24 Ekim 2016 Pazartesi

Fetönün kodlari

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemeye sunulan iddianamede, darbe girişiminin ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bulunan örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından organize edildiğine dair önemli gizli tanık ifadeleri yer aldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan bin 300 sayfalık, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İzmir'deki kapsamlı ilk iddianame, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iadesi için gönderilen belgelerin önemli bir dayanağını oluşturuyor. İddianamedeki gizli tanık beyanlarının ve ortaya konan delillerin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin "elimize ilk somut deliller geldi" sözüne temel oluşturduğu bildirildi.

Darbe girişimi öncesi Ankara'da toplantı yapılmış

Gizli tanık ifadelerine de yer verilen iddianamede, örgütün "Hava Kuvvetleri İmamı"olarak bilinen Adil Öksüz'ün Ankara'daki bir villada darbe girişiminden önce Kurmay Albay Bilal Akyüz, Kurmay Yarbay Barış Avıalan, Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Havacı Tümgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Denizci Koramiral Ömer Faruk Harmancık ile toplantı yaptığı, yeni bilgiler ve ifadeler doğrultusunda Öksüz'ün örgütün "Türk Silahlı Kuvvetleri İmamı"olduğu bilgisi yer aldı.

"Kuzgun" ve "Şapka" kod adlı gizli tanıkların ifadelerine yer verilen iddianamede, Öksüz'ün villanın diğer katlarında gezerek içeride bulunan ve yapılacak darbe ile ilgili çalışmaları yürüten örgütün sözde üst düzey "imam"ları ile görüşmeler yaptığı ifade edildi.

Gizli tanığın "Adil Öksüz, darbe yapılacak olan 15 Temmuz akşamını kastederek, 'ilk işlerden bir tanesi görevlendirme verilecek kuvvetlerle halen cezaevlerinde tutuklu bulunan FETÖ mensubu kişileri vakit kaybetmeksizin çıkartmak olacak' dedi" ifadeleri de iddianamede yer aldı.

Darbe planını örgüt elebaşı Gülen'e onaylatmış

"Kuzgun" kod adlı gizli tanık ifadesinde, Adil Öksüz'ün darbe planlarını Fetullah Gülen'e götürerek onayını alacağını açıkça belirttiğini, planın Öksüz tarafından 12 Temmuz Salı günü ABD'ye götürülerek Gülen'in onayından sonra devreye sokulduğunu belirtti.

Adil Öksüz'ün yine başka bir konuşmasında "Arkadaşlar biraz önce içerideki odadan büyüğümüzle görüştüm. Sizlere selamı var." dediğini anlatan gizli tanık, "Adil Öksüz'ün bu konuşmasında büyüğümüz diye bahsetmiş olduğu kişi Fetullah Gülen'di. Başka bir konuşmasında ise yine Adil Öksüz'ün 'Arkadaşlar ben cumartesi veya pazar İstanbul'da olacağım, oradan yurt dışına uçacağım, bir aksilik olmazsa salı günü büyüğümüzle görüşüp çarşamba veya perşembe döneceğim' dedi. Orada bulunan herkes büyüğümüz sözünden kastedilenin Fetullah Gülen olduğunu biliyordu. Öksüz, 12 Temmuz Salı günü Amerika'ya darbe planlarını götürüp Fetullah Gülen'e sundu ve onun onayı ile planları devreye soktu." dedi.

Kritik konumda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına kod ismi verilmiş

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanıp İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan ve 267 şüpheli hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamalarının yer aldığı iddianamede, FETÖ mensuplarının Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı komutanlıklar, Polis Akademisi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ile Adalet Bakanlığı bünyesindeki bazı meslek gruplarına kod isim verdikleri, bunu da gizlilik içerisinde yürüttüğü bilgisi yer aldı.

Fetullah Gülen'in "bir numaralı şüpheli" olduğu iddianamede, TSK'ya bağlı komutanlık ve üslerin yanında örgütün açtığı "eğitim kurumları"nda Silahlı Kuvvetler personeline güncel dersler verildiği, dersi veren üst düzey "abilere" "Doktor" kod adının verildiği belirtildi.

FETÖ'den MİT, Emniyet ve TSK'ya kod isimler 

İddianamede, "Örgütün, 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı: Kürşat Bey, Hava Kuvvetleri Komutanlığı: Hüseyin Bey, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: Dursun Bey, Jandarma Genel Komutanlığı: Cüneyt Bey, Milli İstihbarat Teşkilatı: Simit, Polis Akademisi Başkanlığı: Pa, hakim ve savcı: Hasan Bey, fetih okutmak: Sınav sorularının verileceği örgüt üyesi, BBTM: Büyük bölge talebe mesulleri, BTM: Bölge talebe mesulü, erkek zabıt katibi: Zekai Bey, bayan zabıt katibi: Zekiye Hanım, mübaşir: Beşir Bey, infaz koruma memuru: Nafiz Bey' gibi kod isimleri kullandığı belirlendi." ifadeleri yer aldı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve  ekleriyle bin 300 sayfalık FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin iddianame, örgütün  TSK içinde hakimiyet kurma çabası ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik  suikast girişimi ileİzmir Çiğli'deki 2. Ana Jet Üssü'nün darbedeki rolüne ilişkin bilgiler içeriyor.
Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikasti  gerçekleştirmek üzere görevlendirilen MAK timlerinin kuruluşu ve üstlendiği role  ilişkin ifadelere yer verilen iddianamede, bu timlerin yıllar öncesinden örgüt  hakimiyetindeki etkili bir "vurucu güç" olarak hazırlandığı tespitinde bulunuldu.
"Ordu içinde ordu"
 Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm üs komutanlıklarında bulunan  arama kurtarma timlerinin, darbe girişimi şüphelilerinden Akın Öztürk'ün Hava  Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı 2014 yılında, "MAK timleri" adıyla İzmir ve  Konya'da toplanarak örgüt hakimiyetinin sağlandığına dikkati çekilen iddianamede,  E.E. isimli tanığın şu beyanına yer verildi:
"Benim görev yaptığım arama kurtarma camiası içerisindeki FETÖ  militanları, 2007 yılından itibaren organize olmaya başlamışlardır. 2014-2016  yılları arasında bu yapı zirve yapmış, güçlerine güvenerek istedikleri her türlü  teşkilatlanmayı fütursuzca gerçekleştirmişlerdir. Birlikleri 2 merkezde  birleştirip militanları aynı çatı altında toplayarak, tüm silah ve teçhizatı  buralara toplayarak planlı ve organize bir şekilde kendi özel ordularını kurarak,  ordu içerisinde ordu olmuşlardır. Birliklerin birleştirilmesi tamamen bu amaçla  bilinçli olarak yapılmıştır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast planı
 İddianamede, FETÖ'nün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik kaçırma ve  suikast planlarını da deşifre eden bilgilere yer verildi.

Darbe girişimine ilişkin örgütün Ankara'da planlama için karargah  olarak kullandığı villada yapılan görüşmelere ilişkin bilgilerin bulunduğu  iddianamede, "Şapka" kod adlı gizli tanık beyanlarından, başlangıçta darbe  girişimine karşı çıkacak generallerin derdest edildikten sonra tutulacakları yer  olarak belirlenen Çiğli'deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığının, Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın Marmaris'te olduğunun öğrenilmesiyle "saldırı üssü" haline geldiği  tespitine yer verilerek, şunlar kaydedildi:

"Muhtemelen Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul ilinde bulunmadığından ve  yerinin tespiti Cumhurbaşkanı yaverliğinde görevli bulunan şahıslar ve darbeyi  yöneten FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin iş birliği yaptığı yabancı istihbarat  elemanları tarafından yapılamadığından, ilerleyen süreçte Antalya ilindeki  uluslararası futbol etkinliğine Cumhurbaşkanımızın katılacağı kamuoyunca  bilindiğinden, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kontrolünde olan İzmir  ili dahilindeki Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının suikasti gerçekleştirecek  saldırı timleri için toplanma yeri olarak belirlendiği, Marmaris ilçesine  gönderilmek üzere saldırı timlerinin oluşturulduğu, üssün saldırı amaçlı  kullanılmasından mütevellit 'Şapka' kodlu gizli tanığın ifadesinde belirttiği  şekilde, 'derdest edilen paşaları, Çiğli 2. Ana Jet Üssüne götüreceklerini daha  sonra ise Çiğli 2. Ana Jet üssüne götürülmeleri konusunun iptal olduğunu'  şeklindeki beyanlardan anlaşılmıştır."
"FETÖ, dünyanın en tehlikeli silahlı örgütü"
 İddianamede, FETÖ "dünyanın en tehlikeli silahlı terör örgütü" olarak  tanımlandı. Örgütün hedefleri doğrultusunda önünde engel olarak gördüğü her şeyi  yakıp yıktığı, iftiralarda bulunduğu, karalama kampanyasına girdiği, nihayetinde  darbe girişimi gecesi karşısına çıkan savunmasız ve silahsız ama yürekli halka,  ordunun en ağır silahları ile ateş açacak kadar gaddarlaşabildiği belirtilen  iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
 "Bir kısım gizli tanık ifadelerinden de açıkça anlaşılacağı üzere,  üniversite düzeyinde dört yıllık lisans eğitim alan, akabinde kurmaylık eğitimi  alan ve vurucu gücü oldukça şiddetli birliklere komuta eden kurmay subayların,  silahlı darbe girişimi öncesi çok kısa bir süre aralığında yapılacak darbeden  haberdar edildikleri, bir anlamda mecbur kalınan, 'yangından mal kaçırma' olarak  halk arasında bilinen bir özdeyişe benzer şekilde planlanan, bütün ülkeyi  kapsayan bir darbe planının, zamanlama, koordinasyon, bilgi akışı, taktik ve sair  konularda ne kadar eksik olduğunu görmelerine karşın, kendilerine bu emri tebliğ  eden, askeri konularda yetersiz, sivil olan örgüt içinde ağabey olarak nitelenen  üstlerinin direktiflerini nasıl sorgulamadan kabul ederek, kendi hayatları, çoluk çocukları ve ailelerinin geleceğini mahveden böyle bir girişime sorgusuz, sualsiz  girmiş olmaları, örgütteki biat kültürünü ve dolayısıyla örgütün geldiği dehşet verici tehlikelilik düzeyini göstermektedir."
Gülen'in örgüt mensupları üzerindeki etkisi iddianamede

 Örgütteki, elebaşı Fetullah Gülen'e karşı mutlak itaatin vurgulandığı  iddianamede, üst düzey rütbeli bir subayla ilgili ilginç bir detaya da yer  verildi.
İddianamede, "Kara Harp Okulunu bitiren, daha sonra kurmaylık eğitimi  alan yüksek rütbeli bir subayın ifadesinin sonunda ağlayarak, ifadeyi alan  cumhuriyet savcısına artık sorulara cevap vermek istemediğini, bu hayatının  mahvolduğunu, hocası Fetullah Gülen'in bu ifadeleri duyması halinde ise kendisine  beddua etmesi sonucu artık ahiret hayatının da mahvolması ihtimalinin  bulunduğunu, bundan korktuğunu söylemektedir." denildi.
 "Örgütün başkenti İzmir"

 "Örgütün kuralları" başlığı altında, FETÖ'nün İzmir'i "başkent" olarak  kabul ettiği bilgisine yer verilen iddianamede, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel  Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) İzmir ilini başkent olarak kabul etmesindeki  sebep, örgüt lideri olan Fetullah Gülen'in uzun yıllar İzmir ilinde görev  yaptığı, bu zaman zarfında örgütün üst kademesini belirleyerek, ilk  faaliyetlerine İzmir ilinde başlaması münasebetiyledir." ifadeleri kullanıldı.
Örgütün şifreli dili
Örgüt hiyerarşisinde kullanılan şifreli dilin de deşifre edildiği  iddianamede, "himmet"in örgütün üst düzeyinde "kira", bursun "aidat", kurbanın  "hisse", bayramın "Bayram bey", KDV'nin "Merkez ve Yurtdışı Ödemesi" olarak  şifrelendiği ve toplanan para, çek ve senetlerin yıllık cirosunun yüzde 13'üne  karşılık gelen "KDV"nin "başkent" olarak görülen İzmir haricindeki tüm Türkiye'de  uygulandığı belirtildi.
İddianamede, örgütün en önemli gelir kalemlerinden birinin de "himmet"  olduğuna işaret edilerek, bunu ödemeyenlerin dışlandığı, örgüt lideri Gülen için  verilen paranın "Kutsal Hoca Payı" olarak adlandırıldığı ve bu paraya hiç  dokunulmadan bağlı bulundukları merkeze gönderildiği, bu payın il, ilçe ve büyük  bölgelere göre değişkenlik gösterebildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
Kurban ibadetinin örgütün gelir elde ettiği ve en çok suistimal ettiği  alanlardan biri olduğuna dikkat çekilen iddianamede, kurban bedeli verip et  isteyenler için arife günü göstermelik kurban kesildiği ve bunun etinden  verildiği, FETÖ elebaşı Gülen'in "örgütün başından eksik olmaması" ve "hiç  ölmemesi" için de nafile kurban kesildiği tespiti yer aldı.
İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma  kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunulmuştu.

  
İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 şüpheli  hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne  üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini  yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yer alıyordu.

Kayseri'deki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin iddianamede, örgüte bağlı vakıflardan üniversite öğrencilerine verilen bursların hangi yollarla FETÖ'ye aktarıldığına ilişkin bilgiler yer aldı.
ÖĞRENCİLERİN BİLGİSİ YOK
Bank Asya'da öğrenciler adına açtırılan hesaplara Kılıçaslan Eğitim Vakfı'nca her ay burs yatırıldığı, bu paraların da örgüt üyelerince ATM'lerden çekildiği belirlendi. Ancak isimlerine hesap açılan öğrencilerin hesaplar ve burs aldıklarından haberdar olmadıkları anlaşıldı. Yöneticiliğini FETÖ'den tutuklanan Ümit Özen'in yaptığı vakıf tarafından öğrencilere verilmiş gibi gösterilen ancak gerçekte FETÖ/PDY mensuplarınca alınan burs miktarının 117 bin 665 lira olduğu tespit edildi.
BURSLAR PENSİLVANYA'YA
İddianamede "Kılıçaslan Eğitim Vakfı yetkilileri ile kamuoyunda FETÖ mensuplarının birliktelik içerisinde öğrencilerin dini inanç ve güven duygularını istismar ettikleri, bu doğrultuda vakıf yetkilileri ve FETÖ üyelerinin burs paralarını örgüte aktararak finans sağladıkları değerlendirilmiştir"
esnaf ve iş adamlarından himmet toplanmasına ilişkin soruşturmanın detayları da paylaşıldı.
Mağdurlardan Ö.F.B. ifadesinde 2000'li yıllardan itibaren "Fetullah Gülen cemaati"nin toplantılarına katıldığını, bu toplantılara Halit Gazezoğlu'nun yanı sıra Mehmet Yıldız ve dönemin "il imamı" Mehmet Kocatürk'ün de katıldığını belirtti.
Genelde birkaç toplantıdan sonra bağış ve yardım konularının açıldığını dile getiren Ö.F.B, şu bilgileri verdi:
"O dönem cami yaptırdığım için yardım yapamayacağımı, faizi ve NT isimli kırtasiyede açık yayınlar satılmasını eleştirdiğim için dışlandım. Bu nedenle ben de cemaatle olan irtibatımı kestim. 2005 yılında kayınbabam hacca gittiği için kendisine ait kesimhaneye kayınbiraderim ile baktık. Kurban Bayramı'nda kesimhaneye gelen cemaate bağlı öğrencilerle izinsiz deri toplamaları nedeniyle münakaşa ettik. Bu olaydan sonra cemaatin ilimizdeki ağabeylerinden Mehmet Çetin ve Mehmet Fındık yanlarında bir kişiyle daha kesimhaneye gelerek öğrencilere izin vermememiz dolayısıyla bizimle tartıştılar ve 'zorla alırız' şeklinde sözler sarf ettiler."
Ö.F.B, kendisinin o dönem Kayseri'nin tüm sarraflarına toptan altın sattığını, yıllık 18 milyon lira cirosu olduğunu vurgulayarak, bu olay sonrası kayınbiraderi hakkında altın kaçakçılığı yaptığı suçlamasıyla soruşturma açıldığını söyledi.
Hem kayınbiraderinin hem de kendisinin ikamet ve iş yerinde aramalar yapıldığını, iş yerlerindeki altınlara el konulduğunu ancak yapılan inceleme sonrası altınların tekrar iade edildiğini anlatan Ö.F.B, "İkametimde fazla mermi bulundurduğum gerekçesiyle tutuklandım ve iki gün sonra serbest bırakıldım. Hakkımda yapılan karalama operasyonu nedeniyle ticari itibarım zedelendi. Hakkımda hayvan, silah ve insan kaçakçılığı yaptığım iddiasıyla soruşturma açıldı ancak açılan kamu davalarından beraat ettim. Bu süreçte maliye tarafından da hesaplarımızda inceleme yapıldı. Kayınbiraderime vergi incelemesi neticesi 12 milyon lira ceza yazıldı. Mehmet Fındık, bu incelemede bilirkişi olarak görevlendirildi. Bu kişinin kayınbiraderime '50 tane burs verirsen bu olayı düzeltiriz' dediğini duydum." ifadelerini kullandı.
Bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan N.E ise Halit Gazezoğlu'nun daveti üzerine 2000 yılından itibaren "Fetullah Gülen cemaati"nin toplantılarına katıldığını aktardı.
"Cemaate" mensup şahısların yardım konusundaki istek ve taleplerinin ağırlığından ve bitip tükenmek bilmeyen taleplerini karşılayamadığı için 2003'te bu kişilerin bir araya geldiği "oturma grubundan" ayrıldığını ifade eden N.E, yapılan yardımlara karşılık herhangi makbuz veya yerine geçer bir belge verilmediğini, bu yardımların akıbetini sorgulayan esnafın da dışlandığını söyledi.
ÇEK, SENET VE TAKSİTLE HİMMET TOPLAMIŞLAR
S.F. ise 2002 yılından önce bu yapının sohbet toplantılarına katıldığını ve Allah rızası için elinden geldiğince yardımda bulunduğunu ifade etti.
Yardımlarını nakit, çek, senet olarak yaptığını ve kurban bağışında bulunduğunu vurgulayan S.F, "2002 yılında ekonomik krize girdik ve battık. Bu tarihten sonra paralel yapının önde gelen kişileri herhangi bir yardım alamayacaklarını anladıkları için bizimle irtibatı kestiler. Şu an ekonomik durumumuz iyi. Bu nedenle olsa gerek, tahminen 3-4 yıl önce Halit Gazezoğlu, iş yerime gelerek beni yeniden sohbet toplantılarına davet etti. Ben de daveti kabul ettim ve geleceğimi söyledim ama 2002 yılında yaşadığımız ekonomik kriz sonrası bunların amacının bizden sadece para ve bağış almak olduğunu anladığım için oturmalarına gitmedim ve her aradıklarında bir şekilde atlattım." diye konuştu.
Ş.Ö. de bilgi sahibi olarak verdiği ifadesinde, 2004-2005 yıllarında "cemaatin" oturmalarına katıldığını, bu toplantılarda dini sohbetler yapılmasına rağmen daha çok burs, himmet, yardım gibi konuların konuşulduğunu kaydetti.
Oturmalara kendisi gibi yeni katılan kişilerden Zaman gazetesine abone olmalarının istendiğine dikkati çeken Ş.Ö, "Ben bir gazeteye abone olurum dedim ancak 'Olmaz abi, en az 10 gazete sana yazalım hatta sen parasını ver biz gazeteleri alıp dağıtacağız' dediler. Günlük 10 gazeteden yıllık hesaplanan miktarı oturmada elden nakit olarak verdim. Her oturma sonunda ortaya bir kutu konulup 'hepimiz yola gidiyoruz, kazalardan korunmak için sadakamız olsun' diye yol sadakası adı altında para toplanırdı. 50-100 lira ne varsa veriyorduk." dedi.
Halit Gazezoğlu'nun 2011-2012 yıllarında yanında bir kişi ile iş yerine geldiklerini ve Melikşah Üniversitesine yurt yapmasını istediklerini belirten Ş.Ö, şöyle devam etti:
"Benim etim ne, budum ne, benim yurt yaptıracak kadar gücüm yok dedim. Bu şahıs da 'Ağabey, benden yaptığın ticaretin cirosu belli, niye ağlıyorsun, o zaman sana 500-600 bin lira yazalım' dedi. 'Siz ne yapıyorsunuz, ben o kadar veremem' dediğimde pazarlık yapmaya başladılar. Sonunda 50 bin lira yurt yapımı için para vermeyi kabul etmek zorunda kaldım. Birkaç gün sonra şirketinin muhasebe servisinde çalışan elamanla birlikte bir müşteriden aldığımız 50 bin lira değerindeki çeki, Melikşah Üniversitesi yönetimine gönderdim. Yaklaşık 4 yıl önce de bu şahıslarla irtibatımı kestim ve bir daha bir araya gelmedim ve görüşmedim."
M.B. de 2001 yılında Mehmet Çetin'in daveti üzerine "Fetullah Gülen cemaati"nin oturmalarına katıldığını, bu oturmalarda Halit Gazezoğlu, Necmi Somtaş, Mehmet Çetin ve Hamdi Kınaş'ın da olduğunu söyledi.
Her oturmada farklı bir kişinin hocalık yaptığını aktaran M.B, şunları anlattı;
"2001 yılından 2013 yılı aralık ayına kadar yani 17/25 Aralık sürecine kadar kesintisiz olarak bu cemaatin Kayseri ilindeki oturmalarına sırf Allah rızası için katıldım. Oturmalarda ramazan ayı içerisinde himmet durumu belirlenirdi. Hocalık yapan şahıs oturmaya katılan kişinin bir sene önce ödemiş olduğu miktarı söyleyerek o yıl ki vereceği himmeti belirlerdi. Bu himmet geçen senekinden daha fazla belirlenirdi. Himmet verecek kişi kendisine biçilen bedeli çok bulursa sohbet hocası ile pazarlık yapardı. Himmet bedeli şahsın maddi gücüne göre bazen peşin, bazen de taksitler halinde, oturmalara katılan cemaatin kendi içerisinde muhasebeci olarak nitelendirdiği şahıslara teslim edilirdi. 2001 yılından 2013 yılına kadar 250-300 bin lira arasında himmet vermişliğim olmuştur."
SINAV SORULARINI FETÖ YURTLARINA DAĞITMIŞLAR
"Ayaz" kod adlı gizli tanık ise ifadesinde, şüphelilerden Mehmet Fındık'ın muhasebe bürosunda 1993'te stajyer olarak işe başladığını ve 2010'a kadar çalıştığını anlattı.
Mehmet Fındık'ın, FETÖ'nün Kayseri yapılanmasında maliye, emniyet ve himmetten sorumlu kişi olduğunu ifade eden tanık, şu bilgileri verdi:
"1993 yılında Mehmet Fındık'ın yanında çalışırken polislik sınavına girmek istedim. Sınav öncesinde Mehmet Fındık'ın yönlendirmesiyle Ankara'ya giderek bu yapı bünyesindeki Samanyolu Koleji yetkilisinden 150-200 sayfalık soru alarak Kayseri'ye getirdim ve kendisine teslim ettim. Bu soruların da son iki yılda sınavda çıkan ve yeni çıkacak sorulardan oluştuğunu gördüm. Mehmet Fındık bu soruları çoğaltarak bana verdi, Keykubat ve Milenyum öğrenci yurtları ile ismini hatırlamadığım iki ayrı yurda daha gönderdi. 1993 yılı nisan veya mayıs ayında girmiş olduğum polis okulu sınavında bana verilen sorulardan 20-30 tanesi çıktı ancak sınavı kazanamadım."
Mehmet Fındık'ın Kayseri Emniyet Müdürlüğünde çok etkili olduğunu ve her istediğini yaptırdığını öne süren gizli tanık, bu kişinin bürosunda yapılan istişare toplantıları öncesi emniyetteki örgüt üyesi polislerin gelerek odada dinleme cihazı araması yaptıklarını anlattı.
Emniyetteki "cemaat" mensuplarıyla sohbet toplantıları düzenleyen Fındık'ın bu kişilerden öğrenci evleri için de himmet topladığını belirten gizli tanık, "Mehmet Fındık aynı zamanda Kayseri Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığında görevliydi. 2009 yılında Hamdi Kınaş'ın sahibi olduğu inşaat şirketine 1 milyon 250 bin lira vergi usulsüzlüğü cezası kesildi. Hamdi Kınaş maliye ile uzlaşamayınca Mehmet Fındık maliyede irtibatlı olduğu şahıs üzerinden bu cezayı usulsüz olarak 250 bin liraya düşürttü. Bunun karşılığında Hamdi Kınaş da Fetullah Gülen örgütüne 350-400 bin lira civarında bağış yaptı." ifadelerini kullandı.
Gizli tanık, Mehmet Fındık, Necmi Somtaş, Halit Gazezoğlu ve adını hatırlayamadığı il imamı ile bazı kişilerin 2008-2011 yılları arasında ABD'deki örgüt lideri Fetullah Gülen'i ziyaret ettiklerini ve aldıkları talimatları Mehmet Fındık'a ait ofiste istişare ettiklerini anlattı.
Kayseri'de, Fetullah Gülen örgütünün mahalli imamları tarafından himmet ve burs adı altında toplanan tüm gelirlerin Necmi Somtaş'a ait sarraf dükkanına teslim edildiğini öne süren "Ayaz", şu bilgileri verdi:
"Fetullah Gülen örgütünün yaptığı harcama ve ödemelerinin yüzde 80'i örgütün kasası olan Necmi Somtaş'tan alınarak harcanır. Fetullah Gülen örgütünün mali anlamda yönetim kadrosunun tamamı Kayseri'dedir. Çünkü yurt dışında açılan tüm okulların masraflarının tamamı Kayseri üzerinden aktarılır. Özellikle Kayseri'de bulunan Bank Asya şubelerinin yurt dışı para akışları incelendiğinde diğer illere göre farklılık gösterdiği tespit edilebilir. 17/25 Aralık olaylarından sonra Necmi Somtaş kendinde zimmetli olan makbuz ve tutanakları, iş yerinin yakınındaki geçitte bir teneke içerisinde yakarak imha etmiştir. Bu konu çevre esnaf tarafından da dile getirilmektedir." 

Fişlemelere 63 basamaklı şifre

FETÖ'cü teröristlerin, himmet bilgilerini korumak için, disk şifreleme programı Truecrypt'ı kullandığı ortaya çıktı. 63 basamaklı güvenlik duvarı bulunan programda, Gülen’in görüntülerinin yüklendiği Youtube’taki konuşmalarının linklerinin şifre olarak kullanıldığı saptandı.

Dünyanın bir çok ülkesinde, hacker guruplarının kullandığı açık kaynak kodlu disk şifremele programı TrueCrypt'ın FETÖ tarafından da kullanıldığı ortaya çıktı. 63 basamaklı şireleme yöntemiyle korunan disklerde, örgüte ait gizli bilgilerin bulunduğu tahmin ediliyor.  Ayrıca, yazılımın şifrelerinin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Youtube'daki videolarının linklerinden oluştuğu öğrenildi.
TÜM YAZIŞMALAR VAR 
İzmir’de, FETÖ soruşturması kapsamında, ’Yeğen’ rumuzuyla itirafçı olan örgüt yöneticisinin anlattıkları ve yanında getirdiği ’Muhtakip’ adlı özel muhasebe programı, örgüte dair pek çok karanlıkta kalan konuyu aydınlattı. İddianameden edinilen bilgiye göre, 63 şifreyle korunan disklerde, Örgütün himmet ve kurban bağışlarından gizli yazışmaları, belgelerine, tüm kamu personeli fişleme kayıtlarına kadar yazışmalar yer alıyor.     FETÖ’nün ilk temellerinin atıldığı illerden birisi durumundaki İzmir’de örgütün işleyişi, gelecekteki planları ve faaliyetlerine yönelik dikkat çeken ayrıntıları ifadesinde anlatan gizli tanık, yanında getirdiği muhasebe kayıtlarıyla da, karanlıkta kalan pek çok noktayı aydınlattı. Kentte uzun yıllar örgütün üst düzey yöneticiliğini yapan gizli tanık, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki itirafları sırasında, ’muhtakip’ olarak isimlendirdikleri şifreli muhasebe kayıtlarını da teslim etti
PARA AKIŞI YAZILIMDA 
Bu programın açılmasıyla, içerisinde sadece örgüte ait para kalıtlarının yer almadığı, yine şifreli olarak girilen Word, Excel, Power Point program dosyalarının da bulunduğu ortaya çıktı. Programda, örgütün para kaynakları, kimlerden himmet ve kurban bağışı adı altında para toplandığı, bu paraların kimlere verildiği, Pensilvanya’ya nasıl transfer edildiğine dair bilgilerin yer aldığı belirtildi.
PARANIN %13’Ü PENSİLVANYA’YA
Gizli tanığın getirdiği kayıtlara göre, ’himmet’ adı altında ve kurban parası olarak toplanan yardımlara ilişkin bilgilere de ulaşıldı. Bu yardımların, kentteki imamlardan kim tarafından toplandığına, nerelere aktarıldığına dair bilgiler, yeni kayıtlarda bulundu. Buna göre, toplanan yardımların yüzde 13’ünün Pensilvanya’ya, yüzde 30’unun örgütün etkin olduğu yabancı ülkelerin imamlarına, geri kalanlarının ise örgüte yakın ülke içindeki kurumlara dağıtılmasının kurala bağlandığı tespit edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder