18 Ocak 2014 Cumartesi

Alinan Ihaleler,telekulaklar

Devlet içerisine ilk sızma girişimi Emniyet Genel Müdürlüğü'de olduğu dile getirildi. Haberde, Merkezi Ümraniye'de bulunan Endersys Danışmanlık Yazılım İletişim Bilişim Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nde açılan bilişim ihalesine katıldığı ve İhale'de birçok firma yüksek rakamda teklif verirken, Endersys şirketi ihaleye çok düşük bir fiyat vererek ihaleyi aldığı kaydedildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ihalesini alan Şimşek'in firması bilişim teknolojileri ile EGM'nin bütün altyapısını yazdıkları yazılımlar ile kendileri kurmuş. EGM ve TİB'in bilişim alt yapısını da özel yazılımlarla oluşturan bu firmalar yazdığı yazılımlar ile EGM'ye ait bütün bilgileri, dinlemeleri, belgeleri ve tüm resmi yazışmaları kriptolu kopya cihaz yazılımları ile başka merkezlere aktardığı wikileaks belgelerinde ifade edildi.

Söz konusu iki firma Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki ihaleden sonra B. Ş.'nin yine Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Inforcept Bilişim isimli firma ile TUBİTAK'ın ihalelerine girdi. Bu ihaleye de çok düşük bir fiyat vererek ihaleyi Inforcept isimli firma adına almış. TÜBİTAK'ın en kripto bölümü olan 'Cyber Security Institute' de görev alan Şimşek buranın da bilişim alt yapısını ve yazılımlarını hazırlamış. Devletin bir çok kurumuna girerek bilişim alt yapısını özel yazılımlarla gerçekleştiren Endersys Bilişim ve Inforcept Bilişim şirketleri bu daireler dışında başka resmi dairelerin de alt yapı yazılımlarını hazırladığı kaydedildi. Konunun uzmanı ve iki şirketin ortağı B.Ş. halı hazırda da halen TUBİTAK'ta görev yaptığı belirtildi.

B. Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyesi olduğu iki şirket  ile ilişkileri ortaya çıktığı iddia edildi. İddiaya göre Şimşek, bu şirketler ile bağlantısını kesmek için girişimde bulundu.

Wikileaks'in casus teknolojileri satan firmalar listesinde yer alan ve Yönetim Kurulu üyeliğini B. Ş.'nin yaptığı Inforcept Bilişim şirketi hükümetlere casus teknolojileri sattığı da ortaya çıktı.

Wikileaks ve Privacy International sivil toplum kuruluşlarının yayınladığı casus teknolojisi satan şirketlere ait listede Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK'a yazılımlar yapan şirket olan Inforcept Bilişim'de geçiyor. Wikileaks belgelerinde yer alan iddialara göre B. Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Inforcept Network isimli şirket telekomünikasyon firmalarına kolaylık sağlamak amacıyla geliştirdiği teknolojiyi aynı zamanda hükümetlere de satıyor. Nitekim şirketin internet sitesinde telekomünikasyon firmalarının yanı sıra devlet birimlerine sundukları hizmetlerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

Wikileaks ve ortak çalıştığı internet sitelerinin iddialarına göre bu teknolojiler internet ve telefondaki tüm görüşmelerin "DPI" yöntemiyle takip edilmesine imkan veriyor. Konuyla ilgili olarak uzmanlar "Bu teknolojiler neşter gibi. Cerrahın eline geçerse hayat kurtarır, kötü insanların elinde öldürür" açıklamasını yapıyor. Öte yandan The National gazetesi ise bu firma ile ilgili Inforcept'in en büyük müşterilerinin hükümetler ve telekomünikasyon firmaları olduğunu yazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder