14 Nisan 2014 Pazartesi

Karadeniz'in yeni gözdesi


Ordu'da bir firma tarafından fındığa alternatif ürün olarak geçen yıl kurulan çilek bahçesinde bu yıl 250 ton rekolte bekleniyor.
Firma yetkilisi İlhan Tanrıverdi, AA muhabirine, yaptırdıkları çalışmalar sonucunda çileğin 25 derece sıcaklıkta yetişebilen bir ürün olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Karadeniz'in çilek üretimi yapılması noktasında uygun hava şartlarına sahip olduğunu, bu nedenle yatırım yapma kararı aldıklarını ifade eden Tanrıverdi, şöyle konuştu:
"Geçen yıl 30 dönüm arazi üzerinde üretim yapmaya başlamıştık. Bu yıl 75 dönüme çıkartarak üretime devam ediyoruz. Sezon bittiği zaman inşallah yeni yatırımlar yapmayı arzuluyoruz. Bu sene yaptığımız yatırımların karşılığı olarak 250 ton civarında rekolte bekliyoruz. Marka anlamında da çalışmalarımız var. Yüzde 100 doğal, Kayabaşı'nda yetişen ürünümüzü Ordu markası olarak piyasaya sunmak istiyoruz."
"En iyi verimi 25 derece sıcaklıkta veriyor"
Tanrıverdi, çileğin en iyi verimi ortalama 25 derece sıcaklıkta verdiğini belirterek, "Bu da çileğin aromasının iyi, lezzetli ve sulu olması anlamına geliyor. Karadeniz de nemli ve rutubetli bir bölge olmasından dolayı burada lezzet ve sululuk anlamında çilek çok verimli. Bunun bize artısı, eylül ve ekim aylarında da üretim yapabileceğiz. Çünkü Akdeniz'de aşırı sıcaklar nedeniyle mayıs ayında çilek üretimi bitiyor, biz Karadeniz'de ekim sonuna kadar vatandaşlarımıza çilek yedirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"Fındıktan çok kazandırıyor"
Fındığa alternatif ürün olarak yetiştirmeye başladıkları çileğin fındıktan çok kazandıran bir ürün olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, şöyle devam etti:
"Biz çileği fındığa alternatif ürün olarak sunduk. Yatırım yapmamızın nedeni fındıktan üç kat daha fazla gelir getirmesi. Örneğin çileği don vurdu ve üzerindeki ürün yandı ama bir ay sonra tekrar vermeye devam edebiliyor. Sıfırın altında 10 dereceye kadar kökü dayanıyor. Sonuç olarak yılın 6 ayı ürün vermeye devam ediyor."
Tanrıverdi, ilerleyen süreçte ürünlerini yurt içine satmayı ve yurt dışına ihraç etmeyi planladıklarını dile getirerek, "İhraç yapmak tabi ki istiyoruz ama Orduluların ihtiyacını ancak giderebiliyoruz. Kendi ilimiz içerisinde üretilen çileğin tamamı tüketiliyor. Yatırımları artırarak ihracatı hedefliyoruz" dedi.
Ziraat mühendisi Metinerler
Firma ortaklarından ziraat mühendisi Fahrettin Metinerler ise Karadeniz'de çilek yetiştirmenin zor olmadığını söyledi.
Bölgenin iklim ve toprak yapısının çilek yetiştirmeye uygun olduğunu anlatan Metinerler, şunları kaydetti:
"Türkiye'de çilekçilik gelişmeye başladı. Son beş yıldan bu yana getirilen yeni çeşitler, bilinen aksine 'çilek Akdeniz'de yetişir' durumunun dışına çıkıldı. Yerli çilek diye tabir edilen örneğin Perşembe çileği... Bunların hem ömürleri hem modaları geçti. Artık İtalya, Hollanda, Amerika ve Kanada'daki üniversitelerde melezleri yapılarak uzun bir uğraştan sonra çıkarılan çilek çeşitleri var. Mesela biz üç çeşit çilek üzerinde üretim yapıyoruz. Halk arasında 'yediveren' diye bilinen çeşitlerdir. Bunlar iklim durumuna göre ocak ayına kadar bile ürün verebilirler."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder