Kırım'ın Ukrayna'dan koparılma sürecinde Rusya ile Avrupa Birliği ve ABD arasında başlayan çekişme ticarette riskler kadar fırsatları da beraberinde getirdi. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin başlattığı yaptırımlara Rusya'nın daha sert yaptırım kararları alarak cevap vermesi Türkiye'ye yaradı. Değişik sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye ihracatçı firmaları, Rusya avantajının meyvelerini toplamaya başladı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) verilerine göre; Rusya'nın ambargo kararı beyaz et ihracatını katladı. Rusya'nın Ambargo kararından önce 50 tonlar seviyesinde olan Türkiye'nin Rusya'ya beyaz et ihracatı, Temmuz ayında 500 tonu, Ağustos ayında 3 bin tonu geçti. Eylül ayında ise bu rakamın 7 bin tonu aşmasını bekleniyor. BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Rusya'nın boykot kararının sektörü açısından önemli sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Kararın, Türkiye'deki beyaz et sektörüne olumlu etki yaptığını belirten Koca, ambargo kararı öncesi Türkiye'nin Rusya'ya beyaz et satışı için yasal izni bulunmasına rağmen ihracatın çok düşük seyrettiğini bildirdi.
2015 hedefi 150 bin ton
Sektör olarak 2015 yılı için 150 bin tonluk kota talep ettiklerini bildiren Koca, '2015 yılında Rusya için 150 bin ton ilave üretim gerçekleşecektir. Sektör kapasite, alt yapı ve teknik birikimi ile bu kotayı rahatlıkla karşılayabilecek seviyededir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin Rusya ihracatının sürekli olması için yaptığı çalışmalar çok önem arz ediyor. Bu çabaları için yetkililere sektör adına teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum' dedi.
Kısa sürede 60'a katlandı
Rusya'nın ambargo kararından önce 50 tonlar seviyesinde olan Türkiye'nin Rusya'ya beyaz et ihracatı, Temmuz ayında 500 tonu, Ağustos ayında 3 bin tonu geçti.
25 milyar $'lık pazar
Rusya'nın, 7 Ağustos'tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke için milyar dolarlık bir pazarın kapısını açmıştı. Söz konusu gıda ürünlerinden yıllık 25 milyar dolar seviyesinde ithalat yapan Rusya, bunun yaklaşık 9,5 milyar dolarlık kısmını ABD, AB, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan gerçekleştiriyordu. Rusya, geçen yıl kırmızı ve beyaz et ile bunların yenilebilir sakatatları konusunda da ciddi ithalat yapmıştı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder