19 Eylül 2017 Salı

Tito hayatı ve ölürken yaptığı itirafı

F

Josip Broz Tito (7 mayıs 1892 kumrovec hırvatistan) fakir bir köyde ailenin yedinci çocuğudur.Babası Hırvat annesi Slovendir.
Çocuklu fakirlik içinde geçen Tito, gençlik yıllarında Avusturya, Bohemya ve çeşitli işlerde 
çalışmış, çalıştığı yerlerde sendika faaliyetlerine katılarak Hırvatistan sosyal demokrat parti'de girmiştir.Zagrep'te 25 inci alay da askerlik hizmeti için silah altına alındı.Birinci dünya savaşı başladığında Sırbistan'a gönderildi.Bu savaşa karşı olduğunu söyleyerek propaganda faaliyetleri yaptığı için tutuklandı, hapse atıldı.1915 te serbest kalınca Karpat cephesinde tekrar savaşa katıldı.Burada gösterdiği cesaret sayesinde cesaret madalyası verildi.Rus ordusuna esir düşen Tito esir kampında Türklerle tanışmış ve Türkleri çok sevdiğini belirtmiştir.Rusya'da bolşeviklerin safında 1917 1920 devrime ait savaşlara katıldı. 1920 de Yugoslavya'ya geri döndü ve Yugoslavya komünist partisinin kurucuları arasında yer aldı.
Komünist partisi'ne bağlı yürüttüğü siyasi faaliyetlerden dolayı birçok kez tutuklandı.1937 ülkeden çıktı ve Avrupa'nın çeşitli yerlerine görevli olarak gitti.1936 da Paris enternasyonel tugayları'nın İspanya'ya geçişi organize etti.Bu çalışmalardan dolayı Yugoslavya komünist partisi genel sekreterliğinene getirildi.İkinci dünya savaşı çıkınca kurtuluş kongresi komitesi kurdu.İşgal kuvvetlerine ve onlarla işbirliği yapan çetelere karşı gerilla savaşı başlattı.Çevresindeki kişilere göre verirken ve iş yaparken sık sık tito sen bunu sen bunu yap dediği için arkadaşları kendisine esas ismi olan Josip Broz yanına Tito eklenererek bu lakabıyla meşhur oldu.
Alman Nazi birliklerinin Yugoslavya'ya saldırmaları üzerine ülkesindeki komünist cepheyle birlikte direniş hareketini başlatan  olan Tito, farklı etnik ve dinsel gruplardan oluşan halkın birlik ve dayanışma duygularını hitab ederek örgütledi ve Alman güçlere karşı koyacak Partizan direniş grubu oluşturdu.Almanlara karşı başarıyla direnen Partizanlar, 1943 te Almanları geri püskürtmeyi başardı ve kurulan geçici hükümeti de aynı yıl Yugoslavya'nın  yapısını belirlemiş oldu.Tito 1945 yılında ülkenin yönetim şekline resmi olarak monarşiden federal cumhuriyeti çevirmeyi başarmıştır.
Mareşal Tito sosyalist olmasına rağmen başa gelmiş ve Rusya'nın politikalarını uygulamaya ve Yugoslavya'yı herhangi bir dış gücün bağımlılığından uzak tutmayı başarmış ve bu yani ile batılı devletler ve ABD ile sıcak ilişkiler kurabilen ilk sosyalist lider olmuştur. 13 ocak 1953 tarihinde Yugoslavya devlet başkanı seçilen Tito 16 mayıs 1974 yılında yaşam boyu devlet başkanı ünvanı aldı.1980 yılında ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.
Jofes Broz Tito Yugoslavya'da Mayıs 1980 de hayata gözlerini yumdu.Tito karizmatik duruşu ile Yugoslavya'nın farklı etnik topluluklardan oluşan kompleks yapısı bir arada tutmayı başarmıştır.Onun ölümünden sonra Yugoslavya çözünme başlamış, 1992 yılında Yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti daha dağılmıştır.
Tito Varşova paktının 1968 de Çekoslovakya işgali kınamış sık sık asya Afrika ve Latin Amerika'ya geziler yaparak bağlantısızlar hareketinin güçlendirmiştir.
Yunanistan'daki komünist hareketlere sürekli destek vermesi nedeniyle batı desteğini çekmiş, Yugoslavya'yı kendi yönetim ve denetimi altına almak isteyen Stalin'in Tito'yla arası daima açık olmuştur.
Tito Yugoslavya'nın eşit halkardan meydana gelen federal bir toplum olduğunu ilan etmiş, Almanlara karşı verdiği mücadele ve ülkeyi kurmasındaki çalışmalarından dolayı Tito'ya 1943 te Yugoslavya mareşalliğe daha sonra hükümet başkanlığı ve başkomutanlık verilmiştir.7 mart 1945
Tito Yugoslavya halkarını pek çok etnik ve dinsel yapı içermektedir.Herkese değer vererek karizmatik duruşuyla bir arada tutmayı başarmış, saldırgan olmayan tutumu nedeniyle Sırp milliyetçileri ve Çetnikler hala kendisinden nefret etmektedir.Onun ölümüyle ülkede artan şiddet olayları ve hoşgörüsüzlük yugoslavya'nın dağılması ile sonuçlanmıştır.Kosova soykırımı da dahil.

Tito hayatını komünizm ve sosyalizm ölçülerine yaşamış ve onun ölürken yaptığı itirafı gerçekten çok çarpıcıdır.

Ömrünü komünist ideoloji yolunda harcayan Salih Gökkaya daha sonradan müslüman olmuş ve bu yolu bırakmıştır.Aşağıdakiler onun anlatımıdır. Türkiye komünist talebe teşkilatı başkanı sıfatıyla Mareşal Titonun şeref misafiri olarak Belgrat'ta gitmiş, ömrümün son günlerni geçirmekte olan yaşlı hareketler eden Tito artık ölüm döşeğindedir ve eski şaşalı günlerinden eser kalmamıştır.Onun gözleri yaşlı titrer vaziyetteki halini görünce Salih teselli vermek için demiş ki 
-"efendim ölüm sizi korkutmasın belki maddi olarak aramızdan ayrılacaksınız ama yaptığınız inanılmaz hizmetlerle kalplerde edebi yaşayacaksınız"
Bunun üzerine Tito büyük pişmanlık içerisinde şu müthiş itirafta bulunmuştur.
-"Yoldaş ben ölüyorum artık ölümün ne derece korkunç bir şey olduğunu size anlatamam anlatsam bile siz gençler bunu anlayamazsınız.Düşünen ölmek yok olmak, toprağa karışmak ve dönmemek üzere gidiş.... işte bu çıldırtıyor beni dostlarımızdan sevdiklerimizden ünvanımızdan, makamlarımız dan ayrılmak,dünya güzellikleri bir arada görememek ne korkunç şey anlamıyor musunuz?"demiş.
Ardından 
-"Size açık kalpli bir itirafta bulunmak istiyorum ben öldükten sonra toprak olacaksam benim yaptığım mücadele nin değeri nedir söyleyin bana.Yoldaşlarımın kalbine gömülecek mişim, unutulmayacak mışım ve alkışlanacakmışım neye yarar! ben öldükten sonra beni alkışlayanların takdir sesleri, kabirde vücudumu parçalayan yılan ve çıyanları insafa getirir mi söyleyin ! bu gidiş nereye bunun izahını yani ölümün ve sonrasının izahını Marx, Engels, Lenin yapamıyor.
Ben bunu itiraf etmek zorundayım ben Allah'a Peygambere ve ahirete inanıyorum artık.Dinsizlik çare değil.Düşünün, şu kâinatın bir yaratıcısı şu muhteşem sistemin bir kanun koyucu olmalıdır bence.Ölümden sonra mazlum gidenlere zalimlik edenlerin bir hesaplaşma yeri olmalıdır.Hakkını almadan, cezasını görmeden gidiyorlar.Böyle keşmekeş olmaz ben bunu vicdanen hissediyorum onların ahlarına kulak verecek bir merci, onların ilahlarına kulak verecek bir merci olmalı.Yoksa insan teselli nerden bulacak bunun bir açıklaması olmalı.

Son olarak aynen bunu demiştir nedense ölüm kapıya dayanmadan bunu idrak edemiyoruz.Belki de göz kamaştırıcı makamlar buna engel oluyor ben bu görüşteyim yoldaşlarım siz ne derseniz deyin."Mareşal Tito 4 mayıs 1980 Ljubljana Slovenya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder