Dünya ilaç sektörünün geleceği olarak gösterilen biyoteknoloji alanında artık Türkiye de söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Selçuklu Holding bünyesinde faaliyet gösteren İlko İlaç ve Güney Koreli biyoteknoloji firması Genexine arasında yüzde 50'şer ortaklıkla kurulan İlkogen firması, Türkiye'nin ilk biyoteknolojik ilaç araştırma- geliştirme yatırımı oldu.
KONYA'DA ÜRETİMİlkogen' in ilk etap yatırım miktarı 32.4 milyon dolar olacak. Ortaklık kapsamında, önümüzdeki üç yıl içinde İlko İlaç'ın Konya'da bulunan üretim tesisinde, bugüne dek iç tüketime yönelik kısıtlı ithalat yolu ile ülkemize gelen biyoteknolojik ilaçlar için pilot üretim hattı oluşturulacak. İlkogen markalı ilk ürünlerin 2017'de pazara sunulması planlanıyor. İlk aşamada ağırlıklı olarak kanser ve kansere bağlı hastalıklara yönelik olarak biyoteknolojik ürünler geliştirilip üretilecek.
YÜKSELEN TREND
Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Genexine tesislerinde yeni biyoteknoloji araştırmalarını tanıtan İlko Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel, Genexine ile birlikte çalışmalarının arkasındaki motivasyonu şöyle anlattı: "Yerli ilaç sanayi denildiğinde jenerik ilaçları kastediyoruz. Kimyasal moleküle dayalı ilaçlar da artık dünya tıkanma noktasına geldi. Artık yükselen trend biyoteknoloji. Bu alan Türkiye için de bir fırsat olabilir." Yaklaşık 959 milyarı bulan küresel ilaç pazarında biyoteknolojik ürünlerin payı 2014'te 200 milyar dolara ulaştı. 2020'de ise biyoteknolojik ilaçların 500 milyar dolarlık pazar yaratması bekleniyor.
Biyoteknolojik ürünler, bir canlı hücresine ait genin, diğer bir canlı hücresine naklini mümkün kılan "rekombinan DNA teknolojisi" sayesinde üretiliyor. Bu teknoloji, hormonların laboratuvarda hücre kültürleri tarafından üretilmesini sağlıyor. Biyoteknoloji ürünlerinin atası, yoğurt olarak kabul ediliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder