Aylık tarih ve kültür dergisi Yedikıta, son sayısında Titanik faciasından kurtulan Osmanlı paşası Dr. Besim Ömer'in hikâyesini ele aldı. Türkiye'nin ilk kadın doğum uzmanı doktor Besim Ömer Paşa, 1912 Mayıs ayında ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek Kızılhaç konferansına katılmak için İstanbul'dan bir ay önce yola çıktı. Paris'e ulaşan Besim Ömer, 10 Nisan 1912'de İngiltere'den yola çıkarak New York'a gidecek Titanik gemisinden yer ayırttı. Titanik'in ilk durağı Fransa'nın Cherbourg şehrine trenle gitmeyi planlayan Besim Ömer, otel görevlisinden kendisini erkenden uyandırmasını istedi. Ancak, otel görevlisi Besim Ömer Paşa'yı uyandırmayı unutunca treni kaçırdı. Cherbourg'da yeni sefer için bekleyen Besim Ömer Paşa, 5 gün sonra gelen haberle sarsıldı. Kendisinin de bilet aldığı Titanik, buzul dağına çarparak batmış ve bin 514 kişi hayatını kaybetmişti.
''DÜNYANIN EN TALİHLİSİ''
Denizcilik tarihinin en büyük felaketinden kıl payı kurtulan Dr. Besim Ömer, başka bir gemiyle Washington'a ulaştı ve konferansta Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil etti. Besim Ömer, bu olayın ardından "Yeryüzünün en talihli insanı benim" demişti.
TÜRK TIBBININ ÖNCÜSÜ
Osmanlı son devrinin en önemli tıpçılarından olan Dr. Besim Ömer, Türkiye'nin ilk kadın doğum uzmanıydı. Modern jinekolojinin öncülerinden biri olan Dr. Besim Ömer, 1892'de Türkiye'nin ilk kadın doğum kliniğini de kurdu. Kızılay'ı yeniden faal hale getirmek için de çalışan Dr. Besim Ömer, Türkiye'de ebelik, hemşerilik ve hastabakıcılık mesleklerine önemli katkılar yaptı. Çanakkale Savaşı sırasında Kızılay Genel Müdürlüğü yaptı. Türkiye'nin ilk kadın doktorlarının yetişmesine öncü oldu. Çocuk Esirgeme Kurumu'nu da kuran Besim Ömer, 400'den fazla bilimsel makale, 70'ten fazla kitap yazdı. Soyadı Kanunu çıkınca Akalın soyadını aldı. 1940'ta Ankara'da vefat etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder