16 Ocak 2015 Cuma

İsrail'e uluslararası soruşturma


Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), olası savaş suçları için İsrail'e ön soruşturma açma kararı aldı. UCM savcıları, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği 'olası' savaş suçlarını soruşturmak için bir ön soruşturma açma kararı aldı. Resmi olarak bir ilk adım olan bu hamle ile birlikte İsrail askeri yetkililerinin mahkum olabilecekleri belirtiliyor.  
Filistin Yönetimi, kendisini mahkemeye taraf yapan anlaşmayı imzalamış ve geçtiğimiz yaz Gazze'de işlenen cürümlerle ilgili kararını tanıyacağını deklare etmişti.
Açıklamada, söz konusu ön soruşturmanın, Filistin'in 2 Ocak'ta mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşmasını imzalaması ve 1 Ocak'ta UCM'ye verdiği "Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı" üzerine açıldığı kaydedildi.
Savcılık ön soruşturmasının bağımsız ve tarafsız şekilde yapılacağına vurgu yapan UCM, Roma Anlaşması kriterleri uyarınca, bir soruşturmanın açılıp açılmayacağına söz konusu ön soruşturma süresinde toplanacak bilgilere göre karar verileceğini bildirdi.
Açıklamada, ön soruşturmanın ne zaman tamamlanacağına yer verilmedi. Savcıların ön incelemelerinden sonra soruşturma kararı alınması halinde İsrailli yetkililerin UCM'de yargılanmasının yolunu açılmış olacak.
Mahkeme süresince tutuklanabilirler
Mahkeme süresince hakkında tutuklama veya yakalama emri çıkarılan kişiler, UCM'ye üye bir devlete gittiklerinde tutuklanabilir. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bir süre önce, aralarında UCM'ye üyeliğin de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmış ve bunları BM'ye sunmuştu. Filistin'in UCM üyeliğinin 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder