3 Haziran 2014 Salı

Issız adanın 'ıssız' sakinleri


Kırıkhan ilçesindeki Gölbaşı Gölü'nün çevrelediği, bir zamanlar birçok kişinin balıkçılık yaparak geçimini sağladığı adada yaşayan anne ile kızı, tek odalı evlerinde herkesten uzakta hayat sürüyor.
İlçeye bağlı Adalar köyünün karşısında göl içinde yer alan ve sadece bir iki harabe görünümündeki evin yer aldığı adanın tek sakinleri olan Halime (73) ve kızı Döne (43) Soğan, adeta kitaplara ve filmlere konu olan "Robinson Crusoe" ile "Cuma" karakterleri gibi bir hayat sürüyor.
Gelin geldiği adadan yarım asırdır ayrılamayan Halime Soğan (73), kimsenin uğramadığı evlerine gelenleri içten bir "Hoşgeldiniz" diyerek gözleri dolu dolu karşılıyor. Adada geçen hayatını anlatırken de gözyaşlarını tutamayan Halime nine, ıssız adadaki yaşamın çok zor olduğunu belirtiyor.
Adalar köyünden binilen bir salla yaklaşık 10 dakikalık yolculuğun ardından ulaşılan adada yaşamını sürdüren Halime Soğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yaşında buraya gelin geldiğini söyledi.
Geldiği dönemde adada birçok kişinin yaşadığını ve balıkçılıkla geçimini sağladıklarını ifade eden Soğan, yaklaşık 50 yıl önce komşularının adayı terk ederek Adalar köyüne yerleştiğini kaydetti.
Soğan, gidecek yerleri olmadığı için adada yaşamak zorunda kaldığını, eşinin hayatını kaybetmesi ve diğer 4 çocuğunun evlenmesinin ardından kızı Döne ile burada bir başlarına kaldıklarını belirtti.
Adada hayatın canlı olduğu dönemin özlemini duyduğunu dile getiren Soğan, şöyle konuştu:
"Burası bir zamanlar cıvıl cıvıldı. Herkes balıkçılık yapardı. Zamanla ulaşım zorluğu, balıkçılığın artık para kazandırmaması nedeniyle herkes bir bir evlerini terk ederek karşıdaki köye taşındı. Herkes yeri olduğu için buradan gitti, bizim gidecek yerimiz yok. Tek başıma yaşayamadığım için kızımı da yaşı ilerlemesine rağmen taliplilerine veremiyorum. Eskiden burada yaşam biraz daha kolaydı. Ama artık yaşım ilerledi ve sık sık hastalanıyorum. Sağolsun kızım sal kullanıyor. Onun yardımıyla karşı kıyıya geçiyorum ve hastaneye gidebiliyorum. İhtiyaçlarımı da kızım belli günlerde salla karşıya geçip oradan da arabayla ilçeye giderek alıyor. Her gün karşıya geçme gibi bir lüksümüz yok. Burada birbirimizi yalnız bırakmamaya çalışıyoruz."
Halime nine, adaya ulaşımın zor olması nedeniyle kimsenin misafirliğe gelmediğini de duygulanarak anlattı.
Aldığı yaşlılık maaşıyla geçimlerini sağladıklarını ifade eden Halime nine, kızının mürüvveti için buradan gitmek istediğini, eşinin mezarının adada bulunduğunu ve her gün onu ziyarete giderek dua ettiğini, ölünce kendisinin de adaya gömülmek istediğini sözlerine ekledi.AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder