4 Ekim 2013 Cuma

Embriyo yöntemiyle 1 koyun 12 alın



Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakülktesi Zeotekni Bölümü'nde Prof. Dr. Hakkı Emsen lideriliğinde beş kişilik bir ekip "dondurulmuş embriyo" transferiyle koyunlarda kültür ırkı meydana getirerek bir ilke imza attı. İthal edilen embriyo transferiyle Kanada'da bulunan dünyadaki en üstün verimli "Romanov" ve "Charillais" ırkı koç ve koyunları ilk kez Türkiye'de üretilmeye başlandı. Türk hayvancılığında bir devrim olarak ifade edilen yöntem, Ziraat Fakültesi'ndeki hocaların en büyük hayaliydi. Romanov ırkı koyunun Türkiye'ye getirilişi ise "bir rüya gerçekleşti" şeklinde değerlendiriliyor. Türk ırkı koyunlar yılda bir kez doğum yapıyor ve en fazla iki kuzu yavruluyor. Romanov ırkı koyunlar bir doğumda 6 kuzu yavruluyor ve bu koyunlar yılda iki defa yavrulama özelliğine sahip.
İKİ KAT VERİM
Doç. Dr. Ebru Emsen, Romanov ırkını tercih etmelerinde en büyük etmenin "Yerli ırk koyunlarının genelde yağlı ve kuyruklu olmasına karşılık Romanov ve Charolais koyunlarının yağsız ve kısa kuyruklu olması" olduğunu söyledi. Bu ırk koyunlarının hem etinin daha lezzetli hem de daha sağlıklı olduğuna dikkat çeken Emsen, "Romanov ırkı koyunlar yılda 12 kuzu yavruluyor. Bu yıllık koyun üretiminin 12 kat artması anlamına geliyor" dedi.
YAĞSIZ KOYUN İHRACI
Emsen, hastalık riski nedeniyle dış ülkelerden hayvan getirilemedi için "embriyo" yöntemiyle bir ilke imza atıldığını belirterek, "Finansal destek sağlanması durumunda kısa bir süre sonra yurtiçi ve yurtdışına embriyo ve sperm satışı yapacağız. AB ülkeleri sığır eti fazlasına sahipken koyun etinde açıkları var. Eğer koyunculuk desteklenmezse bu şansımızı kaybedeceğiz. Bizim getirdiğimiz ırklar Avrupa pazarında çok rağbet görecektir. Çünkü bu koyunlarda kuyruk yağı sıfıra yakın civarındadır. Bu da etin daha lezzetli ve kaliteli olması anlamına geliyor."
Bu konuyla ilgili iki proje sundukları TÜBİTAK'tan, "Projelerde özgün değer yok" yanıtı aldıklarından yakınan Emsen, "Atatürk Üniversitesi olarak bir kıvılcım başlattık. Bu kıvılcımın alevlenmesi için Devlet Planlama Teşkilatı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan destek bekliyoruz" dedi.
Karaman koyunu taşıyıcı anne oldu
Üniversite fonunca desteklenen bilimsel araştırma projelerine yaklaşık 500 bin YTL ödenek sağlandı. Mor Karaman yerli koyunları taşıyıcı anne olarak kullanıldı ve dondurulmuş embriyolar laparoskopik yöntemle transfer edildi. Koyunculuk Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde, 19 baş saf Charollais ve 47 baş saf Romanov sürüsü ile 200'e yakın melezleri mevcut. İlk etapta Kanada'dan ithal edilen Romanov ve Charollais ırkı embriyolar, artık Romanov ve Charollais ırkı koyunlardan elde ediliyor. Kanada'dan ithal edilen embriyo başına
350 dolar, bir doz spermaya da 55 dolar ödemek zorundayken artık kendi kaynaklarımızdan saf Romanov ve Charollais ırkı koyunları üretebileceğiz. Suni tohumlama yöntemiyle 35 YTL'ye mal edilen her bir koyun 200 YTL'ye satılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder