13 Eylül 2015 Pazar

Kırşehir’de yaklaşık 20 yıldır deve kuşu çiftliği

Kaman ilçesine bağlı Çağırkan köyünde 20 yıldır deve kuşu yetiştiren 60 yaşındaki Gedikaslan, kuş gribinin yaşandığı yıllarda bitme noktasına gelen deve kuşu işletmeciliğinin son zamanlarda ilgi görmeye başladığını söyledi.
İşletmeyi kurduğunda 150'ye yakın deve kuşu olduğunu belirten Gedikaslan, 2006 yılında yaşanan kuş gribi vakasından sonra sayıyı azalttığını ifade etti.
Deve kuşunun yumurtasının çok değerli olduğunu dile getiren Gedikaslan, çiftliğinde her bir hayvandan iki günde bir yumurta aldığını dile getirdi.
Örümceklerin uzak tuttuğu içinn yumurtalara özellikle seraların ilgi gösterdiğini vurgulayan Gedikaslan, "Mersin ve Antalya yöresindeki seralara yumurta yetiştiremiyorum. Örümcek, deve kuşu yumurtasının olduğu yere gelmediği için özellikle seralardan büyük talep geliyor. Yine bu özelliğinden dolayı camiler ve kışlalar için de deve kuşu yumurtası alınıyor. Kas erimesine iyi geldiğini söyleyerek çiftlikten deve kuşu yumurtası alanlar da var" dedi.
Gedikaslan, çiftliğinde deve kuşu yumurtasının tanesini 100 liradan sattığını belirterek, Ankara'da ve değişik illerde 150 liraya kadar alıcı bulunduğunu aktardı.
- Ortalama 50 yıl yumurta veriyor  
Devekuşunun ömrünün ortalama 70 yıl olduğunu ve 2 yaşından itibaren yumurta vermeye başladığını anlatan Gedikaslan, hayvanın ortalama 50 yıl yumurta verebildiğine dikkati çekti. 
Gedikaslan, deve kuşunun etinin de çok lezzetli olduğunu dile getirerek, "Bir inekten bir buzağı alınır, iki tane vermez. Koyun nadiren verir ama deve kuşundan 50 tane yavru alınır. Bir yıl da dana gibi olur. O kuştan ortalama 50 kilogram kaliteli et elde edebiliriz. Et verimi çok fazla. Tavuk gibi değil . Kesime gelmiş bir yaşındaki deve kuşundan bonfile kıvamında 50 kilo et alınıyor."
Gedikaslan, artan talebe yetişebilmek için deve kuşu sayısını artırmayı planladığını sözlerine ekledi.

Karlı İş Alanı: Devekuşu Çiftliği Açmak



Protein değeri yüksek, kolestrol değeri düşük ve mineral bakımından oldukça zengin olan deve kuşu etinin tüketimi son yıllarda büyük bir artış trendi yakaladı. Bu sayede Türkiye’de henüz çok yeni olan devekuşu yetiştiriciliği de büyük önem kazandı. İş kurmak istiyor ancak ne iş yapsam diye kara kara düşünüyorsanız devekuşu çiftliği açmak aradığınız yatırım alanı olabilir.
Çiftlik denilince aklımıza ilk başta inek ve tavuk gelir ancak geleneksel olmayan çiftlik türleri de vardır.Örneğin devekuşu yetiştiriciliğinin bir sürü avantajı var. Devekuşlarının ürettiği et ve tüketim ürünlerinin, sığır eti ve diğer et ürünlerinden çok daha karlı olması, devekuşu yetiştiriciliğini girişimciler için cazibe merkezi haline getirmektedir. Devekuşu çiftliği için ihtiyacınız olan tek şey küçük bir arazi. Üstelik devekuşunun eti ve yumurtasından başka kazanç elde edebileceğiniz birçok seçenek mevcut. Devekuşunun derisini, tüyünü, gagasını ve tırnaklarını dahi satabilirsiniz. Bunlar giyim, süsleme, kimya ve kozmetik sanayide kullanılmakta olup büyük ilgi görmektedir. Bunların yanı sıra devekuşunun gözü dahi para etmekte, göz cerrahisinde kullanılmaktadır.

Devekuşu çiftliği nasıl açılır?

1 – Çiftliğinizden gelir elde etmek için hangi tür devekuşu ürünlerinden satacağınıza karar verin. Devekuşu eti ve devekuşu postu başlıca iki gelir kaynağıdır. Aynı zamanda devekuşu yumurtası ve tüyü de satabilirsiniz ve bunun için devekuşunu katletmenize gerek yoktur.
2 – Devekuşu çiftliği olarak kullanılabilecek bir yer bulun. Devekuşlarının koşabilmesi ve sağlıklı olabilmeleri için 1 ve 3 dönüm arası alana ihtiyacınız olacaktır. Kuşlarınızı kötü hava koşullarından korumak için basit bir barınak yapın ve devekuşlarının kaçmasını engellemek için çitler inşa edin.
3 – Devekuşu çiftliğiniz için yem ve su tedarik edin. Büyük kuşlar her gün galonlarca su içer. Suyun temiz olduğundan emin olun. Özellikle devekuşları için formüle edilmiş yemlerden alın. Devekuşlarının yemesi için ekin ve çim ekin.
4 – Yetiştireceğiniz devekuşu türünü seçin. Kırmızı boyunlu ve mavi boyunlu devekuşları genellikle daha büyük ve daha agresif olur. Siyah Afrika devekuşları daha küçük olurlar ve idare etmek daha kolaydır. İlk kez deve devekuşu yetiştirecek olanların Siyah Afrika devekuşlarını tercih etmeleri tavsiye edilir.
5 – Devekuşlarını alın. Yumurtadan çıkmamış yavruları, yavruları veya yetişkin devekuşlarını tercih edin. Yumurtadan çıkmamış yavrular ve yavrular genellikle daha ucuzdur ancak düzgün bir şekilde büyütmek zaman alır ve uzmanlık gerektirir. Yetişkin devekuşları kısa sürede yeni yumurtalar verir ve daha pahalıdır.
6 – 12-14 ay süre sonunda  devekuşlarınız kesilecek ağırlığa ulaşacaktır. Bir devekuşunun bu süre sonunda ortalama et verimi 30-40 kg olmaktadır. Ayrıca yetişkin 1 deve kuşu yılda 50 – 70 adet yumurta yumurtlamaktadır.

Devekuşu çiftliği açmak karlı mı?

Bu sorunun en iyi yanıtı sanırım aşağıdaki tablo olacaktır. Yavru olarak tanesini 250 TL’den aldığınız yavru devekuşlarını 1 yıl sonunda kesebileceğiniz gibi sadece yumurta ve tüy üretimi için de yetiştirebilirsiniz. Ortalama bir devekuşunun 40-50 yıl yaşadığını da belirtmemizde fayda var.
Devekuşu ürünlerinin satışından elde edilen kazançlar
Boş Yumurta Kabuğu50 TL
Dolu Yumurta (Yemeklik)100 TL
Devekuşu yağı 1 kg150 TL
%60 Döllü Yumurta150 TL
Kemiksiz Devekuşu eti 1kg50 TL
1 Kg Devekuşu tüyü 130 TL

1 yorum: