8 Aralık 2013 Pazar

Tohum atilimlari

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın özel şirketler ve üniversitelerle 2004'te başlattığı tohum geliştirme çalışmaları üreticinin yüzünü güldürüyor. Yatırımlarda yüzde 50 teşvik alan tohum şirketleri, dünya trendlerini takip etmenin meyvesini Antalya'daki Growtech Tarım Fuarı'nda topladı. Fuarda özellikle geçmiş yıllarda zirai kalıntı olduğu gerekçesiyle gümrük kapılarından geri gönderilen Türk malı domatesler yabancı müşterilerce kapışıldı. Antalya'daki seralarda geliştirilen ve Kanka adı verilen, bitki hastalıklarına dayanıklı domates türü, Çin'den İran'a kadar birçok ülkeden sipariş aldı. 

SİYAH DOMATES ÇILGINLIĞI 

Lezzeti ve yüksek verimliliğiyle Avrupa'da da trend olan Kanka domatesinin en büyük müşterisi ise Çinliler oldu. Fuara 43 şirketle katılan Çin, domates tohumlarıyla yakından ilgilendi. Fuarın ilk üç gününde 1 milyon 750 bin dolarlık domates tohumu alan Çinliler, diğer ülkelerle de 7 milyon dolarlık ön anlaşmaya imza attı. Böylece Türkiye ilk kez bu ülkeye tohum ihracatının kapılarını aralamış oldu. Çinli şirketlerin en çok ilgilendiği tohum türlerden biri de kansere çare olduğu ileri sürülen siyah domatesti. Yüzde 100 yerli siyah domatesle fuarda ilgi gören Yüksel Tohumculuk'un Genel Müdürü Mehmet Yüksel, bu yılki fuarda domates tohumlarının tavan yaptığını belirtti. Yüksel, "Firma olarak 5 çeşit yüzde yüz yerli domates sunuyoruz. Bunların içinde en fazla ilgi göreni anti-kanserojen özelliğine sahip, likopen açısından yoğun siyah domates oldu. Avrupalı ziyaretçiler siyah ve küçük oluşlarıyla sofralarda kullanılan çeri domatese de büyük ilgi gösterdi" dedi. Fuarda 42 ülkeyle ihracat bağlantısı yaptıklarını söyleyen Mehmet Yüksel, lezzetli ve sulu olan pembe domatesin de ilk kez ihraç edilebilir hale geldiğini ifade etti. Yıllar önce Avrupa ve Ortadoğulu müşterilerin ilaçlı diye geri gönderdiği domateste alınan darbenin artık yerli tohumlarla bertaraf edilir hale geldiğini de vurgulayan Yüksel şöyle konuştu: "Özellikle pembe domatese hem Ortadoğu hem de Avrupa'dan büyük ilgi vardı. Daha sulu, lezzetli ve güzel görünen bu türü çok dayanıklı olmadığından ihraç edemiyorduk. Tohumunu sert domatesle aşılayarak özelliklerini kaybetmeden daha dayanıklı olmasını sağladık. Fuarda görücüye çıkan ürünümüz birçok ülkeden sipariş aldı." 

Komşu'nun tarlasına Osmancık pirinci ektik
Antalya'daki Growtech Eurasia Fuarı'nda ayrıca Anadolu'ya özgü tahıl tohumları da ön plana çıktı. TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, "Türkiye'nin geliştirdiği ayçiçeği, buğday Şili, İspanya ve İran'a, ünlü Osmancık pirincinin tohumu ise Yunanistan'a satıldı" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder