15 Eylül 2014 Pazartesi

Ustasından 50 dolara baklava dersi

Türkler'in milli tatlısı baklavanın dünyaya tanıtılmasında en önemli aktörlerin başında gelen Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, gastronomi turizmiyle "tatlı bir tanıtım" gerçekleştiriyor. Nadir Güllü ile baklava imalathanesine girenler arasında dünyanın en önemli gurmelerinden yiyecek yazarlarına, konsolos eşlerinden TV yapımcılarına kadar renkli bir grup var. Karaköy'deki tek şubede günde 5 bin müşteri ve yaklaşık 1.5 tonluk baklava satışına ulaşan Nadir Güllü, "İstanbul'a gelen neredeyse her turist mağazamızdan geçiyor. Bunda yaklaşık 40 ülkenin TV kanallarında haber olmamızın etkisi büyük. Baklavayı yiyen, bu kez yapımını öğrenmek için geliyor. Aylar öncesinden randevu alarak üretime girip çalışıyorlar" dedi. Karaköy Güllüoğlu, dünyada hızla gelişen gastronomi turizminde önemli duraklardan biri haline geldi. 10 yıldır düzenlenen 50 dolar karşılığındaki üretim turlarına başta Arap ülkeleri olmak üzere Kore, Japonya, Hindistan Amerika, Yunanistan, Yeni Zelanda, İngiltere ve İsviçre'den yoğun ilgi var.

'Biz tüccar değil, baklava esnafıyız'

Baklava turlarıyla bir ilki gerçekleştirdiniz. Şu anda ilgi nasıl?
Evet, Türkiye'de ilk kez baklava turlarını biz başlattık. Düzenlediğimiz workshoplarla başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok turiste baklava yapımını öğretiyoruz. Tüccar değil, esnaf olmanın gururuyla sahip çıktığımız baklava, bugün Türkiye'nin yanı sıra dünya milletlerinin tatmak için sıraya girdiği bir lezzet haline geldi. Karaköy Güllüoğlu her yıl 3 bin yabancı turisti üretiminde ağırlayıp baklavanın yapılış serüvenine ortak ediyor. Bazı dönemlerde talep yoğunluğu oluyor ve aylar sonrasına gün vermek durumunda kalıyoruz.

Tulumu giyip 1 saat mutfağa giriyorlar

Bir turu anlatır mısınız? Ne kadar ücret alıyorsunuz?
Turistler bize münferit olarak geldikleri gibi turizm şirketleri aracılığıyla da ulaşıyor. İmalata uygun giysiler veriyoruz. Üretimin her aşamasını uygulamalı olarak anlatıyoruz. Son aşamada ise gurme sofrasının misafiri oluyorlar. Burada baklavanın nasıl yenilmesi gerektiğini gösterip tarihçesi hakkında da bilgi veriyoruz. Elbette hatıra fotoğrafı çektirmeden olmaz. Karaköy'deki imalathanemizin terasına özel bir alan yaptırdık. Türk bayrağı önünde poz veriyoruz. Rüzgâr olmazsa özel motorumuzla hava verip bayrağı dalgalandırıyoruz. Türkiye'yi de anlatıyoruz turistlere. Bunun için de benimle birlikte imalata girenlerden 50 dolar ücret alıyoruz. Bir tur ortalama 1 saat sürüyor.

Konsolos eşlerine baklava kursu verdik

Son olarak konsolos eşlerinin de olduğu bir grubu ağırladınız. Bu sık sık oluyor mu?
Evet. En son İstanbul'da yaşayan konsolos eşlerini ağırladık. Renkli bir etkinlik oldu. Karaköy'deki imalathanemize Şili Büyükelçisi'nin eşi Ebru Sanver'le gelen Avustralya konsolosunun eşi Nicole Strangis, Kanada konsolosunun eşi Jean Glaister Steil, Çin konsolosunun eşi Nanı Xinrong ve Macaristan konsolosunun eşi Dara Kiss-Henezi, turumuza katıldı. Hanımlar, baklava yapımını öğrendi.

Şeyhlere jetlerle servis yapıyoruz

Özel jetlerle baklava aldıkları doğru mu?
Karaköy Güllüoğlu, dünyanın her bölgesine baklava gönderiyor. Arap şeyhleri, özel günlerinde kendileri için ya da konuklarına ikram etmek üzere özel jetlerini göndererek baklava aldırıyorlar. Körfez Bölgesi'nin liderleri iftar davetlerinde Türk baklavası ikram ediyor. Ramazanda bazı günler yurtdışına bir tona yakın baklava gittiği oluyor.

Güllü, babası hacı Mustafa Güllü'nün, 'Bu işi yaparken, ülkeni de tanıt' nasihatini hiç aklından çıkarmadığını söyledi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder