17 Eylül 2014 Çarşamba

Çobanlar buldu, dünyaya açılacak


Denizli'nin ormanlarla kaplı yapısıyla doğaseverlerin uğrak noktalarından Çameli ilçesinde, eşsiz bir güzellik daha keşfedildi. Denizli Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) üyelerinin, çobanların tarifiyle Emecik ile Cevizli mahalleleri arasındaki dağlık bölgede gerçekleştirdiği yürüyüşle keşfedilen 14 kilometre uzunuluğundaki kanyon, Denizli'nin doğa turizmindeki yeni potansiyeli oldu. 
DOSEV Başkanı Ümit Şıracı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre halkı haricinde yeri bilinmeyen ve derinliği nedeniyle bugüne kadar hemen kimsenin tam olarak girmediği kanyona, çobanların tavsiyesi üzerine düzenledikleri keşif yürüyüşüyle ortaya çıkardıklarını söyledi. 
Çobanların ve köylülerin derin oluşu nedeniyle "gavur deliği" adını verdikleri kanyona 2 metrelik bir ağızdan girildiğini dile getiren Şıracı, şunları anlattı: 
"Çobanların ve köylülerin "gavur deliği" adını verdikleri kanyona girdiğimizde çok heyecanlandık. 14 kilometre uzunluktaki kanyonda ilerleyişimiz sürdürdükçe kanyonun derinliği içimizi ürpertti. Biri 18 metre yüksekliğinde büyük şelale olmak üzere yüzlerce küçük şelaleyle karşılaştık. Kanyonun zemininde de tatlı su kaynakları ve doğal havuzlar var. Bu sularda çay balıkları ve yengeçler yaşıyor. Muhteşem güzelliklere sahip bir kanyon."
Şıracı, doğa severler ve doğa fotoğrafçıları için ideal güzelliklere sahip olduğunu kaydetti.
"KEŞİF TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"  
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz da konuya ilişkin kanyonun keşfedilmesinin, bölgenin ve Denizli turizminin çeşitliliği açısında çok önemli olduğunu belirtti. 
Çameli ilçesinin sınırlarının yüzde 75'inin ağaçlık ve yeşil alandan oluştuğunu ve birçok henüz bilinmeyen güzelliği barındırdığını ifade eden Korkmaz, şunları söyledi: 
"Kanyonun bulunması ve turizme kazandırılması çok önemli. Güney Ege Kalkınma Ajansı desteğiyle kanyonun bulunduğu ilçenin, doğal güzellikleriyle ilgili Çameli Kaymakamlığı ile proje geliştirildi. Çalışmalar devam ediyor, burası turizme kazandırılacak. Proje bittiğinde, ilçede bulunan tarihi yürüyüş yolları ve parkur alanları belirlenecek ve sonrasında ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması için çalışılacak." AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder