Devlet teşviki ile 1 dekarlık arazide üretime başlayan Osmancalılar, tütünü bırakıp çilek üretimine yöneldi. Köylünün destekle ürettiği çilekler Rusya, Yunanistan ve Romanya’ya ihraç edilmeye başlandı.
Bir zamanlar tek geçim kaynağı tütün üretimi olan Yunusemre İlçesi’ne bağlı köyden mahalleye dönüşen Osmancalı, sulama göletinin 2006 yılında devreye girmesinin ardından çilek üretiminin rağbet görmesiyle ’çilek köyü’ haline geldi.
Manisa Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından 2004 yılında uygulanmaya başlanan Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında, tütün üretimi dışında başka gelir kaynağı olmayan köylere alternatif geçim kaynakları kazandırılması amaçlandı. Osmancalı Muhtarı Bekir Akdeniz, köyde 10 ailenin deneme amaçlı olarak çilek üretimine başladığını belirterek, elde edilen başarılı sonuç ve gelirle çilek üretiminin her geçen gün yaygınlaştığını söyledi. 2012 yılına kadar yüzde 100 hibe desteği ile dağıtılan çilek fidelerinin 2012 yılından sonra yüzde 50 hibe desteği ile verildiğini aktaran Akdeniz, "İkinci yılda 13 dekara yükselen çilek üretimi daha da ileriye gidiyor. 2011 yılından bu yana Yunanistan, Romanya ve Rusya’ya çilek ihraç ediyoruz. 200 dekar alanda günlük 10 ton çilek teslim ediyoruz. Fiyatlar bu yıl daha iyi. Kilosunu 2 lira 80 kuruş olarak satıyoruz" dedi.
Devletin desteği ile çileklerini marka haline getirdiklerini kaydeden Akdeniz, 1 dekar çilekten 5 dekar tütün üretiminden aldıkları parayı kazandıklarını vurguladı. Yuntdağı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Uyumaz da 150 ailenin çilek üretimi yaptığını söyleyerek "Köylü artık başka iş yapmıyor. Kazançtan çok memnunlar" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder