14 Haziran 2016 Salı

PKK neden zerdüştlüğü seçti? Tesadüfmü?


PKK’nın Zerdüştlük tutkusu konusunda 24 Mart 2016 tarihinde “Dinsiz PKK’nın Zerdüşt Dini” başlıklı bir yazı yazmış, PKK’nın Zerdüştlüğü hakkında bilgi vermiş ve son yıllarda artan ölçüde bu söyleme başvuran PKK’nın dini görüşlerine değinmiştim. Ancak cevaplanmamış bir soru vardır: PKK neden Zerdüştlüğe bu denli bağlanmıştır?  
PKK Marksist-Leninist ve Kürtçü bir örgüt olarak kurulmuş, daha sonraki dönemde söylemi giderek katıksız Kürt milliyetçiliğine kaymıştır. PKK ve onun sivil kolu HDP halk arasında taraftar edindikçe İslam dinine olan eski saldırılarını ve dinsizlik propagandasını da bir yana bırakmıştır. Ancak hâl böyleyken, hatta PKK ile HDP son dönemde sol ve sosyalist görünümlü örgütlerle ittifaka ağırlık vermişken neden ölü bir dinin propagandasına ağırlık verilmektedir? 
Fantezi değil 
PKK’nın bu Zerdüştlük faaliyeti sadece bir fantezi midir? Gerek Öcalan’ın, gerekse Kandil’deki ağaların son derece oportünist ve pragmatik kişiler oldukları düşünüldüğünde bu olasılık tamamen ortadan kalkmaktadır. Zerdüşt propagandasının nedenini PKK’nın bölgede İslami aidiyeti zayıflatma niyeti olarak düşünmek de akla uygun değildir. Çünkü Türkiye’de alışılmış şekliyle Batı yanlısı laiklik, aydınlanmacılık propagandası çok daha etkili olacakken, bir dinin hem de unutulmuş bir dinin yeniden tanıtımının yapılması akıllı işi değildir. 
Zerdüştlük konusunda akla gelen başka bir ihtimal Yezidi hayranlığının PKK militanları arasında yayılmasıyla ilgilidir. Ancak, PKK’nın son dönemde gündeme gelen Yezidilere duydukları sempati nedeniyle Zerdüşt olduklarını da söyleyemeyiz, çünkü Yezidi inancı çok farklıdır ve hiçbir şekilde Zerdüştlükle bir araya getirilemez. 
Bugün eski Zerdüşt dinine inanan İran’da 30 bin kişi, Hindistan’da 200 bin kişi kalmıştır. Onlar da yeni nesiller büyüdükçe giderek bu eski dini bırakmak eğilimindedirler. Aslında PKK’nın kendisi de Zerdüşt dininin geri geleceğine inanmamaktadır. Bu durumda PKK’nın sistematik biçimde Zerdüştlük propagandası yapmasının nedenini başka yerde aramak icap eder. 
Mollaların izinde 
PKK’nın asıl amacı büyük çoğunluğu Sünni Müslüman olan Kürt halkını İran kültürü çerçevesine yaklaştırmaktır. Bugünkü İran her ne kadar Şia’ya bağlı olsa da ve resmen Zerdüşt dininden insanlar neredeyse tükenmiş bulunsa da bu ülkede eski İran kültürü olan Zerdüştlüğün büyük etkisi hâlâ mevcuttur. Ülkenin adı bile “Aryenler ülkesi” anlamına gelmektedir ki bu adlandırma Mecusi Sasaniler zamanından kalmadır ve “Ari Irk” kavramını ve ırkçılık ile faşizmi çağrıştırmaktadır. 
Bugünkü İran, bilenler bilir, Zerdüştlükten kalma çok çeşitli adet ve geleneklere sahiptir. Örneğin Nevruz günü olan Yeni Yıl’dan yani 21 Mart’tan önceki Çarşamba günü, Caharşambe Suri bayramı aslında Zerdüştlükten kalma ateşe tapma bayramıdır ve başlarında Mollaları olmak üzere bütün İranlılar bu bayramı benimseyerek ve eğlenerek kutlarlar. 
Bu Zerdüşt bayramı milattan önce 1700 yıllarından kalmadır. İnsanlar ateş yakar ve “Zerdi-ye man ez tu; Sorhi-ye tu ez man” diye Zerdüşt duası ederler, anlamı “ben sana sarı verdim, sen de bana kırmızı ver” demektir, çünkü sarı hastalığı, kırmızı da sağlığı simgeler. Daha sonra da hep birlikte şekerleme yerler. 
İslam Cumhuriyeti’ne bakın 
İranlılar aynı şekilde 21 Aralık günü de Şeb-i Yelda’yı yani en uzun geceyi kutlarlar. Aslında bu bayram da Güneş Tanrısı Mitra’nın doğumudur. Bu bayramda İranlılar tıpkı Hıristiyanlar gibi çam ağacı süsler ve en tepesine de bir yıldız maketi yerleştirirler. İran’da bunlar gibi Zerdüştlükten kalma başka günler ve bayramlar da vardır, bunların hepsi kendine İslam Cumhuriyeti diyen ama aslında Zerdüştçü rejim tarafından kabul edilmiş ve desteklenen günlerdir.  
PKK ve HDP’nin sistematik şekilde Zerdüştlük propagandası yapması İran’ın isteği üzerine olmalıdır. Son yıllarda İran tarafından desteklenen, Irak’ta Barzani’ye karşı Şiilerle birlikte kumpaslara katılan, Suriye’de ise açıkça İran askerleri ve Esad’la aynı cephede yer alan PKK, Türkiye’den de, Sünni İslam âleminden de kopmuş, mollaların taşeronu haline gelmiştir. 
Örtülü Şia propagandası 
Aslında asıl amacı Şia propagandası yapmak, Kürtleri Sünnilikten uzaklaştırıp İran kültürünün etkisi altına sokmak olan PKK, bunu açıkça yaparsa dindar Kürt halkının sert tepkisiyle karşılaşmaktan çekiniyor. Bu nedenle kendi militanlarını ve dini hassasiyeti zayıf bazı Kürt aydınlarını Zerdüştlüğe yaklaştırarak öncelikle İran kültürüne ilgi duymalarını sağlamak istiyor. İran destekli sahte İslamcılarla, azılı Kürt milliyetçi faşistlerinin birleştiği yer de işte bu noktadır. 
Ama sorun sadece PKK’da değildir, PKK’nın yanı sıra bir başka örgüt de üstelik İslam adına Tahran’a ziyaretlerde bulunarak, Suriye’de Şebbihalarla birlikte Müslüman katliamı yapan canilerin taziyesine gidebiliyor. Zerdüştlük deyip geçmemek gerek, aslında etkisi PKK’da başlayıp ta Mazlum Der’e kadar uzanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder