Kur.3. Şube(Harekat)Başkanı 
24.Yarbay Felix Guse Sivas'ta 10. Kolordu Kurmay Başkanı Erzurum'da 3. Ordu Kurmay Başkanı 
25.Yarbay Lauffer Suvari Subayları binicilik okulu Komutanı Filistin'de İstihbarat Subayı 
26.Yarbay Kirsten Sivas'ta 1. Süvari Alayı Komutanı Bağımsız süvari tugayının Komutanı 
27.Yarbay Böttrich Genel Kurmay 4. (Demiryolu)Şube Başkanı Gen.Kur.Sahra Demiryolu Dairesi Başkanı 
28.Binbaşı von Frese Harp Akademilerinde Öğretmen 1. Ordu karargahında subay 
29.Binbaşı Rabe Edirne'de 15. Piyade Alayı komutanı İstanbul'da Tümen komutanı 
30.Binbaşı Binhold 3. Sahra topçu Alayı Komutanı Çanakkale'de komutan, Topçu okulu komutanı 
31.Binbaşı Wilhelmi Ağır Topçu Tabur Komutanı Çanakkale'de(1.Ordu) ve Irak'ta ağır Top Tabur. Kom. 
32.Binbaşı Stange (2) Edirne'de Topçu Subayı Lazistan Çete Birlikleri Komutanı 
sonra Çanakkale'de General Weber Komutası altında, en son Topçu piyade atiş okulu komutanı 
33.Binbaşı Vonberg Sivasta'da 30. Sahra Topçu Alayı Komutanı 
34.Binbaşı Schierholz Kurmay Subay okulunda Öğretmen 9. Piyade Alayı Komutanı 
35.Binbaşı Otto Welsch Süvari Subayı, Binicilik okulu Öğretmeni Filistin'de Süvari Tugayı Karargah Subayı 
36.Binbaşı Franz Carl Endres Genelkurmay 1. Şube Başkanlığında 
37.Binbaşı Hunger 20. Piyade Alayı Komutanı 
38.Binbaşı Eggert Harp Akademilerinde Öğretmen 1. Kolordu Kurmay Başkanı 
39.Binbaşı Alexander Effnert İstihkam Taburları Komutanı Çanakkale ve Filistin'de İstihkam birli. Kom. 
40.Binbaşı Karl von Staszewski Edirne'de Mühendis Subay General Weber'in komutasında görevli 
Erzurum'da İstihkam Birlikleri Komutanı 
41.Binbaşı Schröder 1. Malzeme Nakliyat Taburları Komutanı Halep ve Mersin'de Cephe gerisi Kom. 
42.Binbaşı Erich Prigge Süvari Subay okulunda Komutan Askeri Heyet Başkanının emir subayı 
43.Binbaşı Lange Askeri Akademi'de Öğretmen Sivas'ta 10. Kolordu Kurmay Başkanı 
44.Binbaşı von König Askeri Heyet Kurmay başkanlığında 1. Ordu Komutanının emir Subayı 
45.Binbaşı Carl Mühlmann Askeri Heyet Başkanının emir subayı tarihçi 
46.Yüzbaşı Fischer Genelkurmay kurmay başkanı emir subayı 
47.Yüzbaşı von der Hagen Ask. Beden eğitimi okulu Komutanı İstihbarat Subayı, Suveyş harekatında 
48.Yüzbaşı von Wrochem Albay Kannengieser'in komutası altında Kurmay okulu öğretmeni 
2. Ordu cephe gerisi Müfettiş yardımcısı 
49.Yüzbaşı Leo Pohl İstihkam Birlikleri başmüfettişinin emir subayı Genel Kurmay Emir subayı 
50.Yüzbaşı Gerlach 1. İstihkam Taburu Komutanı 3.Kolordu istihbarat subayı, 307. İstihk. Tab. Kom. 
51.Yüzbaşı Heibey Ağır topçu taburu komutanı 4. Kolordu İstihbarat subayı, Filistin'de Topçu Tüm. Kom. 
52.Yarbay Prof. Dr.Otto Mayer Savaş Bak. Sağlık dairesi 2. Başkanı 5.Ordu Tuğgeneral Sağlık Müf. Yard. 
53.Yüzbaşı Thieme Savaş Bak. Veteriner dairesinde görevli 1.Ordu ve Yıldırım Ordu. Veteriner Subay 
54.Yarbay Burchardi Savaş Bak. Levazım dairesinde görevli 1. Ordu Levazım işlerinde 
55.Binbaşı Dr. Huttner Eczacılık Dairesinde Müfettiş 1. ve 5.Ordu'da Eczacı Subay 
56.Binbaşı Schuch Savaş bakanlığında Yedeklik dairesinde görevli 
57.Yüzbaşı Sterke Levazım dairesinde görevli Filistin'de Levazım subayı 
58.Teğmen Meinke Mühendis, Edirne'de Tahkimat subayı General Weber'in komutasında 
59.Teğmen Weis Mühendis, Edirne'de Tahkimat subayı General Weber'in komutasında 
60.Teğmen Jaenicke Edirne'de Ateşçi Subayı General Weber'in komutasında 
61.Astsubay Meier Edirne'de Ateşçi Subayı General Weber'in komutasında 
62.Astsubay Brimberg Levazım İşleri Muhasebeci 1. ve 5. Ordu'da 
63.Astsubay Paul Wagner (sonra Üsteğmen) Genel Kurmay 1. Daire Sekreteri Genelkurmay Sekreteri 
64.Astsubay Hardt Askeri Heyet Sekreteri 1. Ordu Sekreteri 
65.Astsubay Westermeier Savaş Bak. Sağlık Daire Sekreteri 1. Ordu Sağlık dairesi 
66. Astsubay Heiden Sahra topçu birliklerinde Acemi öğretmeni 
67.Astsubay Thiel Ağır topçu birliklerinde acemi öğretmeni 
68.Astsubay Egid Mühlbauer Piyade alaylarında acemi öğretmeni 
69.Astsubay Mowitz Piyade alaylarında acemi öğretmeni 
70.Astsubay Kutter Binicilik okulunda ahırların sorumlusu Yarbay Lauffer'in komutasında 
71.Astsubay Ludwig Bader Gülhane Harp okulu ilaç fabrikasında Binbaşı. Dr.Huttner'in yanında 
Ayrıca Yarbay Walter von Strempel önce İstanbul'da Alman konsolosluğunda Askeri Ataşe olarak çalışır. Daha sonra 1913-1914 yıllarında Alman Askeri Heyeti Kurmay Başkanı olur. Savaş sırasında Almanya'da askeri okullarda eğitim gören Osmanlı sarayının Prensleriyle özel olarak ilgilenme görevini üstlenir. 
Yasal düzenleme olarak Osmanlı ordusu içinde Ayrı bir birim olarak çalışan Alman Askeri Heyetine sonra Daha bir çok Alman subayı katılacaktır. Örneğin: General von Wülfingen, .... 
Birinci dünya savaşına katılma kararı alındıktan sonra bu sayı hızla artacak ve Osmanlı ordusunda görev alan ve ordulara birliklere komuta eden Alman subayların sayısı yüzlerle ifade edilecektir. Savaşa girildikten sonra Almanya'dan büyük miktarda para, kredi ve savaş malzemesi gelir. Almanlar askeri eğitimi tamamen değiştirirler. Prusya okulu tamamen ordu içine yerleşir. Artık verilen bütün emirler yazılı olmak zorundadır. ( Bu ilke, NATO'ya girildikten sonra değiştirilir ve sözlü emirler de geçerli olur.) İkmal, İstihkam,, demiryolu, tıp, eczacılık gibi geri hizmetlerinde de büyük değişimler yaparlar.. Yapılan anlaşmaya göre Alman subaylar, Osmanlı ülkesinde Almanya'da aldıkları rütbelerin bir üstü ile çalışırlar. Generaller Paşa adıyla anılıyor. Yanlız şu nokta unutulmamalıdır. Almanya'dan gelen ve gelecek bu subayların yetiştirilmeleri gereği düşünce yapılarında diğer Avrupalılardan hiç bir fark yoktur. Yüksek rütbeli subayların çok büyük bir bölümü pancermenist, sosyal darvinist ve yahudi düşmanıdır. Türkiye'yi kendilerinin gelecekteki koloni bölgesi olarak görmektedirler. 
BİRİNCİ DÜNYA HARBİNE GİRİŞİMİZ 
Şimdi tekrar başa dönelim. 28.7.1914'ta Avusturya-Macaristan imparatorluğu, Sırbistan'a savaş açmış. 4 gün sonra Almanya, Avusturya-Macari
BİRİNCİ DÜNYA HARBİNE GİRİŞİMİZ 
Şimdi tekrar başa dönelim. 28.7.1914'ta Avusturya-Macaristan imparatorluğu, Sırbistan'a savaş açmış. 4 gün sonra Almanya, Avusturya-Macaristan'ı destekleyerek 1. Agustos 1914' de Rusya'ya, 3.Ağustos'ta Fransa'ya, 4.Ağustos'ta da İngiltere'ye savaş ilan eder. 
Savaşa giren büyük güçler, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Osmanlılar, gibi daha tarafsız olup harbe girmemiş fakat stratejik önemi olan ülkeleri kendi yanlarına çekmek için diplomatik bir seferberlik başlatmışlardır. Bu ülkelere vaad edilen ise hep aynıdır. "Bir koyup, üç almak". 30 yıldır sürekli savaş içinde olan Osmanlılar, Avrupalıların yaptığı bu yeni savaşa önce uzaktan bakmıştır. Hatta hükümet bir süre İngiltere'yi destekler bir hava içine de girmiştir. 
TÜRK-ALMAN ASKERİ İTTİFAK ANTLAŞMASI 
Ağustos ve Eylül aylarında Almanlar Belçika'yı ezip geçtikten sonra Fransa'da tıkanırlar. Daha bir kaç ay öncesi, Türklerin ittifak teklifini reddeden ve Osmanlı ordusunun silah ve yeteneğini küçümseyen Almanya, Osmanlılarla bir ittifaka gönülsüz iken, kendi Batı cephelerinde işler iyi gitmeyince, Fransız ve İngiliz ve Ruslara yeni cepheler açtırmak için, hem diplomatik(Büyükelçi Wangenheim), hem askeri kanallardan(İstanbuldaki Alman askeri yardım heyeti), hem de bozuk Osmanlı ekonomisi için mali yardım vaat ederek, İstanbul'a baskı yapmaya başlar.Birdenbire 2. Ağustos'ta Türk Alman Askeri ittifak anlaşması imzalanır. Alman Başbakanı 4. Ağustos'ta Türk'lerin hemen bugün Rusya'ya harp ilan etmesini ister. Anlaşma gereği Almanya Ruslarla harp ederse, Türkler'de Ruslara harp ilan edecektir. Türkler anlaşmayı daha farklı yorumlayarak beklemeyi tercih ederler. Fakat anlaşma maddeleri gereği, Türk Silahlı güçlerinin tamamı Alman komutanın emrine verilmiştir. Bu Alman komutan da, emirleri Alman başkomutanlığınan almaktadır. 
TEŞKİLATI MAHSUSA 
VE 
ALMAN TEŞKİLATI MAHSUSASI 
Türk-Alman anlaşması bütün hükümetin bilgisi dışında, Almanlarla ve Enver arasında imzalanmasından sonra 
Enver kendisinin söz sahibi olduğu, Türk genel Kurmay birimlerinin bile işine karışamadığı bir bölüm kurar. Bu bölüme eski emekli askerlerden ve ittihatçı ileri gelen sivillerden bazıları da alınır. Amaç, yakında çıkacak savaş sırasında düşman ordusunun gerisine sarkarak, Kafkasya'da İran'da Rus ve İngiliz ordusunu arkadan vuracak veya ilerlemelerin önceleyecek çeteler kurmak, ayrıca yöredeki Ruslara ve İngilizlere düşman halktan çeteler ve birlikler oluşturarak, Türk ordusunun ilerlemesini kolaylaştırmaktır. 
Benzer bir oluşum da Almanlarca yapılmıştır. Bu amaçla Gürcüleri, Kafkasya'nın Müslümün halklarını, Dağistan, İran, Afganistan ve Orta Asya halklarını İngiliz ve Ruslara karşı kışkırtmak amacıyla, seferler hazırlanmış, bu seferlere genellikle Alman konsolosluklarında Yardımcı Konsolos olarak görevli Alman Teşkilatı Mahsusasının subayları komutanlık yapmışlardır. Bu arada Alman donanma dairesine bağlı bir çok asker ve sivil görevli Alman istihbaratçıları olarak Türkiye çalışmaktadırlar. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi daha ileride verilecektir. 
YAVUZ VE MİDİLLİ GEMİLERİ 
Alman Yarbay Kress von Kressenstein başkent İstanbul'da Genelkurmay'da görevli 1. Şube müdürüdür.(Kress, 1909-1911 yılları arasında Berlin'de, o sıralar Askeri Ataşe olarak görev yapan Enver Paşayla yakın bir dostluk kurmuştur.) Alman Donanma dairesi istihbarat birimi, İstanbul'a Alman Büyükelçiliğinde Deniz Ataşesi görevi ile istihbarat kurmay subayı Binbaşı Hans Humann,(Bergama'da Zeus sunağını bulup Almanya'ya götüren Alman Arkeolog Carl Humann'ın oğlu, çok iyi Türkçe biliyor) yollar. Bu kişi Enver Paşa'nın İzmir'den çocukluk arkadaşıdır. Kress, Humann ve Büyükelçi Wangenheim, Enver Paşa'ya İngilizler tarafından Akdaniz'de sıkıştılıran iki Alman gemisinin Türk karasularına gelmesi ve boğazlardan içeri girmesi fikrini verip, ustaca ikna ederler. Bu gemilerin İstanbul'a gitmesi kararı ise çoktan Alman genelkurmayında verilmiştir. Enver Paşa da arkadaşlarına ve hükümete danışmadan "evet "der ve 10.8.1914'de iki gemi Çanakkale'den içeri girer ve İstanbul'daki Alman büyükelçisi Wangenheim'in zamanın Alman hükümeti adına yaptığı ince pazarlıklar üzerine bu gemilere Türk bayrağı çekilir. Fakat bu olay dahi savaş nedeni olmaz. Alman Tümamiral Wilhelm Souchon hemen sonra Osmanlı Deniz kuvvetleri komutanlığına atanır.(1917'de bu göreve Amiral Hubert von Rebeur-Paschwitz getirilir. ) 
GÖREVİMİZ TÜRKİYEYİ SAVAŞA SOKMAK! 
TÜRKİYE ÖZEL KUVVETLERİ 
(SONDERKOMMANDO-TÜRKEI) 
Bu iki geminin Türkiye'ye gelmesinden ve gönderlerine Türk bayrağı çekilmesinden hemen sonra Almanya yapılan ikili anlaşmaya dayanarak Türklerin hemen savaşa girmesini ve Doğu'dan Kafkasya'dan Ruslara ve Güney'den Mısır ve Basra'dan İngilizlere ve Karadeniz'den Ukranya üzerinden Ruslara saldırmasını ister. Bu amaçla büyük baskılar yapılır. Hiç bir şekilde savaşa hazır olmayan Türk ordusunun böyle bir şeye kalkışması mümkün değildir. Bu yüzden Türk hükümetinin bakanları ve Türk komutanları sürekli oyalama ile zaman kazanma isterler. Fakat Almanlar ısrarcıdırlar. Türkleri hem takviye etmek hemde ikna etmek amacıyla Almanyadan özel bir birlik getirtilir. Türkiye özel güçleri denilen ve yalnızca denizci, 2 Amiral, 25 deniz subayı ve 581 denizci pensonelden oluşan bu güçler 21. Ağustos'ta Almanya'dan yola çıkarak 29. Agustos'ta 1914'de İstanbul'a varırla. Tümamiral von GuidoUsedom Türkiye-Özel güçleri Komutanı ve Boğazlar Başkomutanı olur. Tümamiral Merten 1914-1918 Çanakkale Boğazı tahkimatları komutanlığını alır. Bu iki amiral Amiral Souchon'dan daha kıdemli oldukları için sorun çıkınca, bu son iki amirale Kara Kuvvetleri elbiseleri verilip durum çözülür. Deniz Albay von Kühlwetter 1914-1915 Boğazlar özel güçleri Kurmay başkanıdır. Türkiye özel güçlerinin Kurmay başkanı Binbaşı Gerhard von Janson'dur. Yarbay Carl Schneider Boğazlar Deniz Özel birliklerinde Amirallik kurmay subayı'dır. Bu güçlerin amacı İstanbul ve Çanakkale boğazlarının savunması için gerekli tedbirleri almak ve ilgili ordu birliklerini eğitmek ise de, birliğin subayları Almanya'dan çok daha önemli bir emirle gelmişlerdir. Bu görev şudur. "Ne yaparsanız yapın, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, Türk hükümetinin savaşa taraftar olmayan Enver ve Talat Paşa dışındaki diğer bakanlarını, Alman askeri heyetinin de yardımını alarak , bir an önce ikna edin. Bu amaçla her türlü yöntemi kullanın." Bu amaçla Almanlar kendi askeri ve politik hedeflerini ve taktiklerini sanki Türklerinmiş gibi sürekli gündeme getirerek sürekli bir propagandaya başlarlar. Kafkasya'dan, İran'a ve Türkistan'a uzanan bir geniş bir Turan ülkesi, Mısır'in cihat edilerek fethedilmesi İslam birliği ve İslam aleminin lideri olunması gerektiği, Kırım'ın kurtarılması için buraya çıkarma yapılması gerektiği vs. Bu hedefler hepsi Berlin'de tasarlanmış ve Türklerin ağzını ballandırmak güzel bir paket halinde sunulmuştur. Almanlar basın ve yayın organlarını etkilemeye başlayarak, kendileri gibi düşünen yazarlar yaratırlar. Yanlız bütün bunlar yine de tam etkili olmaz. Türkler kıpırdamamaktadır. İste bu sıralar, Doğu cephelerinde Avusturyalılar Ruslara karşı perişan olmuşlar 1 Milyona yakın asker kaybetmişler, yardıma gelen ve karşı taarruza geçen Almanlar da Rusları perişan etmişlerdir. Bunun üzerine Ruslar kendi batı cephelerini takviye etmek için, Kafkasya'dan Türk sınırına yığdıkları birlikleri Almanya sınırına çekmeye başlarlar. Ekim ayı başında Türk askeri istihbarat dairesine ulaşan rakkamlar Kafkasya'daki Türk sınırından 400.000 civarında askerin Rusların batı cephelerine kaydırıldığı yönündedir. Bu haber Berlin'e ulaşınca İstanbul'daki Alman Subayları artık yerinde duramaz hale gelirler. Ultimatom verirler. Ya Ruslara hemen şimdi saldırırsınız. Ya da biz hemen kalkıp Almanya' ya geri dönüyoruz. Siz de kendi halinize bakarsınız! 
İşte görüldügü gibi yabancı askeri güçlerle iç içe yaşamak, sağlıklı bir karar verilmesini engelleyip, ülkeyi zora sokmaktadır. Bu arada Alman deniz güçlerinde görevli subayların Enver Paşayı bile ikna etmekteki başarıları bir süre İstihbarat Şube şefi olan Kazım Karabekir paşayı bile şaşırtmıştır. Mart ve Nisan 1915'de Çanakkale savaşları sırasında Türk hükümeti ve üyelerine (Sait Halim ve Talat Paşa), Pariste yaşayan Türk muhalifler, Ermeni komitacılar ve İngiliz savaş bakanı Kitchener tarafından planlanan öldürme ve sonra hükümet darbesi yapma girişimi ortaya çıkarılır. Bu darbe girişiminden sonra da Türk hükümetine ardı ardına darbe girişimi veya dedikodusu ortaya çıkınca, Alman deniz Kuvvetleri komutanlığı, 1916 yılında Türkiye'deki Alman deniz güçlerine Türk hükümetini ve üyelerini bir darbeden korumak için özel bir görev verir. Bu amaçla ayrı bir birlik kurulur ve İstanbul yakınlarında bekletilir. Yani hükümetin korunması görevi bile Almanlara bırakılır. 
29 EKİM 1914 
SAVAŞA GİRİŞİMİZ 
Bu da işe yaramayınca, muhtemelen yalnızca Enver Paşa'nın bilgisi dahilinde ve Almanya'dan gelen emir gereği, Türk deniz kuvvetleri komutanı Tümamiral Wilhelm Souchon, Türk hükümetinin haberi olmadan, belki Deniz kuvvetleri ve donanma bakanı Cemal Paşanın (Enver Paşa'ya kimlerin akıl verdiğini biraz önce gördük) bilgisi dahilinde 29-30 Ekim 1914 günleri Yavuz ve Midilli gemileri dahil Türk donanmasının büyük bir bölümünü alarak aynı anda bir çok yerde Karadeniz'de Rus kıyılarını bombalamaya başlar. Bu sıralar Midilli gemisinde genç bir subay olan Üsteğmen Karl Dönitz (2.Dünya savaşında Alman Deniz kuvvetleri Başamirali) bu olayı ayrıntıları ile anılarında anlatır. Buna rağmen bile İngiliz ve Fransız elçileri, Alman askeri heyetinin Osmanlı ülkesinden çıkarılması koşuluyla, Osmanlı İmparatorluğunun savaşa girmemesi için iki hafta daha uğraşırlar. Bu da bir fayda getirmeyince Osmanlı imparatorluğu resmen savaşa girer. Görüldüğü gibi ne hükümet kararı ne de parlamento kararı olmadan, bir iki kişinin kararı ile milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir savaş başlamıştır. İsmet İnönü anılarında, Birinci dünya savaşından alınan bu dersler nedeniyle, kurulan yeni devletin anayasasına savaş kararının mutlaka Millet Meclisi tarafından alınabileceği maddesini koyduklarını belirtmektedir. 
CİHAD İLANI 
Osmanlı devletinin savaşa resmen girişi ise Padişah V. Mehmet'in 11.Kasım 1914'de düşmanlara resmen büyük harb ilanı( Cihad-ı Ekber ) ile olur. 
Padişah ve Halife V. Mehmet Ordu ve Donanmaya yayınladığı emirle özetle " Saldırgan İngiliz, Rus ve Fransız karşı yurdu, Kutsal yerleri, Mekke ve Medine'yi ve 300 Milyon Müslümanı korumak için" cihat ilan ediyordu. 
Başkomutan vekili Enver Paşa'da Silahlı kuvvetlere yayınladığı bildiri ile "300 Milyon İslam hep bizim zaferimiz için dua ediyor" der. 
Şeyhülislam Hayri Efendi ise bütün İslam alemine seslenerek "Düşmanlarımızın, Müslüman ülkelerini ele geçirip Müslüman halkını esir etmeleri durumunda, Halifenin cihad buyurması üzerine genç, ihtiyar, yaya, atlı herkesin, bütün Müslümanların mal ve canları ile cihada katılmaları farz olunur.", 
"Halifelik makamına ve Osmanlı topraklarına saldıran Rusya, İngiltere ve Fransa ve onların topraklarında yaşayan bütün Müslümanların bu hükümetlere karşı cihada girmeleri farzdır." 
Almanlar da Halifenin Cihad açmasının Hindistan, Afganistan., İran ve Arap ülkeleri ve Mısır'da İngilizlere karşı kendileri için çok yaralı olacağını düşünmektedilerler. Bu işin fikir babası Max von Oppenheim'dir.Bu amaçla planlarını Almanya'da yapar, sonra bu fikrin yararlı olduğu Türklere kabul ettirilir. Türkler ikna edilir! Kendisi 'de hemen gelip Suriye ve Irak'ta propaganda çalışmalarına başlar. Bu çalışmaların diğer bir amacının bölgede İngiliz düşmanlığı yaratmak ve İngiliz Fransız malları yerine Alman mallarının Araplarca satın alınmasını sağlamak olduğunu Max von Oppenheim daha sonra Almanya'ya gönderdiği raporlarda belirtecektir. Cihad meselesinin ne büyük bir yanılgı ve hayal olduğu ise çok yakında görülecektir. 
ASKERİ YARDIMLAR 
Osmanlı devletinin savaşa girmesi karşılığında anlaşma gereği Almanya, Osmanlığı imparatorluğuna 5.000.000 altın kredi açacaktır. Yapılan antlaşma gereği Alman subaylar çok önemli mevkileri ve ordunun bütün idare birimlerini neredeyse ele geçirirler. Enver Paşa'da Başkomutan yardımcılığına getirilir. Yalnız bu yardımlar hemen gelmez. Yardımlar şarta bağlıdır. Yani Osmanlı ordusunun Doğu'da Ruslara ve Güney'de İngilizlere karşı yapılacak harekata göre davranılacaktır. Bu nedenle Berlin Askeri Ataşesi Cemil Bey'e sürekli baskı yapılır, neredeyse aba altından sopa gösterilir. Almanlar yardımların karşılığını açıkça görmek isterler. Öte yandan savaş başladıktan sonra komşu ülkeler sınırlarını askeri malzemelere kapattıkları için doğrudan bir yardım malzemesi de zaten gelememektedir. İstanbul-Berlin Tren yolu bağlantısı, Bulgaristan'ın Almanya'nın yanında savaşa katılmasıyla ancak 17 Ocak 1916'da kurulabilmiştir. Bu tarihten sonra gelen yardımlar zaten Almanların kendi cephelerinde ihtiyaçları arttığı için çok kısıtlıdır. Öten yandan gelen bu yardımlarla Avrupa'da çarpışaçak Türk birlikleri donatılır, Makedonya, Romanya ve Galiçya'ya(şimdiki Güney Polonya) gönderilir. Buralara gönderilen Türk askeri birliklerinin mevcudu 115.000 kişiye ulaşacaktır. 
Harp boyunca Deniz kuvvetlerine bağlı birlikler ve savaşın sonunda Kafkasya'ya giden Alman birlikleri dahil 1553 Alman subayı, yüzlerce astsubay binlerce er, Osmanlı ordusunda yer almıştır. Bu verilen rakamlara Avusturya -Macaristan'dan gelen subay ve erler dahil degildir. Şimdi Genel Kurmay başkanlığından başlayarak neredeyse bütün komuta kademelerini kendilerin verilen Alman subayların adlarını ve görevlerini belirtelim. Bir konuyu şu sırada vurgulamak isterim. Bu Alman subaylar bir çok Tük ve Alman yazarın ifade ettiği gibi savaş süresinde Türkiye'ye danışman olarak değil, komutan olarak gelmişler ve birlikleri yönetmişlerdir. Öte yandan yukarıda da belirttigim gibi, yalnızca bu subaylar değil, bütün Türk Genel Kurmayı emir komuta bakımından Alman başkomutanlığına bağlanmıştır. Yalnızca Türkler değil diğer Müttefik güçlerin Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan Askeri güçleri de doğrudan Alman başkomutanlığına bağlanmıştır. Bu nedenledir ki, Filistin ve Irak cephelerinde Türklerin durumu çok bozulunca, Enver Paşa Galiçya'da bulunan Türk ordusunu burada kullanmak isteyecek, fakat Alman genel kurmayı buna hemen izin vermeyecektir. 
GENEL KURMAY BAŞKANLIĞI 
İstanbul'da Genel Kurmay karargahı Kurmay Başkanı General Friedrich Wilhelm Bronsart von Schellendorf (1914-Aralık 1917) sonra yerine General von Lenthe(Kurmay başkanı Albay Dove) atanır. 
Yarbay Perrinet von Thauvenay: Genel Kurmay 2. Başkanı 
Ocak 1918 'den itibaren Gnel Kurmay Kurmay başkanı General Hans von Seeckt, emir subayı Binbaşı Rohrscheid, 
Genel Kurmay 2. Başkanı Tümgeneral Rohdewald. 1918'in son aylarında Genel kurmay başkanlığını Yarbay Bernhard von Eggeling üstlenir. 
Genel Kurmay'daki Alman komutasındaki daire başkanları da şunlar: 
Yarbay Dunst :Merkez Komutanlığı Başkanı 
Yarbay Otto von Feldmann :Birinci Şube Askeri Harekat Dairesi Başkanı 
Yarbay Perrinet von Thauvenay: İkinci Şube Haberleşme ve İstihbarat Daire Başkanı 1914-1915 sonra 
Yarbay Sievert : Haberleşme ve İstihbarat Daire Başkanı 1916-1918 
Binbaşı Fischer : Yabancı ordular Dairesi Başkanı 
Yarbay Pfannenstiehl : Demiryolları Daire Başkanı 1916-1918 
Tümgeneral Bischof : Malzeme Nakliye Daire Başkanı ve bu alanda orduların Başmüfettişi 
Tümgeneral Schlee : Silah ve Mühimmat Daire Başkanı ve Sahra Topçu Birlikleri Başmüfettişi 
Yarbay Franz Carl Endres : Cephe gerisi(Menzil) Daire Başkanı sonra aynı göreve 
Tümgeneral Back : Cephe gerisi Daire Başkanı 
Binbaşı Dr.Jungels : Sağlık Daire Başkanı ve Sahra sağlık Hizmetleri Başkanı (Numan Paşayla birlikte) 
Albay Potschernick : Ulaşım Daire Başkanı ve Uluşım işleri Başmüfettişi 
Binbaşı Niemöller : Kömür sağlama dairesi Başkanı 
Tümgeneral Langenstass: İstihkam ve Tahkimat Daire Başkanı ve Başmüfettiş 
Yüzbaşı Erich Serno : Havacı Birlikler Dairesi Başkanı 
Tümgeneral Wahle : Ağır Topçu Birlikleri Başmüfettişi 
Yarbay Theodor Kübel : Sahra demiryolları Başkanı 1913- 5.8.1914 Türk demir yollarının yetersizliği ve acilen yeni yolların yapılması için çok yüksek miktarlarda kredi gerektiği şeklinde rapor hazırlayınca, Alman Askeri Heyeti hazırladığı bu rapor pahalı bulur ve geri gönderilir) 
Yarbay Böttrich : Sahra Demiryolları Daire Başkanı 1914-1916 
Yarbay Pramann :Sahra Demiryolları Daire Başkanı 1916-1917 
Yarbay von Legat : Harp Akademileri Komutanı 
Yarbay Dunst : Genel Kurmay Merkez Daire Başkanı 1917-1918 
Türmgeneral Weidtmann : Askerlik yedeklik hizmetleri Daire Başkanı 
Tümamiral Piper :1914-1917 Silah Dairesi ve fabrikaları komutanı, Türkiye'deki yetişmiş personel eksikliği nedeniyle, Almanya'dan 74 Uzman subay, astsubay, mühendis, kimyager, 47 Ustabaşı, 659 Uzman işçi getirterek ülkedeki 13 Fabrika'da silah ve cephane üretimini düzenler 
Tümgeneral Ehrke :Genel Kurmay Silah Dairesi başkanı 1917-1918 
Ayrıca Üsteğmen Wilhelm Hintersatz, Teğmen Hans von Hentig da Genel Kurmay'da görevli. 
ASKERİ ATAŞELER 
İstanbul'daki Alman Büyükelçiliğinde Askeri ataşe ve ataşe yardımcısı olarak 1913-1918 yılları arasında sırasıyla, Yarbay von Strempel, Binbaşı Karl von Laffert, Albay von Leibzig, kurmay Albay Otto von Lossow, Binbaşı Wolpmann(1916), Binbaşı Niemann(1917) Binbaşı von Gienanth(1917-1918) görev yaptılar. Deniz Ataşesi olarak görevli istihbarat kurmay subayı Binbaşı Hans Humann'dı. 
OSMANLI ORDUSUNUN BARIŞ DURUMUNDAKİ ORDU DÜZENİ 
Ordular Kolordular Tümenler 
1. Ordu İstanbul'da 1.İstanbul 1. İstanbul 
2. Davutpaşa 
3. Selimiye kışlası 
2.Edirne 4.Edirne 
5. Edirne 
6. Kırklarili 
3. Tekirdağı 7. Tekirdağı 
8. Bandırma 
9. Gelibolu 
4. İzmir 10. İzmir 
11. Denizli 
12. Burdur 
5. Ankara 13. Ankara 
14. Kastamonu 
15. Kayseri 
2. Ordu Şam'da 6. Halep 16. Adana 
24. Ayıntap(Antep) 
26. Halep 
8. Şam 23. Humus 
25. Şam 
27. Kudüs 
3. Ordu Erzincan'da 9. Erzurum 17. Bayburt 
28. Erzurum 
29. Erzincan 
10. Sivas 30. Sivas 
31. Amasya 
32. Samsun 
11. Elaziz(Elazığ) 18. Elaziz 
33. Van 
34. Muş 
4. Ordu Bağdat'ta 12. Musul 35. Musul 
36. Kerkük 
13. Bağdat 37. Bağdat 
38. Basra 
7. Sana(Yemen) 39. Sana 
40. Hüdeyde 
Bağımsız Tümenler 21. Asir 
22. Hicaz 
Savaş başladıktan sonra yeni Ordular, Kolordular ve Tümenler kurulur. Orduların, Kolorduların görev yerleri değiştirilir. 
5. Ordu Gelibolu'da 3. Kolordu'da buraya getirilir 
6. Ordu İran'a yapıla seferlerde 
7. Ordu Suriye ve Filistin'de 
8. Ordu Filistin'de 
Yıldırım Ordusu Suriye ve Filistin'de 
Bu yeni orduların kurulması ile ve Tümen sayısı 50'yi geçer. Yapılan anlaşmaya göre, Ordu komutanı Alman ise, Kurmay Başkanı Türk olacak, Ordu Komutanı Türk ise Kurmay başkanı Alman olacaktı. Bu kurala göre Ordu komutanı veya Orduların Kurmay başkanı olan Alman subaylarını aşağıda göreceksiniz. 
ALMAN ORDU KOMUTANLARI 
General Liman von Sanders: 1. Ordu (Trakya-İstanbul) Ağustos 1914-Mart 1915 
5. Ordu (Çanakkale-Ege) Mart 1915- Şubat 1918 
Yıldırım ordusu-Şam'da(Bağdat'ı geri almak için) Şubat 1918-Kasım 1918 
General Colmar von der Goltz: Padişah'ın danışmanı Kasım -Aralık1914 
Enver Paşa'nın danışmanı Ocak- Mart 1915 
1.Ordu (Trakya-İstanbul) Nisan 1915-Ekim 1915 
6.Ordu(Irak-İran) Ekim 1915-Nisan 1916 
General Erich von Falkenhayn: Yıldırım ordusu (Suriye ve Filistin) 
Haziran 1917-Şubat 1918 
Albay Kress von Kressenstein: 8. Ordu (Filistin) Kasım 1914-Aralık 1917 
Kafkasya Alman orduları Ocak 1918-Kasım 1918 
Albay Gustav von Oppen : Alman Asya kuvvetleri ve 8. Ordu sol cenah komutanı 
KARA KUVVETLERİNDE ALMAN ORDU KURMAY BAŞKANLARI 
Yarbay Felix Guse : 3. Ordu 1914-1917 
Yarbay Erwin von Strube : 3. Ordu 1918 
Albay von Frankenberg und Proslitz: 4. Ordu 
Tümgeneral Adolf Herrgott : 4.Ordu 1918 
Yarbay Werner Falkenberg : 4. Ordu 1914-1915 
Albay Kress von Kressenstein : 4. Ordu 1915 
Yarbay Franz von Papen : 4.Ordu 1918 
Binbaşı Kurt Moldzio : 4. Ordu 1918 
Albay Otto von Lossow : 5. Ordu 
Yarbay Gerold von Gleich : 6. Ordu 1916 
Yarbay Hans von Kiesling : 6.Ordu 1916 
Yarbay Ernst Paraquin : 6. Ordu'da 1917 
Yarbay Hans Wilhelm Kretzschmar : 6. Ordu 1916-1917 
Yarbay von der Hagen : 7. Ordu 
Yarbay Alexander Falkenhausen : 7. Ordu'da 1917-1918 
Yarbay Wilhelm Solger : 7. Ordu 1918 
Tümgeneral Wilhelm von Dommes :Yıldırım Orduları Kurmay Başkanı 1917-1918 
Yarbay Ludloff : Yıldırım Orduları 
DENİZ KUVVETLERİ, DONANMA 
Tümamiral Wilhelm Souchon Osmanlı Deniz kuvvetleri komutanlığına atanır. Amirallik kurmay subayı Binbaşı Busse 1917'de bu göreve Amiral Hubert von Rebeur-Paschwitz getirilir. 
Deniz kuvvetlerinin kurmay başkanlığına da sırasıyla şu subaylar getirilir. Önce Albay Joachim von Arnim, sonra Albay Wilhelm Busse, sonra Albay Wilhelm Tägert , Albay Friedrich Richter en son Binbaşı Erich Schlubach atanırlar. Deniz Yüzbaşı Hermann Baltzer Karargahta görevli kurmay subaydır. Bu subay savaşın sonunda ittihatçı paşaların bir Alman Torpidobotu ile yurdışına kaçırılarak Almanya'ya götürülmesinin planını ve ugulamasını üstlenir. 
Deniz Kuvvetlerini 2. Kurmay başkanları da sırasıyla şöyle: Binbaşı Ernst Büchsel, Binbaşı Karl Nikolaus, Yüzbaşı Hans von Mohl, Yüzbaşı Egon von Bentheim, Binbaşı Martin von Kappeln, Binbaşı Bernhard Krüger. 
Denizaltı Filotilla Komutanları sırasıyla: Yüzbaşı Eduard Krülls, Binbaşı Erich Schlubach, Binbaşı Bernhard Krüger, Binbaşı Hans Adam. 
Koramiral Albert Hopman: Enver Paşa'nın Almanlardan isteği üzerine Türk Donanma Bakanlığında yapılacak reformlar için bir tasarı hazırlaması amacıyla 21 Ocak 1916'da İstanbul'a geldi. Planını hazırladıktan sonra 20 Mayıs 1916'da Almanya'ya geri döndü. 
Donanma'da görev alan Alman subaylarının bazıları şöyle: Önce Yavuz ve Midilli'dekiler 
Yavuz (Goeben): 1 Ağustos 1914 
Albay Richard Ackermann, Gemi komutanı önce Ocak 1918'e kadar 
Binbaşı Madlung gemi ikinci komutanı daha sonra 3. Tümen(Filotilla) komodoru olur. 
Albay Albert Stoelzel Geminin sonraki komutanı Ağustos 1918' e kadar 
Binbaşı Lampe gemi ikinci komutanı 
Gemideki diğer denizci subaylar şunlardır: 
Binbaşı Otto Zirzow Seyir subayı 
Binbaşı Knispel Topçu subayı 
Yüzbaşı Pfützenreuter Topçu subayı 
Yüzbaşı T. Rosentreter 
Yüzbaşı Bernhard Krüger 
Yüzbaşı Hilgendorf 
Yüzbaşı Freudenberg 
Üsteğmen Bieler 
Üsteğmen Ney 
Üsteğmen Arnold Rümann 
Üsteğmen von Branconi 
Üsteğmen Rusche 
Üsteğmen Johannes Gerlach 
Üsteğmen Wichelhausen Amiral(sancak) Subayı 
Teğmen Heinke 
Teğmen Kümpel 
Teğmen Berndt 
Teğmen Missuweit 
Teğmen Feldbausch 
Teğmen Scherz 
Teğmen Schwab 
Teğmen Wilhelm Brandt 
Teğmen Kraus 
Teğmen Dressel 
Teğmen von Rabenau 
Teğmen Liebeskind 
Asteğmen Wahlen 
Asteğmen Müller 
Asteğmen Schmiedicke 
Asteğmen Ankarcona 
Mühendis Subay Breuer 
Mühendis Subay Schmid 
Mühendis Subay Krause 
Mühendis Subay Bodenstein 
Mühendis Subay Küster 
Hekim Binbaşı Dr. FriedrichTacke 
Hekim Binbaşı Dr. Sigmund Mooshauer 
Hekim Binbaşı Dr. Bernhard Zschech 
Hekim Subay Dr. Willrich 
Hekim Subay Dr. Blume 
Muhasebe Subayı Kastner 
Muhasebe Subayı Pankow 
Telsizcisi Georg Kopp bu gemire görev alırlar. 
Hukukçu subaylar ise şunlardır: Dr. Flegel, Dr. Graf Fugger zu Glött 
Midilli (Breslau): 1 Ağustos 1914 
Gemi komutanları sırasıyla 
Yarbay Paul Kettner, 
Binbaşı Rudolf Madlung, 
Albay Lebrecht von Klitzing, 
Yüzbaşı Karl August Grabau 1. Subay 
Binbaşı Wolfram von Knorr 
Albay Georg von Hippel olurlar. 
Yüzbaşı Grabau 1. Subay 
Yüzbaşı Homeyer 1. Subay 
Yüzbaşı von Mohl Seyir subayı 
Üsteğmen Carls 
Üsteğmen T. Ritschl 
Üsteğmen Martin Schelle 
Üsteğmen Siegfried Schmidt 
Teğmen Linnenkamp 
Teğmen Dönitz 
Teğmen Franz Wodrig 
Teğmen Krieger 
Teğmen Brinkman 
Asteğmen Hildebrant 
Asteğmen Baden 
Mühendis Subay Groneman 
Mühendis Subay Hepp 
Hekim Yüzbaşı Dr. Hans Wunderlich 
Hekim Yüzbaşı Dr. Karl Fievert 
Hekim Yüzbaşı Dr. Viktor Müller 
Hekim Asteğmen Dr. Karl Essig 
Muhasebe subayı Wachs 
Yüzbaşı von Nordeck de bu gemide görevlidirler. 
Diğer deriz filoları: 
Filotilla Komutanları 1914 Binbaşı Rudolf Madlung 1915 Binbaşı Adolf Pfeiffer, 1917 Binbaşı Hermann Lorey , 1918 Binbaşı Friedrich Callisen 
1.Yarım Filotilla Komutanları 1914 Yüzbaşı Rudolph Firle, 1915 Yüzbaşı Alfred Kagerah. 
(Deniz Yüzbaşı Alfred Kagerah: Mart 1915'den itibaren Türk deniz kuvvetlerinde göreve başladı. Kasım 1918'den itibaren Türk Torpitobot filotilla komutanı oldu. Ağustos 1918'den savaş sonuna kadar Karadeniz'de Alman küçük gemi filotilla komutanı olarak görev yaptı. 1 Kasım 1918 Cuma gününü, 2 Kasım Cumartesine bağlayan gece yarısı İttihatçı Enver, Talat ve Cemal Paşa ve arkadaşlarını Sivastopol'a kaçıran R-1 adlı Ruslardan ele geçirilen Alman Torpidobot'un kaptanı) 
Torpidobot komutanı olan Yüzbaşılar:Wilhelm Rümann, Albert Meis, 
Üsteğmenler: Egon von Bentheim, Johannes Gerdts, Hans Albrecht Liebeskind, Hans von Mellethin, Hermenn Raydt, Erwin Sebelin, Otto von Schrader, Otto Zincke Sommer. 
Diğer gemilerdeki subaylara gelince: 
Muaveneti Milliye gemisi komutanı Yüzbaşı Firle, 
Taşoz sınıfı muhriplerin komutanı Yüzbaşı Bruno Conn, Üsteğmen Rümann 
Bazı gemilere ise şu subaylar komutan yardımcısı olarak atanırlar: 
Hamidiye'de Binbaşı Egon von Kottwitz, Yüzbaşı Ulrich von Tippelskirch, Yüzbaşı Kurt von Heydebreck, Binbaşı Alfred Adriano 
Mecidiye'de Yüzbaşı Karl August Grabau, Binbaşı Ernst Büchsel, Binbaşı Rudolf Madlung 
Berk-i Satvet'te Yüzbaşı Hans von Mellenthin, 
Peyk-i Şavket'te Yüzbaşı Max Bieler, Binbaşı Rudolf Madlung 
İhtiyat'ta Yüzbaşı Swen Cederholm, 
Samsun Mayın Gemisinde Yüzbaşı Peter Hermann, 
"Nusret" mayın gemisinde Yarbay Goehl görev alır, bu geminin makinisti yine Alman Yüzbaşı Reeder. Barbaros Hayrettin'de Binbaşı Joachim von Arnim, Yüzbaşı Fedor Rosentreter, Binbaşı Karl Nikolaus Rohde, Binbaşı Hermann Lorey. 
Turgut Reis'te, Yüzbaşı Wilhelm von Meerscheidt-Hüllesen, Yüzbaşı Ullrich von Tippelskirch, Binbaşı Hermann Lorey, Yüzbaşı Alfred Adriano 
Yarhisar'da Üsteğmen Raydt 
Samsun mayın gemisi Yüzbaşı Peter Hermann, Yüzbaşı Albert Meis 
Nilüfer mayın gemisi Yüzbaşı Swen Cederholm 
Dere Denizaltı tuzağı Yüzbaşı Archibald Graf Harbuval-Charmare 
General yardımcı gemisi Üsteğmen Max Bieler, 1. Subay Teğmen Schmiedecke 
Loreley taşıma gemisi Yüzbaşı Albert Meis 
Yadigar: Üsteğmen Schrader 
Çanakkale açıklarında dolaşan Torpitobot komutanı Üsteğmen Frege. 
Patmos yük gemisi: Yüzbaşı Koch 
Türkiye'de görev yapan Denizaltıların kaptanları ise şu subaylardır. 
U-21 Yarbay Otto Hersing, Üsteğmen von Todenwarth(Libya'ya gider) 
U-33 Yüzbaşı Gansser, 
U-35 Binbaşı Kophamel, 
U-38 Binbaşı Max Valentiner 
UB-7 Yüzbaşı Heilige, Üsteğmen Werner, Üsteğmen Lütjohann 
UB-8 Yüzbaşı Ernst von Voigt, 
UB-14 Üsteğmen Heino von Heimburg, Üsteğmen Schwarz, Üsteğmen Ullrich 
UB-42 Yüzbaşı Wernicke, Yüzbaşı von Rohrscheidt, Yüzbaşı Lübbe, Üsteğmen Schwarz 
UB-44 Yüzbaşı Wegner, 
UB-45 Yüzbaşı Palis 
UB-46 Yüzbaşı Cäsar Bauer, Yüzbaşı Palis 
UB-66 Yüzbaşı Wernicke 
UC-13 Üsteğmen Kirchner 
UC-15 Üsteğmen Albrecht von Dewitz, Üsteğmen Bruno von Heller 
UC-23 Yüzbaşı Lübbe, Üsteğmen Kirchner 
UC-38 Yüzbaşı Wendlandt, 
Suveyş kanalında çarpışan Deniz Yüzbaşı von Hilgendorf(Filistin'de kendine ait özel çete-birliği kurar). Ayrıca Dicle ve Fırat nehirlerini nehir gemileri ile kontrol altında tutmak için şu deniz subayları görevlendirilir: Yüzbaşı Hellmuth von Mücke, Yüzbaşı Engelking, Yüzbaşı Ney, Yüzbaşı Martin von Cappeln, Yüzbaşı Raspel. 
DENİZ KUVVETLERİNDE GÖREV ALAN ALMAN SUBAYLARIN DİĞERLERİ 
Tümamiral von GuidoUsedom Türkiye-Özel güçleri Komutanı ve Boğazlar Başkomutanı 
Tümamiral Wilhelm Souchon 1914-1917 Türk Deniz kuvvetleri komutanı 
Tümamiral von Rebeur-Paschwitz 1917-1918 Türk Deniz kuvvetleri komutanı 
Tümamiral Merten 1914-1918 Çanakkale Boğazı tahkimatları komutanı 
Tümamiral Piper 1914-1917 Türk Silah Dairesi ve fabrikaları komutanı 
Tümamiral Reclam Türk kıyıları tahkimat Müfettişi 
Albay Ackerman 1914-1918 Yavuz (Goeben) zırhlısının komutanı 
Albay Stoelzel 1918 Yavuz (Goeben) zırhlısının komutanı 
Albay Kettner 1914-1915 Midilli(Breslau) zırhlısının komutanı, 1917-1918 Türkiye Özel güçleri Kur. Başk. 
Albay von Klitzing 1915 Midilli(Breslau) zırhlısının komutanı 
Albay von Kühlwetter 1914-1915 Boğazlar özel güçleri Kurmay başkanı 
Binbaşı von Knorr 1915-1917 Midilli(Breslau) zırhlısının komutanı 
Albay von Hippel 1917-1918 Midilli(Breslau) zırhlısının komutanı 
Albay Richter 1915-1918 Türkiye özel güçleri kurmay başkanı, sonra Deniz kuvvetleri komutanlığında 
Albay Tägert 1915-1917 Türk Deniz kuvvetleri Kurmay Başkanı 
Albay Gehl 1915-1918 Boğazlar özel güçlerinde görevli 
Yarbay Wossidlo 1914-1918 önce Çanakkale'de, sonra Suriye ve Irak'taki deniz birliklerinde 
Yarbay Arnold 1915-1918 Çanakkale Komutanlığı Kurmay Başkanı 
Yarbay Conn 1914-1916 Çanakkale'deki Alman Deniz Birlikleri Komutanı 
Yarbay Carl Schneider Boğazlar Deniz Özel birliklerinde Amirallik kurmay subayı 
Yarbay Dr. Heinrich Trembur 1914-1918 Deniz sağlık Birliklerinin en üst rütbeli subayı 
Yarbay Dr. Böse 1918 Deniz sağlık Birliklerinin en üst rütbeli subayı 
Binbaşı Büchsel 1915-1916 Donanma Bakanlığında Bölüm Başkanı 
Binbaşı Busse 1914-1915 Türk Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı, Irak'taki deniz Alayları komutanı 
Binbaşı Hans Humann 1914-1917 Alman Konsolosluğunda Deniz Ataşesi 
Binbaşı Gerhard von Janson 1914-1916 Türkiye Özel Güçleri Kurmay Başkanı, sonra Yıldırım Ord. Deniz Birlikleri Komut. 
Binbaşı von Kottwitz 1914-1916 Gelibolu'daki Deniz Çıkarma Birliği komutanı 
Binbaşı Lampe 1915-1918 Yavuz zırhlısının 1. Subayı 
Binbaşı Lorey 1915-1918 Türk Torpidobotları Filotillası Komutanı 
Binbaşı Madlung 1914-1915 Midilli Gemisi Komutanı 
Binbaşı von Müller 1914-1915 Yavuz gemisinin 1. Subayı 
Binbaşı Pfeiffer 1914-1917 Türk Torpidobotları Filotilla komutanı 
Binbaşı Rohde 1914-1916 önce Geliboluda Çıkarma Birlikleri komutanı, sonra Deniz kuvvetleri Komutanlığında Amiral subayı, 
Binbaşı Schulbach 1915-1918 Deniz Kuvvetleri komutanlığında 1. Kurmay subayı 
Binbaşı Schütze 1918 Yavuz gemisinin 1. Subayı 
Binbaşı Frhr. von Senaclens-Grancy 1917-1918 Alman Konsolosluğunda Deniz Ataşesi 
Binbaşı Weimann-Bischoff İstanbul boğazı kavaklarda Topçu birlikleri komutanı 
Binbaşı Goltz 1917-1918 Deniz kuvvetleri uçak filoları komutanı, Başmüfettişi 
Yüzbaşı Liebmann 1915 Deniz kuvvetlerinde Boğazlar uçak filoları komutanı 
Yüzbaşı Langfeld 1916 Deniz kuvvetleri Boğazlar uçak filoları komutanı 
Yüzbaşı Prof.Dr. Weickmann Türkiye'deki meteroloji, Hava gözlem istasyonları sorumlusu 
Yüzbaşı Bauer 1916 UB-46 Denizaltısının Kaptanı 
Yüzbaşı Boltz 1914-1918 Fırat nehri üzerindeki deniz birliklerinin komutanı 
Yüzbaşı Frhr. von Bothmer 1917 Deniz kıyıları İstasyonları ve Denizaltı üsleri Başkanı 
Yüzbaşı von Cappeln 1916-1917 Fırat nehri üzerindeki deniz birliklerinin komutanı 
Yüzbaşı Engelkind Fırat'ta Doğan Hücümbotu komutanı 
Yüzbaşı Ney 1916 Dicle nehri üzerindeki deniz birliklerinin komutanı 
Yüzbaşı Carls 1914-1916 Midilli Gemisinin topçu subayı 
Yüzbaşı Firle 1914-1915 1. Türk Torpidobot Yarım Filotilla Komutanı 
Yüzbaşı Frhr.von Fricks 1914-1915 Türk Torpidobot Filotilla Komutanı 
Yüzbaşı Gannser 1914-1917 U-33 Denizaltısı Komutanı 
Yüzbaşı Grabau 1914-1916 Midilli Gemisinin 1. Subayı 
Yüzbaşı Hersing 1915-1918 U-21 Denizaltısı Komutanı 
Yüzbaşı von Heydebreck 1915-1918 Midilli gemisinde Subay 
Yüzbaşı Homeyer 1916-1918 Midilli Gemisinin 1. Subayı 
Yüzbaşı Krüger 1914-1918 İstanbul'da Denizaltı Yarım Filotilla komutanı 
Yüzbaşı Langfeld Boğazlar Özel güçleri Deniz Uçuş birlikleri komutanı 
Yüzbaşı von Mücke 1916 Fırat Nehir birlikleri Komutanı 
Yüzbaşı Palis 1915-1916 UB-46 denizaltısı Komutanı 
Yüzbaşı Putzer 1917-1918 Fırat Nehir Topçu Birlik.Komutanı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Emir subayı 
Yüzbaşı Schade Yavuz gemisinde subay 
Yüzbaşı von Tippelskirsch 1915-1916 4. Orduda Deniz bağlantı subayı 
Yüzbaşı Valentiner 1917 U-38 Denizaltısı komutanı 
Yüzbaşı Wernicke 1916-1917 UB-42 Denizaltısında , 1918 UB-66 Denizaltısında görevli subay 
Yüzbaşı Breuer 1915-1917 Türk Deniz kuvvetlerinde makinist 
Yüzbaşı Hoefer İstenbul'da Deniz kuvvetlerinin Kömür işleri birimi başkanı 
Yüzbaşı Grabe Midilli gemisinin Başmakinisti 
Yüzbaşı Seyffarrdt Fırat nehir birliklerinde 
Yüzbaşı Ellendt İstanbul boğazında Mayın arama gemileri komutanı 
Yüzbaşı Hagendorf İstanbul boğazında Mayın arama gemileri komutanı 
Üsteğmen Croneiss Çanakkale boğazında denizci Pilot 
Üsteğmen Salzwedel Arıburnunda makinalıtüfek bölük komutanı 
Üsteğmen von Thomsen Çanakkale'de Yedek taburların komutanı 
Üsteğmen von Rabenau Çanakkale'de Yedek taburların 2. Subayı 
Üsteğmen Putzer Adana'da kurulan Cemel Paşa kıyı koruma topçu birlikleri komutanı 
Üsteğmen Brinckman Fırat nehir gemilerinde komutan 
Üsteğmen Raspel Fırat nehir gemilerinde komutan 
Üsteğmen Prens Heinrich Reutz Çanakkalede kılavuz subay 
Üsteğmen Sebelin Çanakkale'de Hisarlık tepesinde gözcü 
Üsteğmen Hörder Çanakkale'de Koca çimen dağında gözcü 
Üsteğmen von Keller Midilli'de çıkartma birliği komutanı 
Üsteğmen Brasch Süveyş kanalında kılavuz subayı 
Üsteğmen Baron von Buddenbrock Çanakkale'de pilot deniz subayı 
Üsteğmen Wahlen Mayın tarama gemileri komutanı 
Teğmen Andreä Çanakkale'de Hisarlık tepesinde gözcü 
Teğmen Krieger Çanakkale'de Hisarlık tepesinde gözcü, Yenişehir tepesinde gözcü 
Teğmen Wodrig Arıburnunda makinalı tüfek bölük komutanı 
Teğmen Müller Çanakkale'de makinalı tüfek bölük komutanı 
Teğmen Schubert Çanakkale'de pilot deniz subayı 
Teğmen Popp Çanakkale'de pilot deniz subayı 
Teğmen Philipp Çanakkale'de pilot deniz subayı 
Teğmen Semmler Çanakkale boğazında Mayın kılavuz subayı 
Teğmen Hans Martin Schmidt Çanakkale'de Güney gurubunda Makinali tüfek bölük komutanı 
Teğmen von Redern Hücümbot komutanı 
Teğmen Heinke Telsiz telgraf uzmanı Karadeniz kıyılarına deniz haberleşmesi için istasyonlar kurar 
Teğmen Tolki Kömür havzalarından gemiler için kömür çıkartan işçi taburları komutanı 
Teğmen von Usedom Çanakkale, Yenişehir'de gözetleme subayı (Tümamiral von Usedom'un oğlu) 
Teğmen Brandt Çanakkale, Yenişehir'de gözetleme subayı 
Teğmen Wolfram Çanakkale, Yenişehir'de gözetleme subayı 
Teğmen Meinke Çanakkale'de deniz pilot subay 
Teğmen Jörtz Çanakkale'de Yavuz topları komutanı 
Teğmen Jung Karadeniz'de Torpidobotlarda 
HAVA KUVVETLERİ 
Hava kuvvetlerini kurup geliştirmek için Yarbay Erich Serno gelir. Diğer subaylar Yüzbaşı Heemskerck, Yüzbaşı Helmut Felmy, Yüzbaşı von Aulock, Yüzbaşı Zernov, Yüzbaşı Schneider, Yüzbaşı Franz Walz, Yüzbaşı Simon Eberhard, Yüzbaşı Elias, Yüzbaşı Bieneck, Yüzbaşı Schumburg, Yüzbaşı Hans Joachim Buddecke, Üsteğmen Richard Falke, Üsteğmen Wilhelm Bormann, Üsteğmen Veit Fischer, Üsteğmen Fritz Berthold, Yüzbaşı Hans Schüz, Üsteğmen Croneiss, Üsteğmen Hans Henkelburg, Üsteğmen von Heimburg, Üsteğmen Soyter, Teğmen von Bülow, Teğmen von Hesler, Üsteğmen Rudolf Holzhausen Teğmen Röder gibi subaylar var. Çanakkale’de Yüzbaşı Körner(Hava fotoğrafçısı), Yüzbaşı Kettenbeil(2. Dünya savaşı sırasında Ankara'da Alman Büyükelçiliğinde Hava Ataşesi), Üsteğmen Oscar Anschütz, Üsteğmen von Schlichting, Teğmen Preussner, Teğmen Fünfhausen. 1918 yılının sonuna kadar keşif ve avcı uçakları toplam 415 Uçak, 1740 teknik personel, 295'i subay olarak toplam 390 Uçuş personeli Türkiye'ye gelmiştir. 
UÇAKSAVAR BİRLİKLERİ 
Yüzbaşı Schumann 1918'de bu birliklerin başıdır. Ondan önce de çeşitli birlikler gelir. Yerlerine göre şimdi bu subayları sayalım. 
Üsteğmen Strauch Filistin'de 8. Orduda 
Üsteğmen Fulda Filistin'de 8. Orduda 
Üsteğmen Lutz Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Bader Suveyş kanalı harekatında ve 7. Orduda 
Teğmen Richter Istanbul Avrupa yakasında 
Teğmen Henkelmann Istanbul Avrupa yakasında ve Filistin'de 
Teğmen Griessbach İstanbul'da ve Filistin'de 
Teğmen Würker İstanbul'da ve Filistin'de 
Teğmen Hild İstanbul'da 
Teğmen Brandt Gelibolu Güney cenahında 
Teğmen Przyzskowski Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Gläser Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Hahn Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Fechner Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Schunk Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Lauth Filistin'de 8. Orduda 
Teğmen Wagner Filistin'de 7. Orduda 
Teğmen Wüsthof Filistin'de 7. Orduda 
Teğmen Jahn Toroslarda 
Teğmen Uber Halep'te 
Teğmen Hild Halep'te 
Teğmen Zölch Şam'da 
TELSİZLE HABERLEŞME BİRLİKLERİ 
Binbaşı Hans Schlee İstanbul Osmaniye'de Büyük Telzis istasyonu şefi 
Yüzbaşı Blume Bağdat'ta yapılmakta olan büyük telzis istasyon şefi 
Yüzbaşı Salzmann Bağdat'ta haberleşme birimi şefi 
Yüzbaşı Schmidt Filistin'de haberleşme subayı 
Üsteğmen O. Wickop Fırat'ın sağ cenahında 
Üsteğmen Littich Telsiz mühendis 
Üsteğmen Hahn Kermanşah'da 
Üsteğmen Böhme Hamadan'da 
Teğmen Bruno Hamadan'da 
Teğmen Fleiner Kermanşah'da 
Teğmen Metzke Fırat'ın sağ cenahında 
Teğmen Fischer Dicle'de Kutel Amara'da 
Teğmen Wefelscheidt Dicle'de Kutel Amara'da 
Teğmen Brüning Seyyar telsizci 
Teğmen Scheffer Seyyar telsizci 
Teğmen Jiesching Bağdat'ta 
Teğmen Krause Bağdat'ta 
ALMAN ASKERİ HEYETİ DIŞINDA 
TÜRKİYE'DE KOMUTANLIK YAPAN DİĞER ALMAN SUBAYLARIN BAŞLICALARININ RÜTBELERİNE GÖRE ADLARI VE GÖREVLERİ 
KARACI VE HAVACILAR: 
Mareşal Erich von Falkenhayn 1917-1918'de Yıldırım Orduları Komutanı 
Korgeneral Hans von Seeckt Genel Kurmay Başkanı 1917-1918 
Tümgeneral Oscar Gressman Çanakkale'de Ege'de 5. Ordu Topçu birlikleri komutanı, 1916-1917'de Alman Irak kuvvetleri komutanı, Halep'te 6. Ordu cephe gerisi Müfettişliği Başkanı 
Tümgeneral Ehrke Genel Kurmay Silah Dairesi başkanı 1917-1918 
Tümgeneral Rohdewald Genel Kurmay 2. Başkanı 1916-1918 
Tümgeneral Gerold von Gleich 6. Ordu Kurmay Başkanı 
Tümgeneral Langenstrass Genel Kurmay'da İstihkam ve Tahkimat Dairesi Başmüfettişi 
Tümgeneral Wilhelm von Dommes Yıldırım Orduları Kurmay Başkanı 1917-1918 
Tümgeneral von Oppen Alman Asya Kolorduları ve Paşa-II Birliklerinin Komutanı 
Tümgeneral Bock von Wülfingen Genel Kurmay Cephe gerisi Müfettişliği Başkanı 
Tümgeneral Dove Genel Kurmay'da kurmay Başkanı 
Tümgeneral Herrgott 4. Ordu Kurmay Başkanı 
Tümgeneral Bopp 6. Ordu da görevli İran'a giden birliklerin komutanı 
Albay Hans Guhr Doğu Cephesi ve Filistin'de, 29. Ve 1. Tümen Komutanı 
Albay Gustav von Oppen Alman Asya kuvvetleri ve 8. Ordu sol cenah komutanı 
Yarbay Herzog Adolf Friedrich zu Mecklenburg 1916'da 6. Ordu'da (Irak) Paşa Özel Güçleri Komutanı 
Yarbay von Eggeling 1918'in son aylarında Genel Kurmay başkanı 
Yarbay von Schultze Askeri Heyette Motorlu taşıt araçları Dairesi Başkanı 
Yarbay von Schierstädt 1915-1918'de 5. Ordu'da müfreze Komutanı 
Yarbay Erich Böhme 1917-1918 Filistin'de 24. Piyade Tümeni Komutanı 
Yarbay Thierry 1915-1916 'da İstanbulda Sahra Demiryolları Dairesinde Kurmay Subayı 
Yarbay von der Goltz Filistin'de General Kress'in yanında Alman Genel Kurmay başkanlığının Temsilcisi 
Yarbay von Hammerstein-Gesmold 1918'de Filistin'de 146. Piyade Alayı Komutanı 
Yarbay von Menges 1918'de Filistin'de 11. Avcı Taburu Komutanı 
Yarbay von Falkenhausen 7. Ordu Kurmay Başkanı, İstanbul'a Askeri ataşe yardımcısı 
Yarbay Kretzschmar 1916-1917 7. Ordu Kurmay Başkanı 
Yarbay Ludwig Schraudenbach Önce Alman askeri heyetinde, Doğu cephesi ve Irakta 14. Tümen Komut. 
Yarbay von der Hagen Filistin'de 7. Ordu Kurmay Başkanı 
Yarbay Wilhelm Willmer Çanakkale ve Filistin'de Piyade Tümenleri Komutanı 
Yarbay von der Hagen Filistin'de 7. Ordu Kurmay Başkanı, Yıldırım ordusu F grubu kurmay başkanı 
Yarbay von Strube 3. Ordu Kurmay Başkanı 
Yarbay Pramann 1916-1917 Genel Kurmay 'da Sahra Demiryolları Daire Başkanı 
Yarbay Pfannenstiehl Genel Kurmay'da Demiryolları Daire Başkanı 1916-1918 
Yarbay Bischof Önce Ask. Heyette sonra, Filistin'de 1. Develi Süvari Alayı Komutanı 
Yarbay Modrow 1915-1917'de Önce Çanakkale'de sonra Filistin'de Topçu Birlikleri Komutanı 
Yarbay Lierau 1914-1918 Önce Çanakkale'de sonra Filistin'de Topçu Birlikleri Komutanı 
Yarbay Zachariae 1915-1918'de İstanbul'da Silah ve Mühimmat Fabrikası Müdürü 
Yarbay Giese Genel kurmay Silah ve Mühimmat Dairesinde 
Yarbay Lichtschlag Genel kurmay Silah ve Mühimmat Dairesinde 
Yarbay Gronemann Genel kurmay Silah ve Mühimmat Dairesinde 
Yarbay Fritz Ludloff 1917-1918 Yıldırım Orduları Kurmay Başkanı 
Yarbay Hans Joachim von Loeschebrand-Horn 1916 Süleymaniye ve Türkmenkendi'ye yapılan operasyonlarda Kurmay başkanı, 1917 Alman Irak Orduları Kurmay Başkanı ve Halep'te Menzil Başmüfettişi 
Yarbay Dunst 1917-1918 Genel Kurmay Merkez Daire Başkanı 
Yarbay Pohlmann 1915-1916 Filistin'de İstihkam Birlikleri Komutanı 
Yarbay Schmidt-Kolbow 1915-1918 5. Ordu ve Yıldırım Ordu. Topçu Birlik komutanı 
Yarbay Giese 1917-1918 Genel Kurmay Silah Dairesinde görevli 
Yarbay Kahle 1917-1918 Genel Kurmay Silah Dairesinde görevli 
Yarbay Koeppen 1916'da 6. Ordu Paşa Özel Kuvvetler Kurmay Başkanı 
Yarbay W. Solger 1917-1918 Alman Asya Orduları Kurmayında, sonra 7. Ordu Kurmay Başkanı 
Yarbay von Papen 1917-1918 önce Yıldırım Orduları Kurmayında sonra 4.Ordu Kurmay Başkanı 
Yarbay Sievert 1916-1918 Genel Kurmay Askeri İstihbarat Daire Başkanı 
Yarbay Tiller 1916-1918 Filistin'de Piyade alayı ve Tümen komutanı 
Yarbay von der Goltz Meraşal Goltz'un oğlu 
Yarbay Kolber Yıldırım orduları Flkeyheayn ordu gurubunda kurmay subayı 
Yarbay Weinrich Filistin'de 96. Birlikte 
Yarbay Frey Mühendis Yıldırım ordusu İstihkam müfettişi 
Yarbay Friedrich von Weech 1916 137. Piyade Alayı komutanı, Suriye ve Lübnan Sahil koruma sorumlusu 
Yarbay Adolf Herrgott 1917 Sina cephesi Komutanı, 8. Ordu kurmayı, 1918'de 4. Ordu Kurmay başkanı 
Yarbay Hans Holländer 1917 Askeri heyet, Filistinte 54. Piyade ve Topçu birlik komutanı, Yıldırım ordusu 
Yarbay Hans Edler von Kiesling auf Kieslingstein (Hans von Kiesling) Askeri Heyette Gürcü gönüllü birlikleri kurulması, Mareşal Goltz'la 6. Ordu'da birlikle İran seferi, sonra Lossow'un emrinde özel bir görev, Türkiye'den Almanya'ya hammaddelerin gönderilmesi, 6. Ordu kurmay başkanı, Yıldırım ordusu 
Binbaşı Otto Welsch Süvari, Askeri heyette, Kress'le birlikte 1915'de Suveyş, sonra Çanakkale ve Doğu Anadolu Cephelerinde, , sonra 9/1917'de Filistin'de Alman Asya birliklerinde, sonra Askeri makale yazarı 
Binbaşı Lyncker 1917-1918 Alman Genel Kurmayının İstanbul'daki Temsilcisi 
Binbaşı Beckert 1917-1918 Alman Genel Kurmayının Yıldırım orduları için İstanbul'daki İrtibat Subayı 
Binbaşı Kurt Moldzio 1918'da 4. Ordu Kurmaş Başkanı 
Binbaşı Molsen Yıldırım Ordularında Sahra Demiryolları Başkan Yardımcısı 
Binbaşı Malbrant Filistin'de 1917-1918 Motorlu Taşıtlar Alay Komutanı 
Binbaşı Günther 1916-1917 İstihkam Tabur Komutanı 
Binbaşı Schrömbgens 1916-1918 Yıldırım Ordularında İstihkam Taburları Komutanı 
Binbaşı Oskar Staubwasser 1917-1918 Filistin'de Alman Asya Ordusu ve Mersin Sahil Koruma'da görevli 
Binbaşı Muther 1917-1918 Filistin'de Alman Asya Ordularında görevli 
Binbaşı Rechtern 1917-1918 Filistin'de Alman Asya Ordularında görevli 
Binbaşı Garke 1916-1917 İstanbul'da Demiryolu Özel Birlikleri Komutanı 
Binbaşı Baron von Heintze 1916-1917'da Askeri Heyette ve 5. Ordu'da görevli 
Binbaşı Graf von Carmer 1915-1916'da Askeri Heyette ve 5. Ordu'da görevli 
Binbaşı Graf Wolfkeel von Reichenberg 1915'de Diyarbakır'da 12. Kolordu Kurmay Başkanı 
Binbaşı Senftleben 1915-1917 Çanakkale ve Irak cephelerinde Topçu birlik komutanı 
Binbaşı Baare 1915-1918 Savaş bakalığında Ordlar ve Yedekler biriminde görevli 
Binbaşı Rietzsch 1917-1918 Şam'da Yıldırm Ordusunda Menzil Müfettiş yardımcısı 
Binbaşı Platz 1917-1918 Filistin'de Alman Asya kolordularında Kurmay subay 
Binbaşı Fischer 1914-1916 Filistin'de General Kress'in kurmay subayı 
Binbaşı Oskar Ritter von Niedermayer1914-1917 Afganistan seferi başkanı , sonraYıldırım ordusu kurmayı 
Binbaşı Ritter von Heilingbrunner 1917-1918 Yıldırım ordusunda komutan 
Binbaşı G. von Majewski 1916-1918 Filistin'de 22.Kolordu İstihkam birlikleri komutanı 
Binbaşı Raith 1915-1918 , Askeri heyette ve Irak'ta 6. Orduda 
Binbaşı Grassmann 1917-1918 Filistin'de Alman Asya Kolordusunda 
Binbaşı Niemöller 1915-1918 Genel Kurmayda kömür işleri başkanı 
Binbaşı Frhr. von Roell 1917-1918 6.ve 7. Orduların taşıt araçları birlikleri komutanı 
Binbaşı von Detten 1915-1916 İstanbul'da Depo Alayları komutanı 
Binbaşı von Gülpen 1915-1917 3. Ordu(kafkasya) geri hizmetler Müfettişi 
Binbaşı Köstring 1917-1918 Genel Kurmay Başkanı von Seeckt'in emir subayı 
Binbaşı Tschunke 1917-1918 Genel Kurmay Başkanı von Seeckt'in emir subayı 
Binbaşı von Rohrscheidt 1917-1918 Genel Kurmay Başkanı von Seeckt'in emir subayı 
Binbaşı von Busse 1915-1916 Irak'ta 6. Orduda görevli 
Binbaşı Althaus 1915-1916 6.Orduda bir İstihkam birliği komutanı 
Binbaşı Georg Gottschalk Irak'ta 6. Ordu da bir istihkam birliği komutanı 
Binbaşı Speich 1918 Ia Alman Kolodrdusu Kurmay subayı 
Binbaşı Dr . Range 1915-1918 Filistin cephesinde su ve sondaj işleri bölümü başkanı 
Binbaşı R.O. Huber 1916-1918 Sahra Demiryollarında Müfettiş 
Binbaşı von Abel 1917-1918'de Yıldırım ordularında Üztmenzil Müfettişi 
Binbaşı Willi Bötzow 1916-1918 General Bischoff'un emir subayı 
Binbaşı Pfundt 1916-1918 General Bischoff'un emir subayı 
Binbaşı Goerke 1917 Demiryolları birlikleri Kurmay subayı 
Binbaşı Hugo Kiehl 1916-1918 Piyade müfetteşi 4. Ordu'da Filistin'de 163 ve 136. Piyade Alayı komutanı 
Binbaşı Otto Hartmann 1917-1918 6. ve 18. Kolordularda kurmay subayı 
Binbaşı von Hülst 1916-1918 Genel kurmay başkanlığında Kurmay başkanının Emir subayı 
Binbaşı Paulcke 1915-1916 3. Orduda(kafkasya) Kayaklı birlikler komutanı 
Binbaşı von Nathusius 1916-1917 Irak'ta Depo Alay komutanı 
Binbaşı von Mikusch-Buchberg 1915-1916 Askeri heyette, 1917-1918 Alman Genel Kurmay başkanlığının Yıldırım ordusundaki bağlantı subayı 
Binbaşı Würth von Würthenau 1915-1918 Filistin'de Depo alayları komutanı 
Binbaşı Blell 1916-1917 Adana Depo Alayı komutanı 
Binbaşı von Nida 1917-1918 İstanbul'da Alman Sahra demiryolları komutanlığı temsilcisi kurmay subayı 
Binbaşı Prens Moritz zu Schaubburg-Lippe 1915-1917 5. Ordu karargahı subayı 
Binbaşı Lorenz 1915-1918 Askeri Heyette emir subayı 
Binbaşı Hecker 1918Yıldırım ordusunda emir subayı 
Binbaşı Bucher Yıldırım ordusunda 
Binbaşı von Busse 1916'de İran'a özel bir görveve giden General von der Goltz'un emir subayı 
Binbaşı Ittmann önce Çanakkale'de, sonra Ege'de, Suriye'de 7.Orduda 
Binbaşı H.Hensel İstanbul'da askeri heyette posta işlerinden sorumlu 
Binbaşı Leonhardi Mareşal Goltz'un Bağdatta kurmay heyetinde 
Binbaşı Stotzingen Arap ayaklanmasını engellemek için özel bir gurupla Yemen'e kadar gider 
Binbaşı von Ramsey Harita uzmanı 
Binbaşı Naumann Filistin'de 
Binbaşı Autenried 
Binbaşı Bergius Filistin'de 
Binbaşı von Seckendorff 1915'den itibaren 
Binbaşı Wilhelm Cretius 
Binbaşı Kurt Schwabe Filistin'de 
Binbaşı Ernst von Dücker 
Binbaşı Otto von Riederer 1917-1918 6.Ordu'da Musul'da Alman birliklerinin komutanı 
Binbaşı Ritter von Kollmann 6. Ordu'da Makinalı tüfek Birlikleri Müfettişi, sonra geri çekilen Alman Birliklerinin kurmay başkanı 
Binbaşı von Ehrenstein Yarbay Guhr'un komutası altında 
Binbaşı von Scheubner-Richter 12/1914'den 08/1915' kati kadar Erzurum'da Alman konsolos yardımcısı, Sonra 10/1916'a kadar Kuzey İran'da yapılan Doğu Kafkasya operasyonları süvari müfrezeleri komutanı 
Binbaşı Raith Yıldırım ordusu 702. Piyade birliği komutanı 
Binbaşı Pickel 1916-1918 Yıldırım ordusu Ağır topçu komutanı 
Binbaşı Arnold von Gadecke Yıldırım Ordusunda Filistin 11. Avcı Taburu komutanı 
Binbaşı Muther Yıldırım ordusu 48. Piyade birliği komutanı 
Binbaşı Range Filistin'de Tiberia'da bölge komutanı 
Binbaşı Treitschke Yıldırım ordusu karargah kurmay subayı 
Binbaşı Beckert İstanbul'da Yıldırım ordusunun kurmay başkanlığında 
Binbaşı von Wegerer Yıldırım ordusu F.grubu 2. Kurmay başkanı 
Binbaşı Steinbach Ürdün'de Amman Tren istasyonu komutanı 
Binbaşı Kiehl Yıldırım ordusunda 
Binbaşı Erlwein Yıldırım ordularında 
Binbaşı Gravenstein 4. Ordu'da 
Binbaşı Friedrich Kress von Kressenstein (Albay Kress'in Yeğeni) 1917'den itibaren Piyade subayı 
Binbaşı Karl Mayr 1918 Askeri heyette, 1920'de Hitlerin de olduğu birliğin komutanı, Hitlerin bulucusu 
Binbaşı Wisbeck 1917'den itibaren 
Binbaşı Karl Berthold 1915-1916 5. Ordu'da komutan, Toroslar Menzil Komutanı 
Binbaşı Weyert Uçak ve yanbirlikleri, teknik birlikleri ve Uçaksavar bölükleri genel müfettişi 
Binbaşı Graetz İst. Yeşilköy'de uçak teknik işletmeleri ve pilot ve gözcülerin eğitim sorumlusu 
Yüzbaşı Keiper 1918'de Trakya'da 3. Hava Bölük komutanı 
Yüzbaşı Seelig 1918'de 4. Ordu'da Doğu Ürdünde 14. Uçak bölük komutanı, 4. Ordu Uçak komutanı 
Yüzbaşı Lewin Amman'da 14. Uçuş filosunda 
Yüzbaşı Ferdinand Ritter von Edler von Tiechler Mann 1917'den itibaren Piyade subayı 
Yüzbaşı Hans von Euler-Chelpin 1917'den itibaren Sahra Topçu subayı 
Yüzbaşı Hoebel 1916'dan itibaren Topçu subayı 
Yüzbaşı Kleinau Yıldırım ordularında 
Yüzbaşı Hinrichs Filistin'de Haritacı 
Yüzbaşı Simon Yıldırım ordusu 702. Birlik Topçu subayı 
Yüzbaşı Franz Helmut von Langenn-Steinkeller Süvari, İran'a yapılan (1.) seferde Kurmay emir subayı 
Yüzbaşı Sternheim Yıldırım ordusu 701. birlik topçu subayı 
Yüzbaşı von Loeben 1916'de İran'a özel bir göreve giden General von der Goltz'un emir subayı 
Yüzbaşı Tzschirner 1915-1917 İran'a geden askeri heyet üyesi, 6.Orduda 
Yüzbaşı H.G. Merkel 1916-1918 Alman Irak ordularında (Yıldırım) Yukarı menzil müfettişi 
Yüzbaşı Frhr.von Dungern 1917-1918 Filistin'de Alma Asyakolordusunda 
Yüzbaşı von Heemskerck(Heermskerk) 1916-1917 Yıldırım orduları uçakları ve 300. Uçuş filosu komutanı 
Yüzbaşı Seyert 1918 Yıldırım orduları uçak filoları komutanı 
Yüzbaşı Bieneck 1917-1918 Pilot ve Filistin'de 301. Uçuş filosu komutanı 
Yüzbaşı Elias 1917-1918 Pilot ve Filistin'de 302. Uçuş filosu komutanı 
Yüzbaşı Schumburg 1917-1918 Pilot ve Filistin'de 303. Uçuş filosu komutanı 
Yüzbaşı Franz Walz 1917-1918 Pilot Filistin'de 304. Uçuş filosu komutanı, Yeriko Kartalı 
Yüzbaşı Steiner 1918'de Pilot Filistin'de 305. Uçuş filosu komutanı, 
Yüzbaşı Warsow 1916-1918 Paşabirliklerinin Uçak Parkı komutanı 
Yüzbaşı Fleischfresser 1917-1918 Yıldırım ordularında uçak birliklerinde teknik komutan 
Yüzbaşı von Beguelin 1917-1918 Yıldırım ordularında uçak birliklerinde teknik komutan 
Yüzbaşı von der Groeben 1917-1918 Yıldırım ordularında g örevli süvari 
Yüzbaşı Rohlfing 1915-1916 6.Orduda 930. Sahra topçu Birliği komutanı 
Yüzbaşı Heinrich 1916-1917 500.Alman Motorlu taşıt araçları Komutanı, Toroslor Çamalan'da 
Yüzbaşı Cummerow 1915-1916 6.Orduda Menzil Müfettişi 
Yüzbaşı Cordemann 1918 Alman Askar heyeti 2. Başkanının Kurmay subayı 
Yüzbaşı Staudinger 1916 6. Orduda Paşa birliklerinde Kurmay subayı 
Yüzbaşı Jobb (A vusturyalı) 1918 6. Ordu'da Ordu'da T 2 Motorlu taşıtlar Komutanı 
Yüzbaşı Karl Justi 1918 Yıldırım ordusunda görevli 
Yüzbaşı Heilingbrunner 1915-1917 Çanakkale ve Kafkasya cephelerinde ağır topçu birlikleri komutanı 
Yüzbaşı von Langenn-Steinkeller 1915-1918 Süvari, Filistin'de General Kress'in emir subayı 
Yüzbaşı Pfeffer-Wildenbruch 1915-1917 Alman Irak Birlikleri ve 6. Orduda Topçu subayı 
Yüzbaşı von Anderten Genelkurmay başkanının Emir subayi

Yüzbaşı Sterke Istanbul'da Levazım işleri dairesinde Levazım subayı 
Yüzbaşı Adolf Röpnack Şam'da 6. Topçu müfrezesi komutanı 
Yüzbaşı Ernst Worneweg İstanbul Osmaniye'de Radyo istasyonu komutanı 
Yüzbaşı Fenski 1916 kışında Çanakkale'de Ağır topçu subayı 
Yüzbaşı von Holy-Ponienzietz Çanakkale Bigalı'da Makinalı Tüfek okulu komutanı 
Yüzbaşı Franz Fries 1916-1918'de Türk ordusunda görev alır 
Yüzbaşı Bork Afule'de su sondaji birlikleri komutanı 
Yüzbaşı Genee 701 Piyade tabur komutanı sonra, sahra inzibat dairesi başkanı 
Yüzbaşı(süvari) von Leyser Hafir-Abu Augila arası sahra demir yolu yapımı Başkanı 
Yüzbaşı(süvari) von Dungern Yıldırım ordusu 701. Piyade birlik komutanı 
Yüzbaşı Reck Yıldırım ordusu 702. Piyade birlik komutanı 
Yüzbaşı Fritzsche Türkiye'den Almanya'ya gidecek Krom, bakır ve mangan gibi maddelerden sorumlu 
Yüzbaşı Grossmann Işıldakla haberleşme birliği başkanı Almanya'dan 30 personlle gelir 
Yüzbaşı Max Simon-Eberhard Filistin'de 
Yüzbaşı Franz Gürtner Yıldırım ordusu 702. Piyade bölüğü komutanı, savaş sonrası Bayern Adalet Bakanı 
Yüzbaşı Droese Yıldırım ordusu 702. Piyade bölüğü komutanı 
Yüzbaşı Noss Suriye'de 
Yüzbaşı Halke 7.Orduda 
Yüzbaşı Schnell Şam'da Top onarım atelyeleri komutanı 
Yüzbaşı Kayserlink Filistin'de Taşıt konvoylarında 
Yüzbaşı Paschasius Filistin'de Taşıt konvoylarında 
Yüzbaşı König Filistin'de 203. Uçuş filosu komutanı 
Yüzbaşı Bernhard Filistin taşıt birlikleri komutanı 
Yüzbaşı von Perfall Halep'te taşıt birlikleri komutanı 
Yüzbaşı Schmülling İstanbul'da Askeri heyette Taşıt konvoylarından sorumlu 
Yüzbaşı Axter Filistin'de 8. Birlikte 
Yüzbaşı Haucke Filistin'de 505. Birlikte 
Yüzbaşı Beyer Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Yüzbaşı Steiner Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Yüzbaşı Dagobert von Mikusch Alman Genel kurmayının Yıldırım ordusundaki bağlantı subayı 
Yüzbaşı Wappenhans Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Yüzbaşı(süvari) Hecker Filistin'de General Liman von Sanders'in emir subayı 
Yüzbaşı Wiss Suriye'de 
Yüzbaşı Ruhse Filistin'de 
Yüzbaşı Sachse Alman Asya Kuvvetleri nde 
Yüzbaşı Fritz Eulitz 
Yüzbaşı Grassman Yıldırım Doğu Ürdün gurubu 703. Tabur komutanı 
Yüzbaşı Schumann Yıldırım ordusunda 
Yüzbaşı Fulachen 
Yüzbaşı H. Düsel Yıldırım Ordularında 
Yüzbaşı Contzen Mardin'de Sahra Demiryolları Komutanı 
Yüzbaşı Trabert 6. Ordu'da Makinalı tüfek birliği komutanı 
Yüzbaşı Gutbrod 6. Ordu'da Telsiz ve Telefonla haberleşme tekniği subayı 
Yüzbaşı von Monteton 6. Ordu'da İran seferinde görevli 
Yüzbaşı Zarnke Askeri Heyetin Boğaziçi gazetesi yazı işleri müdürü 
Yüzbaşı Hans Joachim Buddecke 1915-1917 İstanbul, Çanakkale ve İzmir'de avcı uçakları bölükkomutanı 
Yüzbaşı Helmut Felmy 1917-1918 Yıldırım ordusunda 300. Uçuş Filosu komutanı 
Yüzbaşı Schüler von Krieken 1916 İzmir ve Çanakkale'de 5. Ordu'da Uçak Bölüklerinin sonraki komutanı 
Yüzbaşı Kettenbeil İzmir ve Çanakkale'de 5. Ordu'da Uçak Bölüklerinin sonraki komutanı 
Yüzbaşı Faller İzmir ve Çanakkale'de 5. Ordu'da Uçak Bölüklerinin sonraki komutanı 
Yüzbaşı von Aulock 1916 Irak'ta 6. Orduda Uçak filolarının komutanı 
Yüzbaşı Hattendorf Irak'ta 6. Orduda Uçak filolarının sonraki komutanı 
Yüzbaşı Hans Schüz Irak'ta 6. Orduda Uçak filolarının sonraki komutanı 
Yüzbaşı Wilhelm Ritter von Schrenk 1916 sonuna kadar Irak'ta 12. Topçu birliği komutanı 
Yüzbaşı Kirchmair 1916 Irak'ta 
Yüzbaşı Mannert 1916 Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daa 3. Ordu'da 2. Topçu birliğinde 
Yüzbaşı Friedrich von Fürstenberg 1916-1917 Osmanlı Tarım bakanlığı Traktör biriminde 
Yüzbaşı Sinz 1916-1917 Osmanlı Tarım Bakanlığı Traktör biriminde 
Yüzbaşı Friedrich Wetzel 1918'den itibaren Piyade subayı 
Yüzbaşı Fleischfeuer 
Yüzbaşı Hochbaum 
Yüzbaşı Hoffmann 
Yüzbaşı Viktor Kraft 
Yüzbaşı Naumann 
Yüzbaşı Rudolf Koch 
Yüzbaşı Ludwig Reeps 
Yüzbaşı Bohnstedt 
Yüzbaşı Koling 
Yüzbaşı Robert Würth von Würthenau 
Yüzbaşı Wilhel Quast Mühendis 
Yüzbaşı Karl Gronewaldt 
Yüzbaşı Konrad Müller 
Yüzbaşı Andreae Prof.Dr. Harita uzmanı 
Yüzbaşı Grunder 1916'dan itibaren 
Yüzbaşı Adolf Paraquin 1915'den itibaren 
Üsteğmen Bock Fiilistin'de 
Üsteğmen Pfannenstiel 6. Keşif Uçak bölüğü komutanı 
Üsteğmen Rudolf Holzhausen 1917'de 303. Uçak bölüğünde pilot, 1918'de Yıldırım ordularında Pilot 
Üsteğmen Siller 1916'dan itibaren 
Üsteğmen Heuchmann 1916'dan itibaren 
Üsteğmen Denniger 1918'den itibaren istihkam subayı 
Üsteğmen Freiherr von Wolfskeel 1916'dan itibaren 
Üsteğmen Wiest 1916-1917 Osmanlı Tarım ve Beslenme bakanlığı Traktör biriminde 
Üsteğmen Hermann Süss 1918 Osmanlı Tarım Bankasında 
Üsteğmen Paul Wagner Önce Askeri heyette sonra Genelkurmay'da 
Üsteğmen Max Winkler 1916-1918 Kafkasya'da 3. Ordu'da sonra Çanakkale'de Dağ topçusu birlik komutanı 
Üsteğmen Crienitz (Grinitz) 1916 Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 3. Ordu'da 2. Topçu birliğinde 
Üsteğmen Glas 1916'dan itibaren Kafkasya'da 
Üsteğmen Mack Irak'ta 2. Makinalı Tüfek bölük komutanı 
Üsteğmen Martinengo Irak'ta 
Üsteğmen von Sydow Yıldırım 703. Taburunda 
Üsteğmen Adolf Oehme Yıldırım ordusu, kurmayında emir subayı 
Üsteğmen Kurt Kleinau 
Üsteğmen Kurt Jancke 
Üsteğmen Jancke 
Üsteğmen Seiffert Filistin'de 
Üsteğmen Hecker 
Üsteğmen Fuhrken 7. Ordu'da Topçu Subay 
Üsteğmen Schreiber Yıldırım Ordu karagahında 
Üsteğmen von Hoven Yıldırım ordusunda kartograf 
Üsteğmen Müller 
Üsteğmen Paul Klocksin 
Üsteğmen Erich Graf 
Üsteğmen Erik von Heimburg 
Üsteğmen Schaub Yıldırım Ordusunda topograf 
Üsteğmen Paul Overdyck 
Üsteğmen Adam von Opel Taşıt konvoy komutanı 
Üsteğmen Paulus 
Üsteğmen Martin İzmit Derince'de teknisyen subay 
Üsteğmen Heinrich Holzhausen 7. Ordu'da Topçu Subay 
Üsteğmen Mohr Yıldırım ordusu 701. Piyade Birliği komutanı 
Üsteğmen Lutz Yıldırım ordusunda 702. Birlik Topçu subay 
Üsteğmen Hermann Unger Askeri heyetin İstanbul 'da yayınlanan Boğaziçi adlı gazetesinin redaktörü 
Üsteğmen Ihlefeldt Yarbay Hans Guhr'un komutasında 
Üsteğmen Piper Yarbay Guhr'un komutasında 
Üsteğmen Köhler Yarbay Guhr'un komutasında 
Üsteğmen Rammel Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Üsteğmen Seifert Filistin'de taşıt birliklerinde emir subayı 
Üsteğmen Weiss Filistin'de taşıt birliklerinde emir subayı 
Üsteğmen Frey Filistin'de 706. Ve 709. Taşıt birliği(konvoyu)komutanı 
Üsteğmen Grimm Filistin Kunetra'da taşıt birliği komutanı 
Üsteğmen Liebegott Paşa II birliklerinde 
Üsteğmen Braunschweig Filistin'de 
Üsteğmen Fritz Schmütgen Filistin'de 
Üsteğmen Jung Filistin'de 
Üsteğmen Höltz Yıldırım ordularında 
Üsteğmen Hans Flessing Filistin'de Samah'ta Demiryolu durak komutanı 
Üsteğmen Anton Filistin'de 
Üsteğmen Theodor Höfert Filistin'de 405. Birlikte 
Üsteğmen Schneider İstanbul'da emir subayı 
Üsteğmen Walther Tröge Yıldırım orduları kurmayında General Liman von Sanders'in emir subayı 
Üsteğmen Wichert 146 Piyade Alayı emir subayı 
Üsteğmen Hans Lühr İran seferinde görevli, sonra General Goltz'un yanında pilot 
Üsteğmen Presse Silah ve mühimmat dairesinde kurmay subayı 
Üsteğmen Müller-Herrings 6. Ordu'da 
Üsteğmen Graf Hoensbroech Toroslarda, Yük hayvanları birliği komutanı 
Üsteğmen Richard Falke 1917 Sina Yarımadasında 300. Uçuş filosunda 
Üsteğmen Wilhelm Bormann 1917-1918 Irak'ta 6. Ordu'da Avcı uçak filo komutanı 
Üsteğmen Schultheiss Sina yarımadasında avcı uçak pilotu 
Üsteğmen Veit Fischer 1917-1918 Filistin'de 304. Uçuş filosunda 
Üsteğmen Fritz Berthold 1916 Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Üsteğmen Soyter 1915'de Filistin'de 300. Uçuş filosunda emir subayı 
Üsteğmen Krüger 1917'de 300. Uçuş filosunda pilot 
Üsteğmen Oscar Anschütz Çanakkale'de pilot 
Üsteğmen von Hofacker 1918'de Trakya'da 3. Hava Bölüğünde uçak pilotu 
Üsteğmen Croneiss Avcı uçaklarında pilot 
Üsteğmen Strötzel 1918 Paşa birliklerinde Pilot 
Üsteğmen Hans H. Mulzer 1917'de 7. Orduda topçu subayı , Yıldırım Ordu gazetesi sorumlularından 
Üsteğmen Glas 1916'dan itibaren 
Üsteğmen Rühl 1915'den itibaren 
Üsteğmen Erich Eiswaldt 1917'den itibaren Topçu subayı 
Teğmen Anton Grimm Türk askerlerine karda yürüme eğitimi verir 
Teğmen Röder 1915-1917 Pılot İskenderun hava sahası korunması, Mersin ve Doğu Ürdün'de 
Teğmen Croneiss Avcı uçak pilotu (Üsteğmen Croneiss'in kardeşi) 
Teğmen Sydler Çanakkale'de pilot 
Teğmen Preussner Çanakkale'de Pilot, Uçuş bölük komutanı 
Teğmen Garber Çanakkale'de pilot 
Teğmen Gottfried Hamm 1918'den itibaren Telgraf birliklerinde 
Teğmen Otto Seitz 1918'den itibaren İstihkam subayı 
Teğmen Völker 1918'den itibaren Demiryolları birliklerinde 
Teğmen Ulrich 1918'den itibaren İstihkam subayı 
Teğmen Kramer 1918'den itibaren Piyade subayı 
Teğmen Otto Martin 1917'den itibaren Sahra Topçusu 
Teğmen Fritz Mergenthaler 1917'den itibaren 
Teğmen Paul Behn 1917'den itibaren 
Teğmen Weise 1916'da Irak'ta 
Teğmen Schmitt 1916'da Irak'ta 
Teğmen Rist 1915'den itibaren 
Teğmen Franz Babinger Oryentalist 1914'den itibaren Türk ordusunda çevirmen olarak 
Teğmen Richard Euringer 1916'da Sina yarım adası ve Filistin'de pilot 
Teğmen Stalter(Salter) 1916'da Sina yarım adası ve Filistin'de pilot 
Teğmen Henkell (Henckel)1916'da Sina yarım adası ve Filistin'de pilot 
Teğmen von Hesler 1917-1918 Yıldırım ordusunda 300. Filo'da pilot 
Teğmen von Bülow 1917-1918 Yıldırım ordusunda 300. Filo'da pilot 
Teğmen Felmy (Yüzbaşı Felmy'nin kardeşi) 1917'de 300. Filoda pilot 
Teğmen Meyerdirks 1918'de Yıldırım ordularında Pilot 
Teğmen Auler Irak'ta 
Teğmen Behring Yıldırım ordularında 
Teğmen Zimmermann Yıldırım ordularında 
Teğmen Gassmann Yıldırım ordularında 
Teğmen Kuhn Yıldırım ordusunda emir subayı 
Teğmen Kreussler Yıldırım ordularında Makinalı Tüfek bölük komutanı 
Teğmen Gründing Filistin'de Doğu Ürdün'de 703. Taburda 
Teğmen Böhm Yıldırım 703. Piyade taburu avci birliği komutanı 
Teğmen Birtz Yıldırım ordusunda 16. Alay'da 
Teğmen Denniger Filistin'de 
Teğmen Friedmann Filistin'de 96. Birlikte 
Teğmen Vogt Filistin'de 3. Alayda 
Teğmen Foerster Filistin'de 201 Piyade birliğinde emir subayı 
Teğmen Dienst Yıldırım ordusu askeri haberalma biriminde 
Teğmen Schlesinger Filistin'de 
Teğmen Lehmeyer Filistin'de 
Teğmen Genzel Filistin'de 
Teğmen Aschmann 1701. Ordu telefon biriminde 
Teğmen H. Becke 601-608 Makinalı tüfek bölüklerinde 
Teğmen Wilhelm Rieger Filistin'de 
Teğmen Döbler Filistin'de 741. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Brockhoff Filistin'de 761. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Müller Filistin'de 704. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Kaske Filistin'de 711. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Zettelmeyer Filistin'de 711. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Maier Filistin'de 505. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Freese Filistin'de Taşıt birliği komutanlığında emir subayı 
Teğmen Neukirch Filistin'de Taşıt birliği komutanlığında emir subayı 
Teğmen Hubert Filistin'de 705. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Schimmelfeng Filistin'de Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Weck Filistin'de 710. 713. 502.taşıt birliği komutanı 
Teğmen Holtzscherer Filistin'de 713. Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Walther Filistin'de Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Springer Filistin'de 712.Taşıt birliği komutanı 
Teğmen Domnick Filistin'deTaşıt birliği komutanı 
Teğmen Estorff Sivas Ulukışla'da taşıt birliği komutanı 
Teğmen Albrecht Sivas Ulukışla'da komutanı 
Teğmen Kemper Yıldırım ordusu 701. Piyade birlik komutanı 
Teğmen Koop Yıldırım ordusunda 702. Mayın atıcısı komutanı 
Teğmen Hannes-Block 7. Ordu'da Topçu Subay 
Teğmen Wilhelm Cleemann Yıldırım ordusunda, Yıldırım Ordu gazetesi sorumlularından redaktör 
Teğmen Nebel Yıldırım ordusunda, Yıldırım Ordu gazetesi sorumlularından redaktör 
Teğmen Moritz General Liman von Sanders'in kurmayında 
Teğmen Kelle Filistin'de146. Piyade alayında 
Teğmen Speidel Filistin'de Taşıt konvoylarında 
Teğmen Friedrich Platz 
Teğmen E. Plenio Askeri inzibat subayı 
Teğmen Schütze İstanbul'da Alman askeri heyetinde görevli inzibat subayı 
Teğmen Ferdinand Müller Topçu subayı, 704. Taşıt konvoyu komutanı 
Teğmen Zilles Filistin'de 300. Uçuş filosunda emir subayı 
Teğmen Nauberlit Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Teğmen Kakeling Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Teğmen Zugann Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Teğmen Louis Schwarzkopff Filistin'de 300. Uçuş filosunda 
Teğmen Wilhelm Soleski Yeşilköy'de Uçucu birliklerde 
Teğmen Graf von Schwerin 701. Piyade bölüğünde 
Teğmen Metzger Filistin'de 701 Makinalı tüfek bölüğünde 
Teğmen Glaschker Adana'da malzeme temin subayı 
Teğmen Fritz Bötzow Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde Şehit Pilot 
Teğmen von Chamier Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde 
Teğmen Meyer Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde Şehit 
Teğmen Rissman Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde Şehit 
Teğmen Hampe Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde 
Teğmen R.U.Uta Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde 
Teğmen von Kunsberg Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde 
Teğmen Ernert Filistin'de Cenin'de 300. Sahra uçus birliklerinde 
Teğmen Pflug 30 kişilik Işıldakla haberleşme birliğinde sorumlu subay 
Teğmen Ernst Jacob Filistin Paşa II kuvvetlerinde 
Teğmen Hoesch Yıldırım ordusunda 
Teğmen Neuloch Yıldırım ordusunda 
Teğmen Eggebert Meder 1701. Telefonla haberleşme birliğinde 
Teğmen Ottmar Schwager 1915-1917 Telefonla haberleşme birliğinde 
Teğmen Kurt Wertelnmann 3. Sahra topçu birliğinde 
Teğmen Halle Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Sonntag Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Offenberg Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Baimke Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Weidmann Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Förster Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Schäfer Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Fischer Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Russ Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Wiegand Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Klepper Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Wilkens Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Sälke Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Wendt Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Strauch Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Schüler Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Kirchner Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen O'swald Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Luckhardt Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Oesterle Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Lansberg Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Kaniecki Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Metz Pilot Yıldırım ordusunda 11. Avcı taburunda 
Teğmen Korb Filistin'de 702. birlikte 
Teğmen Merth Filistin'de 702.birlikte 
Teğmen Klingspor Musul'da Petrol sondaj subayı 
Teğmen Back İran seferiyle Kermanşah'a 
Teğmen Hauck İran seferiyle Kermanşah'a 
Teğmen Maschmeier İran seferiyle Kermanşah'a 
Teğmen Beyer Filistin'de su sondaj işlerinde Yüzbaşı Range'nin yardımcısı 
Teğmen Franke Halep'te Bağlantı subayı 
Teğmen Deveroff Mardin'de Sahra demiryolları Bağlantı subayı 
Teğmen Gerber 6. Ordu'da İstihkam subayı 
Teğmen Kraft 6. Drdu'da istihkam(köprülerden sorumlu) subayı 
Teğmen Böhn 6. Ordu'da Yük taşıyan Hayvan kolonları sorumlusu 
Teğmen Fritz Lorch Irak'ta 
Teğmen Nagel Afyon vo Konya'da. Ayrıca Askeri heyetin Boğaziçi gazetesinde resimler çizer 
Teğmen Zinnecker İzmir'de 
Teğmen Kunze(Kunz) 1918'de Paşa birliklerinde Filistin ve Irak'ta avcı uçak pilotu 
Teğmen Schulze Irak'ta avcı uçak pilotu 
Teğmen Bestaenier 1918'de Paşa birliklerinde Filistin ve Irak'ta avcı uçak pilotu 
Teğmen Georg Dehn 1918 Arkeolog, Askeri Heyette, Wiegand'ın komutası altında 
Teğmen Karl Klinghardt 1915'den itibaren 
Teğmen Heinrich von Opel 
Teğmen Heinz Schellens 
Teğmen Kutter 
Teğmen Stahl İstanbul'da Alman askeri heyetinde görevli 
Asteğmen Fritz Zollitsch 1916dan itibaren 
Cephelere göre ise şöyle ayrıntılar vermek mümkün. Aşağıdaki isimlerin bazıları kısmen yukarıdaki listelerde verildiği için tam bir liste olarak değerlendirmemek gerek. 
DOĞU CEPHESİ, GÜNEYDOĞU VE KARADENİZ 
Alman Genel Kurmayı ve kuvvet komutanları(General Hindenburg, General von Moltke ve General von Conrad) Eylül ayında Türk'lerden özellikle Kafkasyada bir cephe açmalarını isterler. Çünkü Avusturyalılar Ruslar karşısında çok güç durumda kalmışlar çok büyük güçlerini kaybetmişlerdir. Amaç böylelikle Batı cephelerinden Rusların buraya asker kaydırmalarını sağlamaktır. Planın başarılı olması için ileri harekata paralel olarak, Kafkasya'daki Rus işgalinde bulunan Gürcistan, Acaristan, Azerbaycan ve Kuzey İran gibi yerlerde aynı anda Ruslara karşı halk ayaklanmaları yapılması planlanır ve bu işle görevli subaylar bu yörelere gönderilir. Fakat öte yandan Ruslar'da aynı planları Doğu Anadolu'ya kendi kuvvetlerinin saldırısı sırasında Ermenileri ve Kürtleri ayaklandırmak için yapmakta ve çalışmaktadır. 
Ruslara karşı Aralık ayında( Kışın tam ortasında) harekete geçen 'da 3. Ordu komutanı Hasan İzzet Paşa'nın kurmay başkanı Yarbay Felix Guse'dir. Onun emir subayı önce Yüzbaşı von Stetten sonra Yüzbaşı Winzer olur. Sonra bu göreve Yarbay Erwin von Strube gelir. Erzurum Müstahkem Mevkii Komutanlığına General Posselt getirilir.(Savaş başladıktan sonra Balkan savaşlarındaki verimsizlikleri ve olumsuz etkileri de düşünülerek silahları alınarak geri hizmete alınan Osmanlı vatandaşı Rum ve Ermenilerin yol yapımı birliklerinde kullanılması(Amele taburları) fikri General Posselt'ten gelir.) Bu Ordu'ya bağlı 10. Kolordu kurmay Başkanı Binbaşı Lange olur. Binbaşı Kirsten, bu ordunun süvari birliklerine komuta bölümüne katılır. Topçu Yüzbaşı Straszewski bir süre sonra 11.Kolordu'ya geçer. General Dr. Colley Erzincan'da diğer iki Alman doktor ve Alman hemşirelerle birlikte ordunun sağlık hizmetlerine katkıda bulunur. Ayrıca Yüzbaşı von Scheubner geçici olarak Erzurum'da Alman konsolosluğunda görev alır. Binbaşı Paulcke 1915-1916'da bu orduda Kayaklı birlikler komutanıdır. 
Süvari Yüzbaşı Schröder 3.ordu'nun cephe gerisi denetleyicisi(Müfettişi) olarak göreve başlar. Binbaşı Vonberg önce Sivas'ta birliklerin harekata hazırlanmasında sonra 10. Kolordu'da sahra topçusu olarak harekatlara katılır. Rize, Trabzon, Artvin, Kars, Sarıkamış yörelerine Topçu Binbaşı Stange komutasında çete savaşı yapmakla bir birlik görevlendirilir. Çetecileri yetiştirmek için ayrıca diğer bazı Alman subayları görevlendirilir. Savaş bakanı Enver paşa, 3. Ordu komutasını Ocak ayında İzzet Paşa'dan kendi üzerine alır. Kendisine Alman generali von Schellendorf ve emir subayı Binbaşı Fischer kurmay subayı Yarbay Otto von Feldmann (kendisi 1. Ordu Kurmay başkanıdır.)da katılmıştır. Trabzon'da 28. Piyade alayı komutanı Binbaşı Hunger ilerleyen Ruslara karşı çarpışır. Ayrıca yine Trabzon'da Kafkasya'da çıkacak karışıklıklardan yararlanarak Gürcistan'a çıkarma yapmak amacıyla Gürcü gönüllü çete birlikleri hazırlanır. Bunları Teğmen Louis Mosel, Teğmen Schliephack, Yüzbaşı Graf von der Schulenburg, sonra Üsteğmen von der Galen yönetir. Kafkasya'daki Sarıkamış(Rusları arkadan) çevirme harekatı başarısız kalınca, bu Gürcü birlikleri kısmen dağıtılır, kısmen de Osmanlı ordusu emrinde Karadeniz ve Doğu bölgesindeki Rum-Ermeni haydut ve çetecilerin ve asker kaçaklarının takibinde kullanılır. Ruslar, İngilizlerin ve Fransızların çok büyük kuvvetlerle Çanakkale önlerine gelmesinden hemen sonra Nisan ayında karşı saldırıya geçerler buna paralel olarak, çeşitli yerlerde Van'da, Şebinkarahisar'da, Muş'ta, Maraş'ta Ermeni isyanları çıkar. 
Bu cephede 3.Ordu kurmay başkanlığı bir süre için Yarbay Falkenhausen alır. Samsun'da toparlanan birliklerin hazırlığında Binbaşı Diesener görev alır. Yedek Binbaşı Karlsruhe Teknik okulu Profesörü Paulke Istanbul'da kayak yapımı için atölyeler kurar sonra bu malzeme ile orduya Erzincan dağlarında kayak eğitimi vererek Dağ taburlarını kurar. Öte yandan Avusturyalı Oryantalist Yedeksubay Dr. Pietschmann'da Erzurum'da benzer kayak birlikleri kurup eğitir. Bu cephede savaş başından sonuna kadar toplam 20 Alman subayı ve birçok Avusturyalı subay görev almıştır. Ayrıca subay adaylarından Meyer ve Thiel'de bu ordu da görev yaparlar. Güneydoğu Bölgesinde, Diyarbakır, Urfa ve Maraş bölgesinde çıkan ayaklanmaları bastıran ordu birliklerinin komutanı Fahri Paşa'nın Kurmay başkanı Yarbay Graf Wolfskeel von Reichenberg'dir. 
MISIR, SİNA CEPHELERİ 
Aynı anda Mısır, Sina yarımadasında ve Suveyş kanalını kontrol altına almak için 4. Ordu yola çıkar. Amaç İngiltere'nin Hindistan ve deniz aşırı ülkelerden Suveyş kanalı yolu ile Avrupa'ya sömürge askeri ve malzeme getirmesini engellemektir. Bu ordunun komutanı Cemal Paşa ve Kurmay Başkanı Albay von Werner Frankenberg-Proschlitz, sonra Kurmay Binbaşı Solger. Albay Kress von Kressenstein komutasındaki Kuvvetler Suveyş'e ulaşır, fakat fazla başarılı olamaz. Kress'in emir subayı Binbaşı Mühlmann, Binbaşı Franz von Papen(kendisi daha sonra 4. Ordu kurmay başkanlığına atanır) ve Albay von Schierstaedt , Albay Pfeiffer, Yarbay Lauffer, Binbaşı Tiller, Binbaşı Meier, Binbaşı Hunger, Binbaşı Fischer, Yüzbaşı Bölcke, Yüzbaşı Hans Erich von Tzchirner, Yüzbaşı Maschmeyer, Yüzbaşı Gerlach, Yüzbaşı von Hagen(Suveyş kanal harekatında şehit olur), Deniz Üsteğmen Brasch, Teğmen Rosskoten'da bu orduda görevlidirler. Sonra Suveyş kanalı harekat bölgesinin kurmay başkanı Yarbay von der Goltz(Irak Cephesinin komutanı Mareşal Colmar von der Goltz'un oğlu) olur. 
ÇANAKKALE 
Sarıkamış Rusları arkadan çevirme harekatı, büyük kayıplara rağmen Ruslar'da bir telaş uyandırır. Batı Cephesinde Alman ve Avusturyalılara karşı savaşırken, Kafkas cephesinde Türk hücumu karşışında telaşa kapılırlar. Kafkas cephesinde çok büyük bir Türk ordusunun daha beklediğini sanan Ruslar 2 Ocak 1915'te İngiltere'ye resmen başvurarak yardım isterler. İşte doğudaki bu harekat Çanakkale önüne yüzbinlerce düşmanın yığılmasının nedeni olmuştur. Bu istek üzerine İngiliz ve Fransızlar, Ruslara yardım etmek amacıyla Çanakkale ve İstanbul boğazlarına yüklenmek için harekete geçerler ve önce gemilerle boğazı aşmak isterler. Amaç İstanbul'un(Başkentin) ele geçirilmesidir. Subay astsubay ve er olarak 700 kişilik bir Alman askeri birliği bu yörede görev almıştır. Çanakkale ve İstanbul Boğazları savunma tertipleri komutanı Alman Amiral Guido von Usedom' dır. Generalin kurmay başkanı Deniz Binbaşı von Janson. Çanakkale'de Koramiral Johannes Merten, Istanbul Boğazında ise Deniz Albay Kühlwetter görev alır. Topçu kuvvetlerin danışmanlığına Albay Gressman getirilir. Çanakkale savaşlarını 5.Ordu komutanı olarak General Otto Liman von Sanders yürütür. Yaverleri(emir subayları) Yüzbaşı Erich Prigge, Yüzbaşı Carl Mühlmann, Yüzbaşı Thieme'dir. Kurmay heyetinde Osmanlı subayları dışında Süvari Yüzbaşı von Frese vardır. İrtibat subayı Binbaşı Beckert'dir. Çanakkale savaşlarında komuta görevi üstlenen diğer bazı Alman Subaylar şunlardır. 5. Ordu, 3. Tümeni komutanı Albay August Nikolai, 5.Tümen komutanı Albay von Sodenstern daha sonra aynı göreve Albay Hans Kannengiesser getirilir. Kıyı koruma birliği komutanı Binbaşı Wilhelm Willmer, 28. Piyade Alayı komutanı Albay Hunger. Saros körfezini 1.Ordu komutanı General Colmar von der Goltz komutası altındaki kuvvetler koruyor, general daha sonra Irak cephesine atanınca yerine bir müddet Albay Beck sonra da Esat Paşa getirilir. İstihkam Binbaşısı Effnert, İstihkam Albay Weber siperleri ve şaşırtıcı yalancı siper yapımın koordine eder aynı zamanda Asya cehahındaki 15. Kolordu komutanıdır. Bu ordunun Kurmay Başkanı Çin deneyimli Yarbay Thauvenay, sonra yerine Binbaşı Eggert, 12.Tümen komutanı Yarbay Havek, Rumeli cihetindeki 8.Ağır topçu alayı komutanı Albay Wehrle, yanında oğlu Teğmen Wehrle, ve emir subayı Teğmen Adie, daha sonra bu Alayın komutanlığını Albay Grossmann alır , Hamidiye Tabyası komutanı Deniz BinbaşıWossidlo 'dır. Aynı tabyada Üsteğmen Herschel'de görev alır. Anafartalar Topçu komutanı Binbaşı Lierau, sahra top taburu komutanı Yüzbaşı Lehmann, Makinalı Tüfek bölüğü komutanı Üsteğmen Bolz, 2 .Ordudan gelen teknik birlikler ise Albay Berend, Yarbay Clement ve Binbaşı Lethes komutasında. İntepe'deki topçu birliklerini Deniz Yüzbaşı Nitzsche birleştirir. Ayrıca Binbaşı Kirsten, Binbaşı Schierholz(Yenişehir ve Kumkale'de), Topçu Binbaşı Bienhold'da bu birliklerde görev alırlar. 5.Kolordu komutanı Binbaşı Albrecht. Orhaniye'deki birliklerin komutanı deniz Teğmen Wörmann. Güney gurubunda Binbaşı Binhold, Binbaşı Schmidt-Kolbow ve Binbaşı Senftleben ve deniz Üsteğmen Boltz görev alırlar. Deniz Teğmen von Rabenau Gelibolu'da çarpışır. Kuzey grubunda Binbaşı Vonberg, Yüzbaşı Detleffen görev alır. Denizaltı silahları konusunda deniz Binbaşı Gehl danışmanlık yapar. Tümamiral von Usedom'un oğlu Teğmen von Usedom bu bölgede gözetleme subayı olarak görevlidir. Alman Sahra uçakları şefi Havacı Yarbay Siegert burada gözetleme uçuşları yapar. Çanakkale'de müttefik güçler başarısız kalınca, Türk-Alman birlikteliğinin politik mimarlarından Ernst Jäckh " Helgoland'dan Bağdat'a kadar 4'lü ittifak güçlerinin(Bulgaristan dahil) birliği sağlanmış oldu." der. 
İZMİR VE EGE 
14.Kolordu , İzmir ve bölgesi komutanı Tuğgeneral Bruno Trommer'dir. Rum çetelerle ve asker kaçakları ile mücadelede ve diğer Ege adalarına yapılan harekatlarda Binbaşı Schmitt-Kolbow, süvari Yüzbaşı Schüler von Krieken, Yüzbaşı Linsmayer görev alırlar. 
Ege'de İzmir körfezi açıklarında Kösten adasından gelen Rum çetecilere yapılan harekata Binbaşı Lierau komutasında birlikler katılır. Bunlar arasında Deniz Üsteğmen Missuweit, Üsteğmen Diesinger ve Avusturyalı Yüzbaşı Manouschek vardır. Akdeniz'de Meis adasından gelen çetecilere karşı yapılan harekata Yüzbaşı Schüler, Binbaşı Schmidt Kolbow, Yüzbaşı Ittmann, Üsteğmen Hasselberger katılırlar 
KAFKASYA, İRAN, DAĞİSTAN, AZARBEYCAN VE AFGANİSTAN'DA 
HALKI İSYANA KIŞKIRTMA VE SABOTAJ EYLEMLERİ İÇİN 
ALMAN KONSOLOSLARININ 
HAZIRLADIĞI SEFERLER 
Müslüman Gürcüleri, Kafkas halklarını, İran, Afganistan ve Orta Asya halklarını İngiliz ve Ruslara karşı kışkırtıp ayaklandırmak amacıyla, 1914 yılından itibaren Kafkasya, İran ve Afganista'a seferler hazırlanmış, bu seferlere Türklerin yanında, İstanbuldaki Alman Büyükelçiliği kadrosundan Türkiye'de Alman konsolosluklarında Yardımcı Konsolos olarak görevli Alman Teşkilatı Mahsusasının subayları komutanlık yapmışlardır. Bu kışkırtma operasyonları yöneticisi İstanbul'daki Alman askeri ataşesi Albay von Leipzig, onun bir kaza kurşunu ile Türkiye'de ölmesinden sonra Yarbay Otto von Lossow'dur. Konsoloslukta çalışmasına rağmen Yarbay Lossow Dışişleri bakanlığına bağlı değil, doğrudan Alman genelkurmayına ve Alman Kayserine bağlıdır. Lossow'un aynı Deniz Ataşesi Humann gibi Enver Paşa'yla çok yakın ve samimi bir ilişkisi vardır. Balkan savaşlarında benzer deneyimleri kazanan Süvari Yüzbaşı Kaspar Graf von Preysing-Lichtenegg-Moos Kasım 1914'den itibaren bir kaç aylığına İstanbul'daki Alman büyükelçiliğinde görevlendirilir. Yüzbaşı Preysing'in önerisi üzerine Max Erwin von Scheubner-Richter (Daha sonra 9.11.1923 yılındaki NAZİ'lerin lideri Adolf Hitler'in Münih'te yaptığı darbe girişimi sırasında yardımcısı, Darbe sırasındaki çatışmada Polis tarafından vurularak öldürülür. Bu darbe teşebbüsü sırasında Otto von Lossow'un da ikircikli bir rolü vardır.) Teğmen rütbesiyle asıl mesleği mühendislik olmasına rağmen savaş gönüllüsü olarak Türkiye'ye gelir. Kendisine yine savaş gönüllülerinden Teğmen Paul Leverkühn (Savaş sonrası Alman gizli istihbarat subayı olarak görevini sürdürür.) emir subayı olarak eşlik edecektir. Ayrıca Teğmen Karl Gustav Leverkühn'de(kardeşi) bu gelen gönüllü gurubunun içindedir. Scheubner-Richter'e verilen görevlerden biri de önce Preysing için düşünülen görevdir. Bakü'den Rusya'ya petrol akımını engelleyici sabotajları gerçekleştirmek, Bakü'den Tiflis'e giden petrol boru hattını tahrip etmek. Bu işlerin hareket noktası için Erzurum kenti merkez olarak seçilir. Erzurum'daki Alman Konsolosu Anders Rusya'da iken casusluk şüphesiyle tutuklanınca, Erzurum'a konsolos olarak petrol uzmanı Konsolos Schwarz atanır. Scheubner'in, bu işlerde Konsolos Schwarz'la çalışması tasarlanmaktadır. Fakat konsolos Schwarz İstanbul'a dönünce kendisine ayrıca Erzurum 2. Konsolosluğu görevi verilir. Berlin'de kararlaştırılan bu kışkırtma hareketlerinin yöneticisi olarak Yüzbaşı Graf von der Schulenburg (kendisi savaş başlangıcında Tiflisteki Alman konsolosu idi) görevlendirilir. Kendisinin emir subayı İstanbul Moda'da Arkeolog olarak çalışan Teğmen Dr.Schede' dir. Ayrıca Hekim Yüzbaşı Dr. Stoffels, savaş gönüllülerinden Dr. Schmidt ve Teğmen Moser, İstanbul'dan Alman Askeri Heyetinden Teğmen Thiel, Astsubay Schlimme (eskiden Konsolos Anders'in hizmetinde) Scheubner'in gurubuna katılır. Seferin Türk gurubunun başı ise İttihat ve Terakki'nin ileri gelenlerinden Ömer Naci Bey'dir. Gurup sefere çıktıktan sonra Yüzbaşı von der Schulenburg Erzurum'da Konsolosluk görevini üstlenir. Alman Konsolosu Schulenburg bir taraftan Erzurum'dan kışkırtma va sabotaj işlerini planlarken, öte taraftan Trabzon'da Gürcü gönüllülerden bir birlik hazırlamaya girişir. İran üzerine gidecek birliklere geçici bir süre için Albay Adolf Friedrich sonra General Graf Kanitz(Tahran'daki Alman Askeri ataşesi, İran milliyetçilerini kışkırtmakla görevlendirilir) komuta eder. Albay Bopp, Binbaşı Raith, Binbaşı Klein(16 kişilik bir gurupla İran'ın Karun bölgesindeki işlenmiş petrolü etkisiz etmek için yola çıkar, Klein'in bu gurubunda Andreas Reul da görev alır), Yüzbaşı Schenker, Yüzbaşı Walker, Üsteğmen Hans Erdmann, Teğmen Hans Lührs, Teğmen Vincenz Müller(ileride Korgeneral olur) Hekim Binbaşı Ilberg de bu birliklerde çarpışırlar. İran jandarmasını eğitmek için orada bulunan İsveçli Subaylar'da bu göreve dahil edilirler. Bu İsveç'li subaylar da şunlar: Binbaşı Erikson, Binbaşı Kaellstroem, Binbaşı Soneson. 8. Ordu'dan İran içine giren kuvvetlere Binbaşı Gottschalk ve Binbaşı Althaus komuta ederler. Bu subaylar(gönüllüler-kışkırtıcı ajanlar) özel kuvvetler toplayarak, Kafkasya'dan Afganistan'a ve Yemen'e kadar olan bölgede kutsal cihat çıkarmak ve yöre halkını İngilizlere isyana kışkırtmak amacıyla yola çıkar. Bu subaylara gidilen yörelerdeki Alman konsolosluk görevlileri de yardımcı olurlar. Örneğin İran Golf Körfezinde bulunan Buşir kentindeki Alman Konsolosu Wassmuss emrindeki birliklerle İngilizlere karşı harekete geçer ve güney Batı yönünde ilerler. Doğu'ya doğru(Afganistan'a) ise şu subaylar giderler. Binbaşı von Stotzingen, Deniz Yüzbaşı von Möller, Yüzbaşı Oskar Ritter von Niedermayer, Yüzbaşı von Hentig(Konsolos), Yüzbaşı Schünemann, Üsteğmen Voigt, Üsteğmen Curt Wagner. Ayrıca'da Sudan ve Habeşistan'a da bir gurup gönderilir. 
SURİYE, FİLİSTİN, IRAK ,HİCAZ,YEMEN CEPHELERİ 
Suriye Cephesinde 4. Ordu komutanı Cemal Paşa'nın Kurmay başkanı Albay von Frankenberg, Irak cephesinde 6. Ordu komutanı Halil Paşa'nın kurmay başkanı Albay Gerold von Gleich sonra Binbaşı Hans Wilhelm Kretzschmar, sonra Binbaşı Ernst Paraquin(kendisi sonra Doğu Kafkasya orduları kurmay başkanlığına atanır.). Sonra Ordu komutanı Mareşal Colmar von der Goltz, kurmay subayı Yarbay Hans von Kiesling'dir. Yarbay Ludwig Schraudenbach, Üsteğmen Max Winkler' de bu orduda savaşırlar. Akabe bölgesinin komutanı Yarbay Mansfeld'dir. Tuğgeneral August Nikolai (Çanakkale'de Albay) Suriye bölgesine gelir. Gazze bölgesinin komutanı ise Binbaşı Kiehl, Halep'te Deniz Binbaşı de Grancy, 6. Ordu'daki Alman subayların komutanı General Gressmann, Sonra oluşturulan Kafkas ordular gurubu(2. ve 3. Ordular)Kurmay Başkanı Binbaşı Alexander Falkenhausen. Suriye ve Filistin'deki birliklerin cephe gerisi(menzil) kurmay başkanı Binbaşı von Mikusch. 
8.Ordu(Filistin)Kurmay Başkanı Albay Adolf Hergott, Tümen komutanları Yarbay Hans Guhr, Albay Böhme, Albay von Oppen, Binbaşı Frey, Şeria nehri doğusu kuvvetleri kurmay başkanı Yarbay Hagen, diğer subaylar: Yarbay von Hammerstein-Gesmold, Binbaşı Karl Rommel (daha sonra General, General Erwin Rommel'in kardeşi), Binbaşı Ludloff, Binbaşı Reith, Binbaşı von Menges, Binbaşı Michaelis, Binbaşı Schmidt-Kolbow, Binbaşı Mohlsen, Yüzbaşı Grassmann, Yüzbaşı Hecker, Yüzbaşı Justi, Yüzbaşı von Keyerling, Yüzbaşı Düsel, Süvari Yüzbaşı von Busse, Teğmen Heiden, Teğmen Riecks, Teğmen Adolf Treitz, Teğmen Bünte. Gazze'de Binbaşı Tiller, Yüzbaşı Ritter von Truczewski(Avusturyalı) ve Teğmen Cordier görev alır. 
YILDIRIM ORDUSU 
General Kazım Karabekir anılarında, Türk ordusunun savaşın başlamasıyla birlikte gücünün üstünde bir şekilde önce Kafkasya'ya sonra Mısır ve Basra'ya saldırıya geçirılmesinin Almanlarca bilerek planlandığını anlatmaktadır. Almanların amacı İngilizleri ve Rusları bu bölgede kışkırtarak, Türklere saldırtmak ve Arap yarımadası ve Anadolu'nun Ruslar ve İngilizlerce işgalini sağlamak, bu sırada Batı ve Rusya cephelerinde İtilaf güçlerinin baskısının azalmasını sağlamak, buralarda harbi kazandıktan sonra, kurtarıcı olarak Anadolu'yu ve Arap yarımadasını düşmanlardan kurtararak, buradaki halkın gözüne girmek ve bu bölgeleri Alman sömürgesi yapmaktır. 
Bağdat'ın geri alınması amacıyla yeni kurulan Yıldırım ordusunda 64 Alman subayı görev alır. Subayından erine kadar tamamen Almanlar'dan oluşan bu orduda çok az sayıda Türk askeri görev almıştır. İlk önceleri Falkenhayn orduları olan ve 6.ve 7. Osmanlı ordularının birleştirilmeleri , Alman Asya kuvvetleri ve diğer Türk ve Alman denizci birlikten oluşturulması düşünülen, sonra Yıldırım orduları adını alan bu ordu, her nedense ters bir yolla Bağdat'a, Filistin üzerinden yürüyecektir. Her nekadar Batı cephelerinde kesin sonuç alınmamasına rağmen, bu biçimde yanlız Alman komutanlardan kurulu bir ordunun bölgeye gelmesi akla yukarıdaki savın doğru olabileceğini düşündürmektedir. Tarihçi Hikmet Bayur'a göre Almanların amacı Filistin ve Küdüsü ellerinde tutarak hem yöredeki Arapların gönlüne girmek, hem de Hristiyan dünyasında prestij kazanmaktır. Mustafa Kemal de General Falkenhayn'ın Yıldırım ordusuna atandıktan sonra bu durumu farkederek genel Kurmay'a uzunca bir değerlendirme yaparak Almanların niyetleri belli ederse de, bu görüşler nedense İstanbul'da kabul görmez. İsmet İnönü'de hatıralarında bu olayı ayrıntıları ile anlatır. Fakat İngilizlerin ilerlemeleri ve Küdüs'ün savunulması gereği ortaya çıkınca bu ordu gerçekten de Suriye ve Filistin'e kaydırılır. Yıldırım ordusunun komutanı önce General Erich von Falkenhayn, sonra General Otto Liman von Sanders, Kurmay Başkanı Albay Wilhelm von Dommes. Binbaşı Würth von Würthenau, Binbaşı Bell, Binbaşı Hans von Kiessling, Binbaşı Staubwasser, Süvari Yüzbaşı von Gröben, Üsteğmen Kühner, Üsteğmen Herkner, Teğmen Wieland ise bu subaylardan yalnızca bazıları. Irakta'ki Alman orduları komutanı Tümgeneral Gressmann, Kurmay başkanı Binbaşı Loeschebrand-Horn, Menzil subayı süvari Yüzbaşı von Abel, Dar es Zor 'daki menzil subayı Yüzbaşı Edwall, Ana'da Teğmen Becker, Hit'te Yüzbaşı Sonesson(Eski İsveçli), Cerablus'ta Fırat nehri filoları Deniz Yüzbaşı von Cappeln komutasında, Şam'da Binbaşı Duesterberg, Hom, Dera ve Afule'de menzil subayları Teğmen Fricke, Teğmen Jarolimek(Avusturyalı), Şam'da Yüzbaşı Ritter von Heilingbrunner, Binbaşı Ritter Hans Edler von Kiesling (Menzil Müfettişi), Şam'da Teğmen Dr.Stein Spor ve kültür işlerinden sorumlu, Şam'da Menzil komutanı Yüzbaşı Papsdorff, sonra Binbaşı Rietsch bu görevi alır, Yargıç Dr. Aschaffenburg. Ayrıca yardımcı hizmetlerden, Hekim Yarbay Ziemann, Hekim Binbaşı Dr Krause, Hekim Binbaşı Cramer, Hekim Binbaşı Diesing, Eczacı Yüzbaşı Schmidt, Veteriner Yüzbaşı Dr. Steinbrück, Veteriner Yüzbaşı Moritz, Teknik hizmetlerden Teğmen Wolf, Teğmen Zimmermann, Teğmen Erdmann, Jarmuk'da petrol taşlarından makina yağı yapımını Teğmen Beyschlag üstlenir Diğerlerinin adlarını yukarıdaki listede verdim. 
HEKİMLER 
Alman Sağlık hizmetleri Başkanlığına Prof.Dr. Collin atanır. Türk Sahra sağlık hizmetleri Başkanı ise Dr.Jungels'tir. Askeri hekimler yanında Alman Kızılhaçı tarafından Türk hastahanelerine gönderilen ve asker hekimler, hemşireler gönderir. Örneğin Dr.Theodor Zlocisti İstanbul'da Alman Kızılhaç Sahra hastanesi Başhekimidir., Hekim Yarbay Prof. Dr. Georg Mayer(Sahra hastahanelerinin düzenlenmesi ve bulaşıcı hastalıkları önleme ile görevlendirilir, Çanakkale'de de görev yapar, 1915 Ekim'inde görevini tam yapamadığı ve astlarına çok kötü muamele yaptığı için Enver ve Liman tarafından görevine son verilerek Almanya'ya geri gönderilir.) Dr. Viktor Schilling (4.Ordu Filistin bölgesi Hijyen işleri başkanı), Hekim Yarbay Dr.Werner Steuber 1917-1918 'de Yıldırım orduları başhekimliğini üstlenir. Hekim Yarbay Dr. Vollbrecht 1917'de Yıldırım ordularında görev yapar. Hekim Binbaşı Otto Mayer (Askeri Heyet hasta nakliye birimi Başhekimi), Hekim Binbaşı Prof.Dr. Brüning (Cerrah, Askeri heyette, Gülhane'de öğretim görevlisi )Cerrah Prof. Richard Bier, Binbaşı Jorns, Binbaşı Dr. Baron von Trützschler, Graf Hohenberg, Hekim Binbaşı Dr.Stutzin, Dr.Nikau, Dr. Rudolf Hoffmann, Binbaşı Dr.Rodenwaldt(İzmir ve Çevresinde Hijyen uzmanı), Dr. Sauerwald, Dr.Zeiss(4.Ordu'da Hijyen Uzmanı), Dr.Liebert, Dr.Colley, Dr.Zlosisti. Dr.Liebert, , Dr.Otto Lawetzky, Dr.Theo Malade, Dr.Maas, Dr.Jörns, Dr. Thieme, Dr. Adolf Eugen Fick, Yüzbaşı Dr. Fehlandt , Yüzbaşı Dr. Seiler, Yüzbaşı , Yüzbaşı Dr. Weidanz, Yüzbaşı Dr.Keller, Yüzbaşı Dr. Stein, Yüzbaşı Dr. Lambert Sahra hastanesi Başhekimi Dr. Homeyer, Hekim Binbaşı Dr. Brünn diğer hekimlerden bazıları. 
Özellikle deniz kuvvetlerine bağlı birçok denizci hekim subay Hastanelerde görev alırlar. Yavuz ve Midilli gemilerinde çalışanları yukarıda belirttim. Bunları şöyle sıralamak mümkün. Deniz kuvvetleri komutanlığının sorumlu hekimleri sırasıyla Hekim Yarbay Dr. Heinrich Trembur, Hekim Yarbay Dr. Böse. Diğer gemi ve hastanelerdekiler de şunlar. U-21 Denizaltısında Hekim Yüzbaşı Dr. Gustav Olshausen, diğer denizaltılarda Hekim Yüzbaşı Dr. Konrad Lotze, Hekim Yüzbaşı Dr.Ludwig Reinhold, Hekim Asteğmen Ernst Roesner. İstanbul Deniz Asker Hastanesinde Hekim Binbaşı Dr. Bernhard Zschech, Hekim Binbaşı Dr. Sigmund Moosauer. İstanbulda Askeri Labaratuarlar Şefi Hekim Yüzbaşı Karl Stade. Deniz Garnizon hekimi Üsteğmen Dr. Erich Katzschmann sonra Hekim Yüzbaşı Dr. Maximilian Braunert. Ecza depoları başkanı Deniz Eczacı Yüzbaşı Dr. Kinscher. Hastabakıcıların Müfettişi: Hekim Dr. Kayser. Harbiye Asker hastanesinde görev yapan hekim subaylarda şöyle: Hekim Binbaşı Dr. Hans Wunderlich, Hekim Yüzbaşı Dr. Eduard Asbeck, Hekim Yüzbaşı Ludwig Reinhold, Hekim Yüzbaşı Dr. Hellmuth Petersen. Taşkışla hastanesinde: Hekim Yüzbaşı Dr. Bernhard Zschech, Hekim Üsteğmen Dr. Ernst Metge, Hekim Üsteğmen Dr. Gotthard Zacharias-Langhans. Rus hastanesinde Hekim Yüzbaşı Carl Voigt. St. Joseph hastanesinde Hekim Yüzbaşı Dr. Karl Fievet, Hekim Üsteğmen Dr. Karl Essig. İstanbul'daki polikliniklerde Emirgan'da Hekim Yüzbaşı Dr. Georg Willrich, Çukurbostan'da Hekim Yüzbaşı Carl Voigt, Hekim Yüzbaşı Dr. Otto Kneife, Hekim Yüzbaşı Dr. Walter Voigt. Istanbul dışında görevli denizci hekimler ise şunlar. Çanakkale'de Hekim Yüzbaşı Dr. Wilhelm Rosenberger, Hekim Yüzbaşı Dr. Hermann Wille, İstanbul boğazı Anadolu kavağında Hekim Üsteğmen Dr. Gotthard Zacharias-Langhans, Hekim Üsteğmen Dr. Bruno Klein. Gelibolu çıkarma birliklerinde Hekim Asteğmen Dr. Hiltmann, Hekim Asteğmen Robert Koch. Bu birliklerin karagahında Hekim Yüzbaşılar Dr. Karl Fievet, Dr. Eduard Asbeck, Dr. Ludwig Reinhold, Dr. Paul Dümmel, Dr. Wolfgang Gärtner çalışırlar. 4. Ordu'da Filistin ve Suveyş kanal bölgesine giden denizci asker hekimler de şöyle: Hekim Yarbay Prof. Dr. Peter Mühlens, Hekim Yüzbaşı Dr. Carl Hegler. Erzincan'da 3. Orduda Deniz Hekim Yarbay Dr. Max Rogge. Hem Çanakkale hem de sonra 5. ve 6. Orduda çalışan denizci hekim subaylar da şöyle. Çanakkale'de Hekim Yüzbaşı Dr. Alfons Goebel, Çanakkale , Biga ve sonra Toroslarda Bozantı'da Hekim Yüzbaşı Dr. Konrad Lotze, Anafartalarda ve sonra Toroslarda Çamalan'da Hekim Yüzbaşı Dr. Johannes Flebbe. Önce Gelibolu'da sonra 6.Ordu da Bağdatta ve sonra Bağdat Kızılhaç hastanesi şefi olarak Hekim Yüzbaşı Dr. Erich Ruschaupt. 6. Ordu da Bağdatta Hekim Yarbay Prof. Dr. Max Reich. Anadolu da tren yollarında Konya'da Hekim Yüzbaşı Dr. Felix Börnstein, Yerbaseki'de Hekim Üsteğmen Dr. Ernst Metge. Irak'ta Hekim Yüzbaşı Dr. Wilhelm Sandrock., Fırat nehri Nehir birliklerinde: Hekim Yüzbaşı Dr.Ludwig Reinhold, Hekim Yüzbaşı Dr.Helmuth Petersen, Hekim Üsteğmen Dr. Waldemar Teigeler, Hekim Üsteğmen Dr. Ernst Metge. Anadolu'da gezici bulasçcı hastalıklar labaratuvarlarını Hekim Binbaşı Dr. Eugen Bentmann başkanlığında bir hekim gurubu yönetir. Önce Ankara'da sonra Toroslarda Pozantı'da görev alan bu labaratuvarlarda ayrıca Dicle ve Musul'da Hekim Asteğmen Dr. Robert Koch, İskenderun'da Hekim Asteğmen Dr. Friedrich Rehm, Adana'da Hekim Yüzbaşı Prof. Dr. Carl Hegler, Beyrut'ta Hekim Yüzbaşı Prof. Dr. Max Reich, Hekim Yüzbaşı Carl Voigt görev alırlar. Hekim Teğmen F. Schmücker, Dr. Max Bachem, Dr. Karl G. Faber, Dr. Erich Liebert, Dr.Gottfried Lieschke, Dr. Kurt von Multzahn, Dr. Fleischmann. Prof. Dr. Michels (İstanbul'da), Sağlıkçı Yüzbaşı Diesing, Sağlıkçı Yüzbaşı Dr. Gundelfinger, Deniz Hekim Yüzbaşı Ruschhaupt, Hekim Yüzbaşı Dr. Reith, Dr. Haase(8.Ordu'da), Hekim Binbaşı Dr. Curt Heinemann-Grüder(5. Ordu'da cerrah), Dr. H.Siebert. Hekim Binbaşı Lambert, Dr. Mendelssohn, Dr. Brandt, Dr. Henrich Brode, Dr. Frankau, Dr. Wilhelm Hoffmann, Dr. Friedrich Niedermayer, Dr. Erich Schrecker, Hekim Yüzbaşı Dr. Erich Krüger, Dr. Forster, Dr. Max Seige(Halep'te), Dr. Rückert, Prof. Dr. Bodenwaldt (5. Ordu Koruyucu Hekimlik Başdanışmanı), Hekim Yarbay Prof. Dr. Theobald Selling, HekimYüzbaşı Dr. Bader, Dr. Grill, Dr.Ambrosy, Dr. Balmi, Hekim Yarbay Prof. Dr. Braun, Dr. Meyer, Dr. Weidanz, Dr. Christian Rowe, Dr. Saphra, Hekim Yüzbaşı Dr. Naubenreisser (Yıldırım orduları hasta nakliye birimi Başhekimi), Dr. Landgraf, Dr. Mauser, Dr.Wiener, Dr. Berke, Hekim Binbaşı Ernst Oberndörfer, Dr. Penzoldt, Dr. Friedländer, Dr. Werner Kaufmann, Dr.Stypek, Dr.Konrad Bartsch, Irak'ta Başhekim Dr. Deisenhofer. Kudüs'teki Hijyen Enstitütüsünde Dr. Mühlens, Dr. Hegler, Dr. Huntemüller. Hekim Yüzbaşı Steffens Irak'ta 6. Ordu'da, İran'a yapılan operasyon'da. Trakya'da ve Anadolu'da Hijyen Uzmanı Dr. E. Rodenstock, Dr. Külz, Yıldırım ordusunda Hekim Yarbay Ziemann, Hekim Binbaşı Dr Krause, Hekim Binbaşı Cramer, Hekim Binbaşı Diesing görev alırlar. Diğer hekimlerden bazıları Dr. Erwin Schlagintweit, Hekim Albay Dr. Pabst, Hekim Albay Dr. Borell, Hekim Binbaşı Dr. Ludwig Müller, Dr. Edmund Heinz 
GÖZ HEKİMLERİ 
Bu makalenin yazılmasına neden oldukları için sayıları az da olsa göz hekimi meslekdaşlarıma ayrıca bir başlık atma gereği duyuyorum. 
Göz hekimi Prof. Dr. Martin Bartels, Göz hekimi Dr. Georg Koenig, Dr. Börnstein(sonradan göz hekimi olur) Dr.Theodor Zlocisti (savaş sırasında İstanbul'dan göz hastalıkları ile bilimsel yayınlar yapar.) 
ECZACILAR 
İstanbul Gülhane Askeri Ezcacılık okulu şefi Ecz.Binbaşı Friedrich Huttner. Huttneri'in görevleri arasında eczacılık yanında, yaralılar için hastane gemileri organizasyonu, Çanakkale'de sağlık hizmetleri yanında beyaz atları geceleri dikkat çekmesin diye Potasyum permanganatla koyu renge boyamak, raketler için kimyasal yakıtlar hazırlamak da vardır.. 1914 yılından itibaren sadece eczacı olarak 40 Alman Eczacı subayı Osmanlı ordusunda görev alır. Bunlardan bazıları: Dr. Lenus, Dr. Schreiner, Dr. W.Schmidt, Dr. Georg Nattar. Eczacı Yüzbaşı H.Priess, Eczacı Yüzbaşı W.Georg Meyer, Eczacı Yüzbaşı A. Blasky. 
DİŞ HEKİMLERİ 
Dişhekimlerinden bazıları şunlar: Dr Franz Kopp, Willi Allers, Wilhelm Konzendorf, Benario, Dr.Wagner, Schache 
VETERİNER HEKİMLER 
Veteriner hekimlerden bazıları: Veteriner Yüzbaşı Dr. Steinbrück, Veteriner Yüzbaşı Moritz (yıldırım ordusunda) Teğmen Paul Hesse, Weissgerber, Zappe, Albrecht Pichler, Ludwig Burgauer 
GERİ HİZMETLER 
Almanlar İstanbul'da yeni bir cephane fabrikası kurarlar. Komutanı Deniz Albay Waldemar Pieper. Hukuki işler için Savaş divanı müşaviri Grützmacher, Alman askeri kurulunda cephe gerisi örgütü Başkanı Kurmay Yüzbaşı Bohnstedt, sonra yerine Kurmay Yüzbaşı Tzchirner, Levazım danışmanı Burchardi. Osmanlı orduları geri hizmetler ve topçu ikmal müfettişi Albay Schlee'dir. Albay Bischof, Albay Postchernick, Albay Walter von Diest(Harita) görev alırlar. Toroslar'da eksik yolların yapılması yeni yol ve tren yolu ve tünellerin yapılması için kurulan yol yapım taburları (Genellikle Hristiyan vatandaşlardan oluşur) genellikle Alman komutanlar'la yönetilir. Örneğin Çamalan Menzil(Cephe gerisi) Komutanı Yüzbaşı von Carnap, Yüzbaşı Wolf, Pozantı'da Binbaşı Jakoby, Adana'da Yüzbaşı Goerke, Amanos bölgesi Binbaşı Schoen. Tarihi ve arkeolojik eserlerin belirlenmesi ve kayıda geçirilmesi için Suriye ve Filistin'de(Alman Güney Filistin kuvvetleri içinde) BinbaşıTheodor Wiegand(Arkeolog) ve yardımcısı Teğmen Karl ve Prof.Dr. Carl Watzinger(Arkeolog)' da vardır. Filistin'de demiryollarının tamamlanmasıda General Meissner'e yol yapım mühendisi ve su sondajı uzmanları Yüzbaşı Dr. Paul Range ve Yüzbaşı Dr. Schumacher, Mühendis Eberlein yardımcı olur. Su sondajı birliklerine Yüzbaşı Dr. Schumacher komuta eder. Su sondajı işçi taburlarına Asteğmen Rieks, Asteğmen Anton, Asteğmen Albrecht, Asteğmen Kimmich komuta ederler. 
Böylece 1913 'de Osmanlı ordusuna 42 Subayla başlayan Alman askeri katkısı, astsubayı, eri, doktoru, eczacısı, hemşiresi, teknisyeni ile birlikte savaş boyunca toplam doğru yaklaşık 700'ü subay (Kafkasya ve Baku'ye giden subayları da içine katarsak yaklaşık 1550"ü subay) 25.000 kişiyi bulur. 
Savaşa Osmanlı birliklerini destelemek için katılan ve sayısı 10.000'i 
bulan Avusturya-Macaristan ordusu personeli ve görev bölgeleri ise yukarıda verdiğim bir kaç örnek dışında ayrı araştırma ve bir yazı konusudur. 
Görüldüğü gibi Almanlar batıda kendi birlikleri için uygun olacak en iyi taktikleri Osmanlı ordusuna, kendi subayları ile uygulatmışlardır. Bunu farkeden Mustafa Kemal Bulgaristan'daki askeri ataşelik görevinden azlini isteyip cepheye gitmek ister. Cephe görevi almak için Liman von Sanders'le karşılaşması sonrası, ve Alman subayı sorusu üzerine Bulgarların Almanların galibiyetine inanmadıklarını, kendisinin de buna inanmadığını belirtir. Bunun üzerine Liman von Sanders, Mustafa Kemal'in ordudan ihracını Genelkurmaya teklif eder. Fakat bu teklif kabıl görmez. Mustafa Kemal çeşitli cephelerde bu nedenle sık sık hem Alman subaylarla, hem de Osmanlı genel kurmayı ile tartışacaktır. 
İsmet İnönü ise anılarında şöyle yazar: "Türk-Alman ittifakı içinde beraber çalıştığımız Almanların, Alman İmparatorluğu menfaatine birtakım hesapları vardı. Bilhassa Suriye'de ve Arabistan'da Araplara karşı hususi bir politika güdüyor ve onlara özel muamele yapıyorlardı. Aslında harbi kazansalardı, yani Almanlar istedikleri ölçüde kesin bir zafer kazansaydılar, onlardan kurtuluş kolay olmayacaktı. Açıkça görünüyorki Türkiye'ye gitmek üzere gelmemişler." Savaş sonrası incelenen arşiv belgelerinden, İsmet İnönü'nün bu sezgisinin doğruluğu anlaşılacaktır. 20 Aralık 1917'de Alman Genel Kurmay Başkanı Ludendorf açıklaması: "Türkiye'deki askeri varlığımız süreklilik kazanmalı" . Yani savaş sonrası Almanlar Türkler'den önemli askeri üsler isteyeceklerdi. Ludendorf'un savaş bittikten sonra anılarında hem Talat Paşa hükümeti, hem Enver Paşa için yazdıkları yenilir yutulur gibi değildir. Hele Türkiye Cumhuriyetini kuran 1917'da Alman Genelkurmay karargahında karşılaştığı, Mustafa Kemal için yazdıklarını okuduktan sonra savaşı yöneten Alman generallerinin fikir ve düşünce yapısı çok iyi anlaşılmakta ve neden Avrupa kıtasının Birinci ve İkinci Dünya savaşıyla neden kana bulandığı ortaya çıkmaktadır. 
SAVAŞ PROPAGANDASI 
Asılsız ve temelsiz haber yayarak kitleleri yanıltma yöntemi(propaganda) bir silah olarak, rakip devletlere karşı ilk kez bu yoğunlukta birinci dünya savaşında kullanılacaktır. 
Bugün çağımıza Amerikalılar tarafından dikte ettirilen egemen görüş (Zeitgeist) nasıl Globalizm ise, o zamanlar da Sosyal Darwinizm ve Irkçılık aynı şeydi. Yani beyazların, hukuksuz vahşi dedikleri yaratıkların, kendi anayasalarında yazılı olan temel hakları ve insan hakları yoktu. Bu görüş savaş sırasında kitleleri birbirlerine düşman etmek için sürekli gündeme getirilmiştir. 
Bu amaçla İngilizler ve Fransızlar savaşın ta başından beri bilinçli ve planlı bir propaganda uygulamışlar, Almanlar ve Türkler ise savaşın sonlarına doğru ancak bu konuya eğilip karşı propagandaya başlayabilmişlerdir. Örneğin: 1.Dünya savaşında: Türkler suçsuz yere insanları öldüren, dünya üzerinden sürülmesi, geldikleri yere gönderilmesi gereken vahşi hayvanlardır. Almanlar için ölülerinin etlerini yiyen yamyamlar, Almanlar için Hunların torunları vahşi barbarlar. Kamuoyu ve askerlerin beyinleri yıllarca öncesinden bu kin ve nefret propagandalarıyla doldurulunca, karşı taraf düşman tarafı artık insan değil vahşi bir yaratıktır ve hiç bir temel hakkı ve insan hakları yoktur, yok edilebilir sonucu kendiliğinden geliyor. 
Bu propagandayı en başta İngilizler yürütmüşlerdir. Bunun asıl nedeni son derece liberal yetişen İngilizlerin ve Amerikalıları mecburi askerlik yükümlülüğü yoktu. Bu yükümlük ancak 1916'da yılının başında gelecektir. Bu nedenle insanların bir şekilde cephelere gönderilebilmeliri için gönüllü olmaları gerekmektedir. Özellikle Almanların nötral belçika halkını ezip geçmeleri ve halk arasındaki katliam söylentileri, Fransa'da Alman askerlerinin sivil halka karşı uyguladığı vahşet söylentileri, hep bu amaçla kullanılmış, hem ordulara gönüllü asker sağlanmış, hem de Amerika kamuoyu(Onlarda da askerlik gönüllü)savaşa hazırlanmıştır. Aynı propagandanın Türklere karşı da Ermenileri kesiyorlar diye uygulanması bu nedenledir. Yanlız Ermeni katliamı söylentilerinin bu derece artmasının ardında, aynı dönemde İngiliz'lerin müttefiki olan Rusların kendi Batı cephelerinden Bir Milyon'dan fazla Yahudiyi Alman ve Avusturyalılarla işbirliği ve casusluk yapıyor diye ülke dışına sürmesi, bir kısmını da katletmesi hem İngiltere'de hem de Amerika'daki yahudilerde büyük bir husursuzluk yaratmıştır. Bu husursuzluğu gündemden düşürmek ve birlikte hareket ettikleri Ruslara karşı oluşabilecek kamuoyunu baskısını önlemek için, İngiliz propaganda uzmanları Ermeni konusuna sarılmışlar ve okları Türkiye'ye çevirerek gündemi değiştirmeyi başarmışlardır. Öte yandan Ruslar yalnızca Yahudileri değil ülke içinde yaşayan Almanları'da (Russlandsdeutsche) çeşitli işkencelerle sınırlardan kitleler halinde uzaklaştırmışsa da bu konu yalnızca Alman basınında gündeme gelebilmiştir.

Dile kolay, I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nda tam bir milyon asker vardı. Subay, astsubay ve erlerden oluşan bu ordu, Galiçya’dan Kafkasya’ya, Gelibolu’dan Kırım’a, Yemen’den Trablusgarp’a kadar geniş bir coğrafyada savaştı. Süvariler, piyadeler, kayak birlikleri, bahriyeliler, havacılar, sıhhiyeciler, topçular tam dört yıl boyunca kar demeden, kış demeden, durmadan, dinlenmeden o cepheden bu cepheye koştu. Peki bu bir milyon asker ne yiyip ne içti, nasıl giyinip kuşandı? 

Tunca Örses ve Necmettin Özçelik bu soruların cevabını yıllarca araştırdı. Arşivleri, özel koleksiyonları, müzeleri, aile albümlerini taradı. Tunca Örses (58), İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda keman, viyola ve piyano eğitimi görmüş bir sanatçı. Necmettin Özçelik ise ABD’de Indiana Üniversitesi mezunu bir ekonomist. Türkiye’nin kurtarıcılarına derin saygı ve vefa borcunu ödeme arzusuyla bir araya gelmişler. Kendileri gibi düşünen bir avuç araştırmacıyla Harp Tarihi Araştırma Grubu’nu kurmuşlar. Sonra da oturup birlikte bu kitabı yazmışlar: I. Dünya Savaşı’nda Türk Askeri Kıyafetleri. Bize, kıyamet günlerinde en ince ayrıntısına kadar askerlerimizin nasıl giyindiğini fotoğraflar ve çizimlerle anlattılar.

Tüfekle teçhizatlanmış askerin kıyafetiyle, tüfeğe göre organize olan savaşçının giysileri birbirinden farklı olmak zorundaydı. Harp meydanlarında daha çevik hareket etmelerini sağlayan, düşmanı sessizce kuşattığında arazinin rengine uyabilen yeni bir model ortaya çıkmalıydı. İngiliz, Fransız ve Alman orduları hızla değişmişti. Japonlar, Samurayları ortadan kaldırıp modern bir ordu kurdu. Osmanlı Ordusu da Japonya’daki gibi bir süreç yaşadı. "Gávur icadı silahlarla savaşmayız, gávurların kisvelerini giymeyiz" diyen Yeniçeriler girdikleri her savaşta yenilmeye başlamıştı.

Osmanlı’da modernleşmenin öncülerinden Padişah III. Selim döneminde her şey değişmeye başladı. Prusyalı Albay Von Goetze’nin, 1798’de Osmanlı Ordusu için hazırladığı raporun ardından "yeni düzen" anlamına gelen Nizamı Cedid hareketi başladı.

Ardından Mareşal Von Moltke dört yılını Türkiye’de geçirip Padişah’a danışmanlık yaptı. II. Mahmud reform hareketini hızlandırdı. Yeniçeri ocağını lağvederek modern ordunun geliştirilmesini sağladı. Ve askerlerin yüzyıllardır üstlerinde taşıdığı giysiler değişmeye başladı.

FES GİTTİ, SERPUŞ GELDİ
/_newsimages/3315316.jpg
Değişim dalgası II. Abdülhamid döneminde de sürdü. Ama en büyük reform 1913’ün sonlarında gerçekleşti. Enver Paşa, askeri ataşe olarak Berlin’de bulunduğu sırada Töton geleneklerine bağlı disiplin anlayışıyla eğitilen Alman Ordusu’nun yenilmezliğine inanmıştı. Harbiye Nazırlığı görevine gelince ordu içinde yenileşmeye direnen bütün güçleri kısa bir zamanda temizledi. Ortaya çıkan yenileşme dalgası sırasında askerler, talim alanlarında marşlar söyleyerek, Alman Ordusu’nun yürüyüş biçimi olan sert kaz adımlarıyla geçit törenleri yapıyordu. Osmanlı Ordusu’nun mevcudu 820 bine çıktı. Muharip sınıf dışındakilerle bu sayı 1 milyona ulaştı.

Türk Ordusu, silah, araç-gereç, disiplin ve eğitim geleneklerini değiştirmeden beş yıl kadar önce yeni savaş koşullarına uygun kıyafetler konusunda devrim yapmıştı. Padişah buyruğuyla 18 Haziran 1909’da yürürlüğe giren "Elbise-i Askeriye Nizamnamesi" ile, kara kuvvetleri için tasarlanan yeni üniformalar belirlenmişti.

Bir yılda üniformalar tepeden tırnağa değişti. Değişim "fes"ten başlamıştı. Yaklaşık yüz yıldır kullanılan kırmızı fesin yerine haki renkli fes gelmişti. Bugün ne yazık ki hálá, romanlarda, belgesel ve sinema filmlerinde, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarındaki Türk askerlerinin başına kırmızı fes geçirmekte ısrar edenler çıkıyor. Oysa 1909’dan itibaren sedece fes değil, subay ve erlerin giydiği üniformanın rengi de hakiye dönüşmüştü. Subayların kıyafetleri şayaktan, erlerinki ise aba kumaştan imal ediliyordu. Birkaç yıl içinde haki fes, yerini serpuşa bırakıp tarihe gömüldü. Bir tür Laz başlığının tutkallanarak sertleştirilmesiyle imal edilen serpuş, ileriki yıllarda o dönemin başkomutan vekili Enver Paşa’nın isminden alınan ilhamla "Enveriye" olarak tanınacaktı.

ŞAPKA KAVGASI
Savaş yıllarında ortaya bir de "Cemaliye" adında bir başlık çıktı. İttihat Terakki’nin iki güçlü komutanı Enver ve Cemal paşaların rekabeti, bahriyenin yeni şapkasına isim olarak yansıdı. 13 santim yüksekliğinde, silindirik biçimli ve günlük siyah kıyafetlerle giyilmek üzere 1916’da imal edilen yeni şapka, Bahriye Nazırı Cemal Paşa’nın adını alarak Cemaliye oldu. Başlıklar, iklim koşullarına ve farklı coğrafyalara göre şekil değiştirebiliyordu. Örneğin, Irak, İran, Hicaz ve Filistin cephelerinde savaşan sahra birlikleri üniformalarının üzerine kefiye ve agel adlı başlıklar takıyordu.

Bilirsiniz; Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’nda Kocatepe’den Afyon Ovası’na bakarken betimlediği Mustafa Kemal ile ilgili bir bölüm vardır. "Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu. / Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki şayak kalpaklı adam / nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inanıyordu..."

Hepiniz şayak kalpağın ne zaman kullanılmaya başlandığını merak ediyorsunuzdur. Cevabı: 3 Ağustos 1910’dan itibaren. O tarihte yayınlanan "Askeri Serpuş Talimatnamesi"yle başlıklara düzen getirildi. Subaylar, çalışma ve resmi tatil günlerinde haki renkte astragan kalpak takmak zorundaydı. Kitaptan, halk arasında şayak kalpak olarak bilinen ve Nazım’ın şiirine de yanlış yansıyan başlığın aslında karakul kuzusu postundan elde edilen, hareli, kıvır kıvır bir kürk çeşidinden imal edildiğini öğreniyoruz.

Subay kıyafetleri, setre ya da günlük ceket, düz ve külot pantolondan oluşuyordu, çizme ya da kundurayla tamamlanıyordu. Subaylar günlük üniformaları dışında, cuma selamlıkları, ziyafet ve törenlerde, sivil yaşamda karşılığı redingot olan setre ceket kullanıyorlardı. "Katibim" şarkısındaki "Katibimin setresi uzun, eteği çamur" bölümünden hatırladığımız setre, lacivert kumaştan bir tür tören ceketiydi. Törenlerde setrelere köprülü ve püsküllü apoletler takılıyordu.

O devrin subay paltoları ve pelerinleri ise göz kamaştıracak kadar güzeldi. Ceketlerin ve paltoların yakalarındaki, sınıflarını gösteren renkli çuha parçaları üniformaya zarafet kazandırıyordu. Paşalar yakalarına kırmızı, tayyareciler turuncu, levazımcılar eflatun, nakliyeciler mor, süvariler gümüş renkli çuha takardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder