23 Mart 2014 Pazar

Kahve karisimlari


Adiyaman Kervansaray Kahvesi
Adıyaman Kervansaray kahve karışımı 2 yıl önce Tarık Yapıcı tarafından hazırlanmış. Kervansaray Kahvesi Bölge Müdürü Doğan Yardımcı Kervansaray kahvesinin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: 'Tarık Yapıcı beyin lokantaları var. Yemekten sonra çay ya da kahve ikramında farklı bir sunum yapmak için kahve karışımları denemeye başlamış. Bu tadı yakalayınca kahve beğenilmiş.' Kervansaray kahvesinin içinde Türk kahvesi, menengiç, keçiboynuzu, damla sakızı, çikolata, salep ve krema bulunuyor. Ürünlerin aromaları değil kendileri kullanılıyor ve tamamen doğal. Ürünün patenti alınmış. Uluslararası patent başvurusu da yapılmış. Adıyaman Kervansaray kahvesinin pişirilmesi usülünü Yardımcı şöyle anlatıyor: 'Her fincan için bir tepeleme yemek kaşığı kahve katılıyor. Dudak payının altında su, isteğe göre şeker konuluyor. Önce sürekli karıştırılıyor. Kaynamaya başladığında köpük kaşık değdirilmeden, cezveden fincana aktarılıyor. Tekrar kaynatılıyor. Bu defa krema üst kısma çıkıyor. Krema kısmı da fincana aktarıldıktan sonra, 3. kez ateşe konularak telve kısmı fincana aktarılıyor.' Kervansaray kahvesi internetten sipariş edilebiliyor.
Fakir tiryakiye
Fakir kahvesi olarak da bilinen Nohut kahvesi, Birinci Dünya Savaşı döneminde, sonrasında da 1970'li yıllarda Türk kahvesi ithal edilemeyince kahve tiryakilerinin bulduğu çözümlerden bir tanesi. Fakat günümüzde yapan pek kalmadı. Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Işıkeli köyünde kahvehane işleten Emin Kosa, belki de Nohut kahvesini yapan son kişilerden biri. 50 yıldır kahvecilik yapan Kosa, Nohut kahvesi yapmayı babasından öğrenmiş. Nohutu Biga pazarından alan Kosa, yaptırdığı dolaplarda nohutu kavuruyor. Daha sonra öğütme makinasından geçirerek un haline getiriyor. Bu işin sırrının kavurma kıvamı olduğunu anlatan Emin Kosa, 'Benden başka kimse yapamıyor bu kahveyi. Komşularım denediler ama yapamadılar. Ben yıllardır yaptığım için kıvamını tutturabiliyorum' diyor. Kahvenin pişirilmesi ise cezveye bir kaşık kahve, su, biraz ekmek sodası ve şeker katılarak yapılıyor. Kosa sodanın kahveyi kabarttığını söylüyor. Nohut kahvesini kendi kahvehanesinde servis eden Emin Kosa günde 50 taneye yakın satıyor. Biga'dan, Çanakkale'den kahvesini içmeye gelenler var. İsteyenlere az miktarda kahve olarak da veriyor. Kosa nohut kahvesi yapımını çocuklarına da öğretmeye çalışmış ancak çocukları bu mesleği seçmeyi tercih etmedikleri için ilgilenmemişler.
Mardin lezzetleri
Nusaybin kahvesi olarak da bilinen Agit Bey kahvesinin Mardin ve yöresinin kahvesi olduğunu ifade eden Agit Akdoğan, 1969'dan beri kahve üreten ailenin 3. kuşağı. 2010 yılının son aylarında bu kahveyi satışa sunduklarını ifade eden Akdoğan, 'Bu kahveyi ortaya koymadan önce defalarca denedik. 1000 kişilik tadımlar yaptırdık' diyor. Dağ kahvesi kullanılan Agit Bey kahvesinde Mardin'e özgü, 5 karışımdan oluşan bir özüt var. Kavurma şekli de özel. Kahvelerinin köpüğünün Türk kahvesine göre 4 kat fazla olduğunu anlatan Akdoğan, 'Bizim kahvemiz hiç kahve içmeyenleri bile kahve tiryakisi yapabilir' diyor. Akdoğan telefonla Türkiye'nin her yerinden sipariş alıp kargoyla gönderiyor. Yakın zamanda online satışları da başlayacak.
Savaşın kahvesi
Burdur'un Gölhisar ilçesinde kahvecilik yapan Memiş Bilgin, Birinci Dünya Savaşı zamanlarında kahve yokluğunda içilen çörekotu kahvesini yeniden formüle ederek gündeme getirmiş. 2 yıl süren deneme yanılma sürecinin ardından güzel bir tad yakalayan Bilgin, yaklaşık 8 aydır da kahvehanesinde müşterilerine bu tadı sunuyor. Bilgin, patent başvurusunda da bulunmuş. Çörekotu kahvesinin özelliği direkt fincanda pişirilmesi. Bilgin fincanda pişen kahvenin kolay kolay soğumadığını , Türkiye'nin en uzun süreli sıcak kalabilen kahvesi olduğunu söylüyor. Pişen kahvenin üzerine susam ve çörekotu serpilerek servis ediliyor. Bilgin'in kahvesini çevre illerden içmeye gelenler az değil.
Damatlık
Cilveli kahve Manisa ve yöresinin geleneksel kahvesi. Manisa sarayında şehzadelere sunulan Cilveli kahve şehir ve çevresine mâlolmuş. Cilveli kahve ismi ise 'kız isteme'den geliyor. Şehzadelere sunulan bu kahveyi zamanla gelin adayları istemeye gelenlere yapar olmuşlar. Rivayete göre kendilerini beğendirmek için biraz da cilve yapan kızlar yüzünden kahvenin adı Cilveli kahve olarak kalmış. Bu kahvenin özelliği köpüklü Türk kahvesinin üzerine dökülen çifte kavrulmuş badem parçaları ve 2 çeşit baharat. Kahve yapımında marifet bademlerin fincanın üzerinde kalması, dibe çökmemesi. Bunun için bademin çifte kavrulmuş olması önemli. İçenin ise kaşıkla bu bademleri dökmeden ve çöktürmeden yiyebilmesi gerekiyor. Kahvenin köpüğü, badem ve baharat karışımı özel bir tad oluşturuyor. Cilveli Kahve'nin patenti Tamer Çipiloğlu'na ait. Manisa'da içmek isterseniz Yenihan'da Mehmet Demirbağ'ın işlettiği Han Cafe'de Cilveli Gayfe adıyla bulabilirsiniz. Bu kahveyi içmek için Manisa'ya uğrayanlar az değil.
Dibek kahvesinin tadı başka
Bu aralar Diyarbakır, Batman ve çevre illerde oldukça gözde bir ürün Kürt kahvesi. Bu kahveyi Hıdırefendi markası Kürt Kahvesi adı altında üretiyor. Kürt kahvesi olarak bu kahve içildiği gibi, çeşitli kafeler de Kürt kahvesi adı altında kendi karışımlarını yapabiliyorlar. Kahveyi hazırlayan İbrahim Yalaz, 1966'dan beri kahve üretiyor. Bu ürünü yaklaşık 3 yıl önce geliştiren Yalaz, Türk kahvesi paketleyecekken değişik bir ürün yapalım düşüncesiyle yola çıktıklarını söylüyor. Yalaz, 'Kahvemizin aslı dibek kahvesi. İşin püf noktası kavurmasında. Önce kahveyi Türk kahvesinden daha az kavuruyoruz. Sonra dibek taşında, krema ile birlikte Türk kahvesinden daha ince olacak şekilde dövüyoruz' diyor. Karışımlarının doğal ve sade olduğunu anlatan Yalaz, talebin iyi olduğunu ancak bir kaç yerde kahvenin isminden dolayı sorun yaşadıklarını belirtiyor. Güneydoğu'da daha çok satış yaptıklarını anlatan İbrahim Yalaz, Ankara'ya AVM'lere de ürün gönderdiklerini söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder