13 Eylül 2013 Cuma

En büyük çilek tarlası kuruluyor!

Ordu'nun Kabadüz ilçesine Karadeniz'in en büyük çilek tarlası 250 dönüm arazi üzerine kurulmaya başladı. Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı, Karadeniz'in en büyük çilek tarlasının Kabadüz ilçesine kurulduğunu söyledi. Çalışmaları yakından takip eden Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı, Kaymakamlık olarak kendilerinin de fındığa alternatif ürünlerle ilgi çalışma yürüttükleri, bu çalışmalardan birisinin de çilek yetiştiriciliği olduğunu belirtti.Kaymakamlığın oluşturduğu uygulama tarlalarından fındığa alternatif ek ürünlerle ilgili araştırma yaptıklarını anımsatan Kaymakam Avcı, 'Kaymakamlık olarak bizler ilçemizde fındığın yanında hangi ürünler yetiştirilebilir diye çalışma yaptık. Çilekte yaptığımız çalışmalardan birisiydi. Kurduğumuz deneme bahçelerinde çilekte yetişebilirliği ve çeşit olarak hangi çeşidin en uygun olduğuyla ilgili bir çalışma yaptık' dedi.
Organik olacak
Kendilerinin yürüttüğü çalışmayla birlikte özel sektöründe bu alanda ilgi gösterdiğini aktaran Kaymakam Avcı, 'Bizim bu çalışmalarla beraber özellikle özel sektörde bu alana ilgi göstermeye başladı. Kendileri de İlçemizin Yukarı Kirazdere köyüne büyük bir çilek bahçesini kurma yönünde girişimleri oldu. Girişimcimiz özel sektör bu alanda başarılı bir çilek üretim çalışması yapacak. Bu yıl 60 dönüm alanı çilek ekim çalışması yapacaklar.Daha sonrasında ise 250-300 dönüm alana kadar buradaki çilek tarlası büyüyecek. Burası Karadeniz en büyük çilek tarlası olacak. Bir sevindirici diğer haberde bu bölgede gübre katmadan tamamen organik çileğin üretileceği yönündedir. Bizler de organik çilek üzerinde çalışacağız. Bin 200 rakımın olan Yokuşdibi beldesi ve Yukarı Kirazdere köyü çilek havzası olarak ileride göreceğiz. Ve buradan vatandaşlarımız ciddi manada gelir elde edecekler.'
Kabadüz toprak ve iklimiyle çilekçiliğe çok uygun
Ziraat Mühendisi Fahrettin Metin Akar da, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek Kabadüz ilçesi Yukarı Kirazdere köyünün çilek yetiştiriciliği için toprak yapısının ve ikliminin çok uygun olduğunu, Ordu ilinin Doğu Karadeniz'in tam ortasında olması ve çevre illere hitap etme avantajından dolayı bu bölgede çilek yetiştiriciliğinin çiftçiler için yan gelir, hatta ana gelir olacağını düşündüklerini kaydetti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder