9 Kasım 2017 Perşembe

TAYLAND’IN İPEK KRALI, CIA AJANI JİM THOMPSON’A NE OLDU?


Tayland denince bilenler için kaliteli ipeğin, iyi tasarımlarla hayat bulmuş markası Jim Thompson akla gelir. Ancak bu markanın da ilginç bir hikâyesi var. Tayland’da meşhur olan James Harrison Wilson Thompson (Jim Thompson), 21 Mart 1906’da doğar, 26 Mart 1967‘de kaybolur. Tai ipeğini ve endüstrisini 1950-60 arasında diriltip marka haline getiren Thompson, kayboluncaya dek de Asya’da yaşayan en meşhur Amerikalı olarak tanınır. Fakat işadamı kimliğiyle birlikte bir CIA ajanıydı.
Nasıl kayboldu? 1967’de Malezya Cameron Highlands’ta misafir olduğu ailenin dinlenmeye çekildiği esnada, temiz hava almak üzere balta girmemiş ormanda yürüyüşe çıkıyor ve geriye hiçbir iz bırakmadan kayboluyor. Dönemin tüm imkânları kullanılarak aranmasına rağmen de bulunamıyor. Ve bir daha da kendinden haber alınamıyor. 2017’de ise bir belgeselle yeniden gündeme geldi, gizemli kayboluşu ve iddialar tekrar sorgulandı.
Kaybolmasına dair iddialar şöyle:
Ormanda bir kaplan tarafından öldürüldü.
Balta girmemiş ormanda kayboldu.
Bilinçli bir şekilde kendi izini kaybettirdi.
CIA kaybetti, ortadan kaldırdı.
Belgesel yapımcıları, Thompson’ın öldürüldüğüne dair yeni deliller, ipuçları olduğuna vurgu yapıyorlar. Diğer iddiaları da saçma buluyorlar. Ancak belgesel yapımcılarının bu hikâyeye nokta koyması zor görünüyor.
II.Dünya Savaşı sonrasında Thompson, Tayland’a görevli olarak gönderilmiş. Bangkok’ta bugün müzeye dönüştürülen evini yapmış ve işadamı kimliğiyle 1948’te ülkenin lüks markası, ipek firması “Jim Thompson”ı kurmuş. Markası halen daha ülkenin en kıymetlisi olarak yaşıyor, kendisi de gizemini koruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder