5 Şubat 2015 Perşembe

Molotof Kokteyli nedir?


Nazi Almanyası ve Stalin SSCB’si, 23 Ağustos 1939’da Molotov-Ribbentrop adı verilen bir saldırmazlık paktı imzalamıştı. 2. Dünya Savaşı’nın çıkmasında bu paktın kritik rol oynadığı bilinir.
Molotof kokteyli ise, ilk kez İspanya İçsavaşı’nda milliyetçi kuvvetler tarafından Sovyet T-26 tanklarına karşı kullanılmıştı. Molotof kokteylinin gücünü gören General Franco, bu silahın savaşta yaygın olarak kullanılmasını emretmişti. İsminin SSCB Dışişleri Bakanı Molotov’la bir ilgisi yok. Bu silah o kadar etkili olmuştu ki, Kış Savaşı sırasında Finlandiya’nın bölünmesine sebep olan Rus diplomat Vyaçeslav Molotov’u aşağılama amacıyla konmuştu.
Molotof kokteyli savaşlarda dahi kullanılan etkili bir silahtır ve neredeyse dünyanın her ülkesinde yasaklanmıştır, suçtur.


Vyacheslav Mikhailovich Molotov (9 Mart, [O. S. 25 Şubat] 1890 - 8 Kasım 1986) oldu Sovyet politikacı ve diplomat bu önde gelen isimlerinden  Sovyet hükümeti bir güç olarak yükseldi zaman 1920'lerde,  himayesindeki bu Joseph StalinMerkez Komitesi tarafından başkanlık görevinden yaşındayken 1957, (Politbüro)  Nikita Khrushchev. Binbaşıydı bu fail Büyük Korku ve asıl Sovyetler imza  Nazi-Sovyet saldırmazlık Paktı 1939 (aynı zamanda olarak bilinen Molotov - Ribbentrop Paktı) yanı sıra savaş sonrası anlaşmalar ve Politbüro kararı yetki veren bir devlet  Katyn ağaç katliamı. Unapologetic kaldı ve eylemleri birkaç pişmanlık vardı Stalin, ölümüne kadar kaldığı bir görünüm altında parti. Bu Molotof kokteyl kendisine alaycı bir şekilde sonra tarafından seçildi  Finlandiya askeri sırasında  Kış Savaşı.
Molotof doğdu  Vyacheslav Mikhailovich Scriabin (Вячеслав Михайлович Скрябин) köyünde  Kukarka (şimdi Sovetsk Kirov Oblast), dükkanı katip oğlu. Sık tekrarlanan bir hata aksine, besteci ile ilgili değildi Alexander Scriabin. Lisede de eğitim aldı.  Kazanve katıldı Bolşevik bu hizip  Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1906 yılında. Siyasi çalışmaları için aldı takma Molotof (rusçadan  molot"çekiç"). 1909 yılında tutuklandı ve sürgün iki yıl geçirdi  Vologda. 1911'de kayıtlı St Petersburg Politeknik, ve ayrıca yazı işlerinde katıldı Pravdahangi gazete , yeraltı Bolşevik  Joseph Stalin editörüydü. 1913 yılında Molotof tekrar tutuklandı ve sınırdışı edildi  Irkutskama 1915'te kaçtı ve sermaye döndü.
1916, Molotof yılında Bolşevik Parti Komitesi üyesi oldu  Petrograd. O zaman  Şubat Devrimi 1917, başkentte herhangi bir duran birkaç Bolşevikler biriydi oluştu. Onun yönetimi altında Pravda aldı bir dönüş "kurulan" Geçici Hükümet muhalif kaldı devrimden sonra. Stalin döndüğünde sonuç olarak, sermaye, Molotof hattı geri çekmişti. Parti lideri, ancak, Vladimir Lenin, geldi, Stalin, o reddedildi. Bu, Molotof haline rağmen Stalin, bir ittifakın vesayetinde ve yakın yapışık borçlu olan sadece daha sonra onun önem, ama neredeyse kesinlikle onun hayat da; Molotof lider sadece beş biriydi  Eski Bolşevikler Büyük Temizler hayatta kalmak için. Diğer dört kişi Kalinin (d. 1946), Alexandra Kollontai (d. 1952), Stalin (d.1953) veKliment Voroshilov (d.1969). Molotof üye oldu  Askeri Devrimci Komite bu planlanan  Ekim Devrimi (etkin güç Bolşevikler getirerek).
1918, Molotof için gönderildi  Ukrayna yer almak iç savaş sonra patlak. Askeri bir adam değildi bu yana, Molotof hiçbir yerinde aldı bu mücadele. 1920'de Merkez Komitesi Sekreteri oldu içinde Ukrayna Bolşevik Parti. Lenin 1921'de Moskova'ya onu hatırlattı, tam üyelik şerefine nail olabilecek  Merkez Komitesi ve Orgburo, ve partinin başına onu koymak Sekreterliği. 1922'de, Stalin'e de gibi Molotof ile Bolşevik Partinin Genel Sekreteri oldu "ikinci" Genel Sekreter. facto Stalin'in himayesinde, Molotof oldu üyesi  Politbüro 1926 yılında.
Sırasında 1924, Molotof Lenin ölümünün ardından güç mücadeleleri çeşitli rakiplerine karşı Stalin'in sadık bir destekçisi kaldı: ilk Leon Trotskydaha sonra Lev Kamenev ve Grigori Zinovyev ve son olarak Nikolai Buharin. "Stalinist merkezi" de dahil partisinin önde gelen isimlerinden biri oldu  Kliment VoroshilovLazar KaganovichSergo Lenina ve Sergey Kirov. Troçki ve destekçileri diğerleri gibi Molotof hafife. Troçki ona "sıradanlık şahsında", buna rağmen Molotof aradı pedantically düzeltilmiş yoldaşlar ondan söz 'Taş popo" olarak Lenin aslında onu lakaplı söyleyerek "Demir Popo". Ancak, bu donukluk keskin bir zihin gizli ve büyük idari dışa yetenek. Esas perde arkasında çalışmış ve görüntü olarak yetiştirilen renksiz bir bürokrat - örneğin, sadece Bolşevik liderdi kim her zaman bir takım elbise giydi ve (Lenin'in kıyafetleri değişti rutin kravat yıl sonra).
Ne zaman Buharin ally, Alexei Rykov, Yönetim Kurulu Başkanı olarak kaldırıldı  Konseyi halk Komiserleri (bir eşdeğer  BaşbakanAralık ayında Molotof onu başardı. 1930, Bu yazı, Stalin rejiminin nezaret etti  tarım collectivisation . Molotof zorla bir arada kullanarak Stalin'in çizgi yürütülen ve milyonlarca sürgün de dahil olmak üzere collectivisation ezmek köylü direniş için propaganda,  kulakların (özelliği olan köylüler)  çalışma kampları. Sürgün edilenlerin büyük bir sayıda maruz kalma ve çok çalışmaktan öldü. Bu imzaladı  "Spikelets hukuku" ve şahsen Tahıl için Olağanüstü Komisyon Teslimat led 4.2 milyon bir rapor ele geçiren Ukrayna, tahıl ton köylüler, yaygın bir insan yapımı sırasında kıtlık (Ukrayna olarak bilinenHolodomor). Çağdaş tarihçiler, yedi ve on bir milyon arasında olduğunu tahmin ediyorlar insanlar, hareket ya da açlıktan ya da çalışma kamplarında öldü, collectivise çiftlikleri. Molotof da ilk uygulanmasına nezaret  Beş Yıllık Plan hızlı sanayileşme için.
Sergey Kirov bazı tarihçiler tarafından şimdi olduğu düşünülen 1934 yılında suikasta kurban gitti (özellikle Edvard Radzinsky kitabında  Stalin) Stalin tarafından sipariş edilmiş, ikinci bir krizi tetikleme,  Büyük Temizlik. Bu tasfiye 1935 ve 1936 ile hız kazanmıştı ve 1937-38 sonuçlandı  Moskova Duruşmalarıhangi pre-Stalin Bolşevik liderlerin çoğu genellikle işlenmiş suçlardan suçlu bulundu bu ihanet ve casuslukve diğer Ruslar çalışma kamplarına sürgün edildi milyonlarca . Bu Stalin'in taşınan polis şefleri tarafından gerçekleştirildi temizler ancak Genrikh Yagoda, Nikolai Yezhov ve Lavrenty Beria, Molotof yakından işler karıştı. Stalin sık onu ve diğer Politbüro üyeleri ölüm belgelerini imzalamak için gerekli önemli Temizle kurban ve Molotof hep soru sormadan yaptı. Orada Molotof hiçbir kayıt ders orta girişiminde temizler. hatta bazı diğer Sovyet liderlerinin yaptığı gibi bireyler kurtarmak için. Sırasında bu Büyük Korkuo şahsen 372 belgelenmiş yürütme listeleri onayladı, daha başka Sovyet resmi daha, Stalin'in kendisi de dahil olmak üzere.
Rağmen büyük insan, mal, Molotof nominal Başbakan altında Sovyetler Birliği evlat edinme bakımından büyük ilerlemeler ministership ve yaygın Tarım ve sanayi teknoloji uygulanması. Bu yükselişi  Adolf Hitler içinde Nazi Almanyası modern silah Sanayi gelişimi çok acil ve Molotof ve sanayi Komiseri verdi  Lazar Kaganovichöncelikle sorumlu olduğunu, bu başarının yol gösterici. Sonuçta, bu silah Sanayi, Amerika ile birlikte oldu  Lend-Lease Sovyetler Birliği'nin hakim etkin olan yardım,  Dünya Savaşı. Ancak, bu tasfiye  Kızıl Ordu liderlik, hangi Molotof katıldı, Sovyetler Birliği'nin zayıf savunma kapasite. Bu biraz 1941 askeri felaketler katkıda ve çoğunlukla savaş için unreadiness neden olduğu 1942,. Ayrıca led köylü sınıfı sökülmesi ve collectivised tarım ile değiştirilmesi kronik tarımsal bir miras bıraktı Sovyet rejimi hiçbir zaman tam olarak üstesinden altında üretim.
Aşağıdaki bu, Molotof genellikle Stalin'in Yardımcısı olarak kabul edildi temizler Molotof için dikkatli olmasına rağmen uzun vadeli halefi teşvik bu tür bir öneri. Bu Amerikan gazeteci John Gunther yazdı 1938: "Molotof güzel bir alnı vardır, ve bir Fransız gibi davranıyor tıp - düzenli, dikkatli, titiz, Profesör. ... Bir adam birinci sınıf istihbarat ve etkisi. Molotof bir vejetaryen ve bir yeşilaycı. Stalin onu pis işleri yapacak çok verir".
Aşağıdaki 1939,  Münih Anlaşması ve Hitler sonraki işgali.  Çekoslovakya içinde 1938'de Stalin İngiltere ve Fransa güvenilir olmayacağını düşünüyorlardı Alman yayılmacılığı bunun yerine uzlaşmak istedi karşı müttefik Almanya. Mayıs 1939'da, Dışişleri Bakanı Maxim Litvinov (kim, olmanın yanı sıra  Yahudi, ayrıca Batı yanlısı olarak görülüyordu reddetti ve Molotof oldu onun yerine atandı. Molotof Sovnarkom başında kaldı Mayıs Stalin resmi lideri olarak devraldı 1941, Sovyet hükümeti. 
At ilk Hitler Stalin istenen bir Sovyet diplomatik tepkiyle ipuçları antlaşma, Ağustos ayı başlarında, Dışişleri Bakanı etti Joachim von Ribbentrop ciddi müzakerelere başlamak için. Ticaret anlaşması 18 Ağustos ve 22 Ağustos tarihinde, Ribbentrop uçtu sonuçlandı  Moskova saldırmazlık resmi bir antlaşma sonuçlandırmak için. Antlaşması olarak bilinmesine rağmen  Molotov-Ribbentrop Paktı, Molotov ve Ribbentrop sadece onların ustaları Stalin için ajanlar gibi hareket ve Hitler. Anlaşmanın en önemli parçası sır oldu verilen hangi protokolü, bölüm  PolonyaFinlandiya ve Baltık Devletleri Sovyetler ilhak için Nazi almanya'sı ve Sovyetler Birliği arasında ve  Besarabya (o zaman parçası  Romanyaşimdi Moldova). Bu Protokol Hitler Polonya'yı istilası için yeşil ışık yaktı, 1 Eylül'de başladı.Anlaşmanın şartlarına göre, Stalin. etkisi, işgal için verilen yetki ve ek EstonyaLetonya ve Besarabya aynı şey Polonya Doğu kısmı olarak  Curzon Hattı (bir alanı olan Ukraynalılar ve Belorussians nüfusun çoğunluğu) oluşur. Ayrıca ilgili ücretsiz bir el verildi  Finlandiya. Bu  Sovyet-Fin Savaşı bu yaşandı, şiddetli Fince direnç kombinasyonu ve Sovyet kötü yönetim Finlandiya topraklarının parçaları kaybetmek olmuştur, ama bağımsızlığını değil. Bu çatışma sırasında, Finliler terim icat Molotof kokteyl için ev yapımı yanıcı bir cihaz tanklarına karşı kullanılacak. Almanya'nın Batı işgal ettiği Polonya'nın üçte iki (çok hangi yetkili oldu Almanya'ya ilhak).  Litvanya, ancak bu Anlaşma daha sonra Sovyet Litvanya ayırmaya değiştirilmiştir Polonya daha elverişli bir sınır karşılığında küre. Tüm bu istilalara ülkelerde Hayatın Büyük acı ve kayıplara sebep ve iki diktatörlükler tarafından işgal bölümlenmiş olan. Kasım 1940 yılında Stalin, Molotof gönderildi  Berlin von Ribbentrop ile tanışmak ve Hitler.
Molotov-Ribbentrop Paktı Sovyet-Alman Haziran 1941 yılına kadar ilişkileri Hitler, işgal altında tutarak idare  Fransa ve etkisiz hale getirildi İngiltereDoğu döndü ve saldırdı  Sovyetler Birliği. Molotof da Sovyetler insanlara sorumlu oldu savaş, Joseph Stalin yerine açıkladığında saldırı. Onun konuşma, yayın radyo üzerinde Haziran 22, Rusya'da oynadığı role benzer Winston Churchill'İngiltere'de savaş konuşmaları.
İşgalden sonra Molotof acil İngiltere ve daha sonra ile görüşmeler  Amerika Birleşik Devletleri savaş İttifak için. Üzerinden Pe-8 bombacı üzerinden cephe gezdi London ve Washington Mayıs 1942'de. Toprakları Almanya, AAA tarafından taranan tarafından işgal üzerinden uçuş ve Luftwaffeçok zor ve tehlikeli olduğunu, bu Molotof pilot, Fırınları Puuseppyapıldı  Sovyetler Birliği kahramanı  bunu tamamlamak için. Varışta Molotof imzalı  Anglo-Sovyet İttifak Antlaşması  ve de güvenli Franklin D. Roosevelt ve Winston Churchill'anlaşma oluşturmak için bir s "ikinci cephe" Avrupa'da.
Molotov, Stalin eşlik etti  Tahran Konferansı 1943'te,  Yalta Konferansı 1945 ve Potsdam KonferansıAlmanya yenilgisi takip etti., Bu temsil etti  Sovyetler Birliği at  San Francisco Konferansıbu yaratan ,  Birleşmiş Milletler. Savaş zamanında bile ittifak döneminde, Molotof olarak biliniyordu müzakereci ve kararlı savunucusu Sovyet çıkarlarının zor. Bu Stalin'in isteklerine düzenlediler. 1947 1945'te Molotov dört konferanslar yer aldı  Dışişleri Bakanları bu galip devletlerin  İkinci Dünya Savaşı. Genel olarak, Batılı güçlere karşı işbirliği yapmayan bir tutum ile ayırt ediyordu. Winston Churchill içinde savaş anılarını Molotof ile birçok toplantı listeler. Onu kabul bir "adam üstün yetenek ve soğukkanlı acımasızlık", Churchill tamamladı: "dış işlerinin yürütülmesinde, Mazarin, Talleyrand, Metternichorada hangi Bolşevikler kendilerini gitmek için izin başka bir dünya eğer kendi şirketi için ona hoş geldin."
Savaş sonrası dönemde, Molotof pozisyonu azalmaya başladı. Dışişleri Bakanı olarak getirildi 1949,  Andrey Vyshinsky Politbüro üzerine Başbakan Yardımcısı ve üyeliği görevinden istinat rağmen., Ölümünden  Andrei Jdanov, Stalin'in en muhtemel halefi Stalin gibi görünmek gelmiş ve Beria çoğu kaldırıldı zorunda kalacak olan yeni bir tasfiye planı başladı eski parti liderleri, konumlarını Molotof gibi. Yeni liderler, gibi Georgii Malenkov ve Nikita Khrushchev, Stalin'in patronaj zevk. Molotof açık bir işaret riskli. pozisyon Yahudi karısı tutuklanmasını önlemek için kendi yetersizlik oldu  Polina PeakStalin uzun, Aralık 1948'de güvenmiyordu ettiği", ihanet". Çift tekrar bir araya edildi Beria Stalin'in ölümü üzerine. At  19. Parti Kongresi Molotof yeni, genişletilmiş seçildi 1952,  İcra Komitesi bu Komünist Parti ama küçük duran bırakıldı İcra Komitesi, bu kamuoyuna duyurulmuş olsa da) Komitesi. Bu Mart 1953 kayıtlı Molotof olan bu Stalin'in ölümünden muhtemel görünüyor ""Sovyet yönetiminin.temiz bir parçası olarak temizlendi
Aşağıdaki Stalin'in ölümünden, liderliği yeniden düzenlenmesi, arandı hangi Molotof konumunu güçlendirdi dersin. Beria temizlendi İcra ve Molotof Malenkov altında Dışişleri Bakanlığı ele geçirdi Başbakan olarak. Ancak, yeni Parti Sekreteri, Kruşçev, yakında rejimin gerçek güç olarak ortaya çıktı. Bir kademeli o başkanlık yerli serbestleştirilmesi ve dış politikada bir çözülme, gösterilen tarafından uzlaşma ile Tito'nin hükümette Yugoslavya (hangi Stalin komünist hareket partisinden ihraç etmişti). Molotof, eski bekçi Stalinist, giderek bu yeni ortamda yersiz görünüyordu, ama Sovyetler Birliği de temsil etti  1955 Cenevre Konferansı .
Bu Molotof çöküşü yol açan olaylar Şubat 1956'da başladı Kruşçev de Stalin beklenmedik bir fesih başlattı  20. Kongresi bu Komünist Parti. Kruşçev temizler hem de Stalin, saldırdı 1930 ve yenilgiler Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında, hangi Stalin'in aşırı güvenen Hitler'e karşı tutum üzerinde suçladı ve temizler Kızıl Ordu. Beri Molotov Stalin'in en büyük. işbirlikçiler hala hayatta ve yaptığı temizlik,öncü bir rol oynadı geçmişe Khrushchev'in sınav olacağı belli oldu muhtemelen neden güç. Molotof bu sonbaharda Oldu sonuç olarak, direnen Kruşçev, ancak eski muhafız lideri olsun aslında daha sonra iddia ettiği gibi, Kruşçev devirmek için belli değildir çizilen. İçinde Haziran 1956, Molotof Dışişleri Bakanı ve Haziran 1957'de kaldırıldığını başarısız bir girişim aşağıdaki İcra Komitesi (Politbüro) kovuldu Birinci Sekreter olarak Kruşçev kaldırmak için. Molotof bu hizip rağmen başlangıçta İcra Komitesi oy, 7-4, Kruşçev, kaldırmak için kazandı ikinci Merkez Komitesi plenum kararı olmadığı sürece istifa etmeyi reddetti. 22-29 Haziran süren plenum, Molotov ve hizbine yenildiler. Sonunda Büyükelçi olarak sürgün edildi Moğolistan. Bu Sovyet temsilcisi olarak atandı 1960,  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumukısmi bir iyileştirme olarak görüldü., Ancak, sonra  22 Parti Kongresi hangi sırasında Kruşçev onun taşıdığı 1961,  de-Stalinisation gelen Stalin'in vücut kaldırmak için kampanya  GUM, Molotof hepsi doğru ve Komünist ihraç edildi Bir parti. İçinde Molotof emekli olduğu açıklandı 1962, Mart ortak yaşam.
Emeklilik, Molotov Stalin'in yönetimi sırasında rolüyle ilgili tamamen pişmanlık duymayan kaldı. Sonra  Çin-Sovyet bölünmüş kabul etti , bildirildi eleştiriler yapmış  Mao Zedong sözde "revizyonizm"Kruşçev politikalarını. Göre  Roy MedvedevStalin'in kızı Svetlana ger Molotof ve karısı onu söylüyorum: "baban bir dahiydi. Yok günümüzde, sadece fırsatçılık her yerde devrimci ruhu. Çin tek umudumuz! Hayatta devrimci duruyorlar sadece ". ruh Dedi ki 1976 yılında:
" atom Savaşı, sınıf mücadelesi değil patlak olabilir aslında? Var sınıf mücadelesi için başka bir alternatif. Bu çok ciddi bir mesele. Bu be-tüm ve sonu tüm barışçıl çözüm değildir. Sonuçta, biz bir süre tutarak, ve Stalin biz noktasına tarihlerinde altında emperyalistler yakın mesafeden talep etmek mümkün düşündüm: ya böyle pozisyonlar teslim olun, ya da savaş demektir. Çok çok emperyalistler o vazgeçmiş değil."
Vyacheslav Molotof Kasım tarihinde bir gün 69. yıldönümü geçtiğimiz 8, 1986, öldü Bolşevik devrimi ve beş yıl dağılmasından önce Sovyetler Birliği. Onun ölüm anında 96 yaşındaydı.
Molotof kısmen oldu  rehabilite sırasında  Brejnev yıl ve altında 1984 yılında Komünist Partisi yeniden katılmak için izin verildi Konstantin Çernenko'nun. Onun ölüm zamanda, 1917 olayları yaşayan son büyük katılımcı oldu. At toprağa verildi Novodevichy MezarlığıMoskova. Molotof ile görüşmeler koleksiyonu  Molotof Hatırlar: İçinde Kremlin Siyaset Felix Chuev tarafından , ölümünden sonra yayımlandı. Molotof torunu ve adaşı, Rus siyaset bilimci 2005  Vyacheslav Nikonov (1956 doğumlu), yazdığı erken bir biyografi.
At iki yıl Sovyetler son yıkılmadan önce 1989, sonu Birliği, Sovyet halk Vekilleri Kongresi Birliği ve Mihail Gorbaçov's hükümet resmen Molotov-Ribbentrop Paktı,kınadı Baltık Devletleri ilhak kabul eden ve Polonya bölüm kaçak olmuştu.
  
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder