23 Eylül 2013 Pazartesi

İlk 'elektrikli treni' ihraç ettik


Afganistan'dan gelen çocuklar için mini tren talebine olumlu cevap veren girişimciler bir aylık bir üretim süreci sonrasında ilk siparişi adrese gönderdi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'bir babayiğidin' yerli otomobil imal etmesi için yaptığı çağrı üzerine elektrikli arabalar üzerinde çalışan ahşap mobilya dekorasyon ustası ve teknik ressam Yalçın Taşbaş ile Denizli Jeneratör Sanayi'nin sahibi Tahir Öztürk'ün, beş kişilik kadro ve kısıtlı imkânlarla büyük firmaların bile cesaret edemediği işlere imza atıyor. Genç girişimciler, Denizli Belediyesi'nin isteği doğrultusunda turistlerin Laodikya Antik kentine girerken çevreye bakabileceği şekilde kapısız otobüsle 'Tomofil' adını verdikleri Cadillac'ın 1975 modeli benzeri yerli elektrikli otomobili yapan ekibin KOSGEB'e yaptığı başvurusu ise "Projede çalışacak personel ve projede kullanılacak yöntem ve teknoloji belirsiz olduğundan projenin desteklenmesi uygun bulunmamıştır" şeklinde bir de yazı ile reddedilmiş.
Gara Tren iki yıl önce yola çıktı
Tren işine ise iki yıl önce "Gara Tren" adını verdikleri akülü tren yapımıyla başladıklarını anlatan Öztürk, bunların çok ilgi gördüğünü, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Muğla, Kayseri ve Denizli'den siparişler aldıklarını söylüyor. Geçen yıl Denizli Belediyesi'nin desteğiyle 26 kişilik "Trambus" adlı iki adet turistik gezi aracı yaptıklarını belirterek, "Daha sonra Başbakanımız'ın, 'Yok mu babayiğit?' demeci üzerine biz çıktık ortaya, babayiğit olarak. Dört kişilik elektrikli bir otomobil yaptık. Bu otomobille İstanbul'da fuara katıldık. Fuarda çok ilgi gördü. Başbakan'ın demeçleri üzerine destek alınacağı düşüncesiyle çok büyük masraflar ettik. KOSGEB'e proje hazırladık. KOSGEB'den onaydan geçmedi. KOSGEB için hazırlamış olduğumuz bir araç vardı. Bu aracı KOSGEB incelediğinde bizim zaten aracı yaptığımızı, neyin desteğini istediğimizi sordular. Projemizi kabul etmediler." diyor. Destek verilse ithal edilen araba veya cihazların üretimini yapabileceklerini de vurgulayan Öztürk, "Seri üretimle maliyetleri düşürebiliriz. Teknolojik olarak kendimizi geliştirebiliriz. Bunları tek başımıza yapmamız mümkün değil." dedi.
50 bin dolarlık mini treni, 35 bin liraya imal ediyorlar
Trambus ve Tomofil yapımının ardından, basında çıkan haberler üzerine Afganistan'dan kendileriyle irtibata geçildiğini aktaran Tahir Öztürk, "Tren yapımında, marine kontrplak kullanıyoruz. Sudan ve dış etkenlerden etkilenmemesi için dışına laminet kaplatıyoruz. Çocukların zarar görmeyeceği şekilde boya kullanıyoruz. İki yıldır çalışan trenlerimiz var, şimdiye kadar hiç bir sorunla karşılaşmadık. Müşteriler tarafından çok beğeniliyor. İmalat süresi bir ay. Tamamen el işçiliği olan bir iş. Beş personelimiz var. Satış fiyatımız 35 bin lira. Bunun muadili yurtdışından gelen trenler, yaklaşık 50 bin dolar civarında." diye konuştu.
Alışveriş merkezlerinde kullanılabilir
Yaptıkları elektrikli mini trenin, alışveriş merkezlerinin içinde ve dışında kullanılabileceğini anlatan Yalçın Taşbaş ise, "26 çocuk kapasitemiz var. Duruma göre 30 çocukda binebilir. Tek şarjla devamlı gitmek isterseniz, 5 saat sürebilirsiniz. İndi bindiler olursa 12 saatlik sürüşe bedeldir. Denizli Belediyesi'ne de turistik gezi araçları yapmıştık. Gelen siparişlere göre farklı dizaynlarda elektrikli araçlar üretebiliriz." şeklinde konuştu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder