6 Ekim 2013 Pazar

Katolik kilisesinde Türkçe dua okurdu


'Türk dostu Papa' 23. Jean'ın bilinmeyenleri kitap oldu. Kitapta çok ilginç ayrıntılar var... İşte o detaylar
23. Jean’in hayatı Dr. Rinaldo Marmara tarafından kaleme alındı. Kitapta Papa’nın Katolik Kilisesi’nde Türkçe dua okutmasından huzuru Tarabya’da bulmasına, Boğaz’dan esinlenmesinden Atatürk vaazına kadar pek çok ayrıntı yer alıyor.
EMRE ÖZTÜRK - İSTANBUL 
Türkiye ve Türklere olan sevgisiyle bilinen Papa 23. Jean’in İstanbul günleri Vatikan Büyükelçiliği’ne bağlı Latin Katolik Kilisesi Kültür Ataşesi Dr. Rinaldo Marmara tarafından kaleme alındı. Marmara, ilk tanıtımı Milano’da yapılacak olan kitabınıAKŞAM’la paylaştı. 1935-1945 yılları arasında 23. Jean Vatikan’ın İstanbul gayri resmi temsilcisi olarak görev yaptı. Papa Francis 23. Jean’ın 27 Nisan 2014 tarihinde de aziz ilan edileceğini açıkladı. İşte Türk dostu 23. Jean isimli kitaptan ilginç ayrıntılar: 
MEZAR TAŞINDA ‘İTAAT VE BARIŞ’ YAZIYOR
Kitapta 23. Jean’ın vasiyetini İstanbul’da yazdığı bilgisi yer alıyor: “İstanbul’da halktan biri gibi tramvaya, zorunlu hallerde taksiye binerdi. Vasiyetini İstanbul’da ikameti sırasında kaleme almıştı ve mezarına ‘Obedientia et Pax’ (itaat ve barış) kelimelerinin yazılmasını istemişti…” 
YAŞLILIĞINI İSTANBUL’DA GEÇİRDİ 
23. Jean, 1941 yılında 60 yaşına girmesinin ardından yaşlılığa Tarabya’daki Dame de Sion Kilisesi’nde inzivaya çekilerek girişini şu şekilde anlatıyor: “İhtiyarlığa yani yaşamımın son evresine bu şekilde girmek istedim. Gürültüsüzce çökme zamanı. Tanrı zavallı yaşamımın son zamanlarını din ve erdem konusunda yapıcı olmasını ve örnek teşkil etmesini sağlasın…” 1944’te bir vaazında Atatürk’ün 1931 Balkan Konferansı’nda sunduğu deklarasyonunda cümleleri aynen kullanaran Papa şunları dedi:“İnsanları mutlu kılabilmenin tek yolu onları güçlü bir şekilde birbirlerine yakınlaştırmaktadır.” 
‘TÜRKLERİ ÇOK SEVİYORUM’
“Rabbin beni aralarına gönderdiği Türk halkına karşı derin sevgi duyuyorum. Türklerle aramdaki ilişki neye mal olursa olsun iyi, evrensel ve doğrudur.”
Boğaz’da balık tutan balıkçıların çabalarını gören 23. Jean şöyle yazmış: “Herkes kendi küçük teknesinde dinsel liderimizin yönetiminde Boğaz’daki balıkçıları örnek alsın ve meşalelerle gece gündüz çalışsın. İşte ciddi ve kutsal görevimiz budur.” 
ALLAH TÜRK MİLLETİNİ MUHAFAZA ETSİN
11 Haziran 1959 tarihinde Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın, artık Papa olan 23. Jean ziyaretinde, Papa, Bayar’la konuşmasını Türkçe olarak şu sözlerle bitirdi: “Allah’tan Türk milletini muhafaza etmesini diler, gerek halkı gerekse devletin idare makamında bulunan büyüklerini takdis etmesini büyün kalbimizle arzu ederiz.” 
FRANCIS TÜRKİYE’YE GELECEK
Vatikan Büyükelçiliği’ne bağlı Latin Katolik Kilisesi Kültür Ataşesi Dr. Rinaldo Marmara uzun yıllardır Vatikan’ın Gizli Arşivler Kütüphanesi’ne girebilen ender araştırmacılardan. Arşivlerde Osmanlı ve Türkiye’ye ilişkin belgeleri inceleyip katalog çalışmalarında bulunan Dr. Marmara bundan önceki iki Papa’nın Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve Papa Francis’in de Türkiye’ye bu geleneksel ziyareti yapmasının beklendiğini ifade ediyor. Marmara, Vatikan’da ziyaret ettiği Papa Francis’e kitabı takdim ettiğini belirterek, “Papa kitapla çok ilgilendi ve beğendi” dedi.   
PAPA SANAL ALEMİN DE RUHANİ LİDERİ
Yaptığı açıklamalarla tartışma yaratan Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francis, şimdi de sanal âleme girdi. Daha önce Twitter hesabı açan ve Facebook’u da aktif olarak kullanan Papa, önceki gün fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’a üye oldu. Geçen haftalarda genç Hıristiyanlarla birlikte iPad’i aracılığıyla poz veren Katolik aleminin Ruhani lideri Papa’nın sanal âlemde şimdilik sadece 5 bin 417 takipçisi var. (DIŞ HABERLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder