16 Haziran 2014 Pazartesi

Nuhun ankara makarnasi

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bugüne kadar şirketleriyle alakalı konuşma yapmadığını ancak bugün aile büyüklerini kıramadığı için konuştuğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
"Kayseri'den çıkan dedelerimiz Ahmet ve Nuh Eskiyapan ile ortakları Ankara eşrafından Kemal Yurtbilir ile 1946'da bir makarna fabrikası kurmaya karar veriyorlar. Fabrikanın adını da "Ankara Makarna" koyuyorlar. Ulus'ta ticaret hayatına bakkaliye dükkânı ile başlayan bu 3 kafadarın kurduğu fabrikanın önemli bir özelliği var. Ankara Makarna o tarihte Türkiye'de kurulan ilk makarna fabrikalarından. Günlük üretim kapasiteleri ise ilk aşamada 6 ton civarında. 1956'ya gelindiğinde bu kapasiteyi günlük 20 tona çıkarmayı başarmışlar. 1961'de Ankara Makarna'nın adı kurucusunun anısına Nuh'un Ankara Makarnası olarak değiştiriliyor. Çok şükür ki 1946'daki kuruluşundan bugüne Nuh'un Ankara, "Sürekli yatırım, sürekli modernizasyon" ve Türkiye'nin en kaliteli ürünlerini üretmek felsefesi oldu."
Nuh'un Ankara'nın 64 bin metrekare alanda kurulu fabrikası ile Sincan 1. OSB'nin en modern tesislerinden biri olduğunu belirteren Hisarcıklıoğlu, fabrikanın tek tesiste dünyanın en büyük makarna üreten ve makarnanın Ar-Ge'sini yapan ender kurumlar arasında yer aldığını kaydetti.
Hisarcıklığoğlu, söz konusu ortaklık ile Nuh'un Ankara'nın tarihinde yeni bir sayfa açıldığını kaydederek, Japonlarla birlikte Türkiye'ye yeni bir makarna fabrikası kazandıracak projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Nuh'un Ankara olarak dünyanın en büyük makarna fabrikaları arasına girmeyi hedeflediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun için gerekli fizibilite çalışmalarını yaptıklarını ifade etti.
Türk buğdayı kullanılacak
Ürünlerde Türk buğdayını kullanacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, hem çiftçiye destek olacaklarını, hem de Türk buğdayının kalitesini tüm dünyaya göstereceklerini kaydetti.
Ürünlerin tamamının yurt dışına satılacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bir sloganımız var; 'yüzde 100 Türk Malı, yüzde 100 ihracat'. Yani Türk mühendisi ve işçisi ile gerçekleştireceğimiz katma değerin tamamı ülkemizde kalacak. Bu fabrikada üretilen 'Made in Turkey' damgalı makarnaları dünyanın dört bir tarafında görebileceksiniz. Ulaştığımız ülke sayısı arttıkça pazar ağımız genişleyecek, böylelikle yıllık ihracatımız 75 milyon dolara ulaşacak" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da dünyada birçok insanın aç yaşadığını, birçok insanın da yetersiz beslendiğine değinerek, bunun yanında bir çok gıdanın da çöpe atıldığını dikkati çekti.
Özellikle son dönemlerde küresel çapta tarım arazisi kiralandığını vurgulayan Mirmahmutoğulları, "Bugün birçok ülke tarım arazisi kiraladı ve ya satın aldı. Bunun altında yatan neden, toplumlarının gıda güvenliğini sağlamak. Buğdayın anavatanındasınız. Bu topraklar ilk defa 11 bin yıl önce insanlığın hizmetine sunulan buğdayın orjinlendiği topraklardır" diye konuştu.
Nisshin Yönetim Kurulu Başkanı İwasaki
Nisshin Yönetim Kurulu Başkanı Koichi İwasaki de Türkiye'de yatırım yapma hayalini Nuh'un Ankara firmasayla birlikte gerçekleştirdiğini kaydetti.
Türkiye ve Japonya arasında oldukça iyi bir ilişki olduğunu ifade eden İwasaki, "Bu ilişki ilerliyor. Firmayı iki ülkenin dostluğuna katkı sağlayabilecek bir firma olarak sunmak istiyoruz" dedi.
Ankara Sincan 1. OSB'deki Nisshin Seifun Turkey'de üretim 2015'in ikinci yarısında başlayacak ve üretimin tamamı ihraç edilecek. Firma birkaç yıl içinde dünyanın en önemli pazarlarına en kaliteli makarna ihracatını gerçekleştiren fabrika olmayı hedefliyor.
Yatırım hedefleri arasında dondurulmuş hazır makarna ve her türlü makarna çeşidi bulunuyor. İlk etapta yılda 18 bin ton kapasiteyle üretime başlanacak. 2 yıl sonra üretim yılda 36 bin tona ulaşması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder