Ölçüleri ve büyüklükleri doğru
1980 yılında Ulu Cami'nin minberindeki güneş sistemini ilk fark eden emekli fen öğretmeni Feyzi Ülgü, tespitlerini şöyle anlattı: "Uzun uzun inceledim. Minberin doğu cephesinde 10 tane küresel kabartma gördüm. Bunlardan bir tanesinin çevresinde boyutları farklı 9 küresel kabartma vardı. Güneş ve 9 gezegen olduğunu anladım. Araştırınca birebir büyüklük, uzaklık ve yakınlık ölçülerine uygun olarak yerleştirilmiş olduğunu belirledim."
Erken keşifler
1399 yılında Devaklı Abdülazizoğlu Mehmet tarafından yapılan minberin doğu cephesinde Dünya, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton görülüyor. Plüton gezegeninin batı dünyası tarafından1929 yılında tespit edilmesi, o tarihlerde Türk dünyasının bilime verdiği önemi gözler önüne seriyor.
Eşi benzeri yok
Minberin benzerinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyleyen emekli fen öğretmeni Feyzi Ülgü, "Bu eser dünyanın 7 harikası arasında yer alması, gözümüz gibi korumamız gereken bir eser" dedi. Ülgü, "Bugün bilim dünyasının görevini net tespit edemediği çift yıldızların detaylarını da minberde görmek mümkün" diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder