9 Ekim 2016 Pazar

Paul Newmans Kayisi

ABD’li oyuncu Paul Newman’ın markası, Türkiye’den ithal ettiği kayısıları paketleyip ABD’de satıyor. Türkiye’den kilosu 3 dolara alınan ürün, ABD’de 170 gramlık paketlerde 5 dolara (15 lira) satılıyor

Hollwood'un Oscar ödüllü sanatçısı olan ve 2008 yılında vefat eden Paul Newman'ın adıyla Malatya kayısısı sattığı ortaya çıktı. Paul Newman ve kızının fotoğrafları ve isimleri ile satılan Türk kayısının fotoğrafını ABD'de yaşayan oyuncu Fadik Sevil Atasoy, sosyal medya hesabında paylaştı. Atasoy fotoğrafın altına "Film yıldızı deyip geçmeyin Paul Newman'ın gıda sektöründeki markası Türk kayısılarını Amerika'ya satıyor, biz de 5 dolara alıp yiyoruz" yazdı.
25 BİN TON KAYISI
Kayısıyı şu anda Paul Newman'ın kızı Nell Newman satıyor. Şirketi babası kurarken, vefatından sonra şirketin hisseleri kızına kaldı ve "Newmansown' markası ile satış yapılıyor. Kayısılar Malatya'dan gidiyor. Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, kayısının hikayesini şöyle anlattı: "Bu yıl ABD'ye 20 bin ton kayısı ihracatı gerçekleştirdik. İthalatçının talepleri doğrultusunda 12.5 ya da 5 kilogramlık paketler halinde ihracatı yapılıyor. Kayısıların yurt dışı ihraç fiyatı 3 dolar."
10 KAT FARK VAR
Paul Newman'ın kayısıları 170 gramlık paketler halinde satılıyor ve etiket fiyatı 5 dolar. Bir başka ifadeyle 170 gramı 15 TL. Türkiye'den bir kilogramının ABD'ye maliyeti ise 9 TL. Basit bir hesap ile Paul Newman, 1.62 TL'ye mal ettiği 170 gramlık Malatya kayısısını 15 TL'ye satıyor. İnternet sitesinde Türkiye'de üretilen acı biberini de satıyor.
İHRACATIN % 70'İ ABD'YE
Malatya kayısısı ihracatının yüzde 30'unun ABD'ye yüzde 70'inin dünyada 104 ülkeye yapıldığını söyleyen Özbey, "Biz ürünümüzü dünyaya satıyoruz ama pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. 3 dolar gibi bir fiyatla ihracat yaptığımızda üreticiler bize düşük fiyat verdiğimizi söylüyorlar, fakat fiyat yükseltilince yurt dışından gelen talep azalıyor" diye konuştu.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder