25 Ekim 2014 Cumartesi

IZMİR Kuş Cenneti’nde oluşturulan yapay flamingo adası


Çiğli’deki Kuş Cenneti’nde geçtiğimiz yıllarda dalga erozyonu nedeniyle flamingoların ürediği adalar büyük ölçüde tahrip oldu. Bunun üzerine İzmir Büyük Şehir Belediyesi, İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği Ortaklığı ile Ege Üniversitesi Doğa ve Milli Parklar Personeli’nin ortaklaşa katılımı ile 6 bin 450 metrekare büyüklüğünde dünyanın en büyük yapay flamingo adası oluşturuldu.  
Çevreci ve doğaseverler bununla da kalmadı, yapay adanın üzerine yapay flamingo yuvaları yaptı. Flamingolar yapay ada ve yuvalarda kuluçkaya yattı. Tam 11 bin çift flamingo kuluçkaya yattı ve ve 7 bin yavru yumurtadan çıktı.


Yetkililer yapay adanın 15-20 bin flamingo çiftine yetecek büyüklükte olduğunu bu yıl yüzde 60’ının dolduğunu belirtirken, gelecek yıllar için umutlu olduklarını bildirdi.

Elde edilen başarılı sonucun ulusal ve uluslarası platformda paylaşılmasıyla dünya çapındaki kuş uzmanlarının dikkatini İzmir’e çevirdiği de belirtildi. Yetkililer Tuz Gölü’nun kurumasıyla Türkiye’deki üreme alanları daralan flamingolar için İzmir Kuş Cenneti’nin önemli bir işlev üstlendiğini de hatırlattı. İzmir gibi bir metropolün hemen yanındaki kuş cennetinin daha iyi tanıtılarak çevre turizmine açılması istendi. İzmir Kuş Cenneti’nde 291 kuş turü gözleniyor ve bu türlerden 107’si burada kuluçkaya yatiyor.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, geçtiğimiz günlerde İzmir Kuşcenneti'nde 10 bin 237 çift flamingonun kuluçkaya yattığını söylemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder