29 Mart 2014 Cumartesi

Ayrılanların Birleşme vakti geldi


Ülkücü hareketin önemli isimlerinden Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği (UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi
Birinci Dünya Savaşı'yla bölünen ülkelerin birleşme vakti geldi
İstanbul'da bir grup Kuzey Iraklı ile berabersiniz. Kim bunlar?
Benim yöneteminde bulunduğum Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği (UKİD) var. Bu teşkilat, Kuzey Irak'tan 52 tasavvuf liderini Türkiye'ye getirdi. Yaklaşık 10 gün Türkiye'de kalıp ziyaretler yapacaklar, temaslarda bulunacaklar. Bunlarla konuştuğunuz zaman Türkiye'nin bölüneceğine değil, büyük ve saygın bir devlet olma yolunda olduğunu görüyorsunuz
Ne diyorlar ki?
'Biz Türkiye ile birleşmek istiyoruz, zaten asırlarca beraber idik, biz ayrılmadık, Batılılar bizi birbirimizden ayırdılar, inşallah tekrar beraber olacağız. İstanbul'u görünce buna tam iman ettik' diyorlar. Bakın, Kuzey Irak'ta resmi olarak ilan edilmemiş bir devlet var. Buranın yöneticileri Türkiye ile birlikte hareket ediyorlar. 2500'e yakın firmamız orada. Her ay 2000 TIR giriyor. Şunu da söyleleyim.
KUZEY IRAK'LA TİCARET HACMİ İKİ YIL İÇİNDE 25 MİLYAR DOLAR OLACAK
Buyrun...
Ben kesinlikle inaniyorum iki yıl içinde Kuzey Irak'la Türkiye arasındaki ticaret hacmi 25 milyar doları bulacak. Ne ayrılığından bahsediyorsunuz. Ortadoğu'da 1. Dünya Savaşı ile ayrılanlar şimdi birleşme vakti geldi diyor. Çözüm süreci de Ortadoğu'da bu birleşmenin, bu ortaklığın ilk adımı. Türkiye'de üretilmiş ayrılık senaryoları vardır. Ama bunların gerçekle bağı yoktur. Çözüm süreci nedir biliyor musunuz?
Nedir?
Türkiye'nin artık kabuğunu kırarak bölgesinde önemli, etkin bir bir ülke olmasınin en esaslı adımlarından biridir. Bu zor, hassas sürecin başarı ile herkesin yararına, herkesi mutlu edecek bir anlayışla sürmesi ve sonuçlanması için, yol göstermeliyiz, çaba sarf etmeliyiz. Bugün Türkiye'nin Başbakanı'nın konuşmalarında Bosna'dan Bakü'ye, Kerkük'ten Kudüs'e, Kahire'den Semerkant'a, Buhara'dan Astana'ya selam gönderiyor. Bunu 35 yıl önce bir yapanlar Turancı, hayalci diye suçlanıp, takibata uğruyorlardı.
Avrupa'daki Kürtler dönecek
Siz Almanya'da yaşıyorsunuz. Kürtlerle de temasınız var, oradan nasıl algılanıyor?
Biz geçen yıl Mayıs ayında Köln'de bir toplantı düzenledik. Oraya Avrupa'da yaşayan Kürt örgütlerinin büyük çoğunluğu katıldı. Orada çıkan sonuç şu idi: 'Silahlı mücadele yerine siyasi çalışmalar yapılsın. Artık barış olsun, Kürtler kendi kimlikleri ile aşağılanmadan, eşit ve onurlu bir şekilde yaşasın, biz de huzur içinde ülkemize dönelim.' Bugünkü sürecin ne kadar geniş kitlelerde kabul göreceği o toplantıdan da anlaşılmıştı.
Barış olursa gelirler mi?
Ben önemli sayıda Kürt vatandaşın Avrupa'dan Türkiye'ye döneceğini ve siyasete gireceğini düşünüyorum.
Bu kez başarabilecek miyiz?
Elbette inaniyorum. Başka çaremiz yok. Bu yol denenecek, gereken herşey yapılacak. 30 yıl geride o kadar çok acı bıraktı ki, bu acıların kısa sürede unutulması mümkün değil. Bu derin acıları yaşayan insanların Abdullah Öcalan'la görüşülmesine sıcak bakması kolay değil. Ama barış öyle sihirli bir formüldür ki, her şeyi unutturabilir. Bugün sadece hükümet değil, bu acılara yol açan örgüt liderlerinin barış isteği beni umutlandırıyor. Bu sefer kalıcı barışı ve 1071 ruhunu yeniden yakalayacağımıza inanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder