19 Kasım 2013 Salı

İlk yerli piyade tüfeğini


Türkiye’nin ilk yerli piyade tüfeğini üreten Sarsılmaz Silah Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Ar-Ge çalışmalarında TÜBİTAK’tan büyük destek aldıklarını söyleyerek “2014’te 5 ülkeyle ihracata başlıyoruz, bu sayı zamanla artacak.” dedi.
Sarsılmaz Silah Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, ‘Türkiye’nin ilk yerli piyade tüfeği’ diye nitelenen SAR223’ü ocak ayında ihraç etmeye başlayacaklarını söyledi. 4 yıl süren Ar-Ge çalışmaları esnasında TÜBİTAK’tan ciddi destek gördüklerini kaydeden Aliş, “Türkiye’nin ilk ve tek yerli piyade tüfeğini her yere satacağız. İlk yıl hedefimiz 5 ülkeye ihraç etmek. Yaptığımız ürün emsallerinin en iyisi ve en üstü.” dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) SAR223’ü şu ana kadar almaya yanaşmadığını aktaran Aliş, devlet lisansıyla Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nda (MKE) üretilen MPT’nin tercih edildiğini vurguladı. Aliş, bu çerçevede TSK için MPT lisansıyla fason üretimde yapabileceklerini kaydederek “İlla bizim ürettiğimiz alınsın diye bir ısrarımız yok. Sevindirici olan ithal alalım gitsin zihniyetinin yerine içeride ürettiğimiz silahı hem TSK’da hem de Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kullanalım hassasiyetinin olmasıdır. Yıllarca bunun mücadelesini verdik. Yerli sanayi çok zorluklar yaşadı. Hükümetin destekleri çok önemli. Savunma Sanayi İcra Kurulu tarafından alınan kararın akabinde biz hem kendi tüfeğimizi hem de devletin kendisinin sahip olduğu projedeki tüfeği imal edebiliriz. Devlet kuruluşunun imalatıyla birlikte bu özelliğe sahip kuruluşlara da imal etme hakkı verilmesi öngörülüyor.” değerlendirmesinde bulundu. Aliş, savunma sanayiindeki son gelişmeleri SKYTÜRK360’ta Zaman Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt’un hazırlayıp sunduğu Üç Nokta’da anlattı. Aynı zamanda Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçı Birlikleri Başkanı olan Aliş, Türkiye’nin 4,5 milyar dolar savunma sanayi bütçesi olduğunu belirtti. Dünyada 200’den fazla ülkenin savunma ihracatını yaptığına dikkat çeken Aliş, bu kadar ülke içinde sadece 7 ülkenin pastanın yüzde 74’ünü elinde bulundurduğunu söyleyen Aliş, “Bunlar; Amerika, Rusya, İngiltere, Çin, Fransa, İtalya, Almanya’dır. Yani dünyaya 7 ülke hâkim, bu hâkimiyeti hiç kimse kaybetmek istemez. Dolayısıyla bizim yerli sanayiciler olarak ciddi rakiplerimiz var.” şeklinde konuştu. Savunma sanayii ile teknolojik gelişmeler arasında kuvvetli bir bağ olduğunu ifade eden Aliş, “Dünyadaki bütün büyük gelişmeler savaşlarda olmuştur. İnternet, Körfez Savaşı’nda bulundu. Dünyadaki bütün kimyasal ve elektronik atılımlar savaşlardan sonra oluştu.” dedi.
    Türkiye’nin savunma sanayii ihracatı 1 milyar 370 milyon dolara ulaştı, 2023’teki hedefi ise 25 milyar dolar. Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçı Birlikleri Başkanı Aliş, ihracat kalemi içinde en hızlı artışın kendi sektörlerinde olduğunu bildirdi. Aliş, Milli Savunma Bakanlığı’nın ihracatı önemsemesi, Ekonomi Bakanlığı’nın da ihracatı ayağa kaldırmak için yapmış olduğu katkılarla şu an savunma sanayii ihracatının önemli noktalara geldiğini söyledi.
    Ülkemizde tabanca almak isteyenlerin çok büyük bürokratik zorluklar yaşadığını söyleyen Aliş, Türkiye’nin silaha ilgi duyma konusunda son sıralarda yer aldığını ifade etti. “Amerika’nın nüfusu 300 milyon, Amerika’daki silah sayısı 285 milyondur. Almanya Türkiye’nin 5 misli, İtalya’da Türkiye’nin silah sayısının 10 misli.” bilgisini veren Aliş, ruhsatlı silahlarla suç işleme oranı düşük olduğundan dolayı Türkiye’de magandaların arttığını söyledi Aliş, emniyetin verilerine göre ruhsatlı silahla yapılan suçun yüzde 1’den daha düşük, ruhsatsız silahta ise yüzde 10 olduğunu aktardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder