1 Aralık 2014 Pazartesi

Türkler üretti Japonlar keşfetti

Türkiyede faaliyet yürüten Augustus İlaç Mühendisliği ile Çay Teknoloji Şirketi Euro Çay'ın yöneticisi Dr. Ozan Fidan, bu yıl Çaykur tarafından ilk kez üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırladı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderildi. Dr. Ozan Fidanın da içerisinde yer aldığı araştırma geliştirme ekibi, Türkiye'de üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü.
Meiji Pharmaceutical Üniversitesinde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı. Bu çalışmada beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak JP53 kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği ve sadece kanserli hücreleri yok ettiği, içerdiği antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını sağladığı belirlendi. Tokyo Meiji Pharmaceutical Üniversitesi, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırladı.
Akciğer ve mesane hastalarına umut ışığı
Augustus İlaç Mühendisliği ve Euro Çay Yöneticisi Dr. Ozan Fidan, beyaz çaydan elde edilen ve kanserli hücreleri yok eden madde ile ilgili olarak Japonyada yapılacak son klinik çalışmasının ardından ilacın formülasyonu aşamasına geçileceğini söyledi. Tüm çalışmaların Japonyada sürdürüleceğini ifade eden Fidan, şöyle konuştu:
"Beyaz çay üzerinde bu boyutta ve detayda ilk defa yapılan araştırma sonucunda, kanserden korunma amaçlı ilaç destek ürünleri ve kanser hastalarının tedavisinde tedavi protokolüne eklenebilecek ilaç geliştirilecek. Bu ilaç sayede hastanın hayatta kalım süresi ve yaşam konforu artırılacak. İlaç, 2016 yılı içerisinde Japonya ve ABD'deki kliniklerde hastalar üzerinde denenmeye başlanacak. JP53 kod adlı maddenin özellikle akciğer ve mesane kanseri hastalarına umut ışığı olacağı değerlendiriliyor. İlacın piyasaya çıkışı 2019 yılını bulabilir.
Fidan, yeni bir ilaç molekülünden yıllık 4 milyar dolara yakın gelir elde edildiği düşünüldüğünde JP53 kod adlı maddenin kaynağı olan Türk beyaz çayının son derece değerli olduğunun görüleceğini ekledi.
Beyaz çay
Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde gerçekleştirilen çay tarımında bu yıl ilk kez beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile tomurcuk olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve elde edilen bin 531 kilo çaydan yaklaşık 575 kilo beyaz çay üretildi. Çaykur üreticilere beyaz çay alımı karşılığında kilosu 300 liradan toplam 460 bin lira ödeme yaptı. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın başta vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanında insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor.

1 yorum:

  1. Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, yaptığı açıklamada, 2014 yaş çay sezonunda çayın tepe tomurcukları toplanarak üretimine başlanan beyaz çayın çok değerli bir ürün olduğuna dikkati çekerek, ÇAYKUR'un 575, özel sektör firmalarının ise 70 kilogram beyaz çay ürettiğini belirtti.
    Üretim aşamasının tamamlanmasının ardından piyasaya yeni sürülen beyaz çayın organik olduğu için talebinin fazla olduğunu dile getiren Erdoğan, "İlk etapta özel sektör tarafından üretilen 60 kilogram beyaz çayı piyasaya sürdük. 100 gram ile 2 kilogram arasında değişen talepler elimize ulaştı. Kilogramı ortalama bin 250 dolardan alıcı buldu. 60 kilogram beyaz çayı 150 tüketiciye ulaştırdık ve özel sektörün elinde beyaz çay kalmadı" dedi.
    Üretimin kısıtlı olduğunu anlatan Erdoğan, "Bu yıl ilk kez ürettiğimiz ve çok büyük bir pazara sahip beyaz çay talebini karşılama şansımız yok. Tüketiciler ÇAYKUR'un ürününü piyasaya sürmesini bekliyor. ÇAYKUR, elinde 575 kilogram beyaz çay olduğunu açıklamıştı. Ticaret Borsası olarak sadece bizde mevcut bekleyen 200 tüketici bulunuyor. ÇAYKUR'a da taleplerin iletildiğini düşünürsek beyaz çay talebinin yarısını karşılama şansımız bile yok" diye konuştu.
    Mehmet Erdoğan, üreticinin ve sanayicinin beyaz çayla ekonomik değeri yüksek bir ürün elde ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
    "Üretici artık tarlasıyla barışık hale geldi. Bir kilogram tepe tomurcuktan 350 liraya yakın bir gelir elde edebiliyor. Sanayici ise çok büyük değerlere organik ürününe hiçbir sorun yaşamadan alıcı bulabiliyor. Bu, Türk çaycılığı için çok önemli. Beyaz çay Türk çayının marka değerini çok daha yukarıya taşıyacaktır. Özellikle beyaz çayla ilgili Japonya'da yapılan araştırmada, 'JP53' kanserli hücreleri yok eden etken maddenin ortaya çıkmasıyla ürünün değeri bizim de tahmin edemeyeceğimiz noktalara ulaştı. İlaç sektöründe kullanılması yönünde çalışmalar sürüyor. Beyaz çay Türkiye'nin 2023 hedefinde Türk çayının 50 önemli marka arasında yer almasına katkı sağlayacaktır."

    YanıtlaSil