13 Ekim 2014 Pazartesi

Satın Alınmış Gazeteciler

Almanya'da geçenlerde bir kitap yayınlandı. Adı: "Gekaufte Journalisten."
Türkçesi: "Satın Alınmış Gazeteciler." 
Kitabın yazarı sıradan biri değil. 1986-1998 arasında Helmut Kohl hükümetinde danışman olarak görev yapan, German Marshall Fund ve Fondation Konrad Adenauer gibi düşünce kuruluşlarına üye olan, Frankfurter Allgemeine Zeitung'un dış haberler servisinde yıllarca çalışan ve o sayede dünyanın birçok ülkesini dolaşan Udo Ulfkotte. "Mesleğimden utandım, iğrendim" diyor Ulfkotte özetle kitabında.
Neden? Cevabı: "Almanya'da özgür ve bağımsız medya yok. Medya ve gazeteciler ABD gizli servisleri tarafından manipüle ediliyor. Gazeteciler, ABD'nin çıkarlarını savunmaları ve okurlarının beynini yıkamaları için Atlantic Bridge, Üçlü Komisyon, German Marshall Found, American Council on Germany, Aspen Institute gibi kuruluşlar aracılığıyla markaja alınıyor!"
Ulfkotte kitabında gerek CIA'nın, gerekse onun güdümünde olduğunu iddia ettiği Alman gizli servisi BND'nin (Bundesnachrichtendienst) gazetecileri nasıl satın aldıklarına, nasıl kendileri tarafından hazırlanmış yazılara imza attırıp gazetelerde yayınlanmasını sağladıklarına ilişkin yığınla örnek veriyor.
Ulfkotte sonunda neden patladığını, neden medya ile gizli servisler arasındaki karanlık ilişkileri açığa vurmak ihtiyacını hissettiğini şöyle açıklıyor: "Son olarak Ukrayna krizinde salt Avrupa'da savaş çıkartmak için Rusya'ya yönelik iftira ve karalama kampanyasına beni de alet etmeye kalktıkları için artık dayanamadım..."
Yayınevlerinden biri Ulfkotte'un kitabını dilimize çevirirse, meraklıları o örnekleri okuma fırsatı bulur.

***

Ulfkotte'tan söz etme ihtiyacını duymamın bir nedeni var.
Son yıllarda ABD Kongresi'nin İnsan Hakları Komisyonu'ndan AB Komisyonu'na, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünden Uluslararası Af Örgütü'ne kadar önüne gelen Türkiye'ye vuruyor. "Basın özgürlüğü yok", "Sansür ve otosansür hortladı", "Medyada çoğulculuk ve çokseslilik öldü" gibi iddiaların haddi hesabı yok...
Son olarak AB Komisyonu'nun Türkiye'yle ilgili 2014 İlerleme Raporu'nda da benzer iddialar yer aldı.
İyi ama insana sormazlar mı; AB'nin lokomotifi olan Almanya'da medya özgür mü? ABD medyasının amiral gemisi New York Times'in muhabirleri ve yazarları nereye kadar özgür?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder