26 Ocak 2014 Pazar

Kosova Savaş,şehit,Osmanlı,1. Murad,türbe

Kosova Savaşı’nda şehit düşen Osmanlı padişahı 1. Murad’ın türbesinin bakımını 400 yıldır aynı aile yapıyor. Aile geleneğinin son temsilcisi Saniye Türbedar, “Bu dedelerimden kalma manevi bir görev. Benden sonra çocuklarıma kalacak” diye konuştu.

O Osmanlı’nın ilk şehit padişahı. 1389’daki Kosova Savaşı’nda kazandığı zaferden sonra bir Sırp tarafından şehit edilen 1. Murad’ın iç organları,Priştina yakınlarına gömülür ve bir türbe inşa edilir. Zaman içerisinde türbe bakımsız kalınca, Evliya Çelebi buranın bakımı için gönüllü bir aile arar. 1600’lerde Özbekistan Buhara’dan gelerek Kosova’ya yerleşenHacı Ali Buhara ailesi bu görevi üstlenir. Hacı Ali Buhara’nın başladığı görev nesilden nesle aktarılarak bugün de devam eder.

DEDELERİMDEN KALMA

Buhara ailesi daha sonra Türbedar ismiyle anılmaya başlar. Vefat eden türbedarların bazıları Sultan 1. Murad’ın mezarının yanına gömülür. 1. Murad’ın mezarı bugün 63 yaşındaki Saniye Türbedar’a emanet. Gelen ziyaretçilere türbeyi gezdirmekten türbenin iç dış temizliğine kadar her şeyle ilgilenen yaşlı kadın, “Bu bir aile geleneği. Dedelerimden kalma manevi bir görev. Benden sonra Allah izin veririrse çocuklarıma kalacak” diye konuşuyor.

ONUR DUYUYORUZ

Saniye Türbedar, yaptığı işten gurur duyduğunu belirterek duygularını, “2005 yılına kadar türbenin durumu içler acısıydı. Fakat Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı burayı restore etti. Şimdi gerçek değerini buldu” diye anlatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder