16 Mart 2014 Pazar

Avrupa'nın birincisi


İstanbul-İzmir arasında karoyulu ulaşımını 3,5 saate düşürecek 'Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi' kapsamında inşa edilen ve dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü olacak Körfez köprüsü ayağının kesonları batırıldı. Toplam 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacak ve Avrupa'nın en büyüğü olacak. Düzenlenen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, suyun dibinde 56'ya 72 ebatlarında temeller olduğunu belirterek, bu keson kuyularının dün itibariyle yerleştirildiğini söyledi.
TÜP GEÇİT SENEYE
Erdoğan 15 metre civarındakinin zaten suyun altında olduğunu, 24 saat içerisine tamamen kaybolacağını ifade ederek, 'Bunlar inşallah tarihe kayıt düşecek bir eserdir. Literatüre girecek bu. Marmaray, 153 yıllık bir hayaldi, gerçekleştirmek bize nasip oldu. Marmaray'ın güneyinde 2 katlı bir tüp geçit, denizin altında onu yapıyoruz. Önümüzdeki yıl o da bitecek. İnşallah açılışı bizlere nasip olacak' diye konuştu.
ÜRETMEYE DEVAM
Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu büyük projelerle konuşmaya devam edeceğiz. Biz laf değil, üretmeye devam edeceğiz. 2023 hedeflerine böyle yürüyeceğiz. Milli gelirimizi 2 trilyon dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmayı ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında girmeyi hedefliyoruz.'
PROJE TAKVİMİNİN ÖNÜNDEYİZ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'ne ilişkin, 'Projede takvimin önündeyiz. Toplam 4 bin 320 personelimiz, bin 70 iş makinesi, söz verdiğimiz tarihte yetiştirmek için canını dişine takarak çalışıyor' dedi. Elvan, Marmara'nın iki yakasını muhteşem bir köprüyle birbirine başlayacaklarını söyledi. Mega projenin kule kesonlarını denize indireceklerini ifade eden Elvan, bunun için mutlu olduklarını kaydetti.
TOPLAM 4 BİN 540 KM OLACAK
Proje kapsamda 8-10 saatlik ulaşım süresi 3-3,5 saate inecek. Otomobil ile mevcut yolu kullanarak Körfez'i geçmek 1 saat 20 dakika, feribot ile geçiş 45-60 dakikayken, planlanan Körfez geçişi ile mesafe 12 kilometreye, ulaşım süresi ise 6 dakikaya düşecek. Toplam 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacak. İzmit Körfez Geçişi'nin Asma Köprü, Kuzey ve Güney Yaklaşım Viyadükleriyle birlikte toplam uzunluğu 4 bin 540 metre olacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dilovası'ndaki İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü Ayağı Keson Batırma Töreni'ne katıldı.
24 saatlik mesai
'İstanbul-İzmir otoyolu ile yılda ülke ekonomisine 1 milyar 100 milyon liralık tasarruf sağlanacak' diyen Elvan, 'İstanbul'u İzmir'le kapı komşusu yapacak bu proje, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik açıdan kalbini oluşturan ve 25 milyon vatandaşın yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerini birbirine bağlayacak. Bu iller arasında hızlı, ekonomik ve güvenli seyahat imkanı oluşacak. Bu otoyolla 18 ilimiz ticaret ve sanayi alanında yeni canlanma yaşayacak' dedi. Elvan sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu otoyol, özellikle sanayi ürünlerinin taşınması, limanlara ulaşıp ihraç edilmesi noktasında da maliyetlerin azalmasına önemli katkı sağlayacak. Projede takvimin önündeyiz. Toplam 4 bin 320 personelimiz, bin 70 iş makine, 24 saat 3 vardiya halinde projeyi yetiştirmek için canını dişine takarak çalışıyor. İzmir kesimlerinde yüzde 30 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır. Yatırım tutarı 3 milyar 650 milyon lirayı buldu.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder