6 Ekim 2013 Pazar

Sultan'ın fırçasını yedikleri bilinsin


Osmanlı Devleti'nin padişahlarının her birinin bir sanatta ustalık seviyesinde olduğu bilinir. Bazı padişahlar ise birden fazla sanatta eserler vermişlerdir. Bunlardan bestekârlığıyla ve ressamlığıyla ön plana çıkan Sultan Abdülaziz'in batı kaynaklı bir sanat olan resimdeki ustalığını ortaya koyan  'Eskizlerden yağlıboyalara Ressam Sultan Abdülaziz' sergisi dün akşam Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde gerçekleşen açılış töreniyle görücüye çıktı.
SULTAN'IN ÇİZGİLERİNE SADIK KALDIK
Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nin; Milli Saraylar, Kültür Bakanlığı ve Küçükçekmece Belediyesi'nin de desteğiyle açtıkları sergi için, Sultan Abdülaziz'in Polonya'daki Krakow Müzesi'nde bulunan 67 adet eskiz çalışması Türkiye'ye getirildi, sergileme ve yayın hakları dernek tarafından satın alındı. Getirilen bu eserlerin ışığında, Dolmabahçe Sarayı ve Askeri Müze koleksiyonlarındaki imzasız yağlı boya tablolar da incelenip, Sultan'a ait olması bilimsel olarak muhtemel olan eserler de projenin danışmanı Ömer Faruk Şerifoğlu'nun titiz çalışmalarıyla bir araya getirilip sergiye eklendi. 'Sultan'ın yalın ve güçlü çizgilerine sadık kalma çabası içinde oldum. Eskizlerin çizgilerinden tablolardaki fırçalara bir cihan padişahının kılavuzluğunda, varisi olduğumuz büyük medeniyetin sanatla beslenmiş yüreğine sade bir yolculuğa çıkalım istedim' diyen Şerifoğlu, Sultan Abdülaziz'i vefatından 137 yıl sonra kendi resim sergisiyle anmanın heyecanı içinde olduğunu ifade ediyor.
ESKİZLERİN HİKÂYESİ
Genellikle savaş çizimleri bulunan eskizlerin Polonya'ya gelişi saray ressamı Stanislaw Chlebowski'ye padişahın hediye etmesi sayesinde olmuş. Padişah, çizimlerini kırmızı mürekkeple filigranlı kâğıda yapmış, çizimler sonradan albüm haline getirilmiş. Memleketine dönen Chlebowski'nin ailesinden el değiştire değiştire en son Krakow Müzesi'ne gelen eskiz defteri, bu proje ile padişahın elinden çıktığı topraklara geri dönmüş oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder