26 Kasım 2013 Salı

Türkiye'ye milyar dolarlık imza


Son yıllarda Japonya - Türkiye ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmelerin yansımalarının en belirgin göstergesi de Japon firmalarının Türkiye'de yaptığı yatırımlar ve üstlendikleri projelerde kendini gösterdi.
Japon firmaları 2013 yılında satın alma, ortaklık ve doğrudan yatırım için yaklaşık olarak 1,5 milyar dolarlık imza attı. Bununla birlikte Türkiye'nin hayata geçirdiği Marmaray, Körfez Geçişi Köprüsü ve 2. nükleer santral gibi stratejik ve milyar dolarlık projelere de Japon firmaları katkı sağladı ya da sağlayacak. 2013 yılında Japon firmalarının yatırımlarına bakıldığında iki lastik üretici firmanın yatırımları dikkati çekti. Japon Sumitomo Rubber İndustries firması Çankırı'da 2015 yılında tamamlanması planlanan yerli bir ortak ile 516 milyon dolara mal olması ve 2015 te üretime başlaması beklenen bir lastik firması yatırımına başladı. Yine Türkiye'de lastik üretimi yapan Brisa'da Aksaray'a 300 milyon dolar tutarında ilave lastik fabrikası yatırımı yapacağını açıkladı.
TÜRKİYE VE JAPONYA ARASINDAKİ ORTAKLIKLAR ARTIYOR
Bununla birlikte geçen ay açıklanan dikkati çeken ortaklıkta ise Japon Panasonic firması anahtar ve priz sektöründe faaliyet gösteren Türk firması VİKO ile ortaklık yaptığını duyurdu. Firma, duyurusunda ortaklığın finansal boyutu ile ilgili ilgili rakam açıklamasa da büyükelçilik tarafından açıklanan rakamın 460 milyon dolar olduğu ifade edildi. Bu sene önemli bir yatırım da bankacılık sektörüne yapıldı. The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, BDDK'dan, 300 milyon dolar sermayeli banka kurma izni aldı. Japon ve Türk firmaları arasında gerçekleşen diğer bir ortaklık da sos üreticisi Türk firması Kemal Kükrer ile konusunda dünyanın en büyük gıda şirketleri arasında yer alan AJINOMOTO arasında gerçekleşti. AJINOMOTO, 60 milyon TL'ye Kükrer AŞ'ye yüzde 50 ortak oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder