Arap Baharı başta olmak üzere dünyadaki kitlesel gösterilerde bir numaralı örgütlenme platformu olan micro-blog ağı Twitter’ın, bir ülkede rejimi değiştirme girişimine doğrudan dahil olduğu ilk kez belgelendi. AP ajansı, Beyaz Saray yönetiminin Küba’da Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu, bu yolla Kübalı gençleri Komünist rejime karşı örgütlemeyi hedeflediğini yazdı.
500 BİN CEP NUMARASI
AP’nin ulaştığı belgelere göre ABD önce 500 bin Kübalının cep telefonu numarasını ele geçirdi. Ardından, adını Küba’ya özgü bir kuştan alan ve “sinek kuşunun ötüşü” anlamına gelen ZunZuneo adlı paylaşım ağını kurdu. Ardından bu ağ üzerinden ücretsiz SMS gönderilebilmesini sağladı. 10 binlerce Kübalı genç özellikle SMS’lerle rejim karşıtı propagandaya tabi tutuldu. Ancak gençlerin bundan haberi olmadı. ABD bu iş için ilk adımda 1.6 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Bu para Kongre’ye, Pakistan’daki bir projede kullanılacakmış gibi gösterildi. Yani darbe planı tam bir gizlilik içinde yürütüldü.
HILLARY GÖREVLENDİRDİ
Sosyal paylaşım sitesi için ödenen paraların izinin sürülememesi için İspanya ile Cayman Adaları'nda iki şirket kuruldu. Abonelerin mesajları, merkezi ABD'de bulunan bilgisayar sunucularından değil de Avrupa'daki şirketler aracılığıyla kaydedildi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ile derhal bağlantıya geçti. AP’nin ele geçirdiği belgelere göre, Clinton'ın sosyal medya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Suzanne Hall, Jack Dorsay'in ZunZuneo projesini devralması için girişimde bulundu. Dorsey'in buna verdiği yanıt bilinmiyor. Planın 2012’de anlaşılmasıyla birlikte ABD’nin Küba’da Komünizmi devirme hayalleri bir kez daha ertelendi.
SENATO'DA BİLGİ VERECEK
Projenin arkasında ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı bulunuyor. Başkan Rajiv Şah ajansın bütçesi ile ilgili salı günü Senato'ya ifade verecek. Nitekim ABD'li senatörler kendilerine bu konuda bilgi verilmediği için isyan bayrağı açmış durumda.
BU PARLAK FİKİR KİMDEN ÇIKTI?
Kongre'nin istihbarat ve adalet komitelerinde görev yapan Demokrat Parti üyesi iki senatör ABD'nin Küba'daki Twitter program ile ilgili hiçbir şey bilmediklerini söyledi. Dış Operasyonlar Alt Komitesi Başkanı Patrick Leahy, program için "aptalca" nitelemesini kullandı. Leahy, "İki soru soracağım: Eğer bizden para istiyorsanız neden ayrıntılı bilgi vermediniz? Ve bu parlak fikir kimden çıktı?” Temsilciler Meclisi üyesi Jason Chaffetz da "ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, bu tür gizli ve yıkıcı eylemlere katılırsa ABD'nin güvenilirliği sarsılır" ifadesini kullandı. Bazı senatörler ise programa destek verdi.
ARTIK VAZGEÇİN BİZDEN
Küba Dışişleri Bakanlığı'nda ABD ile İlişkiler Direktörü Josefina Vidal, ABD'nin Küba'daki "Twitter darbe planı"yla ilgili tepkisini şöyle dile getirdi: "ZunZuneo programı, ABD'nin Küba'ya karşı yıkıcı planlarından vazgeçmediğini bir kez daha kanıtladı. ABD, ülkemizdeki kamu düzenini bozmak için istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışıyor ve bu amaçla her yıl milyonlarca dolarlık bütçe ayırma devam ediyor." Vidal, "ABD hükümeti, Küba halkı ve uluslararası kamuoyu tarafından da reddedilen yasadışı ve gizli eylemlerine artık bir son vermelidir" diye konuştu.
'DUYARLI TEKNOLOJİ' YÖNTEMİ
"Sinek kuşunun ötüşü" anlamına gelen ZunZuneo adını taşıyan program, 2009'da Amerikalı müteahhit Alan Gross'un Küba'da sadece hükümetlerin kullandığı son derece duyarlı bir teknolojiyle internet erişimini genişletmek için gizlice girişimde bulunmaktan gözaltına alınmasının ardından kurulmuştu. ZunZuneo projesinin gelişimi ile ilgili binden fazla belge ele geçiren Associated Press (AP) haber ajansı, iki yılda 40 binden fazla abone çeken sosyal paylaşım ağının, denizaşırı ülkelerdeki paravan şirketler tarafından kurulduğunu ve para transferinin de Cayman Adaları'ndaki bankalardan yapıldığını duyurmuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder