18 Aralık 2014 Perşembe

AL CAPONE NASIL YAKALANDI?


Başbakan Erdoğan Aydın Doğan'ı Al Capone'ye benzetti. Peki bu ünlü gangasteri tanıyor musunuz?


Maliye'nin Doğan Holding'e kestiği KDV'siyle 5 milyar TL'yi bulan vergi cezasıyla ilgili Erdoğan'ın benzetmesi konuşuluyor.


Erdoğan'ın Doğan'ı benzettiği Al Capone, ABD'nin en tanınan gangsterlerden biriydi.


Başbakan Erdoğan, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, "Capone çok zengindi, ama sonra hayatının geri kalanını hapiste geçirdi... Bu olaylar olduğunda kimse sesini çıkarmadı" demişti.


Peki kimdi bu bebek yüzlü katil? Büyük buhran sonrası ortaya çıkan karmaşa ortamında palazlanan bir çete lideri. Kimilerine göre Capone'nin on beş bin adamı vardı.


Bar fedailiği yaptığı sırada yüzüne aldığı darbeler nedeniyle 'yaralı yüz' lakabını aldı.. Amerika'da vergi kaçırmak adam öldürmek kadar büyük bir suç.. Kayıt dışı ekonominin olmadığı bu ülkede Capone'yi de bu işte bu suç yakmıştı..





Alphonso Gabriel ‘Al’ Capone, 1893’te ABD’ye göç etmiş Napolili bir ailenin çocuğu olarak 1899’da New York’ta doğdu.

Onun suçu normal kabul etmesi çocukluk dönemine dek gidiyor. Bir keresinde şöyle demişti: "Çocukken her akşam yatmadan önce Tanrı'ya bana bir bisiklet vermesi için dua ederdim. Bir gün Tanrı'nın çalışma tarzının bu olmadığını anladım. Ertesi gün gittim kendime yeni bir bisiklet çaldım ve her akşam yatmadan önce Tanrı'ya günahlarımı affetmesi için dua ettim."



Doğduğu şehirde pek çok küçük işte çalıştı. Bu işlerden biri olan bar fedailiği sırasında yüzüne aldığı üç yara nedeniyle daha sonraları kendisine ‘yaralıyüz’ (scarface) lakabı takıldı.



Al Capone da diğer pek çok mafya babası gibi suç dünyasındaki yükselişini 1920’li yıllardaki içki yasağı sayesinde gerçekleştirebildi. Chicago’da içki kaçakçılığından büyük paralar kazandı.



Chicago’nun banliyölerinden Cicero’da kendi adamını belediye başkanı seçtirerek elde ettiği yasal güvenceyle gücünü arttırdı. Sahip olduğu kumarhanelerle de kirli işlerini gizleyebiliyordu.



Bu süre içinde yasalardan yakayı sıyırabildi ve gücü gün geçtikçe arttı. Ama aynı zamanda rakipleri ve düşmanları da... 1929’a gelindiğinde düşmanlarıyla arasındaki gerilim savaşa dönüştü.



O yılın 14 Şubat’ında rakip gangster çetesinden yedi kişiyi öldürttü. ‘Sevgililer Günü Katliamı’ olarak anılan bu olayın Al Capone ile bağlantısı asla kanıtlanamadı.



Pek çok kirli işe ve cinayete bulaşan Capone’un hapse girmesi ise bu suçlardan olmadı. 1931 yılında ‘vergi kaçakçılığı’ ile suçlanan Al Capone’un mahkemesi tüm ülkede yakından takip edildi.



1932’de sonuçlanan mhkemede Capone 11 yıl hapis cezası aldı ve cezasını cekmek üzere ünlü Alcatraz Hapishanesi’ne gönderildi.



6 sene Alkatraz’da kalan Capone, burada yakalandığı frengi nedeniyle 1939’da tahliye edildi ve cezasının geri kalanını bir hastanede tamamaladı.



Cezası tamamalandıktan sontra tekrar suç dünyasına dönmeyen Al Capone yaşamının son dönemini Florida’da geçirdi ve 1947 yılında hayatını kaybetti

Al Capone kimdir, bilirsiniz...
Al Capone, ne ilginçtir ki; “ABD’nin en ünlü gangsteri, en ünlü mafya lideri”dir!..
  “Fahişe”lerin bulunduğu “genelev”de çıkan bir kavgada “sol yanağından aldığı yara”yüzünden “yaralı yüz” olarak da tanınır!.. 
1920’de Amerika’da “içki yasağının başlamasıyla” birlikte, içki kaçakçılığı işinden büyük rant sağladı. Kumar, fuhuş ve içki kaçakçılığı işlerindeki rakiplerini silah zoruylasusturarak denetim alanını genişletti. 
Roosevelt döneminde “Prohibition” diye bilinen içki yasağının kalkmasıyla eroin ve kokain işine kaydı. Suça boğazına kadar battığı halde Amerikan Hükümeti, Al Capone’un işlediği suçları ispat edemiyordu. 
Evet; bütün “kirli” işlerini bir “çiçekçi dükkânı”nın arkasına gizleyerek yapan ünlü “gangster”in işlediği “cinayet”ler, “kumpas”lar, “tehdit” ve“şantaj”lar, bir türlü “ispat” edilemiyordu...
Haziran 1931’e gelindiğinde, Amerikan polisi, Al Capone adlı ünlü mafya liderinin “küçük”, hem de “çok küçük” bir açığını yakaladı!.. 
Al Capone, “10 dolarlık bir vergi kaçakçılığı” ile suçlandı!..
Evet, evet;
“Sadece 10 dolar!”
Bu “10 dolarlık vergi borcu” yüzünden gözaltına alındı, mahkemeye çıkarıldı, “11 yıl hapis ve 80 bin dolar para cezası”na mahkum edildi!..
Cezasını çekmek üzere yatırıldığı Alkatraz Hapishanesi’nde de öldürüldü!..
Onun hapse girmesinden, hele hele öldürülmesinden sonra, ortada ne“çete”si kaldı, ne “mafya”sı ve ne de “gangster”leri!..
Hepsi dağıldı!..
Örgüt çöktü!..
Görüyorsunuz ya;
“Yüzbinlerce, milyonlarca, hatta milyarlarca dolar”la oynayan bir adam,“sadece 10 dolarlık bir vergi kaçakçılığı” yüzünden yakalanıp içeri atılmış!.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder