16 Aralık 2014 Salı

Siz ‘Hangi Batı’dansınız?


Avrupalı bir politikacıyla konuşuyorum.

Moda deyimle kaygılı.

“Dışarıda kötü bir görüntü veriyorsunuz” diyor.

Yüzüne bakıyorum, hakikaten samimi.

Cumhurbaşkanı’nın kadınlarla ilgili sözlerinin, keza sarayın Batı’da çok yankılandığını anlatıyor.

“Gezi, yolsuzluklar, tutuklamalar ve ardından özellikle medyaya yönelik bu son operasyon endişe verici. Kısaca Batı’nın gündeminden düşmüyorsunuz.”

Dayanamayıp Attilâ İlhan gibi “Hangi Batı?” diye soruyorum.

“Hangi Batı medyası” ya da…

Avrupa’da çok Batı var çünkü.

Misal…

Kökleri geçmişten gelen ve hâlâ sımsıkı tutunan Nazizmin ve faşizmin mirasçısı Batı.
Kolonyalist Batı.

Bugün Belçika’daki aşırı sağ hükümetin insanlık düşmanı ekonomi politikalarına karşı sokaklara dökülen yüzbinlerce insanın Batı’sı.

“Artık dünyada bir güç olarak yeniden var olmalıyız” diyerek Almanya’nın emperyalist paylaşımdaki eski yerini hortlatan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’ın Almanyası ve onun Batısı.

Gauck’ın bu sözlerini Bellevue Sarayı’nın önüne boş ayakkabılarını koyarak protesto eden Barışseverlerin yaşadığı Batı.

Türkiye’ye gelip Gezi olayları üzerine ahkâm kestikten sonra Hamburg’da yaşanan vahameti görmezden gelen aynı Gauck’ı, Avrupa’da Gündem programında eleştiren SPD’li Ozan Ceyhun hakkında, Nazilerin Yahudileri aşağılamak için kullandığı “Kokmuş Çizme” anlamına gelen Stinkstiefel manşeti atan Bild gazetesinin temsil ettiği Batı…

15 milyon göçmenin yaşadığı, Hollanda büyüklüğündeki Müslüman Batı.

Kripto Nazilerin kurduğu Pegida (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes- Batı’nın İslamlaştırılmasına Karşı Vatanseverler Hareketi) ya da Yurtsever Avrupalılar diye bilinen ve giderek taraftarı artan oluşumun temsil ettiği Batı.

Bu hareketi anlayışla karşılayan Almanya İçişleri Bakanı’nın Batı’sı.

Suriye’den tüm Avrupa’ya gelen 130 bin göçmeni mesele yapan ama 2 milyon Suriyeli göçmeni barındırıp ağırlayan ve bir yandan terörle boğuşan Türkiye’ye çemkiren Batı.

Türklerin kamuya açık yerlerde ve evlerinde Türkçe konuşmalarının yasaklanması için yasa teklifi planlayan, üstelik Almanya’da iktidar ortağı olan CSU’nun Batı’sı.

İsrail’in Gazze’deki katliamlarını protesto için İsveç, İngiltere, Fransa ve İspanya’da sokaklara dökülen milyonlarca insanın iyi ki var olduğu Batı.

Arap vekillerin seçime katılmasını engelleyen, Hanin Zoabi adlı kadın vekile meclisinde kürsü yasağı koyan, bazı vekilleri yine meclisten polis zoruyla yaka paça attıran ve en son Filistinli bir Bakan’ı öldüren İsrail’i demokratik ülkeler sıralamasında Türkiye’nin 20 sıra üstünde göstermeyi başaran Batı.

Filistin Devletini nihayet tanıyan Batı.

Yaşı gelince “okuyacağım” diye İsrail’e giderek askerliğini yapan ve oradaki sıcak savaşa katılıp, sonra hiçbir şey olmamış gibi vatandaşı oldukları Avrupa ülkelerine dönen Yahudileri (Aman bize de anti-semitist demesinler) görmezden gelen Batı.

Şimdi Hristiyan ya da göçmen kökenli radikallerin IŞİD saflarına katılmasıyla şaşkına dönen Batı.

Sırf Kürt olduğu için Ahmet Kaya’yı linç ettirip ölümüne sebep olan, Hrant Dink’in katilini “O genci milliyetçi duyguları nedeniyle anlamalıyız” diyen Ertuğrul Özkök ya da katilleri “onlar terörist değil, yalnız kurt” diyerek idolleştiren Ruşen Çakır gibileri ve Erdoğan ile türkü söylediği için Yavuz Bingöl’ü linç eden “Gazeteci” adı altındaki yerli kolonizatörleri Türkiye demokrasisinin değerlendirilmesinde referans aralığına alan Batı.

Irkçı politikacıların iktidar ortağı hatta artık iktidar olmaya başladığı Batı.

Alman Sosyal Demokrat Thilo Sarrazin’in ırkçı kitabını 4 milyonluk satışla “onurlandıran” Batı.

Gezi’de polisin önünde şaklabanlık yapan ama iş Ferguson’a gelince dut yemiş bülbüle dönen BND markalı kamuflaj yeşili üniformalar giyen Yeşiller’in Batı’sı.



Bu Batı daha çok su kaldırır. Uzar, kesiyorum o yüzden.

Sabahın erken saatinde yazıyorum bu satırları. Norveçli, 7 yaşındaki Angelina Jordan adlı küçücük bir kız çocuğunun inanılmaz sesiyle söylediği, insanı hakikaten uçuran “Fly me to the moon” şarkısı eşliğinde.

Bana “Hangi Batı?” sorusuna vereceğim umutlu cevabın işaretini veriyor çünkü o çocuk.
16.12.2014
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/583845.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder