10 Ekim 2016 Pazartesi

Siyez Bulguru

Siyezin 10 bin yıllık bir ürün olduğunu, genetiğinin hiç değişmediğine işaret eden Alıcıoğlu, bu nedenle uzmanların tüketilmesini önerdiğini vurguladı.               Uzmanların siyez buğdayının sağlık açısından önemli bir besin olduğu konusunda birleştiğini dile getiren Alıcıoğlu, şunları kaydetti:  "Siyezin genetiği bozulmayan tekbuğday türü olduğu bilim çevrelerince de tasdiklenmiş. Bu nedenle devlet birimlerinin siyez buğdayının ekilmesi konusunda çaba harcaması gerektiğini düşünüyorum.Türkiye'de bu buğday türünün ekim alanları kısıtlı. Bu yerlerdeki çiftçilere teşvik verilmeli. Bu ürünün ekilmesi için çiftçiler özendirilmeli. Çünkü bu ürün, sağlık açısından tüm sağlık çevrelerinin üzerinde görüş birliğine vardığı nadir ürünlerdendir."          
Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Güran Ünal ise siyez bulguru üzerine birçok bilimsel çalışma yaptıklarını belirterek, "Genetiği değişmemiş, gizli kalmış bu leziz değerin tüm sofralarda kullanılmasını sağlamak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.              
SİYEZ BUĞDAYI TARIMI
Siyez buğdayı, Türkiye'de Kastamonu'nun İhsangazi başta olmak üzere Seydiler ve Devrekani ilçelerinde yetiştiriliyor. Başakçıkları tek taneli ve kavuzlu yapıya sahip siyez buğdayı, kaynatıldıktan sonra kurutulur ve geleneksel yöntemlerle taş değirmenlerde öğütülerek bulgur elde edilir. İhsangazi'de bu yıl 100 ton civarında siyez bulguru elde edilmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder