1 Haziran 2014 Pazar

Maimuna Abdi Gelle, acı çeken hastaları görünce doktor olmaya karar vermiş


1990'lı yıllarda başlayan sivil iç savaş nedeniyle başta sağlık ve eğitim olmak üzere tüm sistemleri yıkılan Somali'nin yaraları gönüllülerin desteğiyle yeniden inşa ediliyor. Savaş nedeniyle uzman doktor sıkıntısı çekilen Somali'de, TİKA ve Yeryüzü Doktorları'nın girişimleri sayesinde başlatılan Tıpta Uzmanlık Projesi kapsamında ilk kadın cerrah da göreve başladı.  Yeryüzü Doktorlarının Genel Cerrahi ve Acil Durum Travma Cerrahisi alanında verdiği uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayan ilk kadın cerrah olan Maimuna Abdi Gelle, Somali'nin yeniden inşasında Türkiye'nin büyük destek sağladığını söylüyor. Gelle, Somali'deki bu çalışmaların bir neslin yaşamını değiştirdiğine inanıyor.
ANNESİ DESTEK OLDU  
Somali'de henüz iç savaş başlamamışken doktor olmaya karar verir Gelle. Annesinin kronik astım hastası olması nedeniyle sık sık hastanenin yolunu tutması, bu kararı almasında büyük pay sahibidir. Hastane çevresinin, orada gördüğü insanların ve hastaların çektiği acılar çocuk yaştaki Gelle'ye ilham olur. Bugün 37 yaşında ve iki çocuk annesi olan Gelle, Somali'nin ilk kadın cerrahi olmak için ilham aldığı annesinden, doktor olma sürecinde de çok destek gördüğünü söylüyor. 
İLK KADIN ADAY OLMAK BENİ GURURLANDIRDI  
Okulla ilk olarak Somali'de tanışan Gelle, daha sonraki yıllarda tıp bursu kazanarak Pakistan'ın yolunu tutar. Eğitiminden hemen sonra da uzman olmanın yollarını arar. Bu süreçte Yeryüzü Doktorlarıyla tanışır. Yeryüzü Doktorlarının Somali'de yaptığı işlerden oldukça etkilenen Gelle, 'Sonra Genel Cerrahi ve Acil Durum Travma Cerrahisi alanında uzmanlık eğitimi vereceklerini öğrendim. Bu tip bir eğitimi Somali'de alabileceğim için kendimi çok şanslı hissettim. Cerrahi alanındaki korkunç boşluğu dolduracak büyük bir fırsattı. Ayrıca Somali'de bir cerrah olacak ilk kadın aday olmak da beni çok gururlandırdı. Aslında Somali'deki tüm kadınlar adına bir sorumluluk almıştım. Umarım onların uzman bir doktor olabileceklerine dair inançlarını güçlendirebilirim' diyor. 
ACILARA TANIK OLDU
Gelle, Somali'nin sağlık kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle pek çok kişinin zor durumda kaldığını görmüş. 'Tanıdıklarım, arkadaşlarım ve onların aileleri, hastalandıkları ya da yaralandıkları zaman tedavi edilemiyordu. Küçücük bir operasyon yapılamadığı için ölen hamile kadınlar tanıyorum. Çocuklar için hayat kurtarıcı önlemler geliştirilemediği için yaşamını yitiren minik bedenler gördüm' diyor ve ekliyor Gelle: 'Somali'de doktorlar eğitimini almadıkları alanlarda da sağlık hizmeti vermek zorunda kalıyor, çünkü başka çare yok.' 
SOMALİ'DE ÇALIŞACAĞIM
Somali'nin ilk kadın cerrahi olarak, kendi ülkesinde çalışacak Gelle, çalışan kadın sayısının yeterli olmamasından da şikâyet ediyor. ve 'Kız çocuklarının okuması hala ülkedeki pek çok aile için bir öncelik değil. Kızlarımızı eğitmeliyiz, onların eğitime ulaşmasında öncelik sahibi olmalarını sağlamalıyız' diyor. 
Türk mutfağını çok sevdim
2013 yılında iki ay süreyle Türkiye'ye gelen Gelle, Somalili olduğunu duyan Türklerin kendisine çok dostane yaklaştığını anlatıyor. Türkiye'nin çok zengin bir kültüre sahip olduğuna değinen Gelle, 'Türkiye'de yaşadığım süreç benim için muhteşem bir deneyimdi. Kültürü çok zengin, tarihini ve mutfağını çok sevdim. Özellikle Somalili olduğumu öğrendiklerinde inanılmaz dostane yaklaşıyorlar. Konuksever bir ülke Türkiye' diye ifade ediyor. Somalililerin de Türkleri çok sevdiğini söyleyen Gelle, 'Türkler sadece insani yardım getirmediler, ülkeyi yeniden inşa etmemize yardım ettiler. Sağlıktan eğitime her konuda bize destek oldular. Türkiye'nin Somali çalışmaları çok fazla hayat kurtardı. Tarımdan balıkçılığa pek çok konuda öğrendikleri ile insanlar bilgilerini ülkenin her bölgesine yaymaya başladılar' diye açıklıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder