Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde terör olaylarında patlayıcı maddelerin güçlendirilmesinde kullanıldığı gerekçesiyle nitrat içeren gübrelerin satış ve sevkiyatını yasaklaması üzerine, Tekirdağ'da, çevrede çürüyen ve çiftliklerden alınan seperatörden geçmiş gübreleri değerlendirerek, solucanların yardımıyla yapılan solucan gübresine olan talep her geçen gün artıyor. 
Solucan gübresinin, evdeki saksılardan, tarla tarımı yapan çiftçilere kadar her alanda kullanılabildiğini dile getiren Riverm Kompost Vermikompost Tarım Hayvancılık Makina Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Fabrika Müdürü ve Kimya Mühendisi Ahmet İlhan Odabaşı, solucan gübresine olan talebin arttığını, iki yıllık siparişinin dolduğunu belirtti.
Odabaşı, "Tamamen hijyenik koşullarda yetişmesini sağlayan bu sistemlerde, çok sağlıklı gübreler alabiliyoruz. Hazırladığımız mamaları solucanlarımıza veriyoruz. Solucanlar da mamalarını tükettikten sonra, her hafta kesimlerini yaparak, solucanlara hiçbir zarar vermeden tamamen gübrelerini alabiliyoruz" dedi.

"SOLUCANLAR, BİZİM MAAŞSIZ ÇALIŞANLARIMIZ"
Çiftliklerden aldıkları seperatörden geçmiş gübreleri değerlendirerek, solucanların yardımıyla vermikompost üretimi yaptıklarını ifade eden Kimya Mühendisi Odabaşı, Vermikompost üretimini yaparken, Riverm Tarımın tamamen kendi makine mühendislerince oluşturmuş olduğu, tasarlamış olduğu havuz sistemlerini kullandıklarını kaydetti.
Odabaşı, "Bu sisteme, solucan gübresi hasat sistemi diyoruz. Tamamen hijyenik koşullarda yetişmesini sağlayan bu sistemlerde, çok sağlıklı gübreler alabiliyoruz.

Hazırladığımız mamaları solucanlarımıza veriyoruz. Solucanlar da mamalarını tükettikten sonra, her hafta kesimlerini yaparak, solucanlara hiçbir zarar vermeden tamamen gübrelerini alabiliyoruz.

Solucanlar, bizim maaşsız çalışanlarımız. Sigortasız işçilerimiz, yani bunları karın tokluğuna çalıştırıyoruz. Solucan gübresi, evdeki saksılardan tutun, tarla tarımı yapan çiftçilerimize kadar, her alanda kullanabiliyoruz.
Bizim Rirverm tarım olarak solucanlardan ürettiğimiz biri katı, biri sıvı olmak üzere iki çeşit gübremiz var. Ev hanımları, çiftçiler katı gübrelerimiz ve sıvı gübrelerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilirler" diye konuştu.

"İKİ SENELİK SİPARİŞLER DOLDU"
Gübreye yoğun bir şekilde talep olduğunu da dile getiren Kimya Mühendisi Ahmet İlhan Odabaşı, "Yoğun bir şekilde talep var. İki senelik siparişlerimiz şu an için dolmuş durumda. Genellikle ceviz üreten firmalar çok sık bu gübreden kullanıyorlar. Gübrenin içinde evsel atıklar kullanıyoruz.
Çürüyebilen ne kadar atık madde varsa, gübrenin içinde kullanıyoruz. Bu sayede hem çevre için bir geri dönüşüm oluyor hem de gübremizin kalitesini daha da yükseltiyoruz. Gübremizi yüzde 50 ıslah maddesi, yüzde 50'de gübre maddesi olarak değerlendirebiliriz" dedi.
"GELECEK KUŞAKTAKİ TORUNLARIMIZA EKECEK TOPRAK BIRAKMADIK"
Solucanların ürettiği gübre sayesinde, kimyasal maddelerden dolayı bozulan toprakların eski verimine kavuşabileceğini söyleyen Odabaşı, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:
"Şimdi gelecek kuşaktaki torunlarımıza ekecek toprak bırakmadık. Ama kullanacağımız organik gübrelerle, özellikle solucan gübresiyle, bozulan topraklarımızı tekrar iyileştirme şansına sahibiz. Ayrıca, gübremizi peyzaj alanlarında da kullanabiliriz.
Solucan gübresi, bunun gibi birçok yerde değerini kat ve kat gösteriyor. Bizim solucan üretiminde kullandığımız solucanlar, gübre solucanıdır. Bunların menşei, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'dir. Çeşitli yollarla ülkemize geliyorlar.
Biz de bu şekilde değerlendiriyoruz. Şu havuzlarımıza, metrekarede maksimum 40 bin, 50 bin solucan vardır diyebiliriz. Alanın büyüklüğüne göre, solucan miktarınızda o kadar çok olacaktır. Sirkülasyonumuz çok olduğu için bizim üretimde kullandığımız solucanlar, uzun ömürlü yaşayamıyorlar. Genellikle iki sene yaşayabiliyorlar. Ama normalde yaşam süreleri 4-6 sene arasında değişiyor."

Mustafa TURAPOĞLU- Fatih YILMAZ / TURHAL(Tokat), (DHA) -
Turhal’da yaşayan Cihangir Türköz (34), Yasin Kuştepe (31), Ahmet Sarıbal (37) ve Abdullah Mütevellioğlu (35), bir ziraat mühendisi arkadaşlarının tavsiyesi üzerine solucanla organik gübre üretmeye karar verdi. Bu kapsamda internet ortamında araştırma yaparak solucanları ABD’nin Kaliforniya eyaletinde buldu. Altı ay önce tanesi 25 kuruştan 100 bin solucan alan dört arkadaş, ilçenin Tokat çıkışında kendilerine ait 200 metrekare kapalı bir alanda tesis kurdu.
6 AYDA 500 BİN SOLUCAN OLDU
Buraya getirdikleri solucanları, hayvan gübresi, yumurta kabuğu ve çay posasından elde ettikleri mama ile beslemeye başladı. Yedikleri mamalarla gübre üreten solucanların sayısı ise 500 bine ulaştı. 500 bin solucanla ayda iki ton gübre üreten dört arkadaş, bunları yine kendilerine ait bahçede kullandı. Solucan gübresi kullanılan biber fidesinin, diğer fidelere göre daha büyük olduğu ve biberlerin daha iri olduğu görüldü.
MART’TA SATIŞA BAŞLAYACAKLAR
Arkadaşlandan Abdullah Mütevellioğlu, tamamen organik tarıma elverişli gübre ürettiklerini kaydederek şunları söyledi:
"Bu bölgede gübreleme dönemi Mart, Nisan gibi olduğu için biz o döneme hazırlık yapıyoruz. Mart ayında yaklaşık 60 bin ton gübremiz olacak. O dönem satışlarımız başlayacak. Piyasadaki kimyasal gübre fiyatları ile gübremizin fiyatları hemen hemen aynı seviyeye denk geliyor. Çünkü bunu iki yıl kullanacak. Toprağın su tutma oranını arttıracak, bitkinin daha güçlü, sağlam olmasını sağlayacak. Bununla beraber en önemli tarafı kanserojen içerikli sebze ve meyvelerin sofralardan uzak durmasını sağlayacak."