İstanbul'da yaklaşık 18 yıl çalıştıktan sonra memleketleri Ordu'ya dönen Hülya ve Ümit Öz çifti, Altınordu ilçesi Terzili Mahallesi'ndeki evlerinin yakınındaki 900 metrekarelik fındıklık araziye sera kurmaya karar verdi. Naylon çadır ve demir profillerle oluşturdukları serada 2015 yılında gül yetiştirmeye başlayan Öz çifti, atıl durumdaki arazilerini değerlendirmenin yanı sıra yıllık ortalama 50 bin liralık kazançla aile ekonomisine ciddi katkı sağladı.
2 çocuk annesi Hülya Öz, 900 metrekarelik alan üzerine kurdukları seraya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğiyle 6 bin kök fidanı diktiklerini belirterek yılın 12 ayı hasat yaptıklarını ve güllerin tanesini 50 kuruştan satışa sunduklarını söyledi. Seradan geçen yıl verim almaya başladıklarını aktaran Öz, geçen yıl 100 bin gül hasat ettiklerini ve mahsulden çok memnun olduklarını anlattı. Öz, bu sene şu ana kadar 20 bin gül hasat ettiklerini dile getirerek hedeflerinin geçen yıl olduğu gibi 100 bin rakamını yakalamak olduğunu ifade etti. Gelecek yıl ikinci serayı kurmayı amaçladıklarına işaret eden Öz, "Biz bu işi hiç bilmiyorduk ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün uzman personeli sayesinde işin inceliklerini öğrendik. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bizi hiç yalnız bırakmadılar." dedi.
Arazisi müsait olan herkese böyle bir serayı kurmayı tavsiye eden Hülya Öz, "Özellikle ev hanımlarının rahatlıkla yapabileceği bir iş ancak düzenli ve disiplinle şekilde güllerin bakımını yapmak gerekiyor. Fındıktan daha karlı bir ürün olduğu gerçek ama fındıktan daha çok çalışmak gerek." diye konuştu.
Hülya Öz, işlerinin özel günlerde yoğunlaştığına işaret ederek önlerinde Anneler Günü olduğunu ve şu anda bunun yoğunluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.
"Pazar sorunu yok"
Ümit Öz ise eşinin çiftçilik yapmayı çok istediğini, araştırmaları sonunda kesme çiçekçilikte karar kıldıklarını anlatarak geçen yıl ilk mahsulü aldıklarını, bu yıl da verimin çok iyi olduğunu söyledi.
Pazar sorunlarının kesinlikle olmadığına dikkati çeken Öz, "Ürettiğimiz gülleri rahatlıkla satabiliyoruz. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Hem Ordu hem de il dışındaki toptancılara gül gönderiyoruz. Hatta daha fazla olsa bunu da satabilecek potansiyelimiz var." dedi.
Ümit Öz, günlerinin neredeyse tamamını gül serasında geçirdiklerini, eşiyle böyle bir alanda çalıştıkları için çok mutlu olduklarını belirtti.
"Ürün çeşitliliğinin artırılması gerekiyor"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ise Ordu'daki tarım alanlarının büyük bölümünde fındık yetiştirildiğini anımsatarak tek ürüne bağlı kalmanın belli riskleri beraberinde getirdiğini, bu riskleri azaltmak için ürün çeşitliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
Özellikle sahil alanlarda müsait arazilerde fındığın yanında üreticilere ek gelir sağlayacak ürünleri benimsetmeye çalıştıklarını anlatan Yılmaz, "Bunlardan biri de kesme çiçekçilik adı altında gül yetiştiriciliği. İlimizin iklimi gül yetiştiriciliğine oldukça uygun." dedi.
Yılmaz, Ordu'da kesme çiçekçiliğin daha da yaygınlaşması durumunda Rusya ve Gürcistan pazarına rahatlıkla girebileceklerini dile getirerek bunun için cesaretli üreticileri kesme çiçek yetiştirmeye davet ettiklerini, bu konuda kendilerine her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydetti. AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder