30 Kasım 2014 Pazar

Zeytinyağı ihracat sezonu

En fazla dış satımın yapıldığı ikinci ülke olan ABD'ye giden ürün, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan ihracatı 4'e katladı.Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verilerine göre, 1 Kasım 2013'te başlayan Türkiye zeytinyağı ihracat sezonu, 31 Ekim 2014'te sona erdi.İhracat, bir önceki sezonda 92 bin ton iken 1 Kasım 2013-31 Ekim 2014'te yüzde 71 düşüşle 26 bin tona geriledi. Değer bakımından ise dış satım, 292 milyon dolardan 99 milyon dolara düştü.


Bu ihracat sezonunda en fazla dış satım, 4 bin 410 tonla Suudi Arabistan ve 4 bin 272 tonla ABD'ye yapıldı. Söz konusu iki ülkeye gönderilen ürün miktarı, ihracatın yüzde 33'ünü oluşturdu.Son yıllarda Türk zeytinyağına gösterdiği taleple dikkati çeken ABD'ye ihracat, dış satımın yüzde 16'sına denk geldi. Bu ülkeye gönderilen ürün miktarı, AB ülkelerine yapılan ihracatı 4'e katladı. AB ülkelerine sezon ihracatı bin 50 tonda kaldı.


- Japonya ve Çin de Türk zeytinyağına ilgi gösterdi


Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracattaki düşüşün, zeytin rekoltesindeki azalmaya bağlı olarak zeytinyağı üretimindeki gerilemeden kaynaklandığını söyledi.


Dış satım azalsa da sezonda 100'e yakın ülkenin Türk zeytinyağı tükettiğini vurgulayan Renklidağ, şunları kaydetti:


"Türk zeytinyağının dünyadaki popülaritesi artıyor. Birçok ülke özellikle bizden yağ istiyor. Türk zeytinyağı, dünyada kalitesini kanıtladı. Tanıtım grubumuz inanılmaz işler ortaya koyuyor. Her tanıtım, zeytinyağı ihracatına olumlu yansıyor. ABD'liler ısrarla Türk zeytinyağı istiyor. Diğer ülkelerden gelen ürünlerin karışık yağlardan oluştuğunu söylüyorlar. Türkiye'den gönderilen ürünlerin, tağşiş edilmemiş kaliteli yağlardan oluştuğunu belirtiyorlar. ABD'ye kim keşfetti? İspanyollar. Gıda ürünlerini ABD'ye yerleştirmişler. Yüzlerce yıldır tüketilen bir ürünün karşısına çıkıyorsunuz ve rekabete giriyorsunuz. Önemli bir pazarda, rekabet ortamında Türk zeytinyağı tercih edilir oluyor."


Renklidağ, Japonya ve Çin'in de Türk zeytinyağına giderek artan bir şekilde yoğun talepte bulunduğunu anlattı.Japonya'nın, 3 bin 465 tonluk ihracatla ABD'nin ardından 3'üncü sırada olduğunu aktaran Renklidağ, Çin'e dış satımın ise bin 186 ton olduğu bilgisini verdi.Genel ihracattaki yüzde 71 azalmaya karşın Japonya'ya dış satımın sadece yüzde 5 düştüğünü dile getiren Renklidağ, "Çin'e gönderilen ürün ise yüzde 13 arttı. Bu iki ülke de önemli pazarlarımız oldu. İki sezondur önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Rakamlar, Türk zeytinyağına ilgiyi ortaya koyuyor" diye konuştu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder