5 Aralık 2013 Perşembe

Türk kahvesine büyük onur



103 ülkeden yaklaşık 800 delegenin katıldığı toplantıda, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne aday gösterilen 31 dosya incelendi. Türk kahvesinin listeye girmesiyle UNESCO, Türk kahvesi kültürünün etrafında şekillenen gelenek ve toplumsal uygulamaların korunmasına yönelik ciddi adımlar atacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, mart ayında adaylık dosyası UNESCO'ya ulaştırılan "Türk kahvesi ve geleneği", Bakü'de gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitenin 8. Toplantısı'nda Temsili Liste'ye alındı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki paylaşımında, "Türk kahvesinin geleneksel sohbet toplantıları ve yemek kültürüne olan etkisiyle günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası" olduğunu belirtti.
Türk kahvesinin Temsili Liste'ye kabul edildiğini duyuran Çelik, Twitter'da şunlara yer verdi:
"Böylece Temsili Liste'ye Türkiye adına kaydedilen unsur sayısı 11 oldu. Kendine özgü pişirme tekniği ve sunumuyla eşsiz bir tada sahip olan Türk kahvesi, geleneksel sohbet toplantıları ve yemek kültürüne olan etkisiyle günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Tarih boyunca, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşan ve somut olmayan kültürel mirasımıza ilişkin pek çok ögeyi içinde barındıran Türk kahvesi kültürü ve geleneğinin Temsili Liste'ye kaydedilmesi son derece önemli ve sevindirici bir gelişmedir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder