Sağlık ve gıda sektöründe en çok aranan bitkilerinden biri olan yaban mersini, Bursalı çiftçilere bol para kazandıracak. Ana vatanı Amerika olan yaban mersini, Bursa’nın İznik ilçesinden sonra Orhaneli ilçesinde de üretilmeye başlayacak. Çiftçinin yüzünü güldürecek olan yaban mersini için bölgede, ihracat ve satış için kooperatif bile kuruldu. Az bir maliyetle üretimi yapılabilen yaban mersini, bu özelliği ile birçok çiftçiyi de cezbediyor.
Bir tavsiye üzerine yurt dışından 2 bin adet yaban fidanı alan ve dedesinden kalan 20 dönümlük tarlanın 3 dönümüne bin adet fidan eken Orhanelili Veteriner Ahmet Kahraman, “Dedemden kalan arazinin 3 dönümüne bunları diktim. Bu fidanlar, 1 yıl içinde mahsul vermeye başlayacak. İstanbul'dan gelerek İznik'te yaban mersini yetiştirenlerin para kazandığını gören köylüler de bu işe başlayarak kooperatif kurmuş. Şimdi yoğun üretim yapıyorlar. Dağ yöresinde ise ilk ben başladım. Yaban mersini, nemi ve asitli toprakları seven bir ürün. Yaban mersinini üzüm gibi yeşil olarak ya da kurutup kuru üzüm gibi de yiyebilirsiniz. Tatlı olan bu bitki, aynı zamanda tıbbi aromatiktir. Konservesi, kompostosu yapılabiliyor. Yaş pasta ve kek gibi unlu mamullerde kullanılabiliyor” diye konuştu.
Gıda ve ilaç sanayiinde yaban mersininin kullanıldığını bildiren Kahraman, “Yaprakları ve kurusu çay yapılıp içildiği zaman idrar yollarındaki ağrıyı kesiyor. Yaban mersini şeker hastalarının yiyebileceği meyvelerin başında geliyor. Şeker hastalığını tedavi edici özelliği var. Şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarında gözü kuvvetlendiriyor. Fazla yenildiği zaman yaşlılıktan kaynaklanan unutkanlıkları engelliyor” dedi.
Yaban mersinin Amerika’da 100 yıldan bu yana üretildiğini dile getiren Kahraman, şunları söyledi: “Kanada, Letonya, Litvanya gibi ülkeler de yaban mersini üretiyor. Bize gelen fidanlar, Polonya menşelidir. Yaban mersinine büyük talep var ama bölgemiz bunu bilmiyor. Yaban mersini çok iyi para kazandırır. Şu anda yaş yaban mersininin kilosu 20 liradan satılıyor. 3 dönüm yaban mersini üreten bir aile, başka hiçbir geliri olmadan çok rahat geçinebilir. Bu bitkinin üretimi ne kadar yaygınlaşırsa çiftçilerimiz o kadar para kazanır. Çünkü yaban mersine talep çok. Gıda firmaları ve ilaç sektörünün büyük talebi var. Yaban mersininin bakımı zor değil, masrafı fazla değil. Poşette olduğu için ekim ayı ile nisan ayları arasında yaban mersini dikilebiliyor. Ama diğer aylarda da dikilebiliyor.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder