1 Haziran 2014 Pazar

iData ve İtalyan Koleji'nin sahibi İtalyan işadamı Francesco Boari


iData ve İtalyan Koleji'nin sahibi İtalyan işadamı Francesco Boari, ticarette her şeyin tersine çevrildiğini belirterek, "Eskiden İtalyanlar burada üretirdi, şimdi Türkler gelip İtalya'da üretiyor. Oranın insanını çalıştırıyor" dedi Francesco Boari, babasının görevi nedeniyle 18 yaşına kadar Türkiye'de okudu. Yurtdışında Pirelli ve General Electric'te yöneticilik yaptıktan sonra tekrar Türkiye'ye döndü. Almanya, İtalya ve Hollanda vize başvurularının resmi yetkilisi olan iData'nın ortaklarından olanyeni İtalyan Koleji'nin sahibi 39 yaşındaki genç işadamı bir Türk kadar iyi Türkçe konuşuyor. Beyoğlu Saint Antuan Kilisesi rezidanslarında yaşayan Türkiye aşığı Boari, eğitime 3 milyon euronun üzerinde yatırım yaptı. Eylülde açılacak kolejle ilgili şunları söylüyor: "Okulda fen laboratuvarı ile kütüphane arasında bir akvaryum olacak. Fen derslerine akvaryumu entegre ediyoruz. 500 öğrenciye eğitim verecek. 3 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Bin metrekarelik bahçesi var." Boari, İtalyan Koleji'nde öğrencilere ve velilere özel bir müze olacağını, okulun duvarlarındaki Fikret Mualla tablolarının da burada yerini alacağını söylüyor. Boari ile yeni koleji ve yatırımlarını konuştuk. 

 Türkiye ekonomisini nasıl buluyorsunuz? Türkiye'ye 80'lerde geldik. Yabancı ve küçük bir firma olarak iş yapmak ilk geldiğimizde çok zordu, piyasa kapalıydı. İlla Türk ortak gerekiyordu. 2000'lerin başında bu durum değişti. Ben yabancı bir işadamı olarak artık hiçbir dezavantaj yaşamıyorum. Yatırım yapıyoruz, kanunlara yüzde 100 uyuyoruz. İstiklal Caddesi üzerinde yaşıyorum, artık orada müzik yapan yabancılar ve Suriyeliler var. 10 yıl önceki İtalya'ya benzetiyorum. Orda Kuzey Afrika'dan gelen insanlar artık ticaret yapıyor. Türkiye'de de 10 yıl sonra bu yabancı işadamlarından bazıları yatırım yapacak. 

 Yani Suriye'den gelenlerin hepsi dilenci değil mi? Kesinlikle... Çünkü akıllı insan yol bulur. Devlet olarak onlara imkân sunarsan o da kendine çok güzel bir gelecek hazırlar. Bazen devletler bunu çok iyi anlamıyor ve sınırlar koyuyor. Türkiye bunu çok iyi anladı ve sonunda başarılı olacak. 

 İtalya'da yaşayan işadamları Türkiye'ye nasıl bakıyor? Bütün İtalyan firmalar bize gelip, "Türkiye'de iş yapmak istiyoruz, ne tavsiye edersiniz" diyor. Bu görüşmeler son 5 yılda 4 kat arttı. Eskiden Türkler İtalya'ya satış için gitmek istiyorlardı. Konsolosluk veya ticaret odasına başvurup "İtalya'da iş yapabilir miyiz, nasıl hareket etmeliyiz?" diye sorarlardı. Şimdi tam tersi... Bunun nedeni Türkiye'de genç nüfus, açık ekonomi, stratejik coğrafi pozisyon var. Bazıları böyle parlak bir gelecek görmese de ben bunu görüyorum. Biraz gerçekçi olmak lazım. Geleceği gördüğümüz için İtalyan Koleji açıyoruz. 

 6 yıldır burada ticaretin içindesiniz. "Şu dönemde İtalya'ya geri döneceğim" diyor musunuz? Hayır... İş hayatım burada. Asla İtalya'ya dönmeyi düşünmüyorum. Birçok kişi vergi açısından yurtdışında holdingler kuruyor. Biz Türkiye'de başladık, Türk firmasıyız. 

K. IRAK'TA SİZİN SAYENİZDE İŞ YAPIYORUM
 Kuzey Irak'ta iş yapmanızı Türkler'e bağlıyorsunuz... 
Evet... Mesela mimarla Türkçe konuşuyorum. Azerbaycan'da herkesle Türkçe konuşuyorum. Bir de kültür avantajı var. Dil ve kültür benzediğinde bir şekilde insanlarla bağlantı kurabiliyorsun, birbirini anlayabiliyorsun. Türk kültürü içerisinde çalıştığımız için dil büyük bir avantaj. Yabancı biri Türkçe bildiğiniz için size pozitif bakıyor. Masaya 1-0 galip başlıyorsun. Kuzey Irak'ta Türkler sayesinde çok güzel iş yapabiliyorum. İtalya'dan gitsem bu işleri alamazdım.

Ticarette her şey tersine çevriliyor
 Türkler İtalyan markalarını alıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 7 yıl önce bu noktaya geleceğimizi gördük. Eskiden Türkiye'de düşük ücret vardı. Ürünler Çin'in yaptığı gibi oluyordu. İtalyanlar gelip burada üretiyor, kendi ülkelerinde satıyordu. Şimdi bu tersine çevrildi. Türkler hem İtalyan markası satın alıyor hem de İtalyanlar'a ürettirip dünyaya satıyor. 

 Türkler İtalyanlar'ı mı çalıştırıyor? Evet... Tekstil sektöründe bunu bekliyorum. Örneğin Sanko İtalya'da büyük işler yürütüyor. Avrupa'dan markaları satın alarak büyümeye devam edecekmiş.

Ana merkez Türkiye
İtalyan işadamı Frencesco Boari, Türkiye'de çok mutlu olduğunu belirterek, "Vergimizi ödüyoruz, Türkiye'den kazandığımızı buraya yatırıyoruz. Hatta Irak şubemiz Türkiye'ye raporluyor. Yani ana merkez Türkiye" diyor.

iData ofisi sekize çıkıyor
 Türkiye'de kaç şubeniz var? İstanbul'da iki, Ankara, Gaziantep, Bursa, Antalya, İzmir'de ise birer olmak üzere 7 şubemiz var. Şimdi Trabzon'a da açacağız. Her yıl iki tane ofis açmayı planlıyoruz. Bütün büyükşehirlerde olacağız. 

 Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz? Ofislerimizde 150 kişi çalışıyor. Okulumuzda da 40 kişiye istihdam sağlayacağız. 

 Günde kaç kişiye vize veriyorsunuz? Bin 500.

Yedi ülkede varız
 Yurtdışında kaç şubeniz var? Kuzey Irak'ta ofisimiz var. Burada Erbil, Bağdat ve Basra olmak üzere üç şubeyle faaliyet gösteriyoruz. Azerbaycan'da da birkaç hafta sonra ofis açacağız. Bunların dışında Ukrayna ve Rusya'da varız. Yedi ülkede iData ofisleri vize konusunda insanlara yardımcı oluyor. Dünyada toplam 54 tane ofisimiz var. Bu yılsonuna kadar sayıyı 70'e çıkarmayı planlıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder