30 Mayıs 2016 Pazartesi

Ilac müzesi Mehmet Katırcıoğlu

Ordulu eczacı Ferit Katırcıoğlu, işyerinin bir bölümünü, camekân içinde babası Eczacı Mehmet Katırcıoğlu adına “ilaç vitrin müzesi” yaptı. Vitrinde 1950’lili yıllarda ilaç yapımında kullanılan kimyasallar, eski doktor reçeteleri, elektrik yokken kullanılan lüks lambaları, terazi, sağlıkla ilgili antika aparatlar, eski paralar, ilkel enjeksiyon seti gibi daha bir çok materyaller bulunuyor.
1957 YILINDA İLAÇLAR 
Eczacı Ferit Katırcıoğlu vitrin-müzedeki oluşum hakkında şu bilgileri verdi: “Babam Sağlık Eczanesini 1956 yılında açtı. Bu vitrinde o yıllarda ilaç yapımında kullanılan kimyasallar ve müstahzarları (önceden hazırlanarak eczanelerde satışa sunulan ilaçları) özel şişelerinde saklıyorum. Bu güne kadar da büyük bir itina ile korudum. Bakın şişelerin üzerindeki ilaç isimlerinin yazıları bile hâlâ eski tazeliği ile duruyor. Nasıl bir mürekkeple yazılmışsa, yıllardır güneş ışınlarından bile etkilenmedi ve okunur halde aynen duruyor….” 
DAKTİLO İLE İLAÇ TARİFİ 
Ferit Bey şöyle devam etti: “Bu vitrini babamın hatırına binaen düzenledim. Sağlığında iken yaptım. Önceleri şaşırdı ama sonra çok hoşuna gitti. Bu vitrinde babamın ilk eczane açtığı 1956 yılında kullandığı malzemeleri var. Diplomaları var. O’nun yıllar önce, sıcak suda kaynatılarak sitelize edilen enjektörü var. Daktilosu var. O daktilo ile vatandaşa ilacın nasıl kullanılacağını yazar ve ilaçla birlikte tarifini de verirdi. Şimdi biz bu tarifleri ilaç kutusunun üzerine yazmaya çalışıyoruz; örneğin ‘tok ya da aç karnına’ diye.. Babam o yıllarda ilacın kullanımını etraflıca ayrı bir kâğıda yazar ve alıcısına verirdi. Eskiden eczanelerde ilaç yapımı çok daha fazla idi. Ama günümüzde teknoloji ve ilaç sanayisinin  gelişmesiyle, eczacıların da ilaç yapma zahmeti ortadan kalkmış oldu.”    
ZİYARETÇİSİ ÇOK
Ferit Bey, vitrinin çok ilgi gördüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllardır eczanemizin bu vitrini bir cazibe merkezi oldu.Turistler bile gelip ziyaret ediyor. Ulusal televizyonlar çekim yaptılar. Ulusal gazeteler çok değişik haber ve yorumlarla bu vitrini okurlarına “özel bir eczane” başlığı ile duyurdular. Babamla röportajlar yaptılar. Bundan yaklaşık 60 yıl önceki ilaçlar ve ilaç yapımında kullanılan müstezarların hâlâ günümüze kadar muhafaza edilmiş olması, hemen her kesimin ilgisini çektiği gibi merakını da giderdi…” / Bir Not / Ordu’nun ilk üç eczacısından biri olan Mehmet Katırcıoğlu, 19 Şubat 1985 yılında Ordu’da vefat etmişti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder