4 Haziran 2014 Çarşamba

Türkiye'den fakir ülkelere yardım rekoru


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye artık yardım alan değil, yardım yapan bir ülkedir. Geçen sene biz, dünyada fakir ülkelere yardımı en çok artıran ülke unvanını kazandık. Sırf geçen sene 2,5 milyar dolarlık yatırımı fakir ülkelere yapmış bulunuyoruz. Bu yardımlar devam edecektir" dedi.
Eroğlu, "FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Anlaşması"nın imzalanması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığında düzenlenen törende, özellikle ormancılık konusunda FAO ile ortak çalışmaları daha da geliştirmek istediklerini söyledi.
Anlaşma kapsamındaki ilgili ülkelerin sayılarını daha da artırmayı istediklerini belirten Eroğlu, özellikle Kuzey Afrika'dan başlayarak, Orta Doğu, Orta Asya, Balkanlar ve Kafkaslardaki faaliyetleri geliştirerek, ormancılık, erozyon kontrolü, çölleşmenin önlenmesi konularında ciddi çalışmalar yapacaklarını vurguladı.
Anlaşmanın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile FAO arasında müstakil bir iş birliği ve ortaklık vesilesi oluşturacağını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
"Anlaşma kapsamında Bakanlığımız tarafından, FAO'ya ilk 5 yıllık dönemde toplam 10 milyon dolar katkıda bulunulacak. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan gibi FAO Orta Asya Alt-Bölge Ofisinin kapsadığı ülkelerde ve ortak çıkarların bulunduğu Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ormancılık alanındaki projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacak.
Bu anlaşma ile Türk cumhuriyetleri, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile ormancılık alanındaki iş birliğimiz yeni bir ivme kazanacak ve Türkiye, ormancılık alanındaki başarılı çalışmalarını ve tecrübelerini dost ve kardeş komşu ülkelere aktarma fırsatını yakalayacaktır."
Eroğlu, "Anlaşma ile ayrıca FAO'nun, 2006 yılından bu yana Ankara'da faaliyet gösteren, tarım ve ormancılık sektöründe Türkiye ve Orta Asya ülkelerine hizmet sunan Alt Bölge Ofisi güçlendirilerek daha etkin hale getirilecek" diye konuştu.
Türkiye'nin ormancılık alanında büyük başarılara imza atan bir ülke olduğunu vurgulayan Eroğlu, bugün imzalanan anlaşmanın, ormancılık faaliyetlerinin dünyaya açılması açısından önem taşıdığına dikkati çekti.
Anlaşma ile çölleşme riski olan Kuzey Afrika'da çalışmalar gerçekleştirileceğini aktaran Eroğlu, "Çünkü çöller kuzeye doğru kayıyor. Dolayısıyla bunu bir yerde tutmamız gerekiyor, dünyanın selameti açısından. Bu çalışmaların bütün dünya için fevkalade önemli olduğunu burada vurgulamak istiyorum. Gerek fidan üretimi, gerekse özellikle kurak bölgelerde yetişecek fidanların tespiti ve bunların üretilmesi, toprağın rüzgar erozyonuna karşı korunması ve ayrıca erozyonun önlenmesi gibi çalışmalar yapılacak" ifadesini kullandı.
Eroğlu, "Türkiye artık yardım alan değil, yardım yapan bir ülkedir. Geçen sene biz, dünyada fakir ülkelere yardımı en çok artıran ülke unvanını kazandık. Sırf geçen sene 2,5 milyar dolarlık yatırımı fakir ülkelere yapmış bulunuyoruz. Bu yardımlar devam edecektir" dedi.
"Afrika'da 1 milyon 350 bin kişiye su götürdük"
Dünyanın akciğerleri özelliğini taşıyan ormanların, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli unsur olduğunu vurgulayan Eroğlu, zengin ülkelerin fon oluşturarak, fakir ülkelerdeki ormancılık faaliyetleri ve çölleşmeyle mücadele çalışmalarına katkı sunması önerisinde bulunduklarını anımsattı.
Buna karşın zengin ülkelerden henüz bir sesin çıkmadığına değinen Eroğlu, "Fakat biz, fakir ülkelere yardım etmeye devam ediyoruz. Mesela şu anda Afrika'da 1 milyon 350 bin kişiye su götürdük. Ayrıca orada fidan üretimi konusunda iş birliği imkanlarımız var. Orman tahribatlarının önlenmesi konusunda bir takım çalışmalar yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalar devam edecek" diye konuştu.
Anlaşmanın bir ilk adım olduğunu, bunun daha da genişletilebileceğini dile getiren Eroğlu, "Bu çalışma, bütün dünyaya örnek olacak bir çalışmadır" değerlendirmesinde bulundu.
Ormancılık Forum ve Zirvesi'nin Türkiye'de yapıldığını anımsatan ve önümüzdeki yıl ise çölleşmeyle mücadele konusunda büyük bir konferans düzenleneceğini aktaran Eroğlu, "Türkiye gerek ormancılık, gerek çölleşmeyle mücadelede dünyada sayılı bir mesafe almış bir ülkedir" ifadesini kullandı.
"Türkiye'nin ormancılık alanındaki lider konumunu takdir ediyoruz"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Jose Graziano da Silva ise anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilecek programın, sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda bütün bölgede ve Kuzey Afrika'da da projeler yürütme imkanı sağlayacağını söyledi.
FAO'nun, Türkiye'nin ormancılık konusundaki lider konumunu tanıdığını ve takdir ettiğini belirten Silva, iş birliğini daha sıkı ve güçlü hale getirme konusunda da istekli olduklarını kaydetti.
Silva, "Türkiye'nin bu liderliği, 10. BM Ormancılık Forumu'na ev sahipliği yapması, Akdeniz çalışmaları dahilinde göstermiş olduğu çabalar ve aynı zamanda Avrupa Ormancılık Komisyonu'ndaki çabalarında kendini göstermektedir" dedi.
Türkiye'nin, çölleşmeyle mücadele anlamında, BM 12. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapacak olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını belirten Silva, FAO'nun bu tür girişimlere her zaman destek sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.
Silva, "Bakanlığınızın da desteği ve iş birliğiyle yakın zamanda ormancılık, çölleşmeyle mücadele, su yönetim alanlarında birlikte çalışmayı dört gözle beklemekteyiz" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Eroğlu ve Silva, "FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Anlaşması"nı imzaladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder