19 Mayıs 2014 Pazartesi

"Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza"


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da, TİKA tarafından tamamlanan ortak projelerin açılışının yapıldığı "Ayrı Coğrafyalarda Aynı İmza" törenine katıldı.
Törende yaptığı konuşmaya, TİKA'ya beş kıta üzerinde sürdürdükleri muazzam projeler için teşekkürlerini ileterek başlayan Erdoğan, dünyanın dört bir yanına dağılmış tüm TİKA çalışanlarını, emekleri, heyecanları, ortaya koydukları muhteşem eserleri nedeniyle tek tek kutladı.
Erdoğan, 'Bu anlamlı günde, bu anlamlı açılışta heyecanımızı paylaşan dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerine de şahsım ve milletim adına teşekkür ediyor, onların şahsında tüm dosta ve kardeş ülke halklarını buradan muhabbetle selamlıyorum' diye konuştu.
'Soma'da şehit olan kardeşlerimiz artık 77 milyonun evladı oldular'
Soma'da maden faciasında Hakka uğurlanan 301 işçi kardeşine Allah'tan rahmet niyaz ettiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
'Ekmek için, evlerinin, ailelerinin, çocuklarının rızkı için yerin altında ter döken, helal kazanç uğruna canlarını veren bu kardeşlerimi, Rabbim temennim odur ki inşallah şehitler mertebesinde taltif eder. Rabbimin de onları şehit kabul etmesini, her birini cennetiyle mükafatlandırmasını tekrar tekrar temenni ediyorum. Soma'da şehit olan kardeşlerimiz artık 77 milyonun evladı oldular. Hem şehitlerimizin yakınlarına, hem de 77 milyon yaralı halkıma bir kez daha sabır ve metanet diliyorum. Tekrar tekrar hastanelerde de ziyaret ettiğimiz yaralı kardeşlerime Allah'tan şifa niyaz ediyorum. Geçmiş olsun dileklerimizi bir kez de buradan iletiyorum. Millet olarak, gerçekten çok büyük bir hüznü, tarifi mümkün olmayan bir acıyı yaşıyoruz. Yarın inşallah partimizin grup toplantısında bu elim faciayı tüm boyutlarıyla ele alacak, yaraları sarmak için gösterdiğimiz gayreti milletimizle paylaşacağız.'
Bu vesileyle Türk halkının acısını paylaşan, taziye yayınlayan, telefonla kendilerini arayıp duygularını dile getiren, yardım önerisinde bulunan, yas ilan eden, başta Pakistan olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere teşekkürlerini ileten Erdoğan, 'Allah ülkemize ve milletimize, yeryüzündeki hiçbir ülke ve millete böyle ağır acılar yaşatmasın. İnsanlığı bu facialardan muhafaza etsin diyorum' dedi.
Bosna Hersek'e yardım
Türkiye bu büyük maden faciasında derin bir matem yaşarken bazı ülkelerde de büyük felaketlerin yaşandığını üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Erdoğan, 'Bosna Hersek'te ve Sırbistan'da son 120 yılın en etkili yağışları nedeniyle çok sayıda yerleşim birimi ve tarım arazisi sular altında kaldı' diye konuştu.
Dün akşam Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile görüştüğünü bildiren Erdoğan, kendilerinin talepleri olduğunu ve bu sabah o taleplerin ulaştırıldığını söyledi.
Erdoğan, 'Kendisiyle bu sabah tekrar görüştüm. Yardımların kendilerine ulaştığını da öğrendim. Yeni neler gerekiyorsa bunları da gerek AFAD, gerek Kızılay gibi kurumlarımız vasıtasıyla da inşallah telafi etmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz. Ekiplerimiz orada. TİKA, zaten başından itibaren işin içerisinde ve desteklerini sürdürüyor' dedi.
Gürcistan'a geçmiş olsun dileklerini iletti
Şu ana kadar 44 kişinin sel baskınlarında hayatını kaybettiğini, hem can kaybının hem de maddi kaybın artacağı yönünde haberler aldıklarını belirten Erdoğan, TİKA'ya tekrar burada verdiği mücadele sebebiyle teşekkür etti.
Aynı şekilde AFAD ve Kızılayın da afet bölgesinde şu anda aktif durumda olduğunu belirten Erdoğan, Bosna Hersek ve Sırbistan halkına başsağlığı dileklerini iletti.
Birazdan canlı bağlanacakları Gürcistan'da, ülkenin kuzeyindeki bir baraj inşaatında toprak kayması sonucu enkaz altında kalanların olduğu haberlerini aldıklarını söyleyen Erdoğan, bu kazadan dolayı Gürcistan'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
Bir başka facia da Laos'ta yaşandığını anımsatan Erdoğan, askeri bir uçağın düşmesi sonucu aralarında Laos Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanının da bulunduğu 20 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Erdoğan, dost Laos halkına da başsağlığı diledi.
'Gazi Mustafa Kemal'in hatırasına denk düşen anlamlı bir açılış yapıyoruz'
TİKA'nın tamamladığı 5 ülkedeki 5 projeyi son derece anlamlı bir günde hizmete aldıklarını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Evet, bugün 19 Mayıs. Gazi Mustafa Kemal'in 1919'da Samsun'a çıkarak 95 yıl önce milli mücadelenin ateşini yaktığı, o anlamlı günün 95'inci yılını idrak ediyoruz. Türkiye genelinde tüm gençlerimizin, Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal'i minnetle yad ediyoruz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi, ahirete intikal etmiş tüm gazilerimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazi Mustafa Kemal kendisine 'doğum tarihi' sorulduğunda '19 Mayıs' diye cevaplamıştı. Evet kendi ifadesiyle doğum yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal'in hatırasına denk düşen anlamlı bir açılış yapıyoruz. TİKA, Makedonya'da, Makedon bakanlarıyla işbirliği içinde Gazi Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin evinin yerini tespit etti. Makedonya'nın Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde bu evi aslına uygun şekilde inşa etmeyi projelendirdik. 2011 yılında çalışmalara başladık. Selanik'teki evi nasıl aslına uygun olarak restore ettiysek, bu evi de aynı şekilde restore ettik. İki adet anı evini tamamladık. Bugün işte bu anı evlerini artık ziyaretçilerin hizmetine açıyoruz. Kocacık köyüne gidenler Gazi Mustafa Kemal'in babası Ali Rıza Efendi'nin bu anı evlerini ziyaret edebilecek, tarihi orada yaşayabilecek, müze evlerinde Gazi Mustafa Kemal'in babasının, dedelerinin iklimini orada teneffüs edebilecek. Kendi ifadesiyle doğum gününde, ayrıca milli mücadeleyi başlattığı günde 19 Mayıs'ın 95'inci yıl dönümünde bu büyük ve anlamlı eseri vücuda getirmenin iftiharını milletçe hep birlikte yaşıyoruz. Bu anı evlerinin Türkiye için, Makedonya için, insanlık tarihi için hayırlara vesile olmasını diliyorum.'
Bugün açılışı yapılan bir başka TİKA projesinin de Filistin'de bulunduğunu belirten Erdoğan, Batı Şeria'nın Ramallah şehrine bağlı El-Bireh'de TİKA tarafından modern bir kız ortaokulu inşa edildiğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, okulun, 4 katlı ve 14 sınıftan oluştuğunu, ayrıca 450 Filistinli öğrenciye hizmet vereceğini bildirdi. Okulun Filistinlilere hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, AK Parti Çorum milletvekili Murat Yıldırım'ın okul açılışı için Ramallah'ın El-Bireh köyünde bulunduğunu kaydetti.
Diğer bir projenin Gürcistan'da olduğuna değinen Başbakan Erdoğan, Gürcistan Çalışma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile Tiflis Belediye Başkanlığınca TİKA'nın engelli merkezinin tadilatını tamamladığını belirtti. Söz konusu merkezin Gürcistan'daki engelli çocuk ve gençlerin eğitimine önemli katkılar sağladığını, onları geleceğe hazırladığını kaydeden Erdoğan, Gürcistan'da Bursa milletvekili Hüseyin Şahin'in bulunduğunu dile getirdi.
"Projeler 19 Mayıs ruhuyla örtüşen projelerdir"
Başbakan Erdoğan, başka bir projeyi de Somali'de tamamladıklarını belirterek, "Somali'ye yaptığımız ziyaret sırasında Mogadişu'da şehir içi yolların kullanılamaz halde olduğunu gördük ve bizzat bu yollar için proje hazırlanması talimatını vermiştim. TİKA, 2012 yılının ekim ayında çalışmaları başlattı ve Mogadişu'ya 23 kilometre uzunluğunda çift yönlü aydınlatmasıyla sosyal imkanlarıyla örnek bir yol kazandırdı. Güvenlik sorunları nedeniyle zaman zaman duran projeyi bütün zorluklara rağmen tamamladık, yolu kullanılır hale getirdik" ifadesini kullandı.
Mogadişu Havalimanının da yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, Afyonkarahisar milletvekili Halil Ürün'ün Mogadişu'da bulunduğunu ve yapılan yolun Somali halkı için hayırlı olmasını diledi.
Başbakan Erdoğan, son projenin ise Tunus'ta önemli bir tarım projesi olduğunu belirterek, projenin TİKA tarafından tamamlandığını kaydetti.
2012 yılından itibaren Tunus'un yeniden yapılandırılması kapsamında ülkeye kalkınma ve teknik destek verdiklerini aktaran Erdoğan, "Şu ana kadar Tunus İçişleri Bakanlığına 292 araç ve 42 bin 480 güvenlik malzemesi teslim ettik. Belediyecilik hizmetlerine katkı amacıyla da 92 belediye hizmet aracı ve 50 iş makinesi temin ettik. Son olarak da Tunus'a 13 iş makinesi ve 70 traktör temin ederek burada tarımın geliştirilmesine önemli katkı sağladık. Tunus'ta İstanbul milletvekilimiz İbrahim Yiğit bulunuyor. Bu anlamlı günde 5 önemli projeyi, 5 ülkeye kazandırıyoruz. Esasında bu açılışlarla 19 Mayıs'ı tam da özüne, ruhuna, ihtiva ettiği derin manaya uygun şekilde idrak ediyoruz. Sadece Gazi Mustafa Kemal'in babasının evini yeniden ihya etmek değil bu 5 projenin 5'i de 19 Mayıs ruhuna denk düşen projelerdir. Başta TİKA olmak üzere birçok kuruluşumuzla gerçekleştirdiğimiz projeler, doğrudan doğruya 19 Mayıs ruhuyla örtüşen projelerdir" diye konuştu.
"Türkiye, o zor süreçte asla yalnız değildi"
Başbakan Erdoğan, bir noktaya özellikle dikkat çekmek istediğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
"19 Mayıs 1919'da başlayan, bugüne kadar da devam eden sürece dikkatinizi çekiyorum; ulusal sınırlarımız içine hapsolunacak bir süreç değildir. Bize çoğu zaman şunu anlattılar; 'Türkiye, saldırıya maruz kaldı, Türkiye toprakları işgal edildi, tüm dünya Türkiye'nin aleyhine tavır takındı, Türkiye yalnız bırakıldı'. Hayır. Türkiye o zor süreçte asla yalnız değildi. Her zaman ifade ediyorum, 19 Mayıs 1919'un kapılarını aralayan Çanakkale zaferimizde Anadolu ve Trakya'nın evlatları kadar Makedonya'nın, Bosna Hersek'in, Filistin'in, Suriye'nin, Irak'ın evlatları da dedelerimizle birlikte şehit oldular. Senegal'den bize karşı savaşmak için getirilen kardeşlerimiz Çanakkale'ye gelip de ezan sesini duyunca, bize karşı savaşmayacaklarını ifade edip silahlarını bıraktılar, bu çok anlamlıdır. Erzurum işgal edildiğinde dünyada birçok halk göz yaşı döktü, dualar edildi, İzmir işgal edildiğinde, İstanbul işgal edildiğinde inanın çok geniş bir coğrafyada kardeşlerimiz göz yaşlarına boğuldu. Afganistan, Hindistan, Bangladeş, Pakistan'dan toplanan ve Kurutuluş Savaşımız için gönderilen yardımları hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız."
"Mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine el uzattık"
Kurtuluş Savaşında Anadolu ve Trakya'daki şehitlerin fedakarlığı kadar dünya sathına yayılmış dost ve kardeşlerimizin desteğiyle, yardımlarıyla, hayır dualarıyla zafere ulaşıldığına dikkati çeken Erdoğan, şunları belirtti:
"Ecdat, dünyaya el uzattığı için, 5 kıtada gönüller fethettiği için o ecdadın torunları olarak bizler de o fethedilmiş gönüllerin muhabbetine mazhar olduk. Kanuni Sultan Süleyman nerelere, hangi anlayışla gitmişti, Abdülhamid-i Sani, nerelere hangi anlayışla gitmişti. Hiçbir zaman oraları yalnız bırakmadılar. Ecdadımız, büyüklerimiz hele hele bırakın sadece sel felaketlerini, depremleri, şunları, bunları bir yerde zulüm varsa oraya da uzandılar, oralara gittiler. Biz tarihimiz boyunca hele hele güçlü olduğumuz dönemlerde zayıflara, mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine el uzattık. İhtiyacımız olduğunda da dost ve kardeşlerimizin yardımını gördük, ihtiyacı olana ırk, dil, din, mezhep ayrımı yapmaksızın el uzatma bizim milli kültürümüzdür. Ecdadımızdan ve tarihimizden el aldığımız çok önemli bir mirastır."
"TİKA'ya 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık"
Bir konunun daha altını çizdiğini ifade eden Erdoğan, "İktidara geldiğimizde 2002'den önce Türkiye alan el konumundaydı, büyüyen ekonomiyle birlikte o dönemi kapattık, artık veren el konumuna yükseldik. Yıllık bu noktada yaptığımız yardım 2,5 milyar doları aşmış vaziyette, buraya geldik. Neden, çünkü biz biliyoruz ki veren el, alan elden hayırlıdır. Son 11 yılda sadece TİKA'ya 1 milyar liranın üzerinde kaynak aktardık. Önceki dönemlere göre yüzde 335 artış kaydettik" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder